Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezerarcú Magyar Vidék- Indul Az Agrárium YouTube Csatornája!

Régi álmom teljesül az Ezerarcú magyar vidék YouTube csatorna elindításával.

Mindig is szerettem a sztorikat a gazdaságokhoz adni, az arcokat a vidék elé helyezni, tudni azt, hogy ki honnan kezdte és mi a célja. Látni azt a küzdelmes életet, amit nap, mint nap élnek. Együtt örülni, ha termőre fordul és sírni, ha kárba vész. Újragondolni, felépíteni, vetni, aratni…Aratás után visszaforgatni!

Erről, ezekről fog szólni a csatornám, ahol célom az, hogy bemutassam azokat az embereket, akik színt visznek a magyar vidéki életbe!

Arcok, történetek, vidék…

0 Tovább

Rendészeti kitérő után vissza az almásba: Bemutatkozik Az Év Agrárembere 2016 díj egyik jelöltje

Ésik Árpád vagyok 27 éves főállású őstermelő, a 2016-os Év Agrárembere egyik jelöltje „Fiatal gazda kategóriában”

fiatal gazda sztori

A gazdálkodás mindig is a család fő megélhetési vonala volt, beleszülettem, de nem minden esetben követtem ezt az utat eddigi életem során. Középiskolai tanulmányaimat informatika tagozaton fejeztem be. Nehéz évek voltak, elveszítettem édesanyámat. Édesapám is egyedül maradt, aki a mai napig kiválóan helyt áll és becsülettel felnevelt bennünket. Ő mezőgazdasági üzemmérnök, falugazdász. Egy nővérem van, aki Budapesten ügyvéd. Középiskolát befejezve természetvédelmi – mérnök szakra mentem, amit később megszakítottam és más pálya felé orientálódtam. Mint később kiderült ezt jól tettem, ugyan is több rendelet mellékletében nem szerepel ez a szak mezőgazdasági végzettségként.

Fontos megjegyezni, hogy innentől kezdve minden tanulmányomat levelező tagozaton folytattam, és mellettük folyamatosan dolgoztam hol őstermelőként, hol munkaviszonyban. Rendészeti pályát követtem, számtalan képzésben részt vettem biztonsági őrtől megkezdve a magánnyomozón át a Rendőrtiszti Főiskola által akkreditált rendészeti asszisztens felsőfokú szakképzésig. Dolgoztam is másfél évet a Kisvárdai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Ezután lettem a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének hallgatója, mezőgazdasági mérnök felsőoktatási szakképzési szakon, ahol 2016 januárjában oklevelet szereztem. A képzés nagyon hasznos volt, tökéletesen ki tudta egészíteni elméletben azokat a gyakorlati alapokat, amelyeket édesapától tanultam.

Jelenleg főállású őstermelő vagyok 2015 augusztusától, gazdaságunk fő profilja a gyümölcstermesztés 12 ha –on, ebből 10 ha alma, és 2 ha szilva. Ebből aktív termő gyümölcsös 7 ha, és 5 ha friss telepítés. Ezt egészíti ki 20 ha szántó terület és 24 ha legelő. Még is a legtöbb munka a gyümölcsösben akad, ami érthető, hiszen rengeteg gépi és fitotechnikai munkálatot igényel. A gazdaság teljesen gépesítve van, az elmúlt években nagy hasznát vettük a géppályázatoknak, ami folyamán tudtunk fejlődni. Ezekkel a gépekkel önállóan dolgozom, szeretem is. Véleményem szerint nagyon férfias munkának számít egy mezőgazdasági munkagépben dolgozni.

fiatal gazda sztori

A páromat 2013 – ban ismertem meg, aki szintén mezőgazdasági vonalon dolgozik, okleveles biotechnológus, egy talajbaktériumokat gyártó és fejlesztő cég biomérnöke. Mellette növényorvos hallgató, így a későbbi életünket is az agrárágazatra építjük.

Munkálataimról blogot vezetek, „Agricultural – Mezőgazdaság és közélet” néven. Ezt a blogot a mezőgazdasági és mezőgépészeti szakmák népszerűsítésére hoztam létre. A gazdatársadalom elöregedőben van. A Magyarországon működő kb. 480 ezer egyéni gazdaság 70% -ban még idősek dolgoznak. Kevés fiatal választja ezt a szakmát a magas fokú önállóság, és az egyéni vállalkozásokban amúgy is benne rejlő bizonytalanságok miatt. Minden bevételt tudatosan kell kezelni.

2016. november 21. –én indul Az Év Agrárembere kitüntető díj, amelynek „Fiatal gazda” kategóriájában jelölt vagyok. Számomra nagyon fontos, hogy ez által a díj által népszerűsíteni tudjam a gazdaságom fő gyümölcsét, az almát. Ennek az ágazatnak nagy propagandára van szüksége, hiszen az almatermelők – mind étkezési, mind ipari alma – nem rendelkeznek megfelelő piaccal és megfelelő támogatással ahhoz, hogy előreláthatóan, biztonságos alapokon termeljenek. A feldolgozó sűrítmény ipar nagy része külföldi kezekben van és a gazdák többsége nem rendelkezik megfelelő technológiákkal ahhoz, hogy étkezi almatermelés terén is egységes piac alakuljon ki.

Ahhoz viszont, hogy megfelelő technológiai fejlődés következzen be, hosszú távon biztos és kiszámítható piacra lenne szükség mind két almatermelői ágazatban. Úgy gondolom, hogy e feltételek megteremtéséhez már mi fiatal gazdálkodók is hozzá járulhatunk. Ezért első lépésként szeretném felhívni az emberek figyelmét erre a csodálatos gyümölcsre, amely beltartalmilag is fontos gyümölcsünk és rengeteg élelmiszer alapanyaga. Maga a Kormány is kampányt folytat az Agrármarketing Centrumon keresztül, az alma népszerűsítése érdekében.

A jövőben folytatom ezt az utat, vannak terveim, amikről még nem szeretnék írni. Kérem, kövessék a versenyt, és köszönöm, hogy elolvasták a történetem első fejezetét.


- ÉSIK ÁRPÁD -
weboldal: www.agricultural.hu
facebook: https://www.facebook.com/agricultural89/

A közzétett fotók a szerző, Ésik Árpád saját fotói.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan fiatal gazdálkodók írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Hosszú az út a bengáli macskától az alpesi kecskéig

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

 (A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban SZABADOS Andor írta le történetét:

Gyermekkorom óta nagyon szerettem az állatokat. Nagyszüleim egész tizenéves koromig tartottak disznókat, kacsát, tyúkot, lovat és amikor náluk jártam mindig a jószág körül sertepertéltem. 11 éves koromban megkaptam az első lovamat, majd 2 év távlovaglás, 2 nyár ménesi munka és 5 év lovastúrázás után eljött az idő a továbbtanuláshoz.

Nem véletlenül választottam egyetemi tanulmányaimhoz a mosonmagyaróvári (akkori NYME-MÉK) egyetem állattenyésztő mérnöki szakját. 2010-ben úgy indultam útnak észak borsodból, hogy kitanulom a szakmát és amint lehetőségem lesz végleg hazatérek, állatokkal, természettel foglalkozni, egyszóval gazdálkodni.

Mindig bíztam a szerencsémben, az álmaimban és abban hogy végtelen teremtő erővel rendelkezem.

Első évfolyamosként megismerkedtem életem szerelmével, akivel egy kollégiumba, abban is egy folyosóra sodort az élet. Szintén állattenyésztő mérnök hallgatóként és az állatok nagy szerelmeseként a második évfolyamtól már közösen tervezgettük jövőnket. A BSc elvégzésekor megkértem Vivi kezét és ezzel párhuzamosan megalapítottuk első vállalkozásunkat. Albérletbe költözvén (mivel ott fejős kecskét nem lehetett tartani) olyan fajt kerestünk, amivel mind állattenyésztői tapasztalatra szert tehetünk, mind anyagi biztonságunkat megteremthetjük. (A második csak részben valósult meg ezáltal, de aki macskatenyésztésbe kezd, az tudja mindezt :-))

Így hát bengáli macska tenyésztésbe fogtunk. Eleinte kivétel nélkül mindenki szkeptikus volt a környezetünkben. Kérdezték sűrűn hogy: „ki fog 200.000Ft-ot adni egy kiscicáért?” de mi csak bíztunk benne, hogy az elképzelésünk beváltja a hozzá fűzött reményeket. Miután 2 alom kiscicát eladtunk már mindenki elismerően bólogatott, hogy: de jól megy a „macskabiznisz”. Ment is és már láttuk, hogy a következő állomásnak a haszonállattartást kell megcélozni.

fiatal gazda sztori

Bengáli cicák

Eltelt 1 év és 2014-ben kiírták a Fiatal gazdák induló támogatása pályázatot. Őszintén szólva féltünk, hogy  be merjünk-e vállalni ennyi kötelezettséget, ennyi bevételt miből fogunk termelni? Jöttek  a kérdések. Jómagam vagy tízszer átolvastam a kiírást, átbeszéltük Vivivel és kiszedtük belőle azokat a pontokat amiket nem értettünk. Családom ismerőseként kérdezhettem egy megbízható könyvelőtől:

  • hogyan lehet vállalkozóvá válni?
  • milyen költségei vannak ennek?
  • milyen adminisztrációval jár?
  • hogyan kell egy pénzügyi tervet összerakni?
  • mit lehet elszámolni?
  • mivel egyetemi hallgató vagyok, miben válik ez javamra, vagy hátrányommá?

Másik nagy segítségünkre volt szintén családi ismerősként egy pályázatíró, aki ugyan nem fiatal gazdákkal foglalkozik, de hajlandó volt időt szánni ránk. Mindenek előtt leültünk egy kávéra és megbeszéltük mit szeretnénk mi és mit javasol ő. Egy fontos mondat maradt meg erről a beszélgetésről és ezt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Azt mondta:

„Ja, hogy olyanra akartok pályázni ,amit meg is akartok valósítani? Az már fél siker!”

Amikor kiadták a pályázati anyagot, nekiültünk számolni. Milyen jószágból mennyit szeretnénk és mennyi kell a pályázatban a 10 eume eléréséhez. Ez sokszor különbözött, ezért kompromisszumot kötöttünk. Vállaltunk lovat, kecskét, nyulat valamint legelőt-kaszálót, továbbá az utolsó 2 évre 1 ha krumplit. A 4. évre 30 anyanyúl, 2 ló, 55 anyakecske és szaporulata, 15 ha kaszáló, 1 ha krumpli.

Ezen vállalások főként jövedelemtermelő elképzelésből születtek, de akadt köztük olyan, amelyik (ló, kaszáló) már adott volt, ezért kár lett volna nem beleírni.

A pénzügyi terv elkészítéséhez is neki kellett feküdni. Felírtuk a tervezett kiadásainkat (ház-, kecske-, eszközvásárlás, földművelés, takarmány, járulékos költségek), majd megszoroztuk 1,5-el és rájöttünk, hogy ez a 12 millió forint arra is szűkösen elég, hogy elindítsuk a gazdálkodást, nemhogy arra, hogy még vésztartalékot is képezzünk belőle. Ez elég frusztráló érzés volt. Ezt egy időre félretettük és nekiálltunk összeírni a tervezett bevételeket. Jól átgondoltan számoltunk. Minden évre kb. 3-7 millió forintnyit terveztünk/kalkuláltunk. Természetesen bízva a legjobbakban.

Ezen számításaimat átküldtük a könyvelőnknek, aki táblázatba öntötte, kitöltötte vele a pénzügyi tervet és átszámolta, hogy ez most így hány pontot ér. Mit ne mondjak itt is kompromisszumot kellett kötnünk, hiszen ha a max. 8 pontra akartunk volna hajtani, akkor akkora bevételt kellett volna vállalnunk, amit képtelenek lettünk volna kitermelni a gazdaságunkból.

Ezért akkora vállalásokat tettünk, amik 5 pontot értek végeredményben, de még a teljesíthetőség határán belül esnek.

Miután az üzleti tervet kitöltöttük saját elképzeléseink alapján azt ellenőriztettük a pályázatírónkkal, hogy hozzáadhassa a tapasztalatát. Ő pontosítatott velünk pár dátumot, összeget és kitöltette velünk az üresen hagyott, vagy rövidre szabott részeket.

A könyvelőtől megkaptuk az 5 pontos pénzügyi tervet, ami sokszori egyeztetés után született meg.

Begyűjtöttük az összes szükséges igazolást.

Eljött az idő a beadásra :-).

Vártunk közel 6 hónapot mire megjött az eredmény, 5 ponttal lecsúsztam az alsó határról. Eléggé el voltunk keseredve, de úgy gondoltuk, még nem készültünk fel a dologra ezért a Teremtő várat még a jótétellel.

3 hónap múlva felröppent a hír, hogy mégis nyertünk, mert leszállították a ponthatárt 104-ről 90-re. Mint valami hihetetlen karácsonyi ajándék úgy jött a hír.

Ezután 2015 februárjában kiváltottam a vállalkozóit, lehívtuk a pénzt és kezdődhetett a megvalósítás.
Gazdálkodásra alkalmas portát vettünk, kialakítottuk a lakhatás feltételeit és jószágtartáshoz szükséges épületeket újítottunk fel. Hónapokig burkoltunk, vakoltunk, festettünk, szerelőt kerestünk.

Sok szép pillanat mellett mindennapi fáradtságos munkával építettük ki magunk körül egy csodálatos falusi élet feltételeit és a jószágainknak a legmegfelelőbb helyet.

Augusztustól karácsonyig a felújítással teltek a napjaink. Novemberben megvettük a tejtermelés/sajtkészítés alapját képező 10 alpesi kecskéből álló törzsállományunkat.

fiatal gazda sztori

Alpesi kecskék

Hozzáteszem ez nem volt könnyű, csakis több éves jó kapcsolatunk tette lehetővé, hogy az országban elérhető áron, kiváló vérvonalú és nagy tejtermelésű kecskékhez jutottunk, ráadásul eladási szezonon kívül. Tehát ha valaki tenyészállatvásárláson gondolkozik jó, ha egy évvel előre elkezd kérdezősködni, foglalni, mert könnyen azon veheti észre magát, hogy gazdálkodna, csak nincs mivel…

A kecskék hamar megszokták a helyüket, mindent megtettünk, hogy a vehemnevelés zavartalan legyen és a tápanyagellátásuk se hagyjon kívánni valót maga után.

Februárban elkezdődtek az ellések. Mindegyiknél ott voltunk, segítettünk mind az ellésnél mind a felszárításnál. Lett is eredménye 18-ból 18 gidánk csodálatosan növekszik a mai napig is :-)

A gidák neveléséhez több szempontot figyelembe véve mesterséges módot választottunk, ami azt jelenti, hogy napi 8-6-4-2 alkalommal a kifejt tejet cumiból itattuk meg, így mindenki annyit kapott amennyit kellett és az anyák is zavartalanul összeszedhették magukat az ellés után. Aki azt gondolná, hogy ez „embertelen”, azt biztosíthatom, ez a legnyugodtabb módja a gidanevelésnek az állatokat nézve. Mi persze keltünk éjfélkor, hajnal 3-kor, reggel 6-kor. Ez eléggé fáradtságos, mondhatnám kimerítő, de az eredmény szemmel látható. :-)

Jelenleg a tejkezelő helyiségünk befejezésénél tartunk, és a sajt- és egyéb tejtermékek készítése kerül napirendre.

fiatal gazda sztori

Fokhagymás sajt

A párom, Vivien a legtalpraesettebb nő a világon, aki hála az égnek minden dolgát lelkiismeretesen és kitartóan végzi, így biztos vagyok benne, hogy együtt az állattartást és a sajtkészítést is sikerre visszük majd, ezáltal a megélhetésünket is biztosítani fogjuk!

Fontos lenne említenem, hogy milyen nehézségekkel szembesültünk, hogy más is tanulhasson a történetünkből:

  • Említeném első körön a hivatalokkal való kapcsolattartást és ügyintézést. Hát itt vannak gondok. Amellett hogy rengeteg értékes időt elvesz a telefonálás és az utazgatás, néha az az érzése az embernek, hogy senkit nem érdekel, ha ő el akar érni valamit, ha el akar intézni valamit. Sok ígéret és félinformáció amit kapunk, sok esetben kevés tényleges sikerrel. Ennek elkerülésére azt tudnám javasolni mindenkinek, ha valamibe bele akar vágni, ne sajnálja az időt rá, hogy személyesen látogasson meg egy-egy hivatalt, hogy az ügye jobb eséllyel el legyen intézve.
  • Továbbá, ha bárhol azt mondják, hogy elintéztek valamit, arról kérjen hivatalos igazolást a helyszínen, mert ha ez szokatlan is, annak hiányában semmit sem tudunk bizonyítani. (Ezen adott esetben százezrek, néha milliók múlhatnak)

Minden eddig leírt dolgon túl hihetetlenül örülünk, hogy elnyerhettük ezt a támogatást, hiszen ezáltal belevághattunk az állattenyésztők nagybetűs életébe, és a saját lábunkon állva, gazdálkodva minden nap örömmel tekinthetünk a jövőbe.

Mindazért a munkáért és fáradtságért, amit a gazdaságunk igényel, kárpótol minket a sok hálás kis állatunk  (kecskék, macskák egyaránt) és az az érzés, hogy olyan életet élhetünk amilyet szeretnénk!

Azt javaslom mindenkinek, akit vonz a természet és az állattartás, a gazdálkodás szelleme, számolja át az életét és ne féljen lemondani eddig fontosnak hitt „városi dolgokról”, mert a természet közelsége idővel mindenért kárpótol.

A fent leírt tevékenységeinkről további információt a következő oldalakon találhatsz:

www.alpesikecske.hu

Facebook-on: Kecsegtető Kecskefarm

www.esbbengalcat.eu

https://www.facebook.com/ESBbengalcat/

- SZABADOS Andor -

/A fotók a szerző saját fevételei!/

Ha Ön is elmondaná történetét, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: A legfontosabb az elhivatottság

fiatal gazda sztori

Fotó: Májer Tamás

Májer Tamás vagyok, 26 éves, fiatal gazda nyertes és egyéni vállalkozó.

A családom generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal , így nagyon közel áll hozzám a téma, hisz ebben nőttem fel. Mindig is vonzott ez a világ, bár az élet útjai néha másfelé sodortak, 18 évesen már Németországban dolgoztam, mivel a munka szeretete a szüleimtől rám ragadt. 3 évet dolgoztam kint, de a szívem ez idő alatt is húzott vissza az állatok és növények rengetegébe. Ezért is adtam be az aranykalászos és mezőgazdasági technikusi papírok megszerzése után 2014-ben a fiatal gazda pályázatot, amely pozitív elbírálást kapott, így ráléptünk a gazdálkodás változatos, nem mindig vidám , rögös világához vezető útra. A pályázat beadásakor fontos szerepet játszott az értékek megőrzése, az elhivatottság, hisz a családom életében ez mindig is jelen volt az évek során, a munka szeretete átjárta az életünket a kezdetektől fogva.

Vállalkozásom állatok közül elsősorban juhokkal, szarvasmarhákkal és kecskékkel foglalkozik, de a változatosság kedvéért van még baromfi, póniló és sertés is. Növények közül lucerna és a kukorica a domináns faj, amely az állatok etetésében fontos szerepet játszik. Telephellyel is rendelkezünk így az állatok tartása nem okoz problémát. A mindennapi teendők ellátásában természetesen a családom is kiveszi a részét, így teljes egészében családi gazdaságnak mondható.

Az elkövetkező években szeretném kamatoztatni mindazt a tapasztalatot és tudást amit a szüleimtől, nagybátyámtól és a nagyapámtól kaptam. Ezáltal biztos megélhetési forrást biztosítani a családom számára és célom olyan gazdaság létrehozása és felépítése amelyben valóban visszatükröződik az elhivatottság, az állatok és a munka szeretete és hogy soha ne felejtsük el hogy honnan is indultunk.

A teljes sztoriért lapozzon ide: gazdahely.hu

Ha Ön is megírná történetét, írjon a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Lehetséges! A házaspár mindkét fele nyert

Tegnapi Fiatal Gazda sztorink szerzőjének férje is bemutatkozik ma.

A feleség történetét ITT tudja elolvasni.

Fekete György vagyok, 28 éves fiatal gazda nyertes, férj, leendő apuka. 

Családi gazdaság tagjaként, nagyon közel áll hozzám a mezőgazdaság. A szüleim által ebben nőttem fel. Szüleim állattartással és növénytermesztéssel foglalkoznak. Az állatokat illetőleg főleg a szarvasmarha (charolais és limousin) dominál, de gazdaságunkban található még nagy számmal ló is és baromfi is egyaránt. Így nagy rálátással rendelkezem, mint az állattartással, mint a növénytermesztéssel kapcsolatosan egyaránt. A fiatal gazda pályázat segítségével is ezt a tudást szerettem volna kibővíteni, továbbfejleszteni.

Mint leendő apuka, most már nekem is külön gazdaságban kell gondolkoznom a születendő gyermekeim számára. Így 2015- ben élve a lehetősséggel, benyújtottam a pályázatot. Nagy örömömre pozitív elbírálást kaptam. A pályázat megírásában egy pályázatíró iroda nyújtott segítséget a számomra.

A támogatás összegének nagy része 2015 decemberében sikeresen kifizetésre került.

A pályázat benyújtása során fontos motívum volt az önállósság. Vállalkozónak lenni igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magam ura” vagyok.

 Vállalkozásom elsősorban állattartással és növénytermesztéssel foglalkozik. Természetesen a szüleim után én is szarvasmarhával kívánok foglalkozni. Így már be is szereztem a kezdő létszámot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már telephellyel rendelkezem, így az állatok tartása nem okoz problémát. Jelenlegi létszámom 17 db charolais üsző. A következő évben már a szaporulat is növeli az állományt.

fiatal gazda sztori

Célom még, hogy lovakat vásároljak, hiszen édesapámtól örökölve szenvedélyem a ló és a lovas sportág: a fogathajtás.

fiatal gazda sztori

A fotók Fekete György saját fotói!

A pályázati összeget valamint a képződő árbevételt az állatállomány bővítésére, gépvásárlásra és a gazdaság folyamatos fejlesztésére kívánom fordítani. A képződött termékeket értékesítem, illetve környékbeli felvásárlóknak adom el, próbálva így bejutni a regionális kereskedelem vérkeringésébe.

 A pályázat segítségével megvalósulhat egy olyan jövedelmező gazdaság kialakítása, folyamatos működtetése és jövedelemteremtő képességének növelése, amely hosszú távú kiegyensúlyozott árbevételt biztosít. Szeretném gyermekeim számára megteremteni a biztos jövő alapjait.

Igaz ez még csak az első évem, remélem könnyen fogom venni az akadályokat, amelyet ez az életforma nyújt. Hiszen a szépségen túl, bőven akadnak nehézségek is. A későbbiek folyamán, ha pályázati lehetőség nyílik, szeretnék tanyafejlesztésre is pályázni.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

 Kövessen minket facebookon is!

0 Tovább
«
12