Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milyen vegyszerek használhatóak agrár-környezetgazdálkodás keretében?

Önök kérdeztek, mi válaszoltunk #1

Honlapunk szakértői felületén ingyenes lehetőséget biztosítunk a kérdezésre a megadott témakörökben! Ide érkeztek az alábbi kérdések is. Ha nincs közte az Ön kérdése, írjon bátran! ;)

szakértői kérdezz-felelek

Fotó: pixabay

Agrárjog:

Kérdés:

"Tisztelt Ügyvéd Úr! Földbérleti szerződéssel béreltem egy másfél hektáros szántóföldet, a földbérleti szerződés ki lett függesztve a törvény szerint, kifüggesztés lejárta után kaptam egy értesítést, hogy a földre nem volt más jelentkező. Ennek ellenére másnak a nevére jegyezték be a földet a földhivatalban. Olyan ember nevére, akivel a bérbeadó nem kötött bérleti szerződést és senki másnak nem adná a földet csak nekem. A területet én felszántottam, elműveltem a szántást. Rászórtam a műtrágyát és más vetette be! Tisztelt Ügyvéd Úr! Mit lehet tenni? Tisztelettel várom válaszát."

Válasz:

„Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a haszonbérleti szerződés megkötése után az szabályszerűen kifüggesztésre került és a törvényben meghatározott idő is eltel úgy, hogy ajánlat a föld haszonbérletére nem érkezett, abban az esetben elvileg Ön a haszonbérleti jog jogosultja, az új haszonbérlő, a szerződés Önnel jött létre.

A kérdéséből sajnos nem tudom megállapítani, mi történhetett valójában. Ehhez ismernem kellene az ügy körülményeit és a keletkezett iratokat. Amennyiben valaki mégis tett ajánlatot a kifüggesztés ideje alatt, úgy elképzelhető, hogy a szerződés végül vele köttetett meg. Ebben az esetben a már ráfordított költségeit a tulajdonostól követelheti. 

Javasolom, hogy keresse meg az illetékes Jegyzőt és Földhivatalt, ők biztosan fognak majd tájékoztatást nyújtani arról, hogy valójában mi is történt.”

dr. Benedek Tamás

www.benedekugyved.hu

Gyepgazdálkodás:

Kérdés:

„Hogyan lehet kiirtani a legelőkön megtelepedett kis cserjéket, szúrós növényeket? A területem közelében elhanyagolt területek vannak, ahol megtelepedtek a cserjék, vadrózsa bokrok, szúrós 1,5m-es növények. Már nem érdemes összeszedni a lekaszált füvet a többhektáros területemen. Hiába kaszálok többször is egy évben, mivel a terület egyenetlen és a mélyedésekben 10 cm-es fásszárú növények jelentek meg, amelyek nem fölfelé nőnek a kaszálás miatt, hanem oldalt, a föld fölött. Van, aki időként "leborotválja" a felszínt, de ezzel az őshonos növények sérülnek.”

Válasz:

„Tisztelt Cím!
Semmiképpen ne hagyja fel a terület kezelését, főleg a kaszálást ne hagyja abba! Cserjésedés esetén a leghatásosabb módszer marad: a kézi, mechanikai irtás. Munkaigényes, de hatásos.
Javaslom továbbá, ha tudja, legeltesse le a területet, jót tesz a taposás is. Legeltetés közben kétszer kaszáljon: egyszer a második növedék legeltetése után (hogy megakadályozza a gyomok magpergését) majd a legeltetési szezon befejezése után végezze el a tisztogató kaszálást!
Ha mindenképpen vegyszeres gyomirtásra kerülne sor, abban az esetben hatásos lehet akármelyik gyepen engedélyezett glifozát tartalmú szer, szigorúan FOLTKEZELÉSSEL kijuttatva! A kijuttatás jó, ha az évelő gyomok virágzását követően (cserjék, fák esetén ősszel) történik, mivel ekkor fokozottan érzékenyek a hatóanyagra.”

Kérdés:

„Agrár-környezet gazdálkodás keretében, zöldítés csomagban foglaltak szerint horizontális gyümölcsösben (alma) facsemeték sorában, a tőközökben lehet-e a füvet, gyomot mechanikai eszközökkel gyéríteni, megszüntetni?”

Válasz:

„Sem a zöldítési, sem a horizontális gyümölcsös célprogramok előírásaiban nem szerepel tiltás a mechanikai, sőt a vegyszeres gyomirtásra sem.
A horizontális gyümölcsös esetén, ahol gyepes a talajfelszín, külön előírás az évente minimum egyszeri kaszálás.”

Dr. Sallai-Harcsa Marietta

www.gazdahely.hu

Növényvédelem:

Kérdés:

„AKG-ban alma gyümölcsösben milyen permetszerekkel lehet a növényvédelmet ellátni?”

Válasz:

„Az AKG-ban korlátozás nélkül az almára engedélyezett zöld szereket lehet használni. Sárga jelzésű vegyszereket csak növényvédős írásos engedélyével lehet használni az ültetvényekben. A piros jelzésű készítmények viszont tiltottak az AKG növényvédelemben. Ehhez segítségül a következő oldalt tudom ajánlani ahol nagyon egyszerűen tudja leszűrni a növény védőszereket olyan kritériummal is hogy AKG-ben felhasználható e. 

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Ha beállítja az almát, +4évnél idősebb almást, plusz bepipálja, hogy AKG-ben engedélyezett szerek, utána rámegy a keresőre; ki fogja dobni az összes felhasználható készítményt. Amire itt figyelni kell, hogy ahol van egy kis sárga háromszögben egy felkiáltójel azon vegyszerek felhasználására van valamilyen feltétel, ez lehet a növényvédős írásos engedély vagy egyéb madárvédelmi kategóriában nem használható a készítmény.

Ezen kívül ajánlanám, hogy mivel az AKG kiírásban feltétel Növényvédelmi szaktanácsadói illetve NAK-os talajtani szaktanácsadó bevonása a gazdálkodásban, hogy vegyen fel kapcsolatot ilyen szaktanácsadóval, aki tud Önnek segíteni az ültetvénye növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási feladataiban.

Itt tudom esetleg magamat ajánlani, ha Pest, Bács-Kiskun vagy Csongrád megyében tevékenykedik!

De rajtam kívül a következő oldalon tud keresni kollégákat, akik tudják az Ön munkáját segíteni.

http://www.nak.hu/szolgaltatasok/tagoknak/92-szaktanacsadok-es-elerhetosegeik/91268-a-nak-altal-nyilvantartott-aktiv-szaktanacsadok-2

Itt a megyén kívül azt kellene bejelölni, hogy növényvédelem; így azon kollégák elérhetőségét fogja megtalálni, akik növényvédelmi szakképesítéssel rendelkeznek.”

Morva Tamás

morvanovenydoki@gmail.com

Ha Ön is kérdezne, ITT megteheti!

Ide kattintva pedig feliratkozhat hírlevelünkre.

Ha lenne szakértő partnerünk, írjon nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Könnyített adminisztráció őstermelőknek; elfagyott meggytermés; mentsük a vadakat!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 10. rész

2016. május 21.- 27. közötti online cikkekből

  • A NAK könnyítette az őstermelők adminisztrációs terheit: ha nem érik el 600ezer forintos árbevételt, nem kell tagdíjbevallást készíteniük. A NAK döntéséről az Agrárszektor számolt be.
  • Május 31-ig kell kifizetési kérelmet benyújtaniuk a 2012-ben nyertes Fiatal Gazdáknak a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára! Ha ennek nem tesznek eleget, nem csak bukják a támogatást, de komoly szankciókra is számíthatnak. A közlemény és a kitöltendő dokumentumok az MVH honlapján érhetőek el.
  • Az Agrofórum növényvédelmi előrejelzésében a betegségek felszaporodására figyelmeztet szántóföldön és gyümölcsösben is. Különösen fontos most figyelni a gabonafélékben a sárgarozsda, és a fuzárium megjelenését; ezen kívül a burgonyavész is a küszöbön áll! Szőlőben megjelent a lisztharmat, a peronoszpóra és a tarka szőlőmoly.
  • Kaszálás előtt járjuk be a területet és mentsük ki a vadakat! Figyelmeztet cikkében az Agroinform a Vadász-Szó-Tár facebook oldalával karöltve.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay.com

  • Az idei várható meggytermés 30%-a elfagyott, így magasabb felvásárlási árakra számíthatnak a termesztők- írta meg az Agro Napló.
  • „A jövő évi költségvetés egyik nyertese az agrárium, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés finanszírozására mintegy 100 milliárd forinttal több áll rendelkezésre 2017-ben, mint az idén.” Czerván György további számadatokkal is szolgált, melyet az Agrotrend tett közzé.
  • Ma Magyarország földterületének 10%-án alkalmaznak precíziós gazdálkodást- számolt a Piac és Profit. A cikk szerint nem csak könnyebb és hatékonyabb a digitálizálással a mezőgazdasági munka, de szükségszerű is, hiszen ugyanakkora területről kell egyre több és több élelmiszert előállítanunk.
  • A gazdáknak a saját lehetőségüket kell meglátniuk az összefogásban!- nyilatkozta Patay Vilmos az Agroinformnak.

