Ideje lemosózni!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017.2.18-24.

 

heti mezőgazdasági cikkajánló
Fotó forrása: youtube

 

 • Legfontosabb hír a Gazdahelyen: ideje előkészíteni a permetezőket, kezdődhet a tél végi lemosózás! A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Bővebb támpontokat cikkünkben ITT olvashat.
 • Magyarországon a hamis növényvédő szerek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak, ami a teljes forgalom csaknem 17 százalékát és az unióban regisztrált hamis szerek 1,7 százalékát jelenti. (Gazdahely)
 • Egybehangzó vélemények szerint a mezőgazdaság jövőjét, a termelés hatékonyságát és jövedelmezőségét alapvetően befolyásolja a precíziós gazdálkodás térnyerése. Fenn áll a veszélye annak, hogy aki ezen a területen lemarad, súlyos versenyhátrányba kerül azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik alkalmazzák a precíziós technológiákat. (Agrotrend) Miközben a népesség létszáma folyamatosan növekszik és élelmiszer igénye ezzel párhuzamosan nő, a mezőgazdasági termelésre egyre kisebb terület áll rendelkezésre. A kitörési pont a hatékonyság növelése lehet. Jelenleg már Magyarországon is elérte az agráriumot az „informatikai forradalom”. (Agrárszektor) A magyar iparban már megkezdett digitális fejlesztéshez a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak is csatlakoznia kell, a precíziós eszközöket most még csak „szigetszerűen” használják. (Agro Napló)
 • A gabonafélék és az olajos magvak áfakulcsának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 elejétől, amikor megszűnik a fordított adózási lehetőség. (Agroinform)
 • A Földművelésügyi Minisztérium 5 milliárd forintot biztosít mintegy 3 300 gazda részére a 2016. kárenyhítési év kedvezőtlen időjárási jelenségei miatti veszteségeikre. (Világgazdaság)
 • Európai Uniós jogszabály szerint a tagállamokban a permetező gépeknek legkésőbb 2016. november 26. napjáig műszaki felülvizsgálaton kell átesniük. E dátumot követően az EU területén csak sikeres műszaki felülvizsgálaton átesett permetező gépeket lehet növényvédelmi tevékenységre használni. (Gazdahely)

 

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

A hét legfontosabb agrárhírei

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

 

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017. február 4.-10.

 

 • A Miniszterelnökség tervei szerint március 31-ig minden, az Európai Unió 2014-2020-as támogatási ciklusához kapcsolódó pályázati felhívást közzétesznek, vagyis a teljes rendelkezésre álló 34 milliárd eurónyi támogatási csomagot meghirdetik. (Profit Line)
 • A gazdálkodási környezet javulására számít a mezőgazdasági vállalkozások döntéshozóinak többsége a következő 12 hónapban. (Világgazdaság)
 • A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést. Mindezt úgy, hogy közben támogatja a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat. A precíziós mezőgazdaság egy olyan rendszer, amely képes a megfelelő kezelést, a megfelelő helyen és időben alkalmazni. (Agrofórum)
 • A digitalizációra fektetik a hangsúlyt az Uniós mezőgazdasági képviselők 2020 után. Készül egy vízgazdálkodási és tápanyag-gazdálkodási terv, amit áprilisban vitatnak meg az Uniós országok képviselői. (Agroinform)
 • Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy pusztaföldvári gabonakereskedőt, aki több mint 200 millió forint általános forgalmi adót nem fizetett meg. A táblabíróság folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 42 esztendős férfit. (Agrárszektor)
 • Megtizedelhetik a magyar erdőket a tuskógombák. A világszerte erdőpusztulásokat és fakárosításokat okozó Armillaria, vagyis tuskógomba fajokat kutatják 2020-ig Sopronban és Szegeden. (Sokszínű Vidék)
 • A hirtelen olvadás hatására szinte biztos volt, hogy egyre nagyobb területeket borít majd el a belvíz, a téli időjárás visszatértével azonban javulhat a helyzet. (mmg online)
 • Az Európai Bizottság február 2-ától 12 héten keresztül egy online kérdőíves felületen várja a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról. (Gazdablog)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Új hírek a Gazdahelyen:

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

Megszűnt az MVH, csökken a gazdálkodók száma az EU-ban...és más agrárhírek:

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel. Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

heti mezőgazdasági cikkajánló

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017/1.

 

 • Megszűnt az MVH! Az MVH mint kifizető ügynökség általános jogutódja a Magyar Államkincstár. Az MVH megyei kirendeltségei a megyei kormányhivatalok részeként működnek. Az illetékes hatóság december 27-én megadta a kifizető ügynökség feltételes akkreditációját, amely alapján 2017. január 1-jétől kezdődően zavartalanul folyik tovább az agrár-vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos kérelemkezelési és kifizetési feladatok ellátása. (Magyar Államkincstár)
 • Az agrárgazdasági vállalkozások egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatos munkaerő-gazdálkodásra, meglévő alkalmazottaik képzésére; szerintük ugyanakkor a pályakezdők szakmai felkészültsége és problémamegoldási készsége nem éri el a várt szintet. (Világgazdaság)
 • Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2005 és 2013 között az EU tagországok gazdálkodóinak 26,2 százaléka, azaz évi átlagban 3,7 százaléka hagyott fel a termeléssel. A legnagyobb arányú pályaelhagyás Szlovákiában (évente 12,5%), Bulgáriában (8,9%) és Lengyelországban (6,6%) volt tapasztalható, miközben Írország volt az egyetlen olyan tagország, ahol a mezőgazdasági üzemek száma növekedett (évi 0,6%-kal) (Agroinform)
 • Előbb vagy utóbb, a fenntarthatóságot, a környezettudatosságot számon fogják kérni rajtunk. Ezek pedig nem működnek, ha mindent úgy csinálunk, mint 20 évvel ezelőtt. "Nem lesz más út" - Precíziós gazdálkodás (AgroTrend)
 • A harminc legnagyobb brit élelmiszeripari, kiskereskedelmi, agráripari és üdítőital-gyártó cég, valamint szakmai szövetségeik vezetői közös nyílt levélben követelték, hogy az élelmiszeripari szektorban és a beszállítói hálózatoknál dolgozó külföldi EU-munkavállalók Nagy-Britanniában maradhassanak a brit EU-tagság megszűnése után is. (Webradio)
 • Hatalmas területeket vonnak ki a termelésből világszerte, ez pedig az élelmiszer-ellátást is veszélyeztetheti hosszútávon. Korunk egyik legégetőbb kérdése, hogy képesek leszünk-e elegendő élelmiszert termelni a gyorsan szaporodó népességnek. (Agroinform)
 • Elérhetőek a 2016. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok. A naptári évre való áttérés miatt, 2017-ben a 2015. szeptember 01. és 2016. december 31. közötti időszakról kell az adatszolgáltatást teljesíteni. Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében 2017. január 1-től március 01-ig van lehetőség. (Gazdahely)

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Történelmi rekordok éve a 2016!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 26. rész

2016. november 26.- december 2. közötti online cikkekből

 

 • Történelmi rekordévet zár a mezőgazdaság 2016-ban. Az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett Magyarország ebben az évben, a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világrekord. Az idei 9 millió tonna kukorica össztermés a második legjobb a történelemben, repcéből is világrekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna volt a hektáronkénti hozam. (Origo)
 • Az Európai Unió közös agrárpolitikája (KAP) komoly kihívásokkal néz szembe. Januártól széleskörű egyeztetések kezdődnek az egész EU-ban, hogy nyáron megjelenhessen a KAP modernizálását és egyszerűsítését célzó dokumentum. (Trade magazin)
 • 2016-ban immár ötödik alkalommal hirdették meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” programot, amelynek sikerét jól mutatja, hogy a felhívásra több mint 2100 nevezés érkezett, amely összesen 14 300 kertművelőt, ezen belül 26 határon túli települést érintett. (Sokszínű Vidék)

 • Algyő célja, hogy Csongrád megyében és országosan is visszaállítsák a kendervertikum, a kenderipar lehetőségeit, megteremtsék azt a hátteret, ami a termesztéstől, a gyártásig, és a késztermék elkészítéséig tart. Ehhez vállalkozó kedvű termelőkre és forrásra van szükség. A kendertermesztésről és feldolgozóiparról szóló konferenciának is ez adta az apropóját. (Promenad.hu)
 • A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) elindult a 2020-ig tartó európai uniós programozási időszak agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai termelést segítő támogatásainak előlegfizetése, november végéig több mint 15 milliárd forintot fizet ki a hivatal mintegy 6800 gazdálkodónak - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. (Világgazdaság)
 • A vidéki térségekben fokozni kell a mezőgazdasági beruházások hozzájárulását a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. A mezőgazdaság 100 százalékban hozzájárul az élelmiszertermeléshez, a termőföld 40 százalékát kezeli, az élelmiszerláncban szereplő érték 15 százalékáért felelős és 2 százalékban járul hozzá a GDP-hez. (Profit Line)

 • Az év végéig jelentkezők még az idei áron vehetnek részt jövőre a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). (webrádió)
 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatósorozatot szervez fiatal gazdák számára novemberben és decemberben. A nagy érdeklődésre való tekintettel a regisztrációt újra megnyitottuk! Az eseményekre december 2-ig lehet jelentkezni. (NAK)
 • Dönteni kell, hogy fiatal gazda vagy diverzifikációs támogatásra pályázunk – a kettő együtt nem megy. (Agro Napló)
 • Ötödik alkalommal nyerte el a legjelentősebb nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmi szövetség, a GAFTA tanúsítványát a Debreceni Egyetem Agrárműszerközpontja. Évente mintegy 20 ezer élelmiszer-, talaj-, gabona- és takarmányminta érkezik be a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrárműszerközpontjába. A laboratórium műszerparkja a fizikai (gravimetria, sütőipari reológiai vizsgálatok, NIR) és kémiai analízis mellett lehetővé tesz elemanalitikai (lángfotometria, FAAS, ICP-OES) és mikrobiológiai vizsgálatokat, így például takarmányok rost-analízisét, zsírmennyiség-meghatározását, valamint illósav- és zsírsav-analízist is. (Hajdú Online)
 • A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít az önellátás és a helyi gazdaságfejlesztés ösztönzésére, támogatására a vidéki térségekben. (OrientPress Hírügynökség)

 

Friss a Gazdahelyen:

 

 • Megkezdte az elmaradt tagdíjak behajtását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az első felhívásokat a tartozásról december közepéig a legnagyobb adósok már meg is kapják. (Tovább…)
 • Rendészeti kitérő után vissza az almásba: Bemutatkozik Az Év Agrárembere 2016 díj egyik jelöltje: Ésik Árpád (Tovább…)
 • Karácsonyra Gazdahely pólót? (Igen, szeretnék!)
heti mezőgazdasági cikkajánló
Ez egy életforma!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves Gazdák! Itt az ideje, hogy blogot írjatok Ti is magatokról, gazdaságotokról, mindennapjaitokról, a küzdelemről, amit végeztek, a pályázatokról, amit nyertek, mindenről: legyen az vidám, vagy torokszorító történet! (blog@gazdahely.hu)

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT és kövessen minket Facebookon!

 

0 Tovább

Rendészeti kitérő után vissza az almásba: Bemutatkozik Az Év Agrárembere 2016 díj egyik jelöltje

Ésik Árpád vagyok 27 éves főállású őstermelő, a 2016-os Év Agrárembere egyik jelöltje „Fiatal gazda kategóriában”

fiatal gazda sztori

A gazdálkodás mindig is a család fő megélhetési vonala volt, beleszülettem, de nem minden esetben követtem ezt az utat eddigi életem során. Középiskolai tanulmányaimat informatika tagozaton fejeztem be. Nehéz évek voltak, elveszítettem édesanyámat. Édesapám is egyedül maradt, aki a mai napig kiválóan helyt áll és becsülettel felnevelt bennünket. Ő mezőgazdasági üzemmérnök, falugazdász. Egy nővérem van, aki Budapesten ügyvéd. Középiskolát befejezve természetvédelmi – mérnök szakra mentem, amit később megszakítottam és más pálya felé orientálódtam. Mint később kiderült ezt jól tettem, ugyan is több rendelet mellékletében nem szerepel ez a szak mezőgazdasági végzettségként.

Fontos megjegyezni, hogy innentől kezdve minden tanulmányomat levelező tagozaton folytattam, és mellettük folyamatosan dolgoztam hol őstermelőként, hol munkaviszonyban. Rendészeti pályát követtem, számtalan képzésben részt vettem biztonsági őrtől megkezdve a magánnyomozón át a Rendőrtiszti Főiskola által akkreditált rendészeti asszisztens felsőfokú szakképzésig. Dolgoztam is másfél évet a Kisvárdai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Ezután lettem a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének hallgatója, mezőgazdasági mérnök felsőoktatási szakképzési szakon, ahol 2016 januárjában oklevelet szereztem. A képzés nagyon hasznos volt, tökéletesen ki tudta egészíteni elméletben azokat a gyakorlati alapokat, amelyeket édesapától tanultam.

Jelenleg főállású őstermelő vagyok 2015 augusztusától, gazdaságunk fő profilja a gyümölcstermesztés 12 ha –on, ebből 10 ha alma, és 2 ha szilva. Ebből aktív termő gyümölcsös 7 ha, és 5 ha friss telepítés. Ezt egészíti ki 20 ha szántó terület és 24 ha legelő. Még is a legtöbb munka a gyümölcsösben akad, ami érthető, hiszen rengeteg gépi és fitotechnikai munkálatot igényel. A gazdaság teljesen gépesítve van, az elmúlt években nagy hasznát vettük a géppályázatoknak, ami folyamán tudtunk fejlődni. Ezekkel a gépekkel önállóan dolgozom, szeretem is. Véleményem szerint nagyon férfias munkának számít egy mezőgazdasági munkagépben dolgozni.

fiatal gazda sztori

A páromat 2013 – ban ismertem meg, aki szintén mezőgazdasági vonalon dolgozik, okleveles biotechnológus, egy talajbaktériumokat gyártó és fejlesztő cég biomérnöke. Mellette növényorvos hallgató, így a későbbi életünket is az agrárágazatra építjük.

Munkálataimról blogot vezetek, „Agricultural – Mezőgazdaság és közélet” néven. Ezt a blogot a mezőgazdasági és mezőgépészeti szakmák népszerűsítésére hoztam létre. A gazdatársadalom elöregedőben van. A Magyarországon működő kb. 480 ezer egyéni gazdaság 70% -ban még idősek dolgoznak. Kevés fiatal választja ezt a szakmát a magas fokú önállóság, és az egyéni vállalkozásokban amúgy is benne rejlő bizonytalanságok miatt. Minden bevételt tudatosan kell kezelni.

2016. november 21. –én indul Az Év Agrárembere kitüntető díj, amelynek „Fiatal gazda” kategóriájában jelölt vagyok. Számomra nagyon fontos, hogy ez által a díj által népszerűsíteni tudjam a gazdaságom fő gyümölcsét, az almát. Ennek az ágazatnak nagy propagandára van szüksége, hiszen az almatermelők – mind étkezési, mind ipari alma – nem rendelkeznek megfelelő piaccal és megfelelő támogatással ahhoz, hogy előreláthatóan, biztonságos alapokon termeljenek. A feldolgozó sűrítmény ipar nagy része külföldi kezekben van és a gazdák többsége nem rendelkezik megfelelő technológiákkal ahhoz, hogy étkezi almatermelés terén is egységes piac alakuljon ki.

Ahhoz viszont, hogy megfelelő technológiai fejlődés következzen be, hosszú távon biztos és kiszámítható piacra lenne szükség mind két almatermelői ágazatban. Úgy gondolom, hogy e feltételek megteremtéséhez már mi fiatal gazdálkodók is hozzá járulhatunk. Ezért első lépésként szeretném felhívni az emberek figyelmét erre a csodálatos gyümölcsre, amely beltartalmilag is fontos gyümölcsünk és rengeteg élelmiszer alapanyaga. Maga a Kormány is kampányt folytat az Agrármarketing Centrumon keresztül, az alma népszerűsítése érdekében.

A jövőben folytatom ezt az utat, vannak terveim, amikről még nem szeretnék írni. Kérem, kövessék a versenyt, és köszönöm, hogy elolvasták a történetem első fejezetét.


- ÉSIK ÁRPÁD -
weboldal: www.agricultural.hu
facebook: https://www.facebook.com/agricultural89/

A közzétett fotók a szerző, Ésik Árpád saját fotói.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan fiatal gazdálkodók írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!