TOP 7 mezőgazdálkodást segítő mobil applikáció

Az okostelefonok és a bárhol, bármikor elérhető internet világát éljük, így lassan, de biztosan beszivárgott az e-technológia a mezőgazdaság világába is. Sok cég ki is használja ezt és nem csak a termékeiket fejlesztik, hanem mobil alkalmazást is ajánlanak a termékük mellé. Ezzel tulajdonképpen egy profi, önmagában zárt szaktanácsadói, értékesítői rendszert is ki tudnak akár építeni. Számos példát láthatunk, ha csak a nagy nevekre keresünk rá a mobil alkalmazás áruházban (pl.: DuPont, Yara, Bayer). Azt azonban el kell ismernünk, hogy ahhoz képest sajnos a magyar nyelvű alkalmazások elérhetősége még nem olyan széleskörű, mint az angol nyelvű alkalmazásoké. Ezért mindenképpen van hová fejlődnie a magyar mobil applikációkat gyártó vagy fordító cégeknek! Mi nagyon várjuk az újdonságokat! :)

TOP

Fotó forrása: pixabay.com

Megkérdeztük facebook-oldalunkon és honlapunk olvasói között, hogy melyek azok a mobil applikációk, amelyek segítik a gazdálkodást és rendszeresen használnak?

A válaszok alapján íme a 7 legnépszerűbb mezőgazdasági applikáció:

 1. Measure Map Lite:

Angol nyelvű területmérő alkalmazás. Kevés nyelvtudással is viszonylag könnyen alkalmazható. Sokszögek felvételére van lehetőségünk, aminek a kerületét és területét mondja meg nagy pontossággal ez az alkalmazás, hiszen a Google Maps GPS rendszerét veszi alapul a méréshez.

    2. Genezis 365:

A Péti Nitrogénművek Zrt. saját fejlesztésű, magyar nyelvű alkalmazása, amely a tápanyagutánpótlásban segítheti a gazdálkodót. Nem csak annak érdemes letölteni, aki később a műtrágyát is a cégtől kívánja beszerezni, hanem annak is, aki nincs tisztában az adott növény tápanyagigényével. Növényenként részletes leírást ad a tápanyagigényről, a tápanyagutánpótlási időszakokról. (Ehhez javasolja a cég saját műtrágyáit.) A hiánytüneteket is ismerteti, valamint saját határidőnaplóként is funkcionál. Emellett beleépítettek egy agrometeorológiai előrejelzéső funkciót is.

TOP

Képernyőfotó a Genezis 365 alkalmazásból

    3. New Holland Farming Weather:

Angol nyelvű meteorológiai alkalmazás. Olyan fontos meteorológiai adatokat szolgáltat, mint az időjárás előrejelzés, páratartalom, légnyomás, széllökés és irány, kalendárium. Ezen kívül van 'alert' funkció, amely segítségével veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztet.

    4. TeeJet Sprayselect:

Angol nyelvű alkalmazás, amely segít megtalálni a megfelelő permetező fúvókát. Ehhez csak meg kell adni a sebességet, a távolságot és a kijuttatni kívánt permetlé mennyiségét. A program ezek alapján felajánlja az alkalmazható fúvókákat, így könnyű a legmegfelelőbbet kiválasztani.

    5. Yara Check IT:

Ez egy nagyon látványos alkalmazás, amely magyar nyelven is elérhető. A tápanyag hiánybetegségek leírását tartalmazza, de ami a legnagyszerűbb benne, hogy a hiánybetegségek felismerését nagy felbontású referenciafotókkal segíti.

TOP

Képernyőfotó a Yara CheckIT alkalmazásából

    6. Agro-Assist:

A Pioneer saját alkalmazása, magyar nyelven, amely tulajdonképpen egy 'mindenes' alkalmazásként használható. Rengeteg funkció van benne, úgy mint: elektronikus agrárgazdálkodási napló,  a gazdálkodási terület csapadékadatainak nyomonkövetése, kártevő riasztás, termékadatbázis, kísérleti eredmények, naptár. Sokoldalú naplózást tesz lehetővé, hiszen rögzíthető benne a napi csapadékmennyiség, az öntözés, a szántóföldi munkák, a trágyázás, a növényvédelem és egyéb megfigyeléseink is. Az így naplózott tevékenységünket akár közvetlenül a saját agronómusunknak is továbbítja.

TOP

   Képernyőfotó az Agro-Assist alkalmazásból

7. e-farmer:

Egyszerű magyar nyelvű mezőgazdasági szoftveralkalmazás, amellyel elektronikus térképet készíthet a földterületeiről és folyamatosan áttekintheti a korábban ültetett kultúrákat. Továbbá minden földterületen elvégzett műveletről naplót vezethet.

A fenti sorrend semmiféle fontossági, népszerűségi sorrendet nem tükröz. Az említett alkalmazások nagyjából egyenlő számban lettek megjelölve a válaszadóink által.

Ha Ön más alkalmazást is használ, írja meg itt kommentben!

A 'TOP' kategóriát rendszeres cikksorozatnak szánjuk a blogon, így nagy segítség lenne, ha a következő készülő cikkhez segítséget nyújtana a gazdahely.hu főoldalán található kérdőív kitöltésével, melyben arra vagyunk kíváncsiak, melyek az Önök kedvenc traktormárkái!

-GAZDAHELY-

0 Tovább

Tudjon meg mindent a tavaszi vadkárokról!

Hamarosan végleg magunk mögött hagyjuk a hidegeket, és ismét zöldbe borul a határ. Az elkövetkezendő hetekben sok múlik azon, hogyan gondozzuk földjeinket, növényeinket. Ennek egyik fontos vonatkozása, hogy képesek vagyunk-e megfelelően kezelni.

Az őszi vetésű haszonnövények a tél végén és a tavasz elején is ki voltak már téve a vadkár veszélyének, ami általában rágás-, és taposás kárban nyilvánul meg. Ezek mértékét a gazdák azonban gyakran túlértékelik, amikor tavasszal ránéznek a vetésre. Koránt sem biztos, hogy olyan tragikus a helyzet, mint amilyennek tűnik. Ugyanis az őszi gabonák (búza, rozs, repce, tritikálé, stb.) képesek akár terméskiesés nélkül is kiheverni a vadkárokat. A legjellegzetesebb kártételek egyébként a repcében keletkeznek.

vadkár

Fotó forrása: Szabó Endre fotónaplója ITT

A kár végső mértéke tehát sokkal inkább attól függ, hogy utána a tulajdonos hogyan bánik a növénnyel. Na meg nagyban függ attól is, hogy a késő tavasz és a nyár folyamán megismétlődik-e a vadkár. Különösen problémás lehet gyümölcsösökben, ha a rágáskár többször is előfordul, ugyanis a növény ilyenkor egyszerűen lemarad a fejlődésben.

Láthatjuk tehát, hogy egy egyszer, esetként többször előforduló tavaszi vadkár által okozott terméskiesés mértékét megbecsülni nem túl egyszerű feladat, ezért jó, ha vadkárbecslővel konzultálunk. Szükséges megtenni a lépéseket annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő még egyszer. Ekkor a szakértők is javaslatot tehetnek különböző vadriasztók beszerzésére.

Egy másik tipikus tavaszi vadkárforma a túráskár. A vaddisznók ugyanis tavasszal állati eredetű fehérje után kutatva kitúrják a föld alól a lárvákat, pajorokat. Ilyenkor akár egész sorokat is feltúrhatnak. Persze ez a probléma orvosolható (vagy legalábbis csökkenthető) azzal, hogy gátoljuk a lárvák elszaporodását a földben. Ennek a károkozásnak a mértéke sokkal inkább azon múlik, hogy megismételjük-e a vetést az adott részen, és ha igen, milyen gyorsan.

Szintén a kukoricához köthető probléma, hogy az ősszel földre hullott és beszántott kukorica most tavasszal kicsírázik és odavonzza a vaddisznókat. Ezt ősszel lehet megelőzni azzal, hogy időt hagyunk a szántás előtt az állatoknak, hogy felegyék a magokat.

Összefoglalva tavasszal szántóföldeken elsősorban a vaddisznók okoznak problémát, de a taposási kár a szarvasokra is jellemző. Emellett a nyulak rágáskára is egyre gyakrabban fog előfordulni, ahogy megkezdődik a vetési időszak. Gyümölcsösök, és általánosságban facsemeték esetén viszont a probléma okozói az esetek jelentős részében inkább az őzek.

Két dolog viszont független az állattól és a növénytől is: a védekezés elsődleges fontosságú, ha pedig már megesett a baj, akkor azonnal szakértőt kell hívni.

- TÓTH Miklós -

Vadalarm

"A vadkár a múlté!"

http://vadalarm.hu/

0 Tovább

Zuhanó tejárak, MVH-s kártérítés és baleset is jutott a hétre

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2. rész

2016. március 19.-25. közötti online cikkekből

 • Tovább zuhannak a tejárak. „60 forint. Kistermelőknek 50. Ezt az árat ajánlja 1 liter tejért a feldolgozók egy része a termelőknek. Ez az ár a már amúgy is padlóra került ágazatot végleg kivérezteti, a termelők tömegével fogják abbahagyni a tejtermelést.”- nyilatkozta a MOSZ az Agronaplónak.
 • Repülőgépes műtrágya kijuttatáson járt az Agrotrend, melyet részletes fotódokumentációval közvetítettek ebben a cikkben. Az is kiderült, hogy nem drágább a légi kijuttatás, mint a földi, sőt ebben a belvízhelyzetben egészen biztosan megtérül.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Agrotrend

 • Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést végez a Sertésinformációs Rendszerrel kapcsolatban. A kitöltők válaszaikkal hozzájárulnak a rendszer fejlesztéséhez! A kérdőív elérhető IDE kattintva.
 • Három szakembert kérdezett meg az Agrotrend a repce korai növényvédelméről. A szakértők hangsúlyozták, hogy ilyenkor a legfontosabb a rovarkártevők elleni védelem, melyet indokolt korán elvégezni. A cikket itt olvashatják.
 • Július 31-ig kapják kézhez az új kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik igényelték. – Nyilatkozta az Agroinformnak a NAK.
 • Mintegy 6 milliárd forintot fizet ki az MVH a tavalyi mezőgazdasági károk után. Gyuricza Csaba M1-nek tett nyilatkozatáról az MMG Online számolt be.
 • A NAK Országos Elnöksége támogatja a GMO mentes szója termesztést. A Kamara ezért kész együttműködni minden olyan szervezettel, akik ezt a célt támogatják.- írta az Orientpress.
 • Látványos fotókat hozott az Agroinform az ország belvízhelyzetéről.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Fodor Krisztián, forrás: Agroinform

 • A társadalmi felelősségvállalás alapjai lehetnének a szociális farmok, melyek vidéki környezetben biztosítanak új belépési lehetőséget a munka világába a hátrányos helyzetűeknek. Az M1 teljes videoját itt megtekinthetik.
 • A növényvédelmi rendelet főbb változásait foglalta össze a héten szakértőnk a Gazdahely blogján. A teljes cikk ITT olvasható!
 • 3-4szeres a túljelentkezés az idáig megjelent VP pályázatokra. Gyorsan kimerülhet a keret!- Az aktualitásokról Kis Miklós Zsolt számolt be .
 • Mi ismerünk olyan Fiatal gazdát, aki 3 év alatt teljesítette a vállalt üzemméretet. A teljes sztorit blogunkon olvashatják.
 • Rotakapa alá szorult egy férfi Alsónémedi mellett. A szerencsétlen balesetben az 50 év körüli férfi életét vesztette. Vigyázzanak magukra a földeken!
 • Módosul a Mezőgazdasági Kisüzemek Fejlesztése pályázati felhívás- közölte honlapján az MVH. Részleteket későbbre ígértek.
 • „A kukorica gyomnövényekkel szembeni „tűrőképessége” erősen függ a gyomfajtól.” „Megfelelő gyomszabályozás nélkül gyomnövényekkel erősen fertőzött területen nem képzelhető el jövedelmező kukoricatermesztés.” Dr. Kazinczy Gabriella és Dr. Hoffmann Richárd érdekes cikkét az Agrofórumon olvashatják.
 • A szőlőtermesztők támogatási kérelmet nyújthatnak be március 31-ig a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növény védőszeres kezelésre. Bővebb információt a Kormányzati honlapon olvashatnak.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Változások a növényvédelmi rendeletben

Minden földműves javában benne van a tavaszi munkákban, így biztos nem volt még idejük tüzetesen átolvasni a növényvédelmi rendelet változásait.
Szakértőnk összefoglalta a főbb tudnivalókat!

növényvédelem jogszabály

Fotó: pixabay.com

Úgy gondolom mindenkit nagyon foglalkoztatnak a növényvédelmi rendelet változásai! A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendeletben 2016.01.01-óta bekövetkezett néhány fontosabb változásról tennénk említést.

 • Talán a legfontosabb változás, hogy kötelező lett a szerződés a növényvédelmi szakirányító és a gazdálkodó között, amelyet a kötéstől számított 15 napot követően kell feltölteni a NÉBIH-nek a honlapján megtalálható adattartalommal:

http://portal.nebih.gov.hu/-/a-novenyvedelmi-szolgaltatas-nyujtasara-iranyulo-szerzodes-adatainak-feltoltese

Korábban március volt a határidő a szerződések feltöltésére, de ezt az időpontot a NÉBIH kitolta 2016.05.31-ig. Akinél adatváltozás áll be, annak a változástól számított 15 napon belül meg kell küldeni az újabb adatokat a NÉBIH-nek (az is változás, ha valaki az év elején a 2015. évi egységes MVH kérelem alapján írta meg a szerződést, majd április-május környékén pedig megkapják a 2016-os MVH kérelmet az újabb területadatokkal).

A kötelezően megküldendő adatokat a NÉBIH honlapján lévő excel táblázat tartalmazza, ezek: a növényvédelmi szakirányító adatai, a termelő adatai, és a gazdálkodási terület adatai (település, parcella szám, blokkazonosító, területnagyság, növényi kultúra és az év). A rendelet szerint a szerződés időtartama nem lehet rövidebb egy vegetációs időszaknál, amely az elővetemény betakarításától a főnövény betakarításáig tart.

Mit is ír a jogszabály: "A szerződés megszűnését, valamint azon módosításait, amelyek a 9. melléklet szerinti adattartalmat érintik, 15 napon belül kell bejelenteni."

Az adatok bejelentése jelenleg a szakirányító felelőssége. A szerződések adatainak feltöltésére február elseje óta van lehetőség a Nébih honlapján található Excel táblázat segítségével, melyet a szakiranyito@nebih.gov.hu e-mail címre kell elküldeni. A későbbiekben viszont a Nébih honlapján már egy külön erre a célra kialakított feltöltő felületen fognak tudni eleget tenni a szakirányítók a jogszabályi kötelezettségüknek.

 • Kötelező lett a deflektor használata a vetőgépeken!

A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja. Érdemes utánajárni, mert vannak cégek akik díjmentesen adják a deflektorokat a termelőknek.

 • Kötelező lett a permetezőgépek időszaki felülvizsgálata is, azoknál a gépeknél amelyek 3 évnél idősebbek!

A növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken háromévente a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatot kell végezni. A felülvizsgáló állomások kialakítása és üzemeltetése a Növényorvosi Kamara feladata, amely még folyamatban van.

A felülvizsgálatot majd 3 évente meg kell ismételni. 2016. november 26. napját követően a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni TILOS!

 • Minden nitrát érzékeny területen gazdálkodó figyelmébe ajánljuk, hogy a gazdálkodási napló vezetése megváltozott nem a gazdálkodási évhez, hanem a naptári évhez kell igazítani. Egy kis csavar van az első évben, mert a 2016. évre vonatkozó adatszolgáltatást a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti időszakra kell teljesíteni, a későbbiekben naptári év szerint. Vajon a 170 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását hogyan fogják számolni az ellenőrzéskor az első bővített évben?

-BUKOVINSZKI Károly-

növényvédelmi szaktanácsadó

Ha nem szeretne lemaradni további cikkeinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT!

Ha kérdésük van, írjanak nekünk az info@gazdahely.hu e-mailre.

0 Tovább

Fiatal gazda sztori: 3 év után megvolt a vállalt üzemméret

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt.
Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt és itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Dulai-Fenyős Lilla írta le történetüket:

Dulai-Fenyős Lilla környezetgazdálkodási agrármérnök vagyok, egy szerető férj felesége és 3 gyermek büszke anyukája. Kiskőrösön nőttem fel, már gyermekkoromban közelebbi ismeretséget kötöttem a mezőgazdaság világával, a nagyszüleim családi összefogással a háztáji állattartás mellett növénytermesztéssel is foglalkoztak. Gyermekként nagy élvezettel segítettünk, habár sokan úgy vélik nem a legjobb elfoglaltság a gyermekeknek a mezőgazdasági munka végzése. Férjem családja is gazdálkodik. Mikor lehetőségünk nyílt szőlőt telepíteni egyre többet motoszkált a fejünkben a gondolat, miszerint jó lenne tovább bővíteni kis gazdaságunkat. Tudtuk azonban, hogy ehhez tőkére van szükségünk. Így pályáztunk 2012-ben az EMVA fiatal gazda kiírására, és még ugyanebben az évben meg is kaptam a nyertes határozatot. Sokáig tervezgettük a pályázatot. Látva, hogy milyen nehéz földterületekhez jutni a kisebb gazdálkodóknak, a területekkel volt a legnagyobb gondunk. Kiskőrösön, ahol élünk nehéz nagyobb egybefüggő területhez jutni. Mivel én nem számolhattam családi földekkel így a területeink 90%-át meg kellett vásárolni. Az elnyert fiatal gazda pályázat nélkül lehetetlen lett volna elindulnom a saját gazdaságom megvalósításának útján. A férjem és én is kipróbáltuk magunkat a versenyszféra területén, de rájöttünk, hogy vállalkozóként a közös munka során több időt tudunk együtt tölteni. Emellett nem kevés büszkeséggel tölt el egy-egy akadály leküzdése. Igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magunk urai” vagyunk.

A térségre jellemző hagyományos szőlőtermesztés mellett a több lábon állás érdekében kertészeti növények termesztését folytatjuk. Egy takaros kis tanyán éljük a szezon nagy részét és a hozzá tartozó fél hektáron van a gazdaságunk központja, 1500 m2 fóliával és szabadföldi kápia paprikával.

fiatal gazda sztori

A fóliában a kápia paprika mellett a szamóca is helyet kapott.

fiatal gazda sztori

2 hektár barackos és 1 ha szőlő idén fordul majd termőre. Ezek adják majd a bevételünk nagy részét. Emellett sütőtököt és csemegekukoricát termesztünk további 2,5 ha-on.

Nekünk ez már a 4. évünk. Elmondhatjuk, hogy megjártuk a mennyet és poklot is. Láttuk mind azt a szépségét és nehézségét ennek az életnek, amit nyújtani tud.

Mivel már tavaly sikerült teljesíteni a vállalt üzemméretet és aránylag stabil piacot alakítottunk ki az elmúlt években, így mertünk álmodni és pályáztunk a tanya felújítására. A cél elsősorban a tanyaépület komfortosabbá tétele és az állagmegóvás volt. További célként szeretnénk egy önellátó gazdaságot létrehozni, amely a család ellátása mellett piacra is termel. A tavalyi év is felhívta rá a figyelmünket, hogy a mai időjárási viszonyok és a klímaváltozás miatt törekednünk kell a védett környezetben való termelésre, így jövőre mindenképp megpályázzuk egy 3000 m2-es modern fóliasátor építését.

fiatal gazda sztori

Szükségünk van modernebb művelő eszközök beszerzésére is, amihez további jó pályázati lehetőségek mutatkoznak. A termelő tevékenység mellett nagy figyelmet fordítunk közösségi kapcsolatainkra is, fontos a gazdatársainkkal való segítő, jó együttműködés, a városközösség életébe való segítő részvétel, a gyermekeknek szervezett tanyalátogatás. A gazdaság vezetése a háztartás és a három gyermek mellett igazi kihívást jelent, amit az adminisztrációs tennivalók nem könnyítenek meg. Szoros időbeosztást igényel minden egyes nap.

A gyerekeink azonban már ebben nőnek fel és nagyon élvezik a mezőgazdasági életforma által nyújtott szabadságot, a friss levegőt, az állatokkal töltött időt és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Remélem, hogy a gazdálkodás iránti szeretet nem csökken bennük az évek múlásával sem és ha eljön az ideje egy jól működő gazdaságot vehetnek át.

A fotók Dulai-Fenyős Lilla saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

0 Tovább

Sertésáfa, őstermelői és vidék kaland

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 1. rész

2016. március 12.-18. közötti online cikkekből

 • Részletes cikket tett közzé az Agrofórum a kukorica rovarölő szeres kezeléséről, melyet Dr. Keszthelyi Sándor írt. Különszedve ír a hatóanyag csoportokról, valamint a hatásmechanizmusokról. Minden csoportnál kifejti a hátrányt is, valamint a környezeti hatást. A cikk IDE kattintva olvasható.

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • Az MMG Online összegezte a szőlőültetvények állapotát az idei enyhe tél után, mely bár nem tett jót a szőlőnek, mégis egyelőre nem látszanak a növényegészségügyi károk. ITT olvashatja el az összefoglalót.
 • A sertés áfa csökkentés hatásait elemzi ez a cikk a kormány.hu-n. A monitorozás eredményei alapján az áfacsökkentés magával hozta a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését.
 • Az Agrárszektor itt olvasható cikke elemzi a belvízhelyzetet, emellett kiemeli, hogy gazdálkodói hibák miatt (is) jut el évről évre idáig a helyzet. Kiemeli, hogy a szervestrágyázás csökkenése mellett a nem megfelelő időben és nem megfelelő gépekkel végzett talajmunka is közrejátszik a talajok belvizesedésében.
 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján már többször közzétette, hogy le kell cserélni az őstermelő igazolványokat, melynek határidejét korábban március 20-ában állapították meg. Mivel azonban ez a nap vasárnapra esik, így még 21-én, azaz hétfőn van lehetőség a cserére! Bővebb infot itt kaphatnak az érintettek.
 • A glifozát betiltásáról már régóta beszélnek a törvényhozók. Most várhatóan pár héten belül megszületik az EU-s döntés ez ügyben. A kérdéskör részleteit a Magyar Idők cikke tárgyalja.
 • Az első év nem volt zökkenőmentes, a gazdálkodók többsége mégis megfelelt a zöldítési előírásoknak- írta a gazdablog (ami nem a gazdahely blogja :))
 • Újra indul a Vidék Kaland, melyet az AGRYA már hatodik éve hirdet meg. Ennek során városi fiatalok vidéki fiatal gazdák birtokát látogathatják meg idén először Magyarországon. Ezen kívül a már megszokott módon pedig egy hétre székelyföldi vagy felvidéki gazdákhoz költözhetnek. A program részleteiről az Agro Naplóban olvashatnak.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

-GAZDAHELY-

Fotók forrása: pixabay

0 Tovább

Gazdahely: Egy hely minden gazdálkodónak!

Kedves Gazdálkodók!

Már több, mint egy éve működik honlapunk a gazdahely.hu, amelynek célja a gazdálkodók széles körű tájékoztatása a mezőgazdasági aktualitásokról, elsősorban a pályázati információkról. Induláskor azt tűztük ki célként, hogy olyan cégek, vállalkozások termékeit mutatjuk be Önöknek, akik nem tudnak (vagy nem is akarnak) versenyezni a mezőgazdaság óriásaival. Rengeteg hazai kis- és középvállalkozás fáradozik azon nap, mint nap, hogy a jól ismert márkák között betörjön a piacra és megismertesse termékét a gazdákkal. Pár partnerünk már bemutatta egy-egy termékét (ezeket a fotó címére kattintva újra elolvashatják):

Vadalarm: Automata vadkármegelőzés

gazdahely

Agro Naturtáp: Szervestrágya pelletek

gazdahely

Agrogazda: LD-Agro GPS-es sorvezetők

gazdahely

Big-bag tároló rendszerek a Mobilizátor Kft.-től:

gazdahely

Ost-Brücke Kft.: Bálatüzelésű kazánok

gazdahely

Honlapunkkal továbbra is ezt az irányvonalat szeretnénk képviselni.

Emellett elindítottuk blogunkat, ahová pályázatíró partnercégünk közreműködése által pályázati kérdezz-feleleket olvashattak itt és itt.

Blogunk régi írásait (ha nem sikerül a korábbi cikkeket ide az új felületre átköltöztetni, akkor) továbbra is elérhetik a régi blogspotos címen.

Itt is folytatni fogjuk Fiatal gazda sorozatunkat, amihez várjuk is az írásokat! Ha Ön is megosztaná élményeit, fejlődését, a gazdaságának a kialakulását, vagy esetleg csalódását az olvasókkal, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

Új rovatokat is tervezünk bevezetni a blogon, elsőként pénteken már érkezik is a Heti Mezőgazdasági Cikkajánló, ahol az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb heti cikkeit válogatjuk össze Önnek! Ha nincs ideje nap, mint nap a netet bújni a friss infokért, jöjjön ide péntek este és képbe hozzuk! ;)

Szakértők fognak egy-egy témát bővebben kifejteni, például várható bejegyzés a növényorvosi vényekkel kapcsolatban.

Ha nem akar lemaradni a sok új inforól és jó lenne egy értesítés az új bejegyzésekről, ide kattintva könnyen, gyorsan feliratkozhat hírlevelünkre!

Hamarosan jövünk tehát új blogbejegyzésekkel, addig is látogassanak el webhelyünkre, ahol még mindig kérhetnek ajánlatot gazdálkodási napló vezetésére is, illetve kövessenek minket facebookon is!

-Gazdahely-

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!