Fiatal Gazda sztori: Lehetséges! A házaspár mindkét fele nyert

Tegnapi Fiatal Gazda sztorink szerzőjének férje is bemutatkozik ma.

A feleség történetét ITT tudja elolvasni.

Fekete György vagyok, 28 éves fiatal gazda nyertes, férj, leendő apuka. 

Családi gazdaság tagjaként, nagyon közel áll hozzám a mezőgazdaság. A szüleim által ebben nőttem fel. Szüleim állattartással és növénytermesztéssel foglalkoznak. Az állatokat illetőleg főleg a szarvasmarha (charolais és limousin) dominál, de gazdaságunkban található még nagy számmal ló is és baromfi is egyaránt. Így nagy rálátással rendelkezem, mint az állattartással, mint a növénytermesztéssel kapcsolatosan egyaránt. A fiatal gazda pályázat segítségével is ezt a tudást szerettem volna kibővíteni, továbbfejleszteni.

Mint leendő apuka, most már nekem is külön gazdaságban kell gondolkoznom a születendő gyermekeim számára. Így 2015- ben élve a lehetősséggel, benyújtottam a pályázatot. Nagy örömömre pozitív elbírálást kaptam. A pályázat megírásában egy pályázatíró iroda nyújtott segítséget a számomra.

A támogatás összegének nagy része 2015 decemberében sikeresen kifizetésre került.

A pályázat benyújtása során fontos motívum volt az önállósság. Vállalkozónak lenni igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magam ura” vagyok.

 Vállalkozásom elsősorban állattartással és növénytermesztéssel foglalkozik. Természetesen a szüleim után én is szarvasmarhával kívánok foglalkozni. Így már be is szereztem a kezdő létszámot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már telephellyel rendelkezem, így az állatok tartása nem okoz problémát. Jelenlegi létszámom 17 db charolais üsző. A következő évben már a szaporulat is növeli az állományt.

fiatal gazda sztori

Célom még, hogy lovakat vásároljak, hiszen édesapámtól örökölve szenvedélyem a ló és a lovas sportág: a fogathajtás.

fiatal gazda sztori

A fotók Fekete György saját fotói!

A pályázati összeget valamint a képződő árbevételt az állatállomány bővítésére, gépvásárlásra és a gazdaság folyamatos fejlesztésére kívánom fordítani. A képződött termékeket értékesítem, illetve környékbeli felvásárlóknak adom el, próbálva így bejutni a regionális kereskedelem vérkeringésébe.

 A pályázat segítségével megvalósulhat egy olyan jövedelmező gazdaság kialakítása, folyamatos működtetése és jövedelemteremtő képességének növelése, amely hosszú távú kiegyensúlyozott árbevételt biztosít. Szeretném gyermekeim számára megteremteni a biztos jövő alapjait.

Igaz ez még csak az első évem, remélem könnyen fogom venni az akadályokat, amelyet ez az életforma nyújt. Hiszen a szépségen túl, bőven akadnak nehézségek is. A későbbiek folyamán, ha pályázati lehetőség nyílik, szeretnék tanyafejlesztésre is pályázni.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

 Kövessen minket facebookon is!

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Versenyszférából a mezőgazdaságba

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Feketéné Zolcsák Judit írta le történetét:

Feketéné Zolcsák Judit vagyok, 28 éves, fiatal gazda nyertes és leendő anyuka.

Városi kislányként felnőve az első húsz évemben nem sok közöm volt a mezőgazdasághoz, leginkább semmi. A mezőgazdasággal kb. 7-8 éve kerültem szorosabb kapcsolatba a férjem családja által. Ők állattartással (azon belül szarvasmarhával, lóval) leginkább, de növénytermesztéssel is foglalkoznak.

Közgazdászként végezve, kipróbálva a versenyszféra és közszolgálati világot, úgy döntöttünk mégis nekivágunk a gazdálkodásnak. Az állatok szeretete ösztönzött arra, hogy az évek alatt megszerezzem mezőgazdasági technikusi képesítésemet.

2015-ben a férjem bíztatására, élve a lehetőséggel, bizakodva és nagy reményekkel telve nyújtottuk be a fiatal gazda pályázatot. Természetesen a pályázat megírásában egy pályázatíró iroda segített.

 A 2015-ös fiatal gazda pályázat elnyerése után, a támogatási összeg kifizetése december elején történt meg. Mivel az első három hónap épp tél idejére esett, így túl nagy munkálatokba nem tudtunk belefogni. Persze azért azt sem mondhatom, hogy eseménytelenül teltek eddig a napok. A telephely, ahol az állattartás folyik a férjem tulajdona, ez alapvetően szerencsés helyzet. Az állatállomány a 2016-os év eleje óta folyamatosan bővül, a kezdő szarvasmarha állományt már beszereztük.

fiatal gazda sztori

fiatal gazda sztori

Charolais üszőket vásároltam, egészen pontosan 17 db-ot, melyek közül 13 egyed nemsokára április környékére meg is ellett.  Így a létszám már 29 darab. A tervek között szerepel még a lótartás is. Ahogy lehetőségünk lesz rá, a hely kialakítását illetőleg, beszerezzük a lovakat is.
Ami a növénytermesztési ágat illeti, a közeljövőben szeretnék földet vásárolni, hiszen célkitűzéseim között szerepel, hogy az állatok számára magunk termeljük meg a számukra elengedhetetlen kukoricát. 2 hektár szántó vásárlása mindenféleképpen szükséges lenne. A következő nagy munka a leendő területek körbekerítése lesz, amit még a következő legeltetési idény előtt meg kell csinálnunk.
Bár ezalatt a három hónap alatt is elég sok mindent megcsináltunk, az  igazi munka még csak most fog indulni.  A negyedik évtől főállású vállalkozóként kívánom folytatni a tevékenységet, és természetesen plusz egy fő munkavállalót is be fogok vonni segítségül. Több, mint fél év eltelte után az alapvető céljaink az állatállomány szinten tartása és lehetőség szerint az évek folyamán bővítése. A növénytermesztés által a téli hónapok költségeinek minimalizálása.

Bízom benne, hogy a fiatal gazda pályázat lehetőséget nyújt és segít abban, hogy leendő gyermekeim jövőjének és megélhetésének alapjait meg tudjam teremteni és tovább is tudják vinni az idők folyamán.

A fotók Feketéné Zolcsák Judit saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon is!

0 Tovább

'Szedd magad eper' után itt a 'Szedd magad meggy' szezonja

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 12. rész

2016. június 4.- 10. közötti online cikkekből

 

  • Beindult a ’Szedd magad’ meggyszezon! Szedheti például Füzesgyarmaton, Agárdon, Egerben, Nagykátán. Teljes országos listát a Magro cikkében talál!

heti mezőgazdasági cikkajánló

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotók forrása: pixabay

 

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

 

0 Tovább

Heti gazdahírek számokban: 62 milliárd nem elég, 18 milliárdot elköltöttünk, 30%-ot bedarálnak...

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 11. rész

2016. május 28.- június 3. közötti online cikkekből

 

  • Most érdemes belefogni a berkenye-termesztésbe a Magro.hu cikke szerint. Telítetlen még ez a szegmense a gyümölcspiacnak, így nagy jövedelemre tehet szert, aki belefog.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Magro.hu

  • „Megkülönböztethetünk alapvető és nem alapvető növényvédelmi eljárásokat, továbbá egyéb, a védekezés eredményességét támogató tevékenységeket.” Mindent megtudhat a napraforgó agrotechnikai védelméről az Agrofórum Online cikkéből.
  • A NÉBIH meghosszabbította a növényvédelmi szerződések feltöltésére vonatkozó türelmi időt év végéig! Így a megkötött szerződéseket elég december 31-ig feltölteni a szakirányítói-szerződés nyilvántartó rendszerbe.
  • Hibás pályázatok érkeznek be az európai uniós támogatásokért! Banális hibák miatt az értékelési szakaszba sem jut el a beérkező pályázatok 30%-a- tette közzé az Agrotrend.
  • Mire számíthatnak a gazdálkodók a jelenlegi VP kifutása után 2020-tól? Erre válaszoltak a Portfolio és az Agrárszektor közös rendezvényén. Az elhangzott előadások összefoglalóját itt olvashatja.
  • Nyitott a tárgyalásokra a Monsanto, de 62 milliárd dollárért nem adta el magát a Bayernek. A részletekről a Világgazdaság számolt be.
  • Az elmúlt évek támogatásaiból 18 milliárdot költöttek a gazdák új gépekre. Jellemzően a 140 lóerőnél nagyobb teljesítményű traktorok értékesítése nőtt meg. További számadatokat az Agro Napló cikkéből tudhatnak meg.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay

  • Egyre jobban hiányzik a kétkezi munkaerő az agráriumból. Már idénymunkára is alig találnak embert. Írta az Agroinform.
  • Másfélszeresére nőtt a magyar agrárium termelése az elmúlt öt évben. A mezőgazdasági kibocsátást sem a kedvezőtlen időjárás, sem nemzetközi piaci zavarok nem gátolták. Adta közzé az Országos Sajtószolgálat a Földművelésügyi Minisztérium közleményét.

 

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

Milyen vegyszerek használhatóak agrár-környezetgazdálkodás keretében?

Önök kérdeztek, mi válaszoltunk #1

Honlapunk szakértői felületén ingyenes lehetőséget biztosítunk a kérdezésre a megadott témakörökben! Ide érkeztek az alábbi kérdések is. Ha nincs közte az Ön kérdése, írjon bátran! ;)

szakértői kérdezz-felelek

Fotó: pixabay

Agrárjog:

Kérdés:

"Tisztelt Ügyvéd Úr! Földbérleti szerződéssel béreltem egy másfél hektáros szántóföldet, a földbérleti szerződés ki lett függesztve a törvény szerint, kifüggesztés lejárta után kaptam egy értesítést, hogy a földre nem volt más jelentkező. Ennek ellenére másnak a nevére jegyezték be a földet a földhivatalban. Olyan ember nevére, akivel a bérbeadó nem kötött bérleti szerződést és senki másnak nem adná a földet csak nekem. A területet én felszántottam, elműveltem a szántást. Rászórtam a műtrágyát és más vetette be! Tisztelt Ügyvéd Úr! Mit lehet tenni? Tisztelettel várom válaszát."

Válasz:

„Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a haszonbérleti szerződés megkötése után az szabályszerűen kifüggesztésre került és a törvényben meghatározott idő is eltel úgy, hogy ajánlat a föld haszonbérletére nem érkezett, abban az esetben elvileg Ön a haszonbérleti jog jogosultja, az új haszonbérlő, a szerződés Önnel jött létre.

A kérdéséből sajnos nem tudom megállapítani, mi történhetett valójában. Ehhez ismernem kellene az ügy körülményeit és a keletkezett iratokat. Amennyiben valaki mégis tett ajánlatot a kifüggesztés ideje alatt, úgy elképzelhető, hogy a szerződés végül vele köttetett meg. Ebben az esetben a már ráfordított költségeit a tulajdonostól követelheti. 

Javasolom, hogy keresse meg az illetékes Jegyzőt és Földhivatalt, ők biztosan fognak majd tájékoztatást nyújtani arról, hogy valójában mi is történt.”

dr. Benedek Tamás

www.benedekugyved.hu

Gyepgazdálkodás:

Kérdés:

„Hogyan lehet kiirtani a legelőkön megtelepedett kis cserjéket, szúrós növényeket? A területem közelében elhanyagolt területek vannak, ahol megtelepedtek a cserjék, vadrózsa bokrok, szúrós 1,5m-es növények. Már nem érdemes összeszedni a lekaszált füvet a többhektáros területemen. Hiába kaszálok többször is egy évben, mivel a terület egyenetlen és a mélyedésekben 10 cm-es fásszárú növények jelentek meg, amelyek nem fölfelé nőnek a kaszálás miatt, hanem oldalt, a föld fölött. Van, aki időként "leborotválja" a felszínt, de ezzel az őshonos növények sérülnek.”

Válasz:

„Tisztelt Cím!
Semmiképpen ne hagyja fel a terület kezelését, főleg a kaszálást ne hagyja abba! Cserjésedés esetén a leghatásosabb módszer marad: a kézi, mechanikai irtás. Munkaigényes, de hatásos.
Javaslom továbbá, ha tudja, legeltesse le a területet, jót tesz a taposás is. Legeltetés közben kétszer kaszáljon: egyszer a második növedék legeltetése után (hogy megakadályozza a gyomok magpergését) majd a legeltetési szezon befejezése után végezze el a tisztogató kaszálást!
Ha mindenképpen vegyszeres gyomirtásra kerülne sor, abban az esetben hatásos lehet akármelyik gyepen engedélyezett glifozát tartalmú szer, szigorúan FOLTKEZELÉSSEL kijuttatva! A kijuttatás jó, ha az évelő gyomok virágzását követően (cserjék, fák esetén ősszel) történik, mivel ekkor fokozottan érzékenyek a hatóanyagra.”

Kérdés:

„Agrár-környezet gazdálkodás keretében, zöldítés csomagban foglaltak szerint horizontális gyümölcsösben (alma) facsemeték sorában, a tőközökben lehet-e a füvet, gyomot mechanikai eszközökkel gyéríteni, megszüntetni?”

Válasz:

„Sem a zöldítési, sem a horizontális gyümölcsös célprogramok előírásaiban nem szerepel tiltás a mechanikai, sőt a vegyszeres gyomirtásra sem.
A horizontális gyümölcsös esetén, ahol gyepes a talajfelszín, külön előírás az évente minimum egyszeri kaszálás.”

Dr. Sallai-Harcsa Marietta

www.gazdahely.hu

Növényvédelem:

Kérdés:

„AKG-ban alma gyümölcsösben milyen permetszerekkel lehet a növényvédelmet ellátni?”

Válasz:

„Az AKG-ban korlátozás nélkül az almára engedélyezett zöld szereket lehet használni. Sárga jelzésű vegyszereket csak növényvédős írásos engedélyével lehet használni az ültetvényekben. A piros jelzésű készítmények viszont tiltottak az AKG növényvédelemben. Ehhez segítségül a következő oldalt tudom ajánlani ahol nagyon egyszerűen tudja leszűrni a növény védőszereket olyan kritériummal is hogy AKG-ben felhasználható e. 

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Ha beállítja az almát, +4évnél idősebb almást, plusz bepipálja, hogy AKG-ben engedélyezett szerek, utána rámegy a keresőre; ki fogja dobni az összes felhasználható készítményt. Amire itt figyelni kell, hogy ahol van egy kis sárga háromszögben egy felkiáltójel azon vegyszerek felhasználására van valamilyen feltétel, ez lehet a növényvédős írásos engedély vagy egyéb madárvédelmi kategóriában nem használható a készítmény.

Ezen kívül ajánlanám, hogy mivel az AKG kiírásban feltétel Növényvédelmi szaktanácsadói illetve NAK-os talajtani szaktanácsadó bevonása a gazdálkodásban, hogy vegyen fel kapcsolatot ilyen szaktanácsadóval, aki tud Önnek segíteni az ültetvénye növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási feladataiban.

Itt tudom esetleg magamat ajánlani, ha Pest, Bács-Kiskun vagy Csongrád megyében tevékenykedik!

De rajtam kívül a következő oldalon tud keresni kollégákat, akik tudják az Ön munkáját segíteni.

http://www.nak.hu/szolgaltatasok/tagoknak/92-szaktanacsadok-es-elerhetosegeik/91268-a-nak-altal-nyilvantartott-aktiv-szaktanacsadok-2

Itt a megyén kívül azt kellene bejelölni, hogy növényvédelem; így azon kollégák elérhetőségét fogja megtalálni, akik növényvédelmi szakképesítéssel rendelkeznek.”

Morva Tamás

morvanovenydoki@gmail.com

Ha Ön is kérdezne, ITT megteheti!

Ide kattintva pedig feliratkozhat hírlevelünkre.

Ha lenne szakértő partnerünk, írjon nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!