Történelmi rekordok éve a 2016!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 26. rész

2016. november 26.- december 2. közötti online cikkekből

 

 • Történelmi rekordévet zár a mezőgazdaság 2016-ban. Az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett Magyarország ebben az évben, a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világrekord. Az idei 9 millió tonna kukorica össztermés a második legjobb a történelemben, repcéből is világrekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna volt a hektáronkénti hozam. (Origo)
 • Az Európai Unió közös agrárpolitikája (KAP) komoly kihívásokkal néz szembe. Januártól széleskörű egyeztetések kezdődnek az egész EU-ban, hogy nyáron megjelenhessen a KAP modernizálását és egyszerűsítését célzó dokumentum. (Trade magazin)
 • 2016-ban immár ötödik alkalommal hirdették meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” programot, amelynek sikerét jól mutatja, hogy a felhívásra több mint 2100 nevezés érkezett, amely összesen 14 300 kertművelőt, ezen belül 26 határon túli települést érintett. (Sokszínű Vidék)

 • Algyő célja, hogy Csongrád megyében és országosan is visszaállítsák a kendervertikum, a kenderipar lehetőségeit, megteremtsék azt a hátteret, ami a termesztéstől, a gyártásig, és a késztermék elkészítéséig tart. Ehhez vállalkozó kedvű termelőkre és forrásra van szükség. A kendertermesztésről és feldolgozóiparról szóló konferenciának is ez adta az apropóját. (Promenad.hu)
 • A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) elindult a 2020-ig tartó európai uniós programozási időszak agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai termelést segítő támogatásainak előlegfizetése, november végéig több mint 15 milliárd forintot fizet ki a hivatal mintegy 6800 gazdálkodónak - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. (Világgazdaság)
 • A vidéki térségekben fokozni kell a mezőgazdasági beruházások hozzájárulását a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. A mezőgazdaság 100 százalékban hozzájárul az élelmiszertermeléshez, a termőföld 40 százalékát kezeli, az élelmiszerláncban szereplő érték 15 százalékáért felelős és 2 százalékban járul hozzá a GDP-hez. (Profit Line)

 • Az év végéig jelentkezők még az idei áron vehetnek részt jövőre a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). (webrádió)
 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatósorozatot szervez fiatal gazdák számára novemberben és decemberben. A nagy érdeklődésre való tekintettel a regisztrációt újra megnyitottuk! Az eseményekre december 2-ig lehet jelentkezni. (NAK)
 • Dönteni kell, hogy fiatal gazda vagy diverzifikációs támogatásra pályázunk – a kettő együtt nem megy. (Agro Napló)
 • Ötödik alkalommal nyerte el a legjelentősebb nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmi szövetség, a GAFTA tanúsítványát a Debreceni Egyetem Agrárműszerközpontja. Évente mintegy 20 ezer élelmiszer-, talaj-, gabona- és takarmányminta érkezik be a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrárműszerközpontjába. A laboratórium műszerparkja a fizikai (gravimetria, sütőipari reológiai vizsgálatok, NIR) és kémiai analízis mellett lehetővé tesz elemanalitikai (lángfotometria, FAAS, ICP-OES) és mikrobiológiai vizsgálatokat, így például takarmányok rost-analízisét, zsírmennyiség-meghatározását, valamint illósav- és zsírsav-analízist is. (Hajdú Online)
 • A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít az önellátás és a helyi gazdaságfejlesztés ösztönzésére, támogatására a vidéki térségekben. (OrientPress Hírügynökség)

 

Friss a Gazdahelyen:

 

 • Megkezdte az elmaradt tagdíjak behajtását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az első felhívásokat a tartozásról december közepéig a legnagyobb adósok már meg is kapják. (Tovább…)
 • Rendészeti kitérő után vissza az almásba: Bemutatkozik Az Év Agrárembere 2016 díj egyik jelöltje: Ésik Árpád (Tovább…)
 • Karácsonyra Gazdahely pólót? (Igen, szeretnék!)
heti mezőgazdasági cikkajánló
Ez egy életforma!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves Gazdák! Itt az ideje, hogy blogot írjatok Ti is magatokról, gazdaságotokról, mindennapjaitokról, a küzdelemről, amit végeztek, a pályázatokról, amit nyertek, mindenről: legyen az vidám, vagy torokszorító történet! (blog@gazdahely.hu)

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT és kövessen minket Facebookon!

 

0 Tovább

Rendészeti kitérő után vissza az almásba: Bemutatkozik Az Év Agrárembere 2016 díj egyik jelöltje

Ésik Árpád vagyok 27 éves főállású őstermelő, a 2016-os Év Agrárembere egyik jelöltje „Fiatal gazda kategóriában”

fiatal gazda sztori

A gazdálkodás mindig is a család fő megélhetési vonala volt, beleszülettem, de nem minden esetben követtem ezt az utat eddigi életem során. Középiskolai tanulmányaimat informatika tagozaton fejeztem be. Nehéz évek voltak, elveszítettem édesanyámat. Édesapám is egyedül maradt, aki a mai napig kiválóan helyt áll és becsülettel felnevelt bennünket. Ő mezőgazdasági üzemmérnök, falugazdász. Egy nővérem van, aki Budapesten ügyvéd. Középiskolát befejezve természetvédelmi – mérnök szakra mentem, amit később megszakítottam és más pálya felé orientálódtam. Mint később kiderült ezt jól tettem, ugyan is több rendelet mellékletében nem szerepel ez a szak mezőgazdasági végzettségként.

Fontos megjegyezni, hogy innentől kezdve minden tanulmányomat levelező tagozaton folytattam, és mellettük folyamatosan dolgoztam hol őstermelőként, hol munkaviszonyban. Rendészeti pályát követtem, számtalan képzésben részt vettem biztonsági őrtől megkezdve a magánnyomozón át a Rendőrtiszti Főiskola által akkreditált rendészeti asszisztens felsőfokú szakképzésig. Dolgoztam is másfél évet a Kisvárdai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Ezután lettem a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének hallgatója, mezőgazdasági mérnök felsőoktatási szakképzési szakon, ahol 2016 januárjában oklevelet szereztem. A képzés nagyon hasznos volt, tökéletesen ki tudta egészíteni elméletben azokat a gyakorlati alapokat, amelyeket édesapától tanultam.

Jelenleg főállású őstermelő vagyok 2015 augusztusától, gazdaságunk fő profilja a gyümölcstermesztés 12 ha –on, ebből 10 ha alma, és 2 ha szilva. Ebből aktív termő gyümölcsös 7 ha, és 5 ha friss telepítés. Ezt egészíti ki 20 ha szántó terület és 24 ha legelő. Még is a legtöbb munka a gyümölcsösben akad, ami érthető, hiszen rengeteg gépi és fitotechnikai munkálatot igényel. A gazdaság teljesen gépesítve van, az elmúlt években nagy hasznát vettük a géppályázatoknak, ami folyamán tudtunk fejlődni. Ezekkel a gépekkel önállóan dolgozom, szeretem is. Véleményem szerint nagyon férfias munkának számít egy mezőgazdasági munkagépben dolgozni.

fiatal gazda sztori

A páromat 2013 – ban ismertem meg, aki szintén mezőgazdasági vonalon dolgozik, okleveles biotechnológus, egy talajbaktériumokat gyártó és fejlesztő cég biomérnöke. Mellette növényorvos hallgató, így a későbbi életünket is az agrárágazatra építjük.

Munkálataimról blogot vezetek, „Agricultural – Mezőgazdaság és közélet” néven. Ezt a blogot a mezőgazdasági és mezőgépészeti szakmák népszerűsítésére hoztam létre. A gazdatársadalom elöregedőben van. A Magyarországon működő kb. 480 ezer egyéni gazdaság 70% -ban még idősek dolgoznak. Kevés fiatal választja ezt a szakmát a magas fokú önállóság, és az egyéni vállalkozásokban amúgy is benne rejlő bizonytalanságok miatt. Minden bevételt tudatosan kell kezelni.

2016. november 21. –én indul Az Év Agrárembere kitüntető díj, amelynek „Fiatal gazda” kategóriájában jelölt vagyok. Számomra nagyon fontos, hogy ez által a díj által népszerűsíteni tudjam a gazdaságom fő gyümölcsét, az almát. Ennek az ágazatnak nagy propagandára van szüksége, hiszen az almatermelők – mind étkezési, mind ipari alma – nem rendelkeznek megfelelő piaccal és megfelelő támogatással ahhoz, hogy előreláthatóan, biztonságos alapokon termeljenek. A feldolgozó sűrítmény ipar nagy része külföldi kezekben van és a gazdák többsége nem rendelkezik megfelelő technológiákkal ahhoz, hogy étkezi almatermelés terén is egységes piac alakuljon ki.

Ahhoz viszont, hogy megfelelő technológiai fejlődés következzen be, hosszú távon biztos és kiszámítható piacra lenne szükség mind két almatermelői ágazatban. Úgy gondolom, hogy e feltételek megteremtéséhez már mi fiatal gazdálkodók is hozzá járulhatunk. Ezért első lépésként szeretném felhívni az emberek figyelmét erre a csodálatos gyümölcsre, amely beltartalmilag is fontos gyümölcsünk és rengeteg élelmiszer alapanyaga. Maga a Kormány is kampányt folytat az Agrármarketing Centrumon keresztül, az alma népszerűsítése érdekében.

A jövőben folytatom ezt az utat, vannak terveim, amikről még nem szeretnék írni. Kérem, kövessék a versenyt, és köszönöm, hogy elolvasták a történetem első fejezetét.


- ÉSIK ÁRPÁD -
weboldal: www.agricultural.hu
facebook: https://www.facebook.com/agricultural89/

A közzétett fotók a szerző, Ésik Árpád saját fotói.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan fiatal gazdálkodók írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

0 Tovább

Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Pixabay

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 25. rész

2016. szeptember 17.- szeptember 23. közötti online cikkekből

 • Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője a becsült 1,8 millió tonnás terméssel. Jól halad a betakarítás, ha az időjárás nem szól közbe és a kombájnok folyamatosan tudnak dolgozni, a gazdálkodók akár már szeptember végére végezhetnek az olajnövénnyel. (Agroinform)
 • Három nemzetközi mezőgazdasági megállapodást írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai karantén hivatal illetékesével. A mérföldkőnek nevezett egyezmények révén megindulhat a magyar tejtermékek és élő lovak exportja Kínába. (Agrárszektor)
 • A mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben segíti idén a gazdaság növekedését, az ágazat bruttó hozzáadott értékének volumene a második negyedévében 13,4 százalékkal nőtt, így 0,4 százalékponttal járult hozzá a 2,6 százalékos GDP-növekedéshez – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a tárca közleménye szerint. (Hír.ma)
 • Somogyban öt állomáson csaknem kilenc tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák a Magyarok Kenyere programban. A gazdák adományából határon túli és a hazai gyermekotthonok részesültek. Somogyban 16 intézményben örülhettek ma a lisztnek. (Kapospont)
 • Ahogy ma már a legtöbb munkahely nem képzelhető el számítógépek és digitális, informatikai eszközök használata nélkül, úgy sokan egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságban is egyre inkább így van, s a jövőben gyakrabban is hallható lesz a precíziós gazdálkodás kifejezés, melynek során különböző informatikai megoldásokkal még inkább következetes gazdálkodást folytathatnak az ágazat szereplői. (Agrotrend)
 • Tovább nőtt a szarvasmarha-állomány és emelkedett a juhok száma is egy év alatt, míg a sertés- és tyúkállomány csökkent, a baromfiszám pedig szinten maradt - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az állatállomány 2016. június 1-jei adatait. (Világgazdaság)
 • Mit tehetnek a magyar gazdálkodók, hogyan javíthatják a versenyképességüket és milyen támogatásra számíthatnak a köztestületüktől? Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgetett a Piac és Profit.

Friss a Gazdahelyen:

 • Összefoglaltuk a diverzifikációs pályázat főbb tudnivalóit. Tovább…
 • Biztosan nem függeszti fel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program borászati felhívását a pályázat első értékelési szakaszának vége előtt. A Miniszterelnökség felhívja a termelők és gazdálkodók figyelmét, hogy a 2016. július 12-én megjelent a “Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat felfüggesztésére biztosan nem kerül sor az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására. Tovább…
 • Egyre biztosabb, hogy jó sok kukorica terem idén itthon, a világban pedig valószínűleg rekordtermés lehet. Közben az irányadó chicagói árutőzsdén felfelé mozdultak a gabonaárak, de ez csak az elmúlt hetek áresések utáni korrekció. Számottevő drágulásra sehol sem kell számítani. Tovább…
 • Fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programot indít a Fiatal Gazdák Szövetsége, az AGRYA. Tovább…

heti mezőgazdasági cikkajánló

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Siralmas gabonaárak :(

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 24. rész

2016. szeptember 10.- szeptember 16. közötti online cikkekből

 

 • Még a következő hónapban megjelenik a kertészeti gépbeszerzést célzó felhívás. Az összesen 18,08 milliárd forintos kerettel induló pályázatra december második felétől jelentkezhetnek a gazdálkodók. (Agroinform)
 • A múlt heti megbetegedés után ismét lépfene gyanús szarvasmarhát vizsgál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. Mindkét eset Békés megyei, legelőn tartott szarvasmarha állományokat érint. (Promenád)
 • Számíthatunk az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) támogatására az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség egyre komolyabb veszélyt jelentő problémája kapcsán. A bejelentés egy héttel az ENSZ közgyűlés tematikus vitája előtt érkezett. (Profitline)
 • A zöldítés egyéves tapasztalatairól kiadott uniós anyag szerint a gazdálkodók nem azokat a lehetőségeket választották, amelyek a környezet szempontjából a legpraktikusabbak, ezért lazítanának az eddig nem preferált elemek szigorúságán. (Agroinform)

 

Friss a Gazdahelyen:

 • A termelők augusztusban is csak tehetetlenül szemlélhették a búzaárak tovább tartó „mélyrepülését”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Tovább…

 

 • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
 • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

0 Tovább

Okosfarmok, okostehenek, okostraktorok

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 23. rész

2016. augusztus 27.- szeptember 2. közötti online cikkekből

 

 

 • A jövő okosfarmjain a tehenek összeköttetésben lesznek a nettel. Vajon mikor kezdenek el facebookra is posztolni? (Gazdahely)

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • Az amerikai Iowa államban megrendezett Farm Progress Show keretében egy teljesen automatizált traktort mutattak be. Az egyelőre csak koncepcióként létező jármű magától képes a vetésre, a permetezésre és az aratásra. (Portfolio)
 • A Föld lakossága 2050-re 9,7 milliárd lesz a mostani 7,3 milliárdhoz képest – ez alatt az idő alatt ugyan 2,4 milliárddal többen leszünk, de az egy főre jutó megművelhető termőföld nagysága 17 százalékkal zsugorodik a klímaváltozás és a városiasodás miatt. Ezen tényezők mellett az élelmiszeriparnak nincs sok választása: növelni kell a termelést közel bármi áron. (Privátbankár)
 • 2016-ban nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma, ebből is látszik, hogy a gazdák egyre hatékonyabban használják ki a termeléshez kötött támogatási jogcímek adta lehetőségeket. (Agrárunió)
 • A mezőgazdaságban a 2011 óta folyamatosan bővülő és 2015-ben újabb rekordot elérő kibocsátás, valamint az emelkedő agrártámogatások hatására javult az ágazat jövedelmezősége, nőtt a foglalkoztatottak létszáma és javultak a kilátások is. (Webradio)
 • 2015-höz viszonyítva több mint ezer hektárral kevesebb területre kötött szerződést a termelőkkel 2016-ban a két dohányfelvásárló, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. és a nyíregyházi ULT Magyarország Zrt. Tavaly 4418 hektárról takarítottak be termést a termelők, ebben az évben pedig 3366 hektárra van érvényes szerződés. (Agro Napló)
 • 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető lesz az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését. (Agrárunió)
 • Fazekas Sándor kitüntetéseket adott át augusztus 20-án. A kitüntetettek névsorát és fotóit a Magyar Mezőgazdaság online felületén láthatják.
 • Gyorsított eljárásban, bűnösnek mondta ki nagyobb értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntettében a Debreceni Járásbíróság azt a három férfit, akik még szombaton loptak el egy traktort egy hajdúsámsoni gazda udvaráról. (Hajdú Online)
 • A szőlő alacsony felvásárlási ára miatt néhány éve tértek át a keceliek a bodzára. Kevesebb gond van vele és kilónként 150 forintot is adnak érte. Épp ezért lopják is nagy tételben. Az egyik gazda idei termésének már a 40 százalékát lovasították meg. (Halasinfo)

Friss a Gazdahelyen:

 • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
 • A gazdálkodókat támogatási körtől függően számos bejelentési kötelezettség terheli, melyek elmulasztása esetén szankciókra számíthatnak az illetékes ellenőrző hatóság, illetve a támogatást kifizető hivatal felől. Ebben a bejegyzésben összegezve megtalálják a bejelentés köteles tevékenységeket.
 • A kukoricaárak – piactól függően – továbbra is csökkenő trendben mozognak. Ez nem is túl nagy meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt hónapban ismét bő másfél százalékkal felfelé korrigálták a globálisan várható termésmennyiséget. A 34. heti gabonapiaci elemzést ide kattintva olvashatja.
 • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!