Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Pixabay

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 25. rész

2016. szeptember 17.- szeptember 23. közötti online cikkekből

 • Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője a becsült 1,8 millió tonnás terméssel. Jól halad a betakarítás, ha az időjárás nem szól közbe és a kombájnok folyamatosan tudnak dolgozni, a gazdálkodók akár már szeptember végére végezhetnek az olajnövénnyel. (Agroinform)
 • Három nemzetközi mezőgazdasági megállapodást írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai karantén hivatal illetékesével. A mérföldkőnek nevezett egyezmények révén megindulhat a magyar tejtermékek és élő lovak exportja Kínába. (Agrárszektor)
 • A mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben segíti idén a gazdaság növekedését, az ágazat bruttó hozzáadott értékének volumene a második negyedévében 13,4 százalékkal nőtt, így 0,4 százalékponttal járult hozzá a 2,6 százalékos GDP-növekedéshez – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a tárca közleménye szerint. (Hír.ma)
 • Somogyban öt állomáson csaknem kilenc tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák a Magyarok Kenyere programban. A gazdák adományából határon túli és a hazai gyermekotthonok részesültek. Somogyban 16 intézményben örülhettek ma a lisztnek. (Kapospont)
 • Ahogy ma már a legtöbb munkahely nem képzelhető el számítógépek és digitális, informatikai eszközök használata nélkül, úgy sokan egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságban is egyre inkább így van, s a jövőben gyakrabban is hallható lesz a precíziós gazdálkodás kifejezés, melynek során különböző informatikai megoldásokkal még inkább következetes gazdálkodást folytathatnak az ágazat szereplői. (Agrotrend)
 • Tovább nőtt a szarvasmarha-állomány és emelkedett a juhok száma is egy év alatt, míg a sertés- és tyúkállomány csökkent, a baromfiszám pedig szinten maradt - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az állatállomány 2016. június 1-jei adatait. (Világgazdaság)
 • Mit tehetnek a magyar gazdálkodók, hogyan javíthatják a versenyképességüket és milyen támogatásra számíthatnak a köztestületüktől? Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgetett a Piac és Profit.

Friss a Gazdahelyen:

 • Összefoglaltuk a diverzifikációs pályázat főbb tudnivalóit. Tovább…
 • Biztosan nem függeszti fel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program borászati felhívását a pályázat első értékelési szakaszának vége előtt. A Miniszterelnökség felhívja a termelők és gazdálkodók figyelmét, hogy a 2016. július 12-én megjelent a “Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat felfüggesztésére biztosan nem kerül sor az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására. Tovább…
 • Egyre biztosabb, hogy jó sok kukorica terem idén itthon, a világban pedig valószínűleg rekordtermés lehet. Közben az irányadó chicagói árutőzsdén felfelé mozdultak a gabonaárak, de ez csak az elmúlt hetek áresések utáni korrekció. Számottevő drágulásra sehol sem kell számítani. Tovább…
 • Fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programot indít a Fiatal Gazdák Szövetsége, az AGRYA. Tovább…

heti mezőgazdasági cikkajánló

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Siralmas gabonaárak :(

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 24. rész

2016. szeptember 10.- szeptember 16. közötti online cikkekből

 

 • Még a következő hónapban megjelenik a kertészeti gépbeszerzést célzó felhívás. Az összesen 18,08 milliárd forintos kerettel induló pályázatra december második felétől jelentkezhetnek a gazdálkodók. (Agroinform)
 • A múlt heti megbetegedés után ismét lépfene gyanús szarvasmarhát vizsgál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. Mindkét eset Békés megyei, legelőn tartott szarvasmarha állományokat érint. (Promenád)
 • Számíthatunk az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) támogatására az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség egyre komolyabb veszélyt jelentő problémája kapcsán. A bejelentés egy héttel az ENSZ közgyűlés tematikus vitája előtt érkezett. (Profitline)
 • A zöldítés egyéves tapasztalatairól kiadott uniós anyag szerint a gazdálkodók nem azokat a lehetőségeket választották, amelyek a környezet szempontjából a legpraktikusabbak, ezért lazítanának az eddig nem preferált elemek szigorúságán. (Agroinform)

 

Friss a Gazdahelyen:

 • A termelők augusztusban is csak tehetetlenül szemlélhették a búzaárak tovább tartó „mélyrepülését”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Tovább…

 

 • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
 • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

0 Tovább

Okosfarmok, okostehenek, okostraktorok

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 23. rész

2016. augusztus 27.- szeptember 2. közötti online cikkekből

 

 

 • A jövő okosfarmjain a tehenek összeköttetésben lesznek a nettel. Vajon mikor kezdenek el facebookra is posztolni? (Gazdahely)

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • Az amerikai Iowa államban megrendezett Farm Progress Show keretében egy teljesen automatizált traktort mutattak be. Az egyelőre csak koncepcióként létező jármű magától képes a vetésre, a permetezésre és az aratásra. (Portfolio)
 • A Föld lakossága 2050-re 9,7 milliárd lesz a mostani 7,3 milliárdhoz képest – ez alatt az idő alatt ugyan 2,4 milliárddal többen leszünk, de az egy főre jutó megművelhető termőföld nagysága 17 százalékkal zsugorodik a klímaváltozás és a városiasodás miatt. Ezen tényezők mellett az élelmiszeriparnak nincs sok választása: növelni kell a termelést közel bármi áron. (Privátbankár)
 • 2016-ban nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma, ebből is látszik, hogy a gazdák egyre hatékonyabban használják ki a termeléshez kötött támogatási jogcímek adta lehetőségeket. (Agrárunió)
 • A mezőgazdaságban a 2011 óta folyamatosan bővülő és 2015-ben újabb rekordot elérő kibocsátás, valamint az emelkedő agrártámogatások hatására javult az ágazat jövedelmezősége, nőtt a foglalkoztatottak létszáma és javultak a kilátások is. (Webradio)
 • 2015-höz viszonyítva több mint ezer hektárral kevesebb területre kötött szerződést a termelőkkel 2016-ban a két dohányfelvásárló, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. és a nyíregyházi ULT Magyarország Zrt. Tavaly 4418 hektárról takarítottak be termést a termelők, ebben az évben pedig 3366 hektárra van érvényes szerződés. (Agro Napló)
 • 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető lesz az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését. (Agrárunió)
 • Fazekas Sándor kitüntetéseket adott át augusztus 20-án. A kitüntetettek névsorát és fotóit a Magyar Mezőgazdaság online felületén láthatják.
 • Gyorsított eljárásban, bűnösnek mondta ki nagyobb értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntettében a Debreceni Járásbíróság azt a három férfit, akik még szombaton loptak el egy traktort egy hajdúsámsoni gazda udvaráról. (Hajdú Online)
 • A szőlő alacsony felvásárlási ára miatt néhány éve tértek át a keceliek a bodzára. Kevesebb gond van vele és kilónként 150 forintot is adnak érte. Épp ezért lopják is nagy tételben. Az egyik gazda idei termésének már a 40 százalékát lovasították meg. (Halasinfo)

Friss a Gazdahelyen:

 • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
 • A gazdálkodókat támogatási körtől függően számos bejelentési kötelezettség terheli, melyek elmulasztása esetén szankciókra számíthatnak az illetékes ellenőrző hatóság, illetve a támogatást kifizető hivatal felől. Ebben a bejegyzésben összegezve megtalálják a bejelentés köteles tevékenységeket.
 • A kukoricaárak – piactól függően – továbbra is csökkenő trendben mozognak. Ez nem is túl nagy meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt hónapban ismét bő másfél százalékkal felfelé korrigálták a globálisan várható termésmennyiséget. A 34. heti gabonapiaci elemzést ide kattintva olvashatja.
 • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

Tüntettek a tejtermelők, mélyen van a búza ára

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 22. rész

2016. augusztus 20.- 26. közötti online cikkekből

 

 • 16 tagállam tejtermelői tüntettek az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt, mert a tejkvóta eltörlésével a multik kiszorítják a piacról a kistermelőket, a családi gazdaságokat. (Euronews)

Fotó: pixabay

 • A fiatal gazdák többségében önállóan értékesítik a termékeiket, mindössze 14%-uk értékesítései folynak termelői csoporton keresztül. A gazdatársakkal közösen történő beszerzések aránya 12%. (Agrárszektor)
 • A kora tavasszal felröppent cáfolatok dacára a június 13-án megjelent kormányhatározat szerint számos agrárkötődésű háttérintézménnyel együtt 2017 januárjától jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is. (Agrárunió)
 • A nemzeti élelmiszergazdasági program hosszú távra kijelöli a magyarországi élelmiszer-termelés főbb irányait, a program vitáját hamarosan elindítják. Nem öt-hét évre, hanem hosszabb távra ki kell jelölni, hogy Magyarország GMO-mentes, hagyományos mezőgazdasági termelést kíván folytatni, még több minőségi élelmiszert előállítani, és még több embernek megélhetést biztosítani ebből. (Hirado.hu)
 • Jövő hónaptól az új AKG-kiírás, a kertészeti gépvásárlási, a fiatal gazda támogatási, valamint az időjárási kockázatcsökkentő keret is hozzáférhető lesz, pluszban október közepén kezdődhet az agrártámogatások előlegfizetése. (Agroinform)
 • A jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma is enyhén csökkent tavalyhoz képest, de még így is 44 703 hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a jég miatt az idén. Különösen a szőlőskertekben súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők. (Wine Flow)
 • Mintegy 50-80 ezer ember hiányzik a hazai zöldség-gyümölcs ágazatból az idénymunkák időszaka alatt, ennyi dolgozót tehát minden további nélkül fel tudna venni a szektor kézimunka-igényes része. (Világgazdaság)

 

Friss a Gazdahelyen:

 • Annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. Tovább…
 • Az AKG-ban az egyes gyepes célprogramok esetén szigorú előírásokat kell vállalnia annak, akinek valamelyik területe ezekben részt vesz. Ebben a bejegyzésben most összefoglaltam a kaszálás szabályait!
 • Megjelent a NEM mezőgazdasági tevékenység indítását célzó pályázat! Részletek itt!
 • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…
 • Szabados Andor, alpesi kecsketenyésztő fiatal gazda mutatkozott be a blogunkon, részletes leírása nagy segítség lehet a pályázásra készülőknek!

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Hosszú az út a bengáli macskától az alpesi kecskéig

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

 (A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban SZABADOS Andor írta le történetét:

Gyermekkorom óta nagyon szerettem az állatokat. Nagyszüleim egész tizenéves koromig tartottak disznókat, kacsát, tyúkot, lovat és amikor náluk jártam mindig a jószág körül sertepertéltem. 11 éves koromban megkaptam az első lovamat, majd 2 év távlovaglás, 2 nyár ménesi munka és 5 év lovastúrázás után eljött az idő a továbbtanuláshoz.

Nem véletlenül választottam egyetemi tanulmányaimhoz a mosonmagyaróvári (akkori NYME-MÉK) egyetem állattenyésztő mérnöki szakját. 2010-ben úgy indultam útnak észak borsodból, hogy kitanulom a szakmát és amint lehetőségem lesz végleg hazatérek, állatokkal, természettel foglalkozni, egyszóval gazdálkodni.

Mindig bíztam a szerencsémben, az álmaimban és abban hogy végtelen teremtő erővel rendelkezem.

Első évfolyamosként megismerkedtem életem szerelmével, akivel egy kollégiumba, abban is egy folyosóra sodort az élet. Szintén állattenyésztő mérnök hallgatóként és az állatok nagy szerelmeseként a második évfolyamtól már közösen tervezgettük jövőnket. A BSc elvégzésekor megkértem Vivi kezét és ezzel párhuzamosan megalapítottuk első vállalkozásunkat. Albérletbe költözvén (mivel ott fejős kecskét nem lehetett tartani) olyan fajt kerestünk, amivel mind állattenyésztői tapasztalatra szert tehetünk, mind anyagi biztonságunkat megteremthetjük. (A második csak részben valósult meg ezáltal, de aki macskatenyésztésbe kezd, az tudja mindezt :-))

Így hát bengáli macska tenyésztésbe fogtunk. Eleinte kivétel nélkül mindenki szkeptikus volt a környezetünkben. Kérdezték sűrűn hogy: „ki fog 200.000Ft-ot adni egy kiscicáért?” de mi csak bíztunk benne, hogy az elképzelésünk beváltja a hozzá fűzött reményeket. Miután 2 alom kiscicát eladtunk már mindenki elismerően bólogatott, hogy: de jól megy a „macskabiznisz”. Ment is és már láttuk, hogy a következő állomásnak a haszonállattartást kell megcélozni.

fiatal gazda sztori

Bengáli cicák

Eltelt 1 év és 2014-ben kiírták a Fiatal gazdák induló támogatása pályázatot. Őszintén szólva féltünk, hogy  be merjünk-e vállalni ennyi kötelezettséget, ennyi bevételt miből fogunk termelni? Jöttek  a kérdések. Jómagam vagy tízszer átolvastam a kiírást, átbeszéltük Vivivel és kiszedtük belőle azokat a pontokat amiket nem értettünk. Családom ismerőseként kérdezhettem egy megbízható könyvelőtől:

 • hogyan lehet vállalkozóvá válni?
 • milyen költségei vannak ennek?
 • milyen adminisztrációval jár?
 • hogyan kell egy pénzügyi tervet összerakni?
 • mit lehet elszámolni?
 • mivel egyetemi hallgató vagyok, miben válik ez javamra, vagy hátrányommá?

Másik nagy segítségünkre volt szintén családi ismerősként egy pályázatíró, aki ugyan nem fiatal gazdákkal foglalkozik, de hajlandó volt időt szánni ránk. Mindenek előtt leültünk egy kávéra és megbeszéltük mit szeretnénk mi és mit javasol ő. Egy fontos mondat maradt meg erről a beszélgetésről és ezt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Azt mondta:

„Ja, hogy olyanra akartok pályázni ,amit meg is akartok valósítani? Az már fél siker!”

Amikor kiadták a pályázati anyagot, nekiültünk számolni. Milyen jószágból mennyit szeretnénk és mennyi kell a pályázatban a 10 eume eléréséhez. Ez sokszor különbözött, ezért kompromisszumot kötöttünk. Vállaltunk lovat, kecskét, nyulat valamint legelőt-kaszálót, továbbá az utolsó 2 évre 1 ha krumplit. A 4. évre 30 anyanyúl, 2 ló, 55 anyakecske és szaporulata, 15 ha kaszáló, 1 ha krumpli.

Ezen vállalások főként jövedelemtermelő elképzelésből születtek, de akadt köztük olyan, amelyik (ló, kaszáló) már adott volt, ezért kár lett volna nem beleírni.

A pénzügyi terv elkészítéséhez is neki kellett feküdni. Felírtuk a tervezett kiadásainkat (ház-, kecske-, eszközvásárlás, földművelés, takarmány, járulékos költségek), majd megszoroztuk 1,5-el és rájöttünk, hogy ez a 12 millió forint arra is szűkösen elég, hogy elindítsuk a gazdálkodást, nemhogy arra, hogy még vésztartalékot is képezzünk belőle. Ez elég frusztráló érzés volt. Ezt egy időre félretettük és nekiálltunk összeírni a tervezett bevételeket. Jól átgondoltan számoltunk. Minden évre kb. 3-7 millió forintnyit terveztünk/kalkuláltunk. Természetesen bízva a legjobbakban.

Ezen számításaimat átküldtük a könyvelőnknek, aki táblázatba öntötte, kitöltötte vele a pénzügyi tervet és átszámolta, hogy ez most így hány pontot ér. Mit ne mondjak itt is kompromisszumot kellett kötnünk, hiszen ha a max. 8 pontra akartunk volna hajtani, akkor akkora bevételt kellett volna vállalnunk, amit képtelenek lettünk volna kitermelni a gazdaságunkból.

Ezért akkora vállalásokat tettünk, amik 5 pontot értek végeredményben, de még a teljesíthetőség határán belül esnek.

Miután az üzleti tervet kitöltöttük saját elképzeléseink alapján azt ellenőriztettük a pályázatírónkkal, hogy hozzáadhassa a tapasztalatát. Ő pontosítatott velünk pár dátumot, összeget és kitöltette velünk az üresen hagyott, vagy rövidre szabott részeket.

A könyvelőtől megkaptuk az 5 pontos pénzügyi tervet, ami sokszori egyeztetés után született meg.

Begyűjtöttük az összes szükséges igazolást.

Eljött az idő a beadásra :-).

Vártunk közel 6 hónapot mire megjött az eredmény, 5 ponttal lecsúsztam az alsó határról. Eléggé el voltunk keseredve, de úgy gondoltuk, még nem készültünk fel a dologra ezért a Teremtő várat még a jótétellel.

3 hónap múlva felröppent a hír, hogy mégis nyertünk, mert leszállították a ponthatárt 104-ről 90-re. Mint valami hihetetlen karácsonyi ajándék úgy jött a hír.

Ezután 2015 februárjában kiváltottam a vállalkozóit, lehívtuk a pénzt és kezdődhetett a megvalósítás.
Gazdálkodásra alkalmas portát vettünk, kialakítottuk a lakhatás feltételeit és jószágtartáshoz szükséges épületeket újítottunk fel. Hónapokig burkoltunk, vakoltunk, festettünk, szerelőt kerestünk.

Sok szép pillanat mellett mindennapi fáradtságos munkával építettük ki magunk körül egy csodálatos falusi élet feltételeit és a jószágainknak a legmegfelelőbb helyet.

Augusztustól karácsonyig a felújítással teltek a napjaink. Novemberben megvettük a tejtermelés/sajtkészítés alapját képező 10 alpesi kecskéből álló törzsállományunkat.

fiatal gazda sztori

Alpesi kecskék

Hozzáteszem ez nem volt könnyű, csakis több éves jó kapcsolatunk tette lehetővé, hogy az országban elérhető áron, kiváló vérvonalú és nagy tejtermelésű kecskékhez jutottunk, ráadásul eladási szezonon kívül. Tehát ha valaki tenyészállatvásárláson gondolkozik jó, ha egy évvel előre elkezd kérdezősködni, foglalni, mert könnyen azon veheti észre magát, hogy gazdálkodna, csak nincs mivel…

A kecskék hamar megszokták a helyüket, mindent megtettünk, hogy a vehemnevelés zavartalan legyen és a tápanyagellátásuk se hagyjon kívánni valót maga után.

Februárban elkezdődtek az ellések. Mindegyiknél ott voltunk, segítettünk mind az ellésnél mind a felszárításnál. Lett is eredménye 18-ból 18 gidánk csodálatosan növekszik a mai napig is :-)

A gidák neveléséhez több szempontot figyelembe véve mesterséges módot választottunk, ami azt jelenti, hogy napi 8-6-4-2 alkalommal a kifejt tejet cumiból itattuk meg, így mindenki annyit kapott amennyit kellett és az anyák is zavartalanul összeszedhették magukat az ellés után. Aki azt gondolná, hogy ez „embertelen”, azt biztosíthatom, ez a legnyugodtabb módja a gidanevelésnek az állatokat nézve. Mi persze keltünk éjfélkor, hajnal 3-kor, reggel 6-kor. Ez eléggé fáradtságos, mondhatnám kimerítő, de az eredmény szemmel látható. :-)

Jelenleg a tejkezelő helyiségünk befejezésénél tartunk, és a sajt- és egyéb tejtermékek készítése kerül napirendre.

fiatal gazda sztori

Fokhagymás sajt

A párom, Vivien a legtalpraesettebb nő a világon, aki hála az égnek minden dolgát lelkiismeretesen és kitartóan végzi, így biztos vagyok benne, hogy együtt az állattartást és a sajtkészítést is sikerre visszük majd, ezáltal a megélhetésünket is biztosítani fogjuk!

Fontos lenne említenem, hogy milyen nehézségekkel szembesültünk, hogy más is tanulhasson a történetünkből:

 • Említeném első körön a hivatalokkal való kapcsolattartást és ügyintézést. Hát itt vannak gondok. Amellett hogy rengeteg értékes időt elvesz a telefonálás és az utazgatás, néha az az érzése az embernek, hogy senkit nem érdekel, ha ő el akar érni valamit, ha el akar intézni valamit. Sok ígéret és félinformáció amit kapunk, sok esetben kevés tényleges sikerrel. Ennek elkerülésére azt tudnám javasolni mindenkinek, ha valamibe bele akar vágni, ne sajnálja az időt rá, hogy személyesen látogasson meg egy-egy hivatalt, hogy az ügye jobb eséllyel el legyen intézve.
 • Továbbá, ha bárhol azt mondják, hogy elintéztek valamit, arról kérjen hivatalos igazolást a helyszínen, mert ha ez szokatlan is, annak hiányában semmit sem tudunk bizonyítani. (Ezen adott esetben százezrek, néha milliók múlhatnak)

Minden eddig leírt dolgon túl hihetetlenül örülünk, hogy elnyerhettük ezt a támogatást, hiszen ezáltal belevághattunk az állattenyésztők nagybetűs életébe, és a saját lábunkon állva, gazdálkodva minden nap örömmel tekinthetünk a jövőbe.

Mindazért a munkáért és fáradtságért, amit a gazdaságunk igényel, kárpótol minket a sok hálás kis állatunk  (kecskék, macskák egyaránt) és az az érzés, hogy olyan életet élhetünk amilyet szeretnénk!

Azt javaslom mindenkinek, akit vonz a természet és az állattartás, a gazdálkodás szelleme, számolja át az életét és ne féljen lemondani eddig fontosnak hitt „városi dolgokról”, mert a természet közelsége idővel mindenért kárpótol.

A fent leírt tevékenységeinkről további információt a következő oldalakon találhatsz:

www.alpesikecske.hu

Facebook-on: Kecsegtető Kecskefarm

www.esbbengalcat.eu

https://www.facebook.com/ESBbengalcat/

- SZABADOS Andor -

/A fotók a szerző saját fevételei!/

Ha Ön is elmondaná történetét, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!