Ésik Árpád vagyok 27 éves főállású őstermelő, a 2016-os Év Agrárembere egyik jelöltje „Fiatal gazda kategóriában”

fiatal gazda sztori

A gazdálkodás mindig is a család fő megélhetési vonala volt, beleszülettem, de nem minden esetben követtem ezt az utat eddigi életem során. Középiskolai tanulmányaimat informatika tagozaton fejeztem be. Nehéz évek voltak, elveszítettem édesanyámat. Édesapám is egyedül maradt, aki a mai napig kiválóan helyt áll és becsülettel felnevelt bennünket. Ő mezőgazdasági üzemmérnök, falugazdász. Egy nővérem van, aki Budapesten ügyvéd. Középiskolát befejezve természetvédelmi – mérnök szakra mentem, amit később megszakítottam és más pálya felé orientálódtam. Mint később kiderült ezt jól tettem, ugyan is több rendelet mellékletében nem szerepel ez a szak mezőgazdasági végzettségként.

Fontos megjegyezni, hogy innentől kezdve minden tanulmányomat levelező tagozaton folytattam, és mellettük folyamatosan dolgoztam hol őstermelőként, hol munkaviszonyban. Rendészeti pályát követtem, számtalan képzésben részt vettem biztonsági őrtől megkezdve a magánnyomozón át a Rendőrtiszti Főiskola által akkreditált rendészeti asszisztens felsőfokú szakképzésig. Dolgoztam is másfél évet a Kisvárdai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Ezután lettem a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének hallgatója, mezőgazdasági mérnök felsőoktatási szakképzési szakon, ahol 2016 januárjában oklevelet szereztem. A képzés nagyon hasznos volt, tökéletesen ki tudta egészíteni elméletben azokat a gyakorlati alapokat, amelyeket édesapától tanultam.

Jelenleg főállású őstermelő vagyok 2015 augusztusától, gazdaságunk fő profilja a gyümölcstermesztés 12 ha –on, ebből 10 ha alma, és 2 ha szilva. Ebből aktív termő gyümölcsös 7 ha, és 5 ha friss telepítés. Ezt egészíti ki 20 ha szántó terület és 24 ha legelő. Még is a legtöbb munka a gyümölcsösben akad, ami érthető, hiszen rengeteg gépi és fitotechnikai munkálatot igényel. A gazdaság teljesen gépesítve van, az elmúlt években nagy hasznát vettük a géppályázatoknak, ami folyamán tudtunk fejlődni. Ezekkel a gépekkel önállóan dolgozom, szeretem is. Véleményem szerint nagyon férfias munkának számít egy mezőgazdasági munkagépben dolgozni.

fiatal gazda sztori

A páromat 2013 – ban ismertem meg, aki szintén mezőgazdasági vonalon dolgozik, okleveles biotechnológus, egy talajbaktériumokat gyártó és fejlesztő cég biomérnöke. Mellette növényorvos hallgató, így a későbbi életünket is az agrárágazatra építjük.

Munkálataimról blogot vezetek, „Agricultural – Mezőgazdaság és közélet” néven. Ezt a blogot a mezőgazdasági és mezőgépészeti szakmák népszerűsítésére hoztam létre. A gazdatársadalom elöregedőben van. A Magyarországon működő kb. 480 ezer egyéni gazdaság 70% -ban még idősek dolgoznak. Kevés fiatal választja ezt a szakmát a magas fokú önállóság, és az egyéni vállalkozásokban amúgy is benne rejlő bizonytalanságok miatt. Minden bevételt tudatosan kell kezelni.

2016. november 21. –én indul Az Év Agrárembere kitüntető díj, amelynek „Fiatal gazda” kategóriájában jelölt vagyok. Számomra nagyon fontos, hogy ez által a díj által népszerűsíteni tudjam a gazdaságom fő gyümölcsét, az almát. Ennek az ágazatnak nagy propagandára van szüksége, hiszen az almatermelők – mind étkezési, mind ipari alma – nem rendelkeznek megfelelő piaccal és megfelelő támogatással ahhoz, hogy előreláthatóan, biztonságos alapokon termeljenek. A feldolgozó sűrítmény ipar nagy része külföldi kezekben van és a gazdák többsége nem rendelkezik megfelelő technológiákkal ahhoz, hogy étkezi almatermelés terén is egységes piac alakuljon ki.

Ahhoz viszont, hogy megfelelő technológiai fejlődés következzen be, hosszú távon biztos és kiszámítható piacra lenne szükség mind két almatermelői ágazatban. Úgy gondolom, hogy e feltételek megteremtéséhez már mi fiatal gazdálkodók is hozzá járulhatunk. Ezért első lépésként szeretném felhívni az emberek figyelmét erre a csodálatos gyümölcsre, amely beltartalmilag is fontos gyümölcsünk és rengeteg élelmiszer alapanyaga. Maga a Kormány is kampányt folytat az Agrármarketing Centrumon keresztül, az alma népszerűsítése érdekében.

A jövőben folytatom ezt az utat, vannak terveim, amikről még nem szeretnék írni. Kérem, kövessék a versenyt, és köszönöm, hogy elolvasták a történetem első fejezetét.


- ÉSIK ÁRPÁD -
weboldal: www.agricultural.hu
facebook: https://www.facebook.com/agricultural89/

A közzétett fotók a szerző, Ésik Árpád saját fotói.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan fiatal gazdálkodók írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)