  • Drágult a kukorica, de tovább már nem fog? A 20. hét gabonapiaci elemzéseit olvashatják honlapunkon a Magro.hu jóvoltából!
  • Könnyítse meg saját dolgát, ezeket a linkeket mentse el számítógépén! Így gyorsabban intézheti földügyeit!
  • Új szakértővel bővült honlapunk, ahol ingyen kérdezhetnek a megadott témákban! Most már gyepgazdálkodás, környezetvédelem, agrárjog és növényvédelem témakörben is kérdezhetnek tőlünk!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

TOP 5 link, amit minden gazdálkodónak könyvjelzőznie kell!

A gazdálkodáshoz ma már elengedhetetlen az internet használata. Egyrészt mert sok információt gyűjthetnek innen, másrészt mert a legtöbb pályázat, támogatási kérelem beadása is már netes alapon működik. De mire jó még az internet? Villámgyorsan utánanézhetünk a fontos dolgoknak! Ezt megkönnyíti, ha a hasznos linkekből gyűjteményt csinálunk, elmentjük a könyvjelzők közé. Az alábbiakkal tegye Ön is ezt!

TOP

Fotó forrása: Shutterstock

  • Gazdálkodói kézikönyvek az MVH honlapján:

Letölthetőek, elmenthetőek, kinyomtathatóak későbbi használatra is. Így nem kell minden felmerülő kérdéssel a falugazdászhoz rohannia (aki egyébként valószínűleg szintén ezekből ad tájékoztatást), csak elég a megfelelő könyvben keresnie. Nem olyan száraz, mintha a közlönyben olvasná, kimelték a lényeget.

LINK: https://www.mvh.gov.hu/gazdalkodoi-kezikonyv

  • Forgalomba hozatalra engedélyezett növényvédelmi gépek jegyzéke:

A vonatkozó jogszabályok (ezen az oldalon pdf formátumban megtekinthetőek, és letölthetőek) értelmében az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú tartállyal rendelkező növényvédelmi gépeket - a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépek kivételével - típusminősítési eljárás alá kell vetni a kereskedelmi forgalomba történő hozatal előtt.

Mielőtt megvásárolná új permetezőjét, ellenőrizze le, rajta van-e a listán!

LINK: http://www.gmgi.hu/index.php?Nyelv=1&ID=103

  • Földhivatali formanyomtatványok:

A falugazdász után a földhivatalt látogatják leggyakrabban a gazdák, ugye? ;)

Hogy többé ne kelljen visszafordulnia valamiért, vagy ne kelljen várakoznia, mert nincs Önnél a megfelelő kérelem, mentse el az alábbi linket! A legtöbb nyomtatvány ráadásul online is kitölthető, így már csak a véglegeset kell kinyomtatnia és leadnia a hivatalban.

LINK: http://www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=27

  • MePAR böngésző:

Mivel a hatósági ellenőrzés során is MePAR-t alkalmaznak, hasznos, ha képben van a saját területeivel! Helyrajziszáma, vagy blokkazonosítója alapján tud a területekre rákeresni. Ajánlott évente ellenőriznie a földterületeit!

LINK: https://www.mepar.hu/mepar/

  • Növényvédő szerek adatbázisa:

A Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázisa. Letöltheti az engedélyokiratokat is, valamint azt is látja, hogy mikor vonták vissza az adott szer engedélyét.

Mielőtt bármilyen növényvédőszert megvásárolna (főleg, olyat, amit eddig nem ismert, nem használt), keressen rá, nézzen utána!

LINK: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Ön milyen honlapokat, adatbázisokat használ még rendszeresen? Írja meg itt kommentben!

Ha tetszett bejegyzésünk, ossza meg gazdatársaival is!

- GAZDAHELY -

0 Tovább

Végre itt a magyar eper szezonja!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 9. rész

2016. május 14.- 20. közötti online cikkekből

  • Végre elkezdődött az eper szezon! A legjobb, ha frissen maga szedi az ember, de honnan? A Magro összeírta a „szedd magad” helyeket az országban!

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Kigyulladt a magyar műtrágyagyár! Tűz volt a péti Nitrogénműveknél szerdán éjjel, ahol egy hidrogénvezeték gyulladt ki. Adta hírül a hirado.hu.
  • Elérhető a gazdaságszerkezeti összeírás adatlapja a KSH honlapján. A kitöltés május 29-ig lehetséges!
  • „Komoly katasztrófa fenyeget Magyarországon, ha utód nélkül marad a nagy gazdageneráció.” Kritikus évek jönnek az európai mezőgazdaságban- írta a Hajdú Online.
  • Térinformatikai adatbázist készít a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal közösen az ország talajjavító ásványi nyersanyag-potenciáljáról. Az energetikáért felelős helyettes államtitkár beszámolóját a Privátbankáron olvashatják.
  • Vasárnapig tart az ország egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozója a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Ha nem tud rá eljutni, az Agroinformon képes összefoglalót nézegethet az eseményről.
  • Az idei Tanyafejlesztési pályázat keretében lehetőség nyílik a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is. A pályázat részleteit a Földművelésügyi Minisztérium konferencián ismertette.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A kukorica gyomirtása bonyolult és összetett feladat, melynek lehetőségeit a Magro szedte pontokba. A cikk itt olvasható.
  • Május 14-én ünnepelték meg a Magyar Állatorvosi Kamara 20. évfordulóját. Az eseményről az Agro Napló számolt be.
  • Elnapolták a döntést a glifozát hatóanyag további engedélyezése vagy betiltása kapcsán. A hírt a Haszon Agrár facebook oldalán olvastuk.
  • Az időjárás miatt fokozottan összetorlódtak a növényvédelmi teendők. Napraforgóban megjelentek a barkók, a kalászosokban nem csak a lisztharmat, hanem a rozsda is pusztít. Az ültetvényekben megjelent a cseresznyelégy. Bővebb növényvédelmi előrejelzéssel az Agrofórum cikke szolgál.

  • Új szakértővel bővült honlapunk, ahol ingyen kérdezhetnek a megadott témákban! Most már gyepgazdálkodás, környezetvédelem, agrárjog és növényvédelem témakörben is kérdezhetnek tőlünk!
  • Új partnert is bemutathatunk: jövő héttől a Magro.hu jóvoltából nálunk is olvashatnak gabonapiaci elemzéseket!

 A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

- GAZDAHELY -

Fotók forrása: pixabay

0 Tovább

Lesz elég MAGYAR paprika és paradicsom idén!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 8. rész

2016. május 7.- 13. közötti online cikkekből

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay.com

  • Elegendő magyar termés várható paprikából és paradicsomból idén! Jelentette be a Syngenta zöldség kampánymenedzsere Szentesen. A részletekről az Agronaplón olvashatnak.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

Újra járvánnyal fenyeget a sárgarozsda!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 7. rész

2016. április 30.- május 6. közötti online cikkekből

  • Ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda! Az április végi lehűlés és csapadékos idő kedvez a fertőzés kialakulásának – hívja fel a figyelmet az Agrofórum.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Agrofórum

  • Idén is elindult a tanyaprogram! A Magyar Közlönyben megjelent felhívást a magro-n olvashatják összefoglalva.
  • Az alma szenvedhette a legnagyobb károkat, de jelentős területeket és több kultúrát is érintett a múlt heti fagy. A fagykárról a Világgazdaság számolt be.
  • Május 17-ig lehet igényelni az egységes kérelmekkel együtt a zöldítési támogatást. Az Agroinform cikkében beszámol a tavalyi eredményekről és az MVH elnökének véleményéről.
  • A parlagfű elleni védekezésre hívják fel a figyelmet a kormany.hu-n. A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint a parlagfű elleni védekezés során felmerülő feladatok 2016. évi megvalósításához 46,1 millió Ft áll rendelkezésre.
  • Átadták az idei állattenyésztési és növénytermesztési termékdíjakat. A Hód- Mezőgazda Zrt. által meghirdetett pályázatról és eredményhirdetéséről az Agroinform számolt be.
  • Május 1-től beadható a kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatására. Bővebb infot itt olvashatnak.
  • Egy héttel meghosszabbították az egységes kérelmek beadási határidejét! A hírről az Agrárszektor írt.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább