Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Adminisztrációs terhek nehezítik a gazdák életét

A gazda sosem pihen. A szeme mindig rajta van a földön, az állatokon, a gépeken. Ilyenkor télen is. Mert enyhe a tél, mert kemény a tél, mert ázik, mert nem esik, mert fúj, mert nem borítja hó, mert olvad, stb... 

Kevés olyan napi 8 órában dolgozó ember van, aki ezt el tudja képzelni. A termelő hajnalban kel, este végez. Nincs 8 óra. Van viszont hektár... 

A munkát el kell végezni. Nem állhat fel az asztaltól és nem dobhatja el a tollat délután 4-kor. Nincs hétvége, nincs ünnepnap. Nincs téli szünet. 

...

Van viszont teher...sok teher. Adminisztrációs teher. 

Mert nem elég gazdálkodni, jelenteni kell. Nem veheti fel a támogatást elszámolás nélkül, kötelezettség nélkül, ingyen és bérmentve, ahogyan sokan azt hiszik. 

Van sok támogatási forma, amiben részt vehet. De ezek súlyos kötelezettségekkel járnak. Határidőre, különben elveszíti. "Jogvesztő hatályú", írja a rendelet is.

Nincs mese, csinálni kell.

Akkor is, ha éppen menni kellene szemlézni a határt; akkor is ha éppen most lehet menni bemutatókra, kiállításokra, rendezvényekre; akkor is, ha most kell letárgyalni a vetőmagokat, a műtrágyát, a növényvédőszert; akkor is, ha most kell leszerződni az integrátorokkal, szaktanácsadókkal; akkor is, ha éppen pihenni kellene...

------------------------------------

Összeszedtem egy pár cikkben, hogy mik a mostani fontos és határidős kötelező "beadandó feladatok" gazdáknak:

0 Tovább

Bukja a támogatást, ha nem küldi be időben!

Sok gazdának kezdődik fejfájással az új év, na nem (csak) a másnaposság miatt. Ugyanis ebben a hónapban kell beküldeni a tavalyi gazdálkodási naplókat (GN) a nébih felé, mert ha ezt nem teljesíti, elbukja a támogatást.

De lássuk kinek és mit kell pontosan beküldenie?

Minden gazdálkodó köteles a beküldésre, aki részesül az alábbiak valamelyikéből:
• agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG)
• ökológiai gazdálkodás támogatás (ÖKO)
NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
• kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT)
vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése
élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások
• Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram

AKG és ÖKO esetében a tápanyag-gazdálkodási tervet is küldenie kell a gazdálkodási naplóval együtt.

Meddig?

2018. január 1. és január 31. között!

...és mi van, ha mégsem küldi be?

A gazdálkodási napló adattartalmának benyújtása vonatkozásában hiánypótlásnak helye nincs és a fenti határidő jogvesztő hatályú! (Magyarul elveszíti a támogatását az, aki nem küldi be időben.)

Forrás: Gazdahely

0 Tovább

Minden idők legőrültebb gazdái

A szép időben kedvünk támadt ebédidőben egy kicsit röhögni, így előszedtük a kedvenc gazdás videóinkat.

1. Turbo, ha friss áru kell, akkor friss áru kell, ennyi :)

2. A táncos lábú! Így könnyen megy az istálló takarítás is.

3. A hegymászó- avagy csúcsra járatva:

4. Négy pata meghajtású, farokcsóváló precíziós permetező:

5. Az ÖN(járó) bálázó:

========================================================

Ha szívesen olvasod a gazdaélet érdekességeit, iratkozz fel hírlevelünkre:

ITT

==========================================================

A viccet félretéve fenti videokat (a táncost kivéve) nem tartjuk követendő példának!

===========================================================

0 Tovább

Intel; automata traktorok; fiatal gazda pályázat... és más agrárhírek!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017.2.25-03.03.

 heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területére, 2017. március 3 –ától átmeneti időre. (FireLife- Erdőtűz-megelőzési Projekt)
  • Az Európai Unió az agrártámogatások csökkentésével szerezne pénzt a migránsválság költségeire. Az Európai Unióban az agrártámogatások csökkentésével és új bevételi források megteremtésével lehetne fedezetet találni a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire. (888.hu)
  • Tovább erősíti az eszköztárát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez, ebben kulcsfontosságú szerepe lesz az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer (Intel) kifejlesztésének és felhasználásának. (Nébih)
  • Március 16-tól lehet benyújtani a Fiatal Gazda támogatási kérelmeket. A felhívás keretében újonnan létrehozott mezőgazdasági vállalkozás támogatására, az üzleti tervben vállalt, azzal szorosan összefüggő és ahhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére nyerhető 40.000 eurónak megfelelő forintösszeg. (Állattenyésztők)
  • A sertéspiaci- és a tejválság rávilágított arra, hogy a magyar mezőgazdaság nem rendelkezik elég tároló- és feldolgozókapacitással, ami miatt duplán veszítettek a magyar gazdák. (Világgazdaság)
  • A főbb ágazatok közül leginkább az agrárium nyújtott elismerésre méltó teljesítményt. A mezőgazdasági értékesítés volumene január–decemberben 15,9 százalékkal múlta felül a korábbit, az ágazat bruttó hozzáadott értéke pedig (előző évi áron) 18 százalékkal gyarapodott 2016-ban. (Adó Online)
  • A termelőknek fel kell készülniük arra, hogy a támogatások csökkenni fognak, és így kell talpon maradniuk. Ennek pedig csak egy módja van: a versenyképesség erősítése a hatékonyság javításával. (NAK)
  • A cél az, hogy a fiatalokat bent tartsuk a mezőgazdaságban. Különböző szolgáltatások igénybevételével sokaknak akár ingyenes is lehet majd a kamarai tagság. (Kamara Online)
  • Negyvenezer hektáron már teljes egészében, 150-200 ezer hektáron pedig részben precíziós gazdálkodás folyik. (Webradio)
  • A múlt hónapban a gabonaárak 2,5 százalékkal emelkedtek januárhoz képest. A búza jelentősen, a kukorica és a rizs pedig közepes mértékben drágult. A tejtermékekért is valamelyest többet kellett fizetni februárban, főleg a vajért és tejporért. (AgroTrend)
  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, ha 2018 után az Európai Unió nem engedélyezi tovább a fordított áfafizetést, akkor csökkentsék 5 százalékra a gabonafélék áfakulcsát, hogy így akadályozzák meg a feketegazdaság újbóli megerősödését. (Piac és Profit)
  • Márciusban jelenik meg az a jogszabály, amely az egységes kérelem változásait tartalmazza. Az FM elsősorban a zöldítés és a terméshez kötött támogatások előírásait módosította, figyelembe véve a termelők és az érdekképviseleti szervek javaslatait. (Agro Napló)
  • A biológiai mezőgazdálkodás több síkon is megteremtette elméleti és gyakorlati hátterét, képes ellenőrzött, jó minőségű és teljes értékű zöldség, gyümölcs, gabona és mag előállítására, melyeknek nagy az enzim, vitamin tartalma, frissességét és beltartalmi értékét tekintve értékes táplálékot nyújt a fogyasztók részére, amelyet a társadalom minden tagja jogosan elvár. (Agrár Média Iroda)
  • Már 2020 körül valósággá válhat az, ami nem is olyan régen tudományos fantasztikumnak számított volna: A földműves az irodájában ül a számítógépénél, az automata traktor pedig kint a földeken önállóan dolgozik. (Privátbankár)

==============================================================

heti mezőgazdasági cikkajánló
További érdekes cikkekért látogasson el a Gazdahelyre!

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Ideje lemosózni!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017.2.18-24.

 

heti mezőgazdasági cikkajánló
Fotó forrása: youtube

 

  • Legfontosabb hír a Gazdahelyen: ideje előkészíteni a permetezőket, kezdődhet a tél végi lemosózás! A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Bővebb támpontokat cikkünkben ITT olvashat.
  • Magyarországon a hamis növényvédő szerek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak, ami a teljes forgalom csaknem 17 százalékát és az unióban regisztrált hamis szerek 1,7 százalékát jelenti. (Gazdahely)
  • Egybehangzó vélemények szerint a mezőgazdaság jövőjét, a termelés hatékonyságát és jövedelmezőségét alapvetően befolyásolja a precíziós gazdálkodás térnyerése. Fenn áll a veszélye annak, hogy aki ezen a területen lemarad, súlyos versenyhátrányba kerül azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik alkalmazzák a precíziós technológiákat. (Agrotrend) Miközben a népesség létszáma folyamatosan növekszik és élelmiszer igénye ezzel párhuzamosan nő, a mezőgazdasági termelésre egyre kisebb terület áll rendelkezésre. A kitörési pont a hatékonyság növelése lehet. Jelenleg már Magyarországon is elérte az agráriumot az „informatikai forradalom”. (Agrárszektor) A magyar iparban már megkezdett digitális fejlesztéshez a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak is csatlakoznia kell, a precíziós eszközöket most még csak „szigetszerűen” használják. (Agro Napló)
  • A gabonafélék és az olajos magvak áfakulcsának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 elejétől, amikor megszűnik a fordított adózási lehetőség. (Agroinform)
  • A Földművelésügyi Minisztérium 5 milliárd forintot biztosít mintegy 3 300 gazda részére a 2016. kárenyhítési év kedvezőtlen időjárási jelenségei miatti veszteségeikre. (Világgazdaság)
  • Európai Uniós jogszabály szerint a tagállamokban a permetező gépeknek legkésőbb 2016. november 26. napjáig műszaki felülvizsgálaton kell átesniük. E dátumot követően az EU területén csak sikeres műszaki felülvizsgálaton átesett permetező gépeket lehet növényvédelmi tevékenységre használni. (Gazdahely)

 

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább