Önök kérdeztek, mi válaszoltunk #1

Honlapunk szakértői felületén ingyenes lehetőséget biztosítunk a kérdezésre a megadott témakörökben! Ide érkeztek az alábbi kérdések is. Ha nincs közte az Ön kérdése, írjon bátran! ;)

szakértői kérdezz-felelek

Fotó: pixabay

Agrárjog:

Kérdés:

"Tisztelt Ügyvéd Úr! Földbérleti szerződéssel béreltem egy másfél hektáros szántóföldet, a földbérleti szerződés ki lett függesztve a törvény szerint, kifüggesztés lejárta után kaptam egy értesítést, hogy a földre nem volt más jelentkező. Ennek ellenére másnak a nevére jegyezték be a földet a földhivatalban. Olyan ember nevére, akivel a bérbeadó nem kötött bérleti szerződést és senki másnak nem adná a földet csak nekem. A területet én felszántottam, elműveltem a szántást. Rászórtam a műtrágyát és más vetette be! Tisztelt Ügyvéd Úr! Mit lehet tenni? Tisztelettel várom válaszát."

Válasz:

„Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a haszonbérleti szerződés megkötése után az szabályszerűen kifüggesztésre került és a törvényben meghatározott idő is eltel úgy, hogy ajánlat a föld haszonbérletére nem érkezett, abban az esetben elvileg Ön a haszonbérleti jog jogosultja, az új haszonbérlő, a szerződés Önnel jött létre.

A kérdéséből sajnos nem tudom megállapítani, mi történhetett valójában. Ehhez ismernem kellene az ügy körülményeit és a keletkezett iratokat. Amennyiben valaki mégis tett ajánlatot a kifüggesztés ideje alatt, úgy elképzelhető, hogy a szerződés végül vele köttetett meg. Ebben az esetben a már ráfordított költségeit a tulajdonostól követelheti. 

Javasolom, hogy keresse meg az illetékes Jegyzőt és Földhivatalt, ők biztosan fognak majd tájékoztatást nyújtani arról, hogy valójában mi is történt.”

dr. Benedek Tamás

www.benedekugyved.hu

Gyepgazdálkodás:

Kérdés:

„Hogyan lehet kiirtani a legelőkön megtelepedett kis cserjéket, szúrós növényeket? A területem közelében elhanyagolt területek vannak, ahol megtelepedtek a cserjék, vadrózsa bokrok, szúrós 1,5m-es növények. Már nem érdemes összeszedni a lekaszált füvet a többhektáros területemen. Hiába kaszálok többször is egy évben, mivel a terület egyenetlen és a mélyedésekben 10 cm-es fásszárú növények jelentek meg, amelyek nem fölfelé nőnek a kaszálás miatt, hanem oldalt, a föld fölött. Van, aki időként "leborotválja" a felszínt, de ezzel az őshonos növények sérülnek.”

Válasz:

„Tisztelt Cím!
Semmiképpen ne hagyja fel a terület kezelését, főleg a kaszálást ne hagyja abba! Cserjésedés esetén a leghatásosabb módszer marad: a kézi, mechanikai irtás. Munkaigényes, de hatásos.
Javaslom továbbá, ha tudja, legeltesse le a területet, jót tesz a taposás is. Legeltetés közben kétszer kaszáljon: egyszer a második növedék legeltetése után (hogy megakadályozza a gyomok magpergését) majd a legeltetési szezon befejezése után végezze el a tisztogató kaszálást!
Ha mindenképpen vegyszeres gyomirtásra kerülne sor, abban az esetben hatásos lehet akármelyik gyepen engedélyezett glifozát tartalmú szer, szigorúan FOLTKEZELÉSSEL kijuttatva! A kijuttatás jó, ha az évelő gyomok virágzását követően (cserjék, fák esetén ősszel) történik, mivel ekkor fokozottan érzékenyek a hatóanyagra.”

Kérdés:

„Agrár-környezet gazdálkodás keretében, zöldítés csomagban foglaltak szerint horizontális gyümölcsösben (alma) facsemeték sorában, a tőközökben lehet-e a füvet, gyomot mechanikai eszközökkel gyéríteni, megszüntetni?”

Válasz:

„Sem a zöldítési, sem a horizontális gyümölcsös célprogramok előírásaiban nem szerepel tiltás a mechanikai, sőt a vegyszeres gyomirtásra sem.
A horizontális gyümölcsös esetén, ahol gyepes a talajfelszín, külön előírás az évente minimum egyszeri kaszálás.”

Dr. Sallai-Harcsa Marietta

www.gazdahely.hu

Növényvédelem:

Kérdés:

„AKG-ban alma gyümölcsösben milyen permetszerekkel lehet a növényvédelmet ellátni?”

Válasz:

„Az AKG-ban korlátozás nélkül az almára engedélyezett zöld szereket lehet használni. Sárga jelzésű vegyszereket csak növényvédős írásos engedélyével lehet használni az ültetvényekben. A piros jelzésű készítmények viszont tiltottak az AKG növényvédelemben. Ehhez segítségül a következő oldalt tudom ajánlani ahol nagyon egyszerűen tudja leszűrni a növény védőszereket olyan kritériummal is hogy AKG-ben felhasználható e. 

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Ha beállítja az almát, +4évnél idősebb almást, plusz bepipálja, hogy AKG-ben engedélyezett szerek, utána rámegy a keresőre; ki fogja dobni az összes felhasználható készítményt. Amire itt figyelni kell, hogy ahol van egy kis sárga háromszögben egy felkiáltójel azon vegyszerek felhasználására van valamilyen feltétel, ez lehet a növényvédős írásos engedély vagy egyéb madárvédelmi kategóriában nem használható a készítmény.

Ezen kívül ajánlanám, hogy mivel az AKG kiírásban feltétel Növényvédelmi szaktanácsadói illetve NAK-os talajtani szaktanácsadó bevonása a gazdálkodásban, hogy vegyen fel kapcsolatot ilyen szaktanácsadóval, aki tud Önnek segíteni az ültetvénye növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási feladataiban.

Itt tudom esetleg magamat ajánlani, ha Pest, Bács-Kiskun vagy Csongrád megyében tevékenykedik!

De rajtam kívül a következő oldalon tud keresni kollégákat, akik tudják az Ön munkáját segíteni.

http://www.nak.hu/szolgaltatasok/tagoknak/92-szaktanacsadok-es-elerhetosegeik/91268-a-nak-altal-nyilvantartott-aktiv-szaktanacsadok-2

Itt a megyén kívül azt kellene bejelölni, hogy növényvédelem; így azon kollégák elérhetőségét fogja megtalálni, akik növényvédelmi szakképesítéssel rendelkeznek.”

Morva Tamás

morvanovenydoki@gmail.com

Ha Ön is kérdezne, ITT megteheti!

Ide kattintva pedig feliratkozhat hírlevelünkre.

Ha lenne szakértő partnerünk, írjon nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre!