Sok pályázati lehetőség közül választhatnak jelenleg a mezőgazdasági termelők, de kérdezni sokszor nem tudnak hol. A sikeres pályázáshoz márpedig minden apró részletet ismerni kell! Tőlünk kérdezhetnek bátran, megválaszoljuk! ;)
Pályázati kérdezz-felelek rovatunk nem új, de itt az új blogon folytatjuk. Így ha Ön is kérdezne, görgessen a cikk aljára és megtudja, hová írhat!

Rovatunk első és második részét is elolvashatja ITT és ITT!

Pályázati kérdezz-felelek 3. rész

  1. Szeretnék pályázni az állattartó telepem korszerűsítésére. Milyen feltételeknek kell megfelelnem? Mire pályázhatok?

Nagyon fontos, hogy már működő mezőgazdasági vállalkozások, mezőgazdasági termelők pályázhatnak és a támogatási kérelem benyújtását megelőző lezárt üzleti évben legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezni kell.

A számítást segíti a STÉ kalkulátor: ITT

Az állattartó telepnek NÉBIH nyilvántartásban kell szerepelni és az árbevétel min. 50%-a mezőgazdasági tevékenységből kell, hogy származzon. Építéssel járó állattartási technológia korszerűsítésre és gépek, eszközök beszerzésére pályázhat. A támogatási arány jellemzően 50%, de ez csökkenet régiótól függően és egyes esetekben növekedhet is.

pályázati kérdezz-felelek

 Fotó: pixabay.com

  1. Szeretnénk egy biogazdálkodást elindítani, némi önerővel rendelkezem. 48 éves vagyok, és közgazdasági diplomám van. Érdeklődöm, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak jelenleg?

 Az Uniós forrásokhoz (pályázatokhoz) a legtöbb esetben szükség van önerőre, amely a legjobb esetben is a projekt nagyságának min. 30-35 %-a, ami azonban ettől sokkal fontosabb az az, hogy az un. teljes lezárt üzleti év további feltétel, amely a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó minimum árbevételhez is kötött.Ezek figyelembe vétele mellett jelenleg nem tudunk pályázati lehetőségre javaslatot tenni.

  1. A Pályázat beadása után, az elbírálás előtt az igényelt támogatási összeg csökkentésére van-e lehetőség, mivel a támogatandó állategységet nem jól állapítottuk meg az adott technológiai kód vonatkozásában? Vélhetően az összes tartani szándékozott állatlétszám nem fog változni, mivel egyéb kódokon igényelt támogatás miatt magasabb a vállalt létszám!

 Kérelmet módosítani beadást követően nem lehet, csak visszavonni. Azonban mindenképpen érdemes pontos információk birtokában cselekedni, mert a hibás megállapítás miatt nem biztos, hogy szükség van a csökkentésre, vagy visszavonásra, mivel a támogatói okirattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének 80%-át kell teljesíteni, így van némi mozgástér a végrehajtás során.

- VAVRÓ Márta -

TEMBUSU Consulting Kft.

vavro.marta@tembusu.hu

Ha Ön is kérdezne, írjon nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre, vagy keresse partnercégünket ITT!