Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Történelmi rekordok éve a 2016!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 26. rész

2016. november 26.- december 2. közötti online cikkekből

 

  • Történelmi rekordévet zár a mezőgazdaság 2016-ban. Az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett Magyarország ebben az évben, a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világrekord. Az idei 9 millió tonna kukorica össztermés a második legjobb a történelemben, repcéből is világrekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna volt a hektáronkénti hozam. (Origo)
  • Az Európai Unió közös agrárpolitikája (KAP) komoly kihívásokkal néz szembe. Januártól széleskörű egyeztetések kezdődnek az egész EU-ban, hogy nyáron megjelenhessen a KAP modernizálását és egyszerűsítését célzó dokumentum. (Trade magazin)
  • 2016-ban immár ötödik alkalommal hirdették meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” programot, amelynek sikerét jól mutatja, hogy a felhívásra több mint 2100 nevezés érkezett, amely összesen 14 300 kertművelőt, ezen belül 26 határon túli települést érintett. (Sokszínű Vidék)

  • Algyő célja, hogy Csongrád megyében és országosan is visszaállítsák a kendervertikum, a kenderipar lehetőségeit, megteremtsék azt a hátteret, ami a termesztéstől, a gyártásig, és a késztermék elkészítéséig tart. Ehhez vállalkozó kedvű termelőkre és forrásra van szükség. A kendertermesztésről és feldolgozóiparról szóló konferenciának is ez adta az apropóját. (Promenad.hu)
  • A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) elindult a 2020-ig tartó európai uniós programozási időszak agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai termelést segítő támogatásainak előlegfizetése, november végéig több mint 15 milliárd forintot fizet ki a hivatal mintegy 6800 gazdálkodónak - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. (Világgazdaság)
  • A vidéki térségekben fokozni kell a mezőgazdasági beruházások hozzájárulását a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. A mezőgazdaság 100 százalékban hozzájárul az élelmiszertermeléshez, a termőföld 40 százalékát kezeli, az élelmiszerláncban szereplő érték 15 százalékáért felelős és 2 százalékban járul hozzá a GDP-hez. (Profit Line)

  • Az év végéig jelentkezők még az idei áron vehetnek részt jövőre a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). (webrádió)
  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatósorozatot szervez fiatal gazdák számára novemberben és decemberben. A nagy érdeklődésre való tekintettel a regisztrációt újra megnyitottuk! Az eseményekre december 2-ig lehet jelentkezni. (NAK)
  • Dönteni kell, hogy fiatal gazda vagy diverzifikációs támogatásra pályázunk – a kettő együtt nem megy. (Agro Napló)
  • Ötödik alkalommal nyerte el a legjelentősebb nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmi szövetség, a GAFTA tanúsítványát a Debreceni Egyetem Agrárműszerközpontja. Évente mintegy 20 ezer élelmiszer-, talaj-, gabona- és takarmányminta érkezik be a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrárműszerközpontjába. A laboratórium műszerparkja a fizikai (gravimetria, sütőipari reológiai vizsgálatok, NIR) és kémiai analízis mellett lehetővé tesz elemanalitikai (lángfotometria, FAAS, ICP-OES) és mikrobiológiai vizsgálatokat, így például takarmányok rost-analízisét, zsírmennyiség-meghatározását, valamint illósav- és zsírsav-analízist is. (Hajdú Online)
  • A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít az önellátás és a helyi gazdaságfejlesztés ösztönzésére, támogatására a vidéki térségekben. (OrientPress Hírügynökség)

 

Friss a Gazdahelyen:

 

  • Megkezdte az elmaradt tagdíjak behajtását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az első felhívásokat a tartozásról december közepéig a legnagyobb adósok már meg is kapják. (Tovább…)
  • Rendészeti kitérő után vissza az almásba: Bemutatkozik Az Év Agrárembere 2016 díj egyik jelöltje: Ésik Árpád (Tovább…)
  • Karácsonyra Gazdahely pólót? (Igen, szeretnék!)
heti mezőgazdasági cikkajánló
Ez egy életforma!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves Gazdák! Itt az ideje, hogy blogot írjatok Ti is magatokról, gazdaságotokról, mindennapjaitokról, a küzdelemről, amit végeztek, a pályázatokról, amit nyertek, mindenről: legyen az vidám, vagy torokszorító történet! (blog@gazdahely.hu)

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT és kövessen minket Facebookon!

 

0 Tovább

Rendészeti kitérő után vissza az almásba: Bemutatkozik Az Év Agrárembere 2016 díj egyik jelöltje

Ésik Árpád vagyok 27 éves főállású őstermelő, a 2016-os Év Agrárembere egyik jelöltje „Fiatal gazda kategóriában”

fiatal gazda sztori

A gazdálkodás mindig is a család fő megélhetési vonala volt, beleszülettem, de nem minden esetben követtem ezt az utat eddigi életem során. Középiskolai tanulmányaimat informatika tagozaton fejeztem be. Nehéz évek voltak, elveszítettem édesanyámat. Édesapám is egyedül maradt, aki a mai napig kiválóan helyt áll és becsülettel felnevelt bennünket. Ő mezőgazdasági üzemmérnök, falugazdász. Egy nővérem van, aki Budapesten ügyvéd. Középiskolát befejezve természetvédelmi – mérnök szakra mentem, amit később megszakítottam és más pálya felé orientálódtam. Mint később kiderült ezt jól tettem, ugyan is több rendelet mellékletében nem szerepel ez a szak mezőgazdasági végzettségként.

Fontos megjegyezni, hogy innentől kezdve minden tanulmányomat levelező tagozaton folytattam, és mellettük folyamatosan dolgoztam hol őstermelőként, hol munkaviszonyban. Rendészeti pályát követtem, számtalan képzésben részt vettem biztonsági őrtől megkezdve a magánnyomozón át a Rendőrtiszti Főiskola által akkreditált rendészeti asszisztens felsőfokú szakképzésig. Dolgoztam is másfél évet a Kisvárdai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Ezután lettem a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének hallgatója, mezőgazdasági mérnök felsőoktatási szakképzési szakon, ahol 2016 januárjában oklevelet szereztem. A képzés nagyon hasznos volt, tökéletesen ki tudta egészíteni elméletben azokat a gyakorlati alapokat, amelyeket édesapától tanultam.

Jelenleg főállású őstermelő vagyok 2015 augusztusától, gazdaságunk fő profilja a gyümölcstermesztés 12 ha –on, ebből 10 ha alma, és 2 ha szilva. Ebből aktív termő gyümölcsös 7 ha, és 5 ha friss telepítés. Ezt egészíti ki 20 ha szántó terület és 24 ha legelő. Még is a legtöbb munka a gyümölcsösben akad, ami érthető, hiszen rengeteg gépi és fitotechnikai munkálatot igényel. A gazdaság teljesen gépesítve van, az elmúlt években nagy hasznát vettük a géppályázatoknak, ami folyamán tudtunk fejlődni. Ezekkel a gépekkel önállóan dolgozom, szeretem is. Véleményem szerint nagyon férfias munkának számít egy mezőgazdasági munkagépben dolgozni.

fiatal gazda sztori

A páromat 2013 – ban ismertem meg, aki szintén mezőgazdasági vonalon dolgozik, okleveles biotechnológus, egy talajbaktériumokat gyártó és fejlesztő cég biomérnöke. Mellette növényorvos hallgató, így a későbbi életünket is az agrárágazatra építjük.

