heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Pixabay

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 25. rész

2016. szeptember 17.- szeptember 23. közötti online cikkekből

  • Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője a becsült 1,8 millió tonnás terméssel. Jól halad a betakarítás, ha az időjárás nem szól közbe és a kombájnok folyamatosan tudnak dolgozni, a gazdálkodók akár már szeptember végére végezhetnek az olajnövénnyel. (Agroinform)
  • Három nemzetközi mezőgazdasági megállapodást írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai karantén hivatal illetékesével. A mérföldkőnek nevezett egyezmények révén megindulhat a magyar tejtermékek és élő lovak exportja Kínába. (Agrárszektor)
  • A mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben segíti idén a gazdaság növekedését, az ágazat bruttó hozzáadott értékének volumene a második negyedévében 13,4 százalékkal nőtt, így 0,4 százalékponttal járult hozzá a 2,6 százalékos GDP-növekedéshez – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a tárca közleménye szerint. (Hír.ma)
  • Somogyban öt állomáson csaknem kilenc tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák a Magyarok Kenyere programban. A gazdák adományából határon túli és a hazai gyermekotthonok részesültek. Somogyban 16 intézményben örülhettek ma a lisztnek. (Kapospont)
  • Ahogy ma már a legtöbb munkahely nem képzelhető el számítógépek és digitális, informatikai eszközök használata nélkül, úgy sokan egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságban is egyre inkább így van, s a jövőben gyakrabban is hallható lesz a precíziós gazdálkodás kifejezés, melynek során különböző informatikai megoldásokkal még inkább következetes gazdálkodást folytathatnak az ágazat szereplői. (Agrotrend)
  • Tovább nőtt a szarvasmarha-állomány és emelkedett a juhok száma is egy év alatt, míg a sertés- és tyúkállomány csökkent, a baromfiszám pedig szinten maradt - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az állatállomány 2016. június 1-jei adatait. (Világgazdaság)
  • Mit tehetnek a magyar gazdálkodók, hogyan javíthatják a versenyképességüket és milyen támogatásra számíthatnak a köztestületüktől? Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgetett a Piac és Profit.

Friss a Gazdahelyen:

  • Összefoglaltuk a diverzifikációs pályázat főbb tudnivalóit. Tovább…
  • Biztosan nem függeszti fel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program borászati felhívását a pályázat első értékelési szakaszának vége előtt. A Miniszterelnökség felhívja a termelők és gazdálkodók figyelmét, hogy a 2016. július 12-én megjelent a “Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat felfüggesztésére biztosan nem kerül sor az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására. Tovább…
  • Egyre biztosabb, hogy jó sok kukorica terem idén itthon, a világban pedig valószínűleg rekordtermés lehet. Közben az irányadó chicagói árutőzsdén felfelé mozdultak a gabonaárak, de ez csak az elmúlt hetek áresések utáni korrekció. Számottevő drágulásra sehol sem kell számítani. Tovább…
  • Fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programot indít a Fiatal Gazdák Szövetsége, az AGRYA. Tovább…

heti mezőgazdasági cikkajánló

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.