A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel. Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

heti mezőgazdasági cikkajánló

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017/1.

 

  • Megszűnt az MVH! Az MVH mint kifizető ügynökség általános jogutódja a Magyar Államkincstár. Az MVH megyei kirendeltségei a megyei kormányhivatalok részeként működnek. Az illetékes hatóság december 27-én megadta a kifizető ügynökség feltételes akkreditációját, amely alapján 2017. január 1-jétől kezdődően zavartalanul folyik tovább az agrár-vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos kérelemkezelési és kifizetési feladatok ellátása. (Magyar Államkincstár)
  • Az agrárgazdasági vállalkozások egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatos munkaerő-gazdálkodásra, meglévő alkalmazottaik képzésére; szerintük ugyanakkor a pályakezdők szakmai felkészültsége és problémamegoldási készsége nem éri el a várt szintet. (Világgazdaság)
  • Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2005 és 2013 között az EU tagországok gazdálkodóinak 26,2 százaléka, azaz évi átlagban 3,7 százaléka hagyott fel a termeléssel. A legnagyobb arányú pályaelhagyás Szlovákiában (évente 12,5%), Bulgáriában (8,9%) és Lengyelországban (6,6%) volt tapasztalható, miközben Írország volt az egyetlen olyan tagország, ahol a mezőgazdasági üzemek száma növekedett (évi 0,6%-kal) (Agroinform)
  • Előbb vagy utóbb, a fenntarthatóságot, a környezettudatosságot számon fogják kérni rajtunk. Ezek pedig nem működnek, ha mindent úgy csinálunk, mint 20 évvel ezelőtt. "Nem lesz más út" - Precíziós gazdálkodás (AgroTrend)
  • A harminc legnagyobb brit élelmiszeripari, kiskereskedelmi, agráripari és üdítőital-gyártó cég, valamint szakmai szövetségeik vezetői közös nyílt levélben követelték, hogy az élelmiszeripari szektorban és a beszállítói hálózatoknál dolgozó külföldi EU-munkavállalók Nagy-Britanniában maradhassanak a brit EU-tagság megszűnése után is. (Webradio)
  • Hatalmas területeket vonnak ki a termelésből világszerte, ez pedig az élelmiszer-ellátást is veszélyeztetheti hosszútávon. Korunk egyik legégetőbb kérdése, hogy képesek leszünk-e elegendő élelmiszert termelni a gyorsan szaporodó népességnek. (Agroinform)
  • Elérhetőek a 2016. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok. A naptári évre való áttérés miatt, 2017-ben a 2015. szeptember 01. és 2016. december 31. közötti időszakról kell az adatszolgáltatást teljesíteni. Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében 2017. január 1-től március 01-ig van lehetőség. (Gazdahely)

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.