Munkálataimról blogot vezetek, „Agricultural – Mezőgazdaság és közélet” néven. Ezt a blogot a mezőgazdasági és mezőgépészeti szakmák népszerűsítésére hoztam létre. A gazdatársadalom elöregedőben van. A Magyarországon működő kb. 480 ezer egyéni gazdaság 70% -ban még idősek dolgoznak. Kevés fiatal választja ezt a szakmát a magas fokú önállóság, és az egyéni vállalkozásokban amúgy is benne rejlő bizonytalanságok miatt. Minden bevételt tudatosan kell kezelni.

2016. november 21. –én indul Az Év Agrárembere kitüntető díj, amelynek „Fiatal gazda” kategóriájában jelölt vagyok. Számomra nagyon fontos, hogy ez által a díj által népszerűsíteni tudjam a gazdaságom fő gyümölcsét, az almát. Ennek az ágazatnak nagy propagandára van szüksége, hiszen az almatermelők – mind étkezési, mind ipari alma – nem rendelkeznek megfelelő piaccal és megfelelő támogatással ahhoz, hogy előreláthatóan, biztonságos alapokon termeljenek. A feldolgozó sűrítmény ipar nagy része külföldi kezekben van és a gazdák többsége nem rendelkezik megfelelő technológiákkal ahhoz, hogy étkezi almatermelés terén is egységes piac alakuljon ki.

Ahhoz viszont, hogy megfelelő technológiai fejlődés következzen be, hosszú távon biztos és kiszámítható piacra lenne szükség mind két almatermelői ágazatban. Úgy gondolom, hogy e feltételek megteremtéséhez már mi fiatal gazdálkodók is hozzá járulhatunk. Ezért első lépésként szeretném felhívni az emberek figyelmét erre a csodálatos gyümölcsre, amely beltartalmilag is fontos gyümölcsünk és rengeteg élelmiszer alapanyaga. Maga a Kormány is kampányt folytat az Agrármarketing Centrumon keresztül, az alma népszerűsítése érdekében.

A jövőben folytatom ezt az utat, vannak terveim, amikről még nem szeretnék írni. Kérem, kövessék a versenyt, és köszönöm, hogy elolvasták a történetem első fejezetét.


- ÉSIK ÁRPÁD -
weboldal: www.agricultural.hu
facebook: https://www.facebook.com/agricultural89/

A közzétett fotók a szerző, Ésik Árpád saját fotói.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan fiatal gazdálkodók írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

0 Tovább

Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Pixabay

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 25. rész

2016. szeptember 17.- szeptember 23. közötti online cikkekből

  • Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője a becsült 1,8 millió tonnás terméssel. Jól halad a betakarítás, ha az időjárás nem szól közbe és a kombájnok folyamatosan tudnak dolgozni, a gazdálkodók akár már szeptember végére végezhetnek az olajnövénnyel. (Agroinform)
  • Három nemzetközi mezőgazdasági megállapodást írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai karantén hivatal illetékesével. A mérföldkőnek nevezett egyezmények révén megindulhat a magyar tejtermékek és élő lovak exportja Kínába. (Agrárszektor)
  • A mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben segíti idén a gazdaság növekedését, az ágazat bruttó hozzáadott értékének volumene a második negyedévében 13,4 százalékkal nőtt, így 0,4 százalékponttal járult hozzá a 2,6 százalékos GDP-növekedéshez – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a tárca közleménye szerint. (Hír.ma)
  • Somogyban öt állomáson csaknem kilenc tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák a Magyarok Kenyere programban. A gazdák adományából határon túli és a hazai gyermekotthonok részesültek. Somogyban 16 intézményben örülhettek ma a lisztnek. (Kapospont)
  • Ahogy ma már a legtöbb munkahely nem képzelhető el számítógépek és digitális, informatikai eszközök használata nélkül, úgy sokan egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságban is egyre inkább így van, s a jövőben gyakrabban is hallható lesz a precíziós gazdálkodás kifejezés, melynek során különböző informatikai megoldásokkal még inkább következetes gazdálkodást folytathatnak az ágazat szereplői. (Agrotrend)
  • Tovább nőtt a szarvasmarha-állomány és emelkedett a juhok száma is egy év alatt, míg a sertés- és tyúkállomány csökkent, a baromfiszám pedig szinten maradt - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az állatállomány 2016. június 1-jei adatait. (Világgazdaság)
  • Mit tehetnek a magyar gazdálkodók, hogyan javíthatják a versenyképességüket és milyen támogatásra számíthatnak a köztestületüktől? Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgetett a Piac és Profit.

Friss a Gazdahelyen:

  • Összefoglaltuk a diverzifikációs pályázat főbb tudnivalóit. Tovább…
  • Biztosan nem függeszti fel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program borászati felhívását a pályázat első értékelési szakaszának vége előtt. A Miniszterelnökség felhívja a termelők és gazdálkodók figyelmét, hogy a 2016. július 12-én megjelent a “Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat felfüggesztésére biztosan nem kerül sor az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására. Tovább…
  • Egyre biztosabb, hogy jó sok kukorica terem idén itthon, a világban pedig valószínűleg rekordtermés lehet. Közben az irányadó chicagói árutőzsdén felfelé mozdultak a gabonaárak, de ez csak az elmúlt hetek áresések utáni korrekció. Számottevő drágulásra sehol sem kell számítani. Tovább…
  • Fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programot indít a Fiatal Gazdák Szövetsége, az AGRYA. Tovább…

heti mezőgazdasági cikkajánló

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Siralmas gabonaárak :(

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 24. rész

2016. szeptember 10.- szeptember 16. közötti online cikkekből

 

  • Még a következő hónapban megjelenik a kertészeti gépbeszerzést célzó felhívás. Az összesen 18,08 milliárd forintos kerettel induló pályázatra december második felétől jelentkezhetnek a gazdálkodók. (Agroinform)
  • A múlt heti megbetegedés után ismét lépfene gyanús szarvasmarhát vizsgál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. Mindkét eset Békés megyei, legelőn tartott szarvasmarha állományokat érint. (Promenád)
  • Számíthatunk az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) támogatására az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség egyre komolyabb veszélyt jelentő problémája kapcsán. A bejelentés egy héttel az ENSZ közgyűlés tematikus vitája előtt érkezett. (Profitline)
  • A zöldítés egyéves tapasztalatairól kiadott uniós anyag szerint a gazdálkodók nem azokat a lehetőségeket választották, amelyek a környezet szempontjából a legpraktikusabbak, ezért lazítanának az eddig nem preferált elemek szigorúságán. (Agroinform)

 

Friss a Gazdahelyen:

  • A termelők augusztusban is csak tehetetlenül szemlélhették a búzaárak tovább tartó „mélyrepülését”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Tovább…

 

  • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

0 Tovább

Okosfarmok, okostehenek, okostraktorok

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 23. rész

2016. augusztus 27.- szeptember 2. közötti online cikkekből

 

 

  • A jövő okosfarmjain a tehenek összeköttetésben lesznek a nettel. Vajon mikor kezdenek el facebookra is posztolni? (Gazdahely)

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Az amerikai Iowa államban megrendezett Farm Progress Show keretében egy teljesen automatizált traktort mutattak be. Az egyelőre csak koncepcióként létező jármű magától képes a vetésre, a permetezésre és az aratásra. (Portfolio)
  • A Föld lakossága 2050-re 9,7 milliárd lesz a mostani 7,3 milliárdhoz képest – ez alatt az idő alatt ugyan 2,4 milliárddal többen leszünk, de az egy főre jutó megművelhető termőföld nagysága 17 százalékkal zsugorodik a klímaváltozás és a városiasodás miatt. Ezen tényezők mellett az élelmiszeriparnak nincs sok választása: növelni kell a termelést közel bármi áron. (Privátbankár)
  • 2016-ban nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma, ebből is látszik, hogy a gazdák egyre hatékonyabban használják ki a termeléshez kötött támogatási jogcímek adta lehetőségeket. (Agrárunió)
  • A mezőgazdaságban a 2011 óta folyamatosan bővülő és 2015-ben újabb rekordot elérő kibocsátás, valamint az emelkedő agrártámogatások hatására javult az ágazat jövedelmezősége, nőtt a foglalkoztatottak létszáma és javultak a kilátások is. (Webradio)
  • 2015-höz viszonyítva több mint ezer hektárral kevesebb területre kötött szerződést a termelőkkel 2016-ban a két dohányfelvásárló, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. és a nyíregyházi ULT Magyarország Zrt. Tavaly 4418 hektárról takarítottak be termést a termelők, ebben az évben pedig 3366 hektárra van érvényes szerződés. (Agro Napló)
  • 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető lesz az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését. (Agrárunió)
  • Fazekas Sándor kitüntetéseket adott át augusztus 20-án. A kitüntetettek névsorát és fotóit a Magyar Mezőgazdaság online felületén láthatják.
  • Gyorsított eljárásban, bűnösnek mondta ki nagyobb értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntettében a Debreceni Járásbíróság azt a három férfit, akik még szombaton loptak el egy traktort egy hajdúsámsoni gazda udvaráról. (Hajdú Online)
  • A szőlő alacsony felvásárlási ára miatt néhány éve tértek át a keceliek a bodzára. Kevesebb gond van vele és kilónként 150 forintot is adnak érte. Épp ezért lopják is nagy tételben. Az egyik gazda idei termésének már a 40 százalékát lovasították meg. (Halasinfo)

Friss a Gazdahelyen:

  • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
  • A gazdálkodókat támogatási körtől függően számos bejelentési kötelezettség terheli, melyek elmulasztása esetén szankciókra számíthatnak az illetékes ellenőrző hatóság, illetve a támogatást kifizető hivatal felől. Ebben a bejegyzésben összegezve megtalálják a bejelentés köteles tevékenységeket.
  • A kukoricaárak – piactól függően – továbbra is csökkenő trendben mozognak. Ez nem is túl nagy meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt hónapban ismét bő másfél százalékkal felfelé korrigálták a globálisan várható termésmennyiséget. A 34. heti gabonapiaci elemzést ide kattintva olvashatja.
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

Tüntettek a tejtermelők, mélyen van a búza ára

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 22. rész

2016. augusztus 20.- 26. közötti online cikkekből

 

  • 16 tagállam tejtermelői tüntettek az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt, mert a tejkvóta eltörlésével a multik kiszorítják a piacról a kistermelőket, a családi gazdaságokat. (Euronews)

Fotó: pixabay

  • A fiatal gazdák többségében önállóan értékesítik a termékeiket, mindössze 14%-uk értékesítései folynak termelői csoporton keresztül. A gazdatársakkal közösen történő beszerzések aránya 12%. (Agrárszektor)
  • A kora tavasszal felröppent cáfolatok dacára a június 13-án megjelent kormányhatározat szerint számos agrárkötődésű háttérintézménnyel együtt 2017 januárjától jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is. (Agrárunió)
  • A nemzeti élelmiszergazdasági program hosszú távra kijelöli a magyarországi élelmiszer-termelés főbb irányait, a program vitáját hamarosan elindítják. Nem öt-hét évre, hanem hosszabb távra ki kell jelölni, hogy Magyarország GMO-mentes, hagyományos mezőgazdasági termelést kíván folytatni, még több minőségi élelmiszert előállítani, és még több embernek megélhetést biztosítani ebből. (Hirado.hu)
  • Jövő hónaptól az új AKG-kiírás, a kertészeti gépvásárlási, a fiatal gazda támogatási, valamint az időjárási kockázatcsökkentő keret is hozzáférhető lesz, pluszban október közepén kezdődhet az agrártámogatások előlegfizetése. (Agroinform)
  • A jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma is enyhén csökkent tavalyhoz képest, de még így is 44 703 hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a jég miatt az idén. Különösen a szőlőskertekben súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők. (Wine Flow)
  • Mintegy 50-80 ezer ember hiányzik a hazai zöldség-gyümölcs ágazatból az idénymunkák időszaka alatt, ennyi dolgozót tehát minden további nélkül fel tudna venni a szektor kézimunka-igényes része. (Világgazdaság)

 

Friss a Gazdahelyen:

  • Annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. Tovább…
  • Az AKG-ban az egyes gyepes célprogramok esetén szigorú előírásokat kell vállalnia annak, akinek valamelyik területe ezekben részt vesz. Ebben a bejegyzésben most összefoglaltam a kaszálás szabályait!
  • Megjelent a NEM mezőgazdasági tevékenység indítását célzó pályázat! Részletek itt!
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…
  • Szabados Andor, alpesi kecsketenyésztő fiatal gazda mutatkozott be a blogunkon, részletes leírása nagy segítség lehet a pályázásra készülőknek!

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Hosszú az út a bengáli macskától az alpesi kecskéig

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

 (A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban SZABADOS Andor írta le történetét:

Gyermekkorom óta nagyon szerettem az állatokat. Nagyszüleim egész tizenéves koromig tartottak disznókat, kacsát, tyúkot, lovat és amikor náluk jártam mindig a jószág körül sertepertéltem. 11 éves koromban megkaptam az első lovamat, majd 2 év távlovaglás, 2 nyár ménesi munka és 5 év lovastúrázás után eljött az idő a továbbtanuláshoz.

Nem véletlenül választottam egyetemi tanulmányaimhoz a mosonmagyaróvári (akkori NYME-MÉK) egyetem állattenyésztő mérnöki szakját. 2010-ben úgy indultam útnak észak borsodból, hogy kitanulom a szakmát és amint lehetőségem lesz végleg hazatérek, állatokkal, természettel foglalkozni, egyszóval gazdálkodni.

Mindig bíztam a szerencsémben, az álmaimban és abban hogy végtelen teremtő erővel rendelkezem.

Első évfolyamosként megismerkedtem életem szerelmével, akivel egy kollégiumba, abban is egy folyosóra sodort az élet. Szintén állattenyésztő mérnök hallgatóként és az állatok nagy szerelmeseként a második évfolyamtól már közösen tervezgettük jövőnket. A BSc elvégzésekor megkértem Vivi kezét és ezzel párhuzamosan megalapítottuk első vállalkozásunkat. Albérletbe költözvén (mivel ott fejős kecskét nem lehetett tartani) olyan fajt kerestünk, amivel mind állattenyésztői tapasztalatra szert tehetünk, mind anyagi biztonságunkat megteremthetjük. (A második csak részben valósult meg ezáltal, de aki macskatenyésztésbe kezd, az tudja mindezt :-))

Így hát bengáli macska tenyésztésbe fogtunk. Eleinte kivétel nélkül mindenki szkeptikus volt a környezetünkben. Kérdezték sűrűn hogy: „ki fog 200.000Ft-ot adni egy kiscicáért?” de mi csak bíztunk benne, hogy az elképzelésünk beváltja a hozzá fűzött reményeket. Miután 2 alom kiscicát eladtunk már mindenki elismerően bólogatott, hogy: de jól megy a „macskabiznisz”. Ment is és már láttuk, hogy a következő állomásnak a haszonállattartást kell megcélozni.

fiatal gazda sztori

Bengáli cicák

Eltelt 1 év és 2014-ben kiírták a Fiatal gazdák induló támogatása pályázatot. Őszintén szólva féltünk, hogy  be merjünk-e vállalni ennyi kötelezettséget, ennyi bevételt miből fogunk termelni? Jöttek  a kérdések. Jómagam vagy tízszer átolvastam a kiírást, átbeszéltük Vivivel és kiszedtük belőle azokat a pontokat amiket nem értettünk. Családom ismerőseként kérdezhettem egy megbízható könyvelőtől:

  • hogyan lehet vállalkozóvá válni?
  • milyen költségei vannak ennek?
  • milyen adminisztrációval jár?
  • hogyan kell egy pénzügyi tervet összerakni?
  • mit lehet elszámolni?
  • mivel egyetemi hallgató vagyok, miben válik ez javamra, vagy hátrányommá?

Másik nagy segítségünkre volt szintén családi ismerősként egy pályázatíró, aki ugyan nem fiatal gazdákkal foglalkozik, de hajlandó volt időt szánni ránk. Mindenek előtt leültünk egy kávéra és megbeszéltük mit szeretnénk mi és mit javasol ő. Egy fontos mondat maradt meg erről a beszélgetésről és ezt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Azt mondta:

„Ja, hogy olyanra akartok pályázni ,amit meg is akartok valósítani? Az már fél siker!”

Amikor kiadták a pályázati anyagot, nekiültünk számolni. Milyen jószágból mennyit szeretnénk és mennyi kell a pályázatban a 10 eume eléréséhez. Ez sokszor különbözött, ezért kompromisszumot kötöttünk. Vállaltunk lovat, kecskét, nyulat valamint legelőt-kaszálót, továbbá az utolsó 2 évre 1 ha krumplit. A 4. évre 30 anyanyúl, 2 ló, 55 anyakecske és szaporulata, 15 ha kaszáló, 1 ha krumpli.

Ezen vállalások főként jövedelemtermelő elképzelésből születtek, de akadt köztük olyan, amelyik (ló, kaszáló) már adott volt, ezért kár lett volna nem beleírni.

A pénzügyi terv elkészítéséhez is neki kellett feküdni. Felírtuk a tervezett kiadásainkat (ház-, kecske-, eszközvásárlás, földművelés, takarmány, járulékos költségek), majd megszoroztuk 1,5-el és rájöttünk, hogy ez a 12 millió forint arra is szűkösen elég, hogy elindítsuk a gazdálkodást, nemhogy arra, hogy még vésztartalékot is képezzünk belőle. Ez elég frusztráló érzés volt. Ezt egy időre félretettük és nekiálltunk összeírni a tervezett bevételeket. Jól átgondoltan számoltunk. Minden évre kb. 3-7 millió forintnyit terveztünk/kalkuláltunk. Természetesen bízva a legjobbakban.

Ezen számításaimat átküldtük a könyvelőnknek, aki táblázatba öntötte, kitöltötte vele a pénzügyi tervet és átszámolta, hogy ez most így hány pontot ér. Mit ne mondjak itt is kompromisszumot kellett kötnünk, hiszen ha a max. 8 pontra akartunk volna hajtani, akkor akkora bevételt kellett volna vállalnunk, amit képtelenek lettünk volna kitermelni a gazdaságunkból.

Ezért akkora vállalásokat tettünk, amik 5 pontot értek végeredményben, de még a teljesíthetőség határán belül esnek.

Miután az üzleti tervet kitöltöttük saját elképzeléseink alapján azt ellenőriztettük a pályázatírónkkal, hogy hozzáadhassa a tapasztalatát. Ő pontosítatott velünk pár dátumot, összeget és kitöltette velünk az üresen hagyott, vagy rövidre szabott részeket.

A könyvelőtől megkaptuk az 5 pontos pénzügyi tervet, ami sokszori egyeztetés után született meg.

Begyűjtöttük az összes szükséges igazolást.

Eljött az idő a beadásra :-).

Vártunk közel 6 hónapot mire megjött az eredmény, 5 ponttal lecsúsztam az alsó határról. Eléggé el voltunk keseredve, de úgy gondoltuk, még nem készültünk fel a dologra ezért a Teremtő várat még a jótétellel.

3 hónap múlva felröppent a hír, hogy mégis nyertünk, mert leszállították a ponthatárt 104-ről 90-re. Mint valami hihetetlen karácsonyi ajándék úgy jött a hír.

Ezután 2015 februárjában kiváltottam a vállalkozóit, lehívtuk a pénzt és kezdődhetett a megvalósítás.
Gazdálkodásra alkalmas portát vettünk, kialakítottuk a lakhatás feltételeit és jószágtartáshoz szükséges épületeket újítottunk fel. Hónapokig burkoltunk, vakoltunk, festettünk, szerelőt kerestünk.

Sok szép pillanat mellett mindennapi fáradtságos munkával építettük ki magunk körül egy csodálatos falusi élet feltételeit és a jószágainknak a legmegfelelőbb helyet.

Augusztustól karácsonyig a felújítással teltek a napjaink. Novemberben megvettük a tejtermelés/sajtkészítés alapját képező 10 alpesi kecskéből álló törzsállományunkat.

fiatal gazda sztori

Alpesi kecskék

Hozzáteszem ez nem volt könnyű, csakis több éves jó kapcsolatunk tette lehetővé, hogy az országban elérhető áron, kiváló vérvonalú és nagy tejtermelésű kecskékhez jutottunk, ráadásul eladási szezonon kívül. Tehát ha valaki tenyészállatvásárláson gondolkozik jó, ha egy évvel előre elkezd kérdezősködni, foglalni, mert könnyen azon veheti észre magát, hogy gazdálkodna, csak nincs mivel…

A kecskék hamar megszokták a helyüket, mindent megtettünk, hogy a vehemnevelés zavartalan legyen és a tápanyagellátásuk se hagyjon kívánni valót maga után.

Februárban elkezdődtek az ellések. Mindegyiknél ott voltunk, segítettünk mind az ellésnél mind a felszárításnál. Lett is eredménye 18-ból 18 gidánk csodálatosan növekszik a mai napig is :-)

A gidák neveléséhez több szempontot figyelembe véve mesterséges módot választottunk, ami azt jelenti, hogy napi 8-6-4-2 alkalommal a kifejt tejet cumiból itattuk meg, így mindenki annyit kapott amennyit kellett és az anyák is zavartalanul összeszedhették magukat az ellés után. Aki azt gondolná, hogy ez „embertelen”, azt biztosíthatom, ez a legnyugodtabb módja a gidanevelésnek az állatokat nézve. Mi persze keltünk éjfélkor, hajnal 3-kor, reggel 6-kor. Ez eléggé fáradtságos, mondhatnám kimerítő, de az eredmény szemmel látható. :-)

Jelenleg a tejkezelő helyiségünk befejezésénél tartunk, és a sajt- és egyéb tejtermékek készítése kerül napirendre.

fiatal gazda sztori

Fokhagymás sajt

A párom, Vivien a legtalpraesettebb nő a világon, aki hála az égnek minden dolgát lelkiismeretesen és kitartóan végzi, így biztos vagyok benne, hogy együtt az állattartást és a sajtkészítést is sikerre visszük majd, ezáltal a megélhetésünket is biztosítani fogjuk!

Fontos lenne említenem, hogy milyen nehézségekkel szembesültünk, hogy más is tanulhasson a történetünkből:

  • Említeném első körön a hivatalokkal való kapcsolattartást és ügyintézést. Hát itt vannak gondok. Amellett hogy rengeteg értékes időt elvesz a telefonálás és az utazgatás, néha az az érzése az embernek, hogy senkit nem érdekel, ha ő el akar érni valamit, ha el akar intézni valamit. Sok ígéret és félinformáció amit kapunk, sok esetben kevés tényleges sikerrel. Ennek elkerülésére azt tudnám javasolni mindenkinek, ha valamibe bele akar vágni, ne sajnálja az időt rá, hogy személyesen látogasson meg egy-egy hivatalt, hogy az ügye jobb eséllyel el legyen intézve.
  • Továbbá, ha bárhol azt mondják, hogy elintéztek valamit, arról kérjen hivatalos igazolást a helyszínen, mert ha ez szokatlan is, annak hiányában semmit sem tudunk bizonyítani. (Ezen adott esetben százezrek, néha milliók múlhatnak)

Minden eddig leírt dolgon túl hihetetlenül örülünk, hogy elnyerhettük ezt a támogatást, hiszen ezáltal belevághattunk az állattenyésztők nagybetűs életébe, és a saját lábunkon állva, gazdálkodva minden nap örömmel tekinthetünk a jövőbe.

Mindazért a munkáért és fáradtságért, amit a gazdaságunk igényel, kárpótol minket a sok hálás kis állatunk  (kecskék, macskák egyaránt) és az az érzés, hogy olyan életet élhetünk amilyet szeretnénk!

Azt javaslom mindenkinek, akit vonz a természet és az állattartás, a gazdálkodás szelleme, számolja át az életét és ne féljen lemondani eddig fontosnak hitt „városi dolgokról”, mert a természet közelsége idővel mindenért kárpótol.

A fent leírt tevékenységeinkről további információt a következő oldalakon találhatsz:

www.alpesikecske.hu

Facebook-on: Kecsegtető Kecskefarm

www.esbbengalcat.eu

https://www.facebook.com/ESBbengalcat/

- SZABADOS Andor -

/A fotók a szerző saját fevételei!/

Ha Ön is elmondaná történetét, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Megszűnik a hazai málnatermesztés?

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 21. rész

2016. augusztus 6.- 12. közötti online cikkekből

  • Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke figyelmeztet: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés. (mmg online)

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A Vidékfejlesztési Program 2020-ig felhasználható, mintegy 1300 milliárd forint értékű pályázati keretének közel háromnegyedét már kiírták. Év végéig még számos újabb pályázat megjelenése várható. (eco.hu)
  • Becslések szerint az idei szőlő termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. Az idei szőlőtermés nem éri el az átlagosat. (Világgazdaság)
  • Az almatermés esetén sem jobb a helyzet. A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén a fagykárok miatt kisebb almatermés várható. Valószínűleg jelentősebb hiány lesz az első osztályú étkezési almából. (Világgazdaság)
  • Az Európai Bizottság 2017. év végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyének érvényességét. Ez idő alatt az Európai Vegyianyag ügynökség kockázatértékelési bizottsága kialakíthatja a glifozát karcinogenitására vonatkozó harmonizált osztályozással kapcsolatos véleményét. A dilemmáról és a döntés folyamatáról részletes beszámolót írt az Agro Napló.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Friss a Gazdahelyen:

  • A betakarítási munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Erre kell figyelni az utakon aratási szezonban!
  • Új Fiatal Gazda bemutatkozást olvashatnak. Májer Tamás szerint a legfontosabb az elhivatottság!
  • Renner Tamás az, akinek köszönhetően újra használhatjuk a ‘MAGYAR’ jelzőt a traktor főnév előtt és mi büszkén használjuk is! Aki még nem tudná ugyanis, Renner Tamás azon dolgozik, hogy a magyarországi OEM típusú traktor előállítást újraindítsa. Most pedig az a megtiszteltetés ért, hogy készséggel válaszolt pár kérdésemre. A Renner interjút itt olvashatják!
  • A párizsi árutőzsde búzaárának kivételével lefelé mozogtak a gabonaárak a világban. Ami a többi piacon történik a búzával, annak érzékeltetésére lassan már elfogynak a szavak. A 31. heti gabonapiaci információkért ide kattintson!
  • Ön tudja, mi az a Közösségi Mezőgazdálkodás? Ha nem, olvassa el összefoglalónkat!

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay.com

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: A legfontosabb az elhivatottság

fiatal gazda sztori

Fotó: Májer Tamás

Májer Tamás vagyok, 26 éves, fiatal gazda nyertes és egyéni vállalkozó.

A családom generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal , így nagyon közel áll hozzám a téma, hisz ebben nőttem fel. Mindig is vonzott ez a világ, bár az élet útjai néha másfelé sodortak, 18 évesen már Németországban dolgoztam, mivel a munka szeretete a szüleimtől rám ragadt. 3 évet dolgoztam kint, de a szívem ez idő alatt is húzott vissza az állatok és növények rengetegébe. Ezért is adtam be az aranykalászos és mezőgazdasági technikusi papírok megszerzése után 2014-ben a fiatal gazda pályázatot, amely pozitív elbírálást kapott, így ráléptünk a gazdálkodás változatos, nem mindig vidám , rögös világához vezető útra. A pályázat beadásakor fontos szerepet játszott az értékek megőrzése, az elhivatottság, hisz a családom életében ez mindig is jelen volt az évek során, a munka szeretete átjárta az életünket a kezdetektől fogva.

Vállalkozásom állatok közül elsősorban juhokkal, szarvasmarhákkal és kecskékkel foglalkozik, de a változatosság kedvéért van még baromfi, póniló és sertés is. Növények közül lucerna és a kukorica a domináns faj, amely az állatok etetésében fontos szerepet játszik. Telephellyel is rendelkezünk így az állatok tartása nem okoz problémát. A mindennapi teendők ellátásában természetesen a családom is kiveszi a részét, így teljes egészében családi gazdaságnak mondható.

Az elkövetkező években szeretném kamatoztatni mindazt a tapasztalatot és tudást amit a szüleimtől, nagybátyámtól és a nagyapámtól kaptam. Ezáltal biztos megélhetési forrást biztosítani a családom számára és célom olyan gazdaság létrehozása és felépítése amelyben valóban visszatükröződik az elhivatottság, az állatok és a munka szeretete és hogy soha ne felejtsük el hogy honnan is indultunk.

A teljes sztoriért lapozzon ide: gazdahely.hu

Ha Ön is megírná történetét, írjon a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Most legalizálhatóak az illegális kutak!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 20. rész

2016. július 30.- augusztus 5. közötti online cikkekből

 

  • Ilyen még nem volt! 2018 végéig legalizálhatóak az illegálisan fúrt kutak! (NAK)
  • Baranyában Mindszentgodisa közelében kapott lángra egy bálázógép hétfő délelőtt, majd Tolnában Nagyvejkén gyulladt ki egy bálázógép kedd délután. (Pécsi Stop)

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Pécsi Stop/Komlói HTP

  • A fiatalabb, kisebb területen gazdálkodó növénytermesztők a legoptimistábbak, ugyanis ebben a ciklusban már a kisüzemek és a nagyüzemek közötti 80-20 százalékos arány szerint oszlanak el a támogatások. (Világgazdaság)
  • Emelkedett a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma az idén; az első három hónapban már több mint 211 ezer embert foglalkoztatott ez az ágazat. A foglalkoztatás-bővülés jórészt az egyéni gazdaságokban és a kisméretű gazdasági szervezeteknél ment végbe. (ProfitLine)
  • Csaknem 300 kiállítót várnak a 25. Farmer Expón, melyet augusztus 18-21. között rendeznek meg a Debreceni Egyetem agrár campusán. (Agro Napló)
  • „Nem biztos, hogy minden gazdának, minden célra az a jó, amit rátukmálna a marketing.” Az új magyar traktor bemutatkozott a Totalcarnak is!
  • Az amerikai szőlőkabóca megjelenésére figyelmeztetnek több megyében a növényvédelmi hatóságok. Itt az ideje védekezni a szőlő aranyszínű sárgaságát terjesztő rovar ellen. (Agrárszektor)

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

KÖVESSEN MINKET FACEBOOKON IS!

 

0 Tovább

Kezdődik az őznász, Óvatosan az utakon!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 19. rész

2016. július 23.- július 29. közötti online cikkekből

 

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Fotó forrása: vadaszativedegylet.hu (Blaumann Ödön)

  • Még 9 milliárd forint elérhető a kertészeti ültetvény pályázaton! Ha eddig nem adta be, akkor sem maradt le semmiről. (Magro)
  • Tatabányán újra termesztik a 10ezer éves ősi búzafajtát, az alakort. (KEMMA
  • Vigyázzanak, a pokémon vadászok a földekre is betévednek…(Agrárszektor)
  • A 79 forintos dinnye ellen tiltakoztak a termelők a budaörsi tesco előtt. (hirado.hu)

heti mezőgazdasági cikkajánló

 Fotó: MTI (Soós Lajos)

  • Új, szúnyogok által terjesztett járvány veszélyezteti a szarvasmarhákat. A bőrcsomósodás-kór már a szomszéd országokban is felütötte fejét. (Magro)
  • Eljött a lekvárfőzés ideje, várhatóan a héten a legolcsóbb a kajszi a nagybanin. (GAZDAHELY BLOG)
  • A törökszentmiklósi gazdákat indokolatlanul büntették a főút használata miatt. (Agrotrend)
  • Újabb szörnyű traktoros baleset történt a héten. A vonat-traktor ütközés után a haszonjármű vezetőjének életét nem tudták megmenteni. (Agroinform)
  • Besze Gábor Guiness-rekordot állított fel puszta 17-es fogatával, melyhez ezúton is gratulálunk!!! (GAZDAHELY facebook)

heti mezőgazdasági cikkajánló

Forrás: hirado.hu; MTI fotó

GAZDAHELY hírek:

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

0 Tovább

Most vegye meg lekvárfőzéshez a friss, magyar kajszit!

A meleg időjárás megtette hatását, sorra kezdenek érni a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Jelenleg a kajszibarack érik intenzíven, a nagybani piacokon már kapható a hazai termés. A jelenlegi árak az előző 3 év átlagától nem térnek el. Kérdés – ha folytatódik a trend – meddig csökkenhet a lekvárnak és pálinkának is elsőrangú gyümölcs ára a piacokon?

Fotó: pixabay

A kajszibarack árára sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy stabil volt az elmúlt 3 évben. Jellemzően a 24-25. héten jelent meg a gyümölcs a Magro.hu agrár piactér által vizsgált Budapesti Nagybani Piacon.

Jelenleg 475 forintot kell fizetni egy kiló kajsziért a Budapesti Nagybani Piacon.

Ideje felkészülni, ugyanis várhatóan ezen a héten érheti el a kajszi ára a mélypontot, valahol 360 és 380 forint között. Az előre jelzett ár természetesen csak tájékoztató jellegű, egy komolyabb vihar jelentősen megemelheti a gyümölcs árát a piacokon. Így aki lekvárt szeretne befőzni, most szerezze be a friss, magyar kajszit a piacokon.

Forrás: Magro.hu mezőgazdasági piactér

 

 

0 Tovább

Idegenek kéznyoma a gabonatáblákban

Az 1970-es években Nagy-Britanniában jelent meg először az az érdekes jelenség, amit gabonakörnek nevezünk. Mai viccek sorába is beillene, hogy a "brit tudósok" ezt a jelenséget az UFO-knak tulajdonították. Persze erre azonnal ufo-hívők mozdultak meg, szekták születtek, melyek szeánszokat tartottak a körökben, hiszen ott áramlik az energia, érezhetően! Gyógyultak, töltődtek, találkoztak, amolyan harmadik típusban ám, nem csak simán egyesben. :)

Majd a körök elterjedtek szerte a világban és hogy-hogy nem, ami kezdetben csak egy szimpla kör volt, a technika fejlődésével (na és az internet megjelenésével) hirtelen bonyolult, geometriai alakzatot vett fel. Sőt egészen a képzőművészeti alkotásokig fellelhető ma már ez a megosztó jelenség.

Nekünk nem célunk megmondani, hogy honnan jönnek, hogy valóban idegenek készítik-e, vagy hóbortos fiatal matekzsenik. Rengeteg video, oldal, blogposzt, fotó és teória született a témában és olyan ez, mint a Bermuda-háromszög: örök misztérium marad, mert kell ilyen is az unatkozó embereknek.

Magyarországon annyira nem terjedtek el, lehet azért, mert itt nincsenek akkora táblák, amiben igazán nagyot és művészit lehetne alkotni, de lehet, hogy egyszerűen itt nem érnek rá ilyenekre az emberek.

Most tekintsünk el attól, hogy esetleg milyen anyagi károkat okozhat egy nagyobb kiterjedésű gabonakör a gazdának… és nézzünk meg pár agrárművészeti alkotást, amit "idegen" kezek, űrhajók, plazmagömbök, stb. (képzeljen bele ki-ki amit szeretne) készítettek!

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

Fotók forrása: Pinterest

0 Tovább

Forráskimerülés

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 18. rész

2016. július 16.- július 22. közötti online cikkekből

 

  • „Mostantól csak hatósági nyilvántartási számmal ellátott vetőmagok forgalmazhatóak Magyarországon. A szaktárca ezzel a visszaélések számának csökkentését és a hatékonyabb ellenőrzést szeretné elérni.” (NAK)
  • Felfüggesztették a baromfitartó-, sertés- és szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokat forráskimerülés miatt. A közlemények a palyazat.gov.hu-n olvashatóak.
  • A tejágazat rendkívül kritikus helyzetét próbálják megoldani egy 500 millió eurós uniós csomaggal. (marhalevel.hu)

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: pixabay

  • Hátráltatta a nagy eső az aratás befejezését, de a hazai szükséglet duplája már a raktárakban van. (Agrotrend)
  • A Bálványosi Szabadegyetem szervezett kerekasztal beszélgetés résztvevői hangsúlyozták, hogy a magas feldolgozottságú termékek arányának növekedésétől várható a külkereskedelmi eredmények javulása az agráriumban. (TőzsdeFórum)
  • BIOEAST: avagy a hagyományos gazdálkodásból a biomassza alapú gazdálkodás felé nyit az FM. (OrientPress Hírügynökség)

GAZDAHELY hírek:

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

0 Tovább

Traktoros, kombájnos és bálázós baleset is volt a héten :(

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 17. rész

2016. július 9.- július 15. közötti online cikkekből

  • Sajnos a hetet rengeteg baleset tarkította, volt kombájnnal ütközött személyautó (112press.hu), MTZ-t elsodró vonat (Agrofórum) és sajnos bálázógép okozta haláleset is (szon.hu). Figyeljenek az utakon, vigyázzanak magukra betakarítás közben is!

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Jó a búzatermés idén: 5,5 tonna/ha átlagtermés várható az eddig betakarított területek adatai alapján. (Agrárszektor)
  • 200 millió forint támogatás igényelhető borászati termékfejlesztésre. Részletek a Magro-n.
  • Fejér megyei agrár cég ellen folytat költségvetési csalás miatt nyomozást a NAV. A cég valótlanul számlázott le gépeladásokat. (hirado.hu)
  • Akár a milliárdos szintet is elérheti a kár a Balaton-környéki szőlősökben a vihar után. (Világgazdaság)
  • Július elsejétől már büntethető a gazda a parlagfű mentesítés elmulasztásáért. A bírság akár 5 millió forint is lehet! (NÉBIH)

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Shutterstock

  • Elkészült a nemzeti erdőstratégia tervezete a 2016-2030 közötti időszakra. A tervezet alapján „figyelembe kell venni, hogy az erdő életközösség, gazdasági és természetvédelmi alapokra épülő rendszer, ami nemcsak az élet sokszínűségét őrzi, de olyan szolgáltatásokat is nyújt, amelyek értéke felbecsülhetetlen és ennek megfelelően jellemzően nem piacosítható.” (kormany.hu)
  • Az Európai Bizottság saját hatáskörben, 2017. december 31-ig meghosszabbította a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélyét. (NÉBIH)
  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Földmérési és Távérzékelési Intézettel együttműködve új honlapot hozott létre kifejezetten a precíziós mezőgazdasági felhasználók számára. A gazdák itt tájékozódhatnak a helyspecifikus művelés legfontosabb kérdéseiről, illetve a megújított, a mezőgazdasági felhasználásra optimalizált átalánydíjas szolgáltatásokról is. (Agrotrend)
  • Csúszik az új őstermelői igazolványok elkészítése, de várhatóan augusztus közepéig megkapják a gazdálkodók az új kártyát. (Agro Napló)
  • A hivatásos vadászok számára előrelépést jelent az új vadászati törvény. A legfőbb változások a NAK honlapján olvashatóak.
  • Megszűnik a dohányfeldolgozás Nyíregyházán, a cég Olaszországba viszi a gyárat! (Agroinform)

GAZDAHELY hírek:

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT. Kövessen minket FACEBOOK-on is!

0 Tovább

Félmilliárdos traktoros áfacsalás

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 16. rész

2016. július 2.- július 8. közötti online cikkekből

 

  • Mégsem kell EKÁER a traktorokra! A mezőgazdasági vontatók (traktorok) ugyanis a KRESZ szerint nem minősülnek gépjárműnek. A NAK honlapján az előző hét hírei miatt tették a helyreigazítást.
  • „Az igény az élelmiszer, állati takarmány és egyéb alapanyagok iránt egyre csak nő, amivel a mezőgazdasági termelésnek is lépést kell tartani. Mindeközben világszerte sok helyen a termőterület és a víz egyre szűkösebb erőforrás, gyakran a klímaváltozás hatásai miatt.” – Megjelent OECD-FAO Mezőgazdasági előrejelzése, melyről bővebben az Agro Napló számolt be.
  • Magyarország kiemelkedő érdeke, hogy megőrizze GMO-mentességét. Nyilatkozta Fazekas Sándor a Trademagazin beszámolója szerint.

GAZDAHELY hírek:

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay

 

0 Tovább

9 + 1 lépés a sikeres szójatermesztésért

A SZÓJA-HÓNAP keretében velünk most mindent megtudhat a szójatermesztésről!

A szója növekedése, fejlődése, hozama sok mindentől függ. A szójatermesztés jól felkészült, gondos gazdát kíván, aki a gazdálkodás általános tudnivalói mellett bírja mindazon ismereteket – nevezhetjük ezeket a szójatermesztés fogásainak –, amelyek sikeres termesztővé avatják.

A jó gazda képes rendszerben gondolkodni és azt megvalósítani a következő lépéseken át!

szója hónap

1.lépés: Ismerjük meg a szója igényeit!

Az éghajlati tényezők közül a hőmérséklet és a víz együttes hatása nagymértékben befolyásolja a szója növekedését, fejlődését, annak ütemét, a termés mennyiségét és minőségét. A nálunk termelt fajták tenyészidejük alatt 2100–2500 °C hőösszeget igényelnek. A szója vízigényes növény, tenyészideje során 300-350 mm csapadékot igényel. Ahol a kukorica jól érzi magát, ott a szója is sikerrel termeszthető.

2.lépés: Válasszuk ki a megfelelő táblát!

A szójatermesztésre legalkalmasabb tábla:

- évelő gyomoktól mentes;

- szóját károsító gyomirtószer-maradványoktól mentes (figyelembe kell venni az előveteményben alkalmazott növényvédő szereket);

- a vetésforgó tervezésekor számoljunk a szója által megkötött nitrogén talajban visszamaradó mennyiségével.

3.lépés: Illesszük be a vetésforgóba!

Egyszerű a gazda dolga, hiszen a szója nem igényes az előveteményre. Általában a legtöbb termesztett növény után vethető, és mindezeknek lehet előveteménye.

Kivételt képeznek a napraforgó és a repce, melyek leginkább a fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) megbetegedését okozó gomba miatt ne legyenek a szója előtt. A gyakorlatban az őszi kalászos – szója – őszi kalászos, illetve a kukorica – szója – kukorica váltás az elterjedt.

4.lépés: Megfelelő tápanyag ellátás és oltás!

A szóját a mérsékelten tápanyagigényes kultúrákhoz soroljuk. Saját N-szükségletének jelentős részét légköri nitrogénből fedezni és igen jól hasznosítja az elővetemény tápanyagmaradványait. Tavasszal általában elegendő 40-70 kg/ha N műtrágya kijuttatása.

A szójamag oltására elsődlegesen ott van szükség, ahol még nem termeltek szóját, és a talaj nem tartalmaz Rhizobium japonicum baktériumokat. Az oltás hozzájárul a jó talajélet kialakulásához!

 

5.lépés: A legjobb fajta választása!

Magyarországon jelenleg közel hetven fajta áll a gazdák rendelkezésére. Ezekből az alábbi szempontokat figyelembe véve célszerű választaniuk:

- talajadottságok: talajtípus, pH, tápanyagellátás, kultúrállapot

- növényi sorrend (elő- és utónövény)

- technikai feltételek (szerepük lehet a sortávolság, sorközművelés megválasztásában)

- a fajta ökológiai, agrotechnikai követelményei

- termesztési cél (takarmány, humán felhasználás, vetőmag, egyéb)

- termőképesség, beltartalmi értékek, tenyészidő, betegség-ellenállóság, klímaérzékenység stb.

 

6.lépés: A vetés

Sok évtizedes gyakorlati tapasztalatok igazolják, miszerint inkább érdemes a megfelelő talajhőmérsékletet megvárni, mint „naptár alapján” vetni. A nálunk termesztett szójafajták biológiai igényének kielégítésére és a sorközművelés lehetőségének fenntartására legcélszerűbb a 45-50 cm-es sortávolságú vetés. Az elágazásra kevésbé hajlamos, igen korai, korai fajtákat magasabb (500-580 ezer csíra/ha); a robosztusabb, több oldalhajtást nevelő közép- és középkései fajtákat mérsékeltebb (350-420 ezer csíra/ha) tőszámmal vessük.

 

7.lépés: Szakértő növényvédelem

A szója növényvédelmét tekintve a legnagyobb kihívást a gyomirtás, a növényállomány tisztán, gyommentesen tartása jelenti. Ennek megtervezése és kivitelezése professzionális hozzáértést kíván, éppen ezért kísérletezés és próbálkozás helyett kérjük hozzáértő növényvédő szakember tanácsát és segítségét!

 

8.lépés: Sorközművelés kétszer

A sorközművelés a gyomok szabályozása mellett a talajra is „jótékony” hatást is gyakorol. Sorközműveléssel megtörjük a talajkérget, ezzel csökken a nedvességvesztés. Elősegítjük a talaj levegőztetését, gyorsítjuk a hideg, tömörödött talajok felmelegedését. A jól szellőző, légjárható talaj jó hatással van a Rhizobiumok aktivitására. Általában két alkalommal célszerű sorközművelést végezni. Az elsőt akkor, amikor a szója összetett levele megjelenik, a másodikat addig, amíg a sorok záródnak.

 

9.lépés: Öntözzünk szükség szerint!

A vízigény szempontjából kritikus időszak a június, július és augusztus hónap első dekádja, mely csapadékának összmennyisége 160-180 mm kell, hogy legyen. Ez Magyarországon ritkán fordul elő. Augusztus első dekádját követően semmilyen körülmények között ne öntözzünk, az ugyanis késlelteti és egyenetlenné teszi az érést!

 

+1. lépés: Arassunk jól!

A szója akkor érett és aratható, amikor a csúcsi fürt hüvelyeiben a magvak teljesen kifejlődtek, a fajtára jellemző színűek, és a növény levelei már lehullottak, a szójamag 14-18 % vizet tartalmaz.

A betakarítási veszteségek mértékét a tábla gyomossága, az aratás időpontjának megválasztása, az aratott fajta és végül a kombájn helyes és szakszerű beállítása mind-mind befolyásolja. Ha a gyomosság kezelhetetlen, akkor – de csak akkor – szükség lehet deszikkálásra, mentve a még menthetőt.

Az egyes fajták arathatósága eltérő. A mai korszerű fajták szárszilárdsága megfelelő, de előfordulhat, hogy az állomány megdől. Ez esetben egy irányból történő vágással csökkenthetjük a veszteségeket.

Talán a legfontosabb a kombájnok szakszerű beállítása és a haladási sebesség, amely ne haladja meg a 4-6 km/órát, mert sietni nem a szója betakarításakor kell!

>>>Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kattintson ide és olvassa el a részletesebb szójatermesztési útmutatót!<<<

 

Ha van még kérdése, kérdezzen a szója fórumon! Ne maradjon le semmiről, iratkozzon fel hírlevelünkre IDE kattintva! Kövessen minket facebookon is!

 

 

 

0 Tovább

Változó adó- és EKÁER- szabályok

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 15. rész

2016. június 25.- július 1. közötti online cikkekből

  • Változnak az adószabályok július 1-től, köztük az őstermelőkre vonatkozó szabályozás is módosul. Bővebb infot az Agrofórumon olvashat.
  • 18 hónappal meghosszabbították a glifozát hatóanyag engedélyét- jelent meg a Reuters.com-on a rég várt hír.
  • Traktoros halt meg Mélykútnál, amikor munkagépe frontálisan ütközött egy kisteheratóval - a szomorú hírt a Halasinfo tette közzé.
    • Mintegy 300 milliárd forinttal emelkedhet az agrárágazat teljesítménye 2020-ra a digitális agrárstratégiának köszönhetően (das), mindössze 15-20 milliárd forintos ráfordítással - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Olvasható az mmg online felületén.
    • Az MVH-s átszervezés ellenére mindenki meg fogja kapni az elnyert támogatásokat, a gazdáknak nem kell aggódniuk a kifizetések miatt- nyilatkozta Gyuricza Csaba az Agroinform-nak.
    • Három év alatt több száz mezőgazdasági gép gyulladt ki a Katasztrófavédelem statisztikái szerint, zömmel a betakarítási időszakban. Régi járműveknél a sokszor javított elektromos rendszer szigetelése, másoknál a motortér közelében lerakódott por vagy bálázóknál az élettartamát túllépett csapágyazás okoz nagy kockázatot- az Agro Napló cikkéből több is kiderül!
    • Augusztusban változnak az EKÁER szabályai, most már a traktorokra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség! Írta meg az Agrotrend.

Gazdahely hírek:

  • Itthon továbbra is nagyon magas a kukorica ára a fizikai piacon, míg a világ árutőzsdéin már lefelé indultak az árfolyamok. Ugyanez a helyzet a búza határidős jegyzéseivel is. Lapozzon tovább honlapunk gabonapiaci elemzéseihez!

  • SZÓJA-hónap a Gazdahelyen! Ebben a hónapban mindent megtudhat a szójatermesztésről a vetéstől kezdve, a gyomirtásán át, egészen a szójaoltásig, de lesz szó a jövedelmezőségéről is! Sőt, kérdezhet is honlapunkon a szójafórumon, de jövő héten ’chat-week’-et is tartunk, amikor szinte azonnal választ kaphat a kérdésére.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: pixabay

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT és kövessen minket FACEBOOK-on.

0 Tovább

Megkezdődött az aratás

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 14. rész

2016. június 18.- 24. közötti online cikkekből

  • Az ország déli megyéiben elkezdődött az aratás, az őszi árpát 4-5 tonna/hektár, a búzát 5 tonna/hektár termésre saccolják. A tavaszi belvizek miatt a betakarítható terület csökkent, valamivel kevesebb, mint 1 millió hektárról aratnak búzát idén. -Olvasható az Agro Napló oldalán.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A jövő évi költségvetésben több forrás jut az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, mint idén. Czerván György nyilatkozatáról az Agrotrend számolt be bővebben.
  • Mélyponton van a hazai tojástermelés. A felvásárlók a magyar termelőknek már 5 Ft-ot sem adnak a tojás darabjáért! Tovább elemzi a kialakult helyzetet a Magro.hu cikke.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Megkezdődött a tavalyi egységes kérelmek határozatainak kézbesítése. Mivel a határozatokban megadott fellebbezési idő elég rövid, érdemes figyelni a postaládát az aratás közben is! – Hívta fel a figyelmet az Agrárközösség facebook oldalán.  
  • Szűkül a termőföldpiac, de növekednek az árak a tavalyihoz képest. Hogy mennyit ér most egy hektár termőföld, megtudhatja az Agro Napló cikkéből.
    • Áder János visszadobta a kárpótlási törvény módosító javaslatát. „Áder János azt tartja aggályosnak, hogy az új rendelkezés nem határozza meg, mire terjed ki az állam tulajdonszerzése, a törvény szövege alapján ugyanis a szövetkezetek által használt teljes területet felölelik.” – Írta meg a hírt az Agrárszektor.
  • Az „Öntözési nyilvántartás” adatlapot is vezetnie kell a beépített öntözőrendszerrel vagy lineárral rendelkező táblák esetén. Az öntözés szerepéről a Felsőfokon.hu honlapon megjelent cikk számol be.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • „A Növekedési Hitelprogram az elmúlt években jelentős szerepet töltött be a mezőgazdaság forrásellátottságának biztosításában: a program második szakaszában mintegy 2200 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, csaknem 270 milliárd forint összegben.” További érdekes részletes elemzést olvashatunk a Privát Bankár oldalán.
  • Szélesednek a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok és további együttműködési megállapodások aláírására