Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ideje lemosózni!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017.2.18-24.

 

heti mezőgazdasági cikkajánló
Fotó forrása: youtube

 

  • Legfontosabb hír a Gazdahelyen: ideje előkészíteni a permetezőket, kezdődhet a tél végi lemosózás! A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Bővebb támpontokat cikkünkben ITT olvashat.
  • Magyarországon a hamis növényvédő szerek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak, ami a teljes forgalom csaknem 17 százalékát és az unióban regisztrált hamis szerek 1,7 százalékát jelenti. (Gazdahely)
  • Egybehangzó vélemények szerint a mezőgazdaság jövőjét, a termelés hatékonyságát és jövedelmezőségét alapvetően befolyásolja a precíziós gazdálkodás térnyerése. Fenn áll a veszélye annak, hogy aki ezen a területen lemarad, súlyos versenyhátrányba kerül azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik alkalmazzák a precíziós technológiákat. (Agrotrend) Miközben a népesség létszáma folyamatosan növekszik és élelmiszer igénye ezzel párhuzamosan nő, a mezőgazdasági termelésre egyre kisebb terület áll rendelkezésre. A kitörési pont a hatékonyság növelése lehet. Jelenleg már Magyarországon is elérte az agráriumot az „informatikai forradalom”. (Agrárszektor) A magyar iparban már megkezdett digitális fejlesztéshez a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak is csatlakoznia kell, a precíziós eszközöket most még csak „szigetszerűen” használják. (Agro Napló)
  • A gabonafélék és az olajos magvak áfakulcsának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 elejétől, amikor megszűnik a fordított adózási lehetőség. (Agroinform)
  • A Földművelésügyi Minisztérium 5 milliárd forintot biztosít mintegy 3 300 gazda részére a 2016. kárenyhítési év kedvezőtlen időjárási jelenségei miatti veszteségeikre. (Világgazdaság)
  • Európai Uniós jogszabály szerint a tagállamokban a permetező gépeknek legkésőbb 2016. november 26. napjáig műszaki felülvizsgálaton kell átesniük. E dátumot követően az EU területén csak sikeres műszaki felülvizsgálaton átesett permetező gépeket lehet növényvédelmi tevékenységre használni. (Gazdahely)

 

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

A hét legfontosabb agrárhírei

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

 

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017. február 4.-10.

 

  • A Miniszterelnökség tervei szerint március 31-ig minden, az Európai Unió 2014-2020-as támogatási ciklusához kapcsolódó pályázati felhívást közzétesznek, vagyis a teljes rendelkezésre álló 34 milliárd eurónyi támogatási csomagot meghirdetik. (Profit Line)
  • A gazdálkodási környezet javulására számít a mezőgazdasági vállalkozások döntéshozóinak többsége a következő 12 hónapban. (Világgazdaság)
  • A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést. Mindezt úgy, hogy közben támogatja a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat. A precíziós mezőgazdaság egy olyan rendszer, amely képes a megfelelő kezelést, a megfelelő helyen és időben alkalmazni. (Agrofórum)
  • A digitalizációra fektetik a hangsúlyt az Uniós mezőgazdasági képviselők 2020 után. Készül egy vízgazdálkodási és tápanyag-gazdálkodási terv, amit áprilisban vitatnak meg az Uniós országok képviselői. (Agroinform)
  • Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy pusztaföldvári gabonakereskedőt, aki több mint 200 millió forint általános forgalmi adót nem fizetett meg. A táblabíróság folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 42 esztendős férfit. (Agrárszektor)
  • Megtizedelhetik a magyar erdőket a tuskógombák. A világszerte erdőpusztulásokat és fakárosításokat okozó Armillaria, vagyis tuskógomba fajokat kutatják 2020-ig Sopronban és Szegeden. (Sokszínű Vidék)
  • A hirtelen olvadás hatására szinte biztos volt, hogy egyre nagyobb területeket borít majd el a belvíz, a téli időjárás visszatértével azonban javulhat a helyzet. (mmg online)
  • Az Európai Bizottság február 2-ától 12 héten keresztül egy online kérdőíves felületen várja a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról. (Gazdablog)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Új hírek a Gazdahelyen:

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább