Adminisztrációs terhek nehezítik a gazdák életét

A gazda sosem pihen. A szeme mindig rajta van a földön, az állatokon, a gépeken. Ilyenkor télen is. Mert enyhe a tél, mert kemény a tél, mert ázik, mert nem esik, mert fúj, mert nem borítja hó, mert olvad, stb... 

Kevés olyan napi 8 órában dolgozó ember van, aki ezt el tudja képzelni. A termelő hajnalban kel, este végez. Nincs 8 óra. Van viszont hektár... 

A munkát el kell végezni. Nem állhat fel az asztaltól és nem dobhatja el a tollat délután 4-kor. Nincs hétvége, nincs ünnepnap. Nincs téli szünet. 

...

Van viszont teher...sok teher. Adminisztrációs teher. 

Mert nem elég gazdálkodni, jelenteni kell. Nem veheti fel a támogatást elszámolás nélkül, kötelezettség nélkül, ingyen és bérmentve, ahogyan sokan azt hiszik. 

Van sok támogatási forma, amiben részt vehet. De ezek súlyos kötelezettségekkel járnak. Határidőre, különben elveszíti. "Jogvesztő hatályú", írja a rendelet is.

Nincs mese, csinálni kell.

Akkor is, ha éppen menni kellene szemlézni a határt; akkor is ha éppen most lehet menni bemutatókra, kiállításokra, rendezvényekre; akkor is, ha most kell letárgyalni a vetőmagokat, a műtrágyát, a növényvédőszert; akkor is, ha most kell leszerződni az integrátorokkal, szaktanácsadókkal; akkor is, ha éppen pihenni kellene...

------------------------------------

Összeszedtem egy pár cikkben, hogy mik a mostani fontos és határidős kötelező "beadandó feladatok" gazdáknak:

0 Tovább

Bukja a támogatást, ha nem küldi be időben!

Sok gazdának kezdődik fejfájással az új év, na nem (csak) a másnaposság miatt. Ugyanis ebben a hónapban kell beküldeni a tavalyi gazdálkodási naplókat (GN) a nébih felé, mert ha ezt nem teljesíti, elbukja a támogatást.

De lássuk kinek és mit kell pontosan beküldenie?

Minden gazdálkodó köteles a beküldésre, aki részesül az alábbiak valamelyikéből:
• agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG)
• ökológiai gazdálkodás támogatás (ÖKO)
NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
• kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT)
vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése
élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások
• Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram

AKG és ÖKO esetében a tápanyag-gazdálkodási tervet is küldenie kell a gazdálkodási naplóval együtt.

Meddig?

2018. január 1. és január 31. között!

...és mi van, ha mégsem küldi be?

A gazdálkodási napló adattartalmának benyújtása vonatkozásában hiánypótlásnak helye nincs és a fenti határidő jogvesztő hatályú! (Magyarul elveszíti a támogatását az, aki nem küldi be időben.)

Forrás: Gazdahely

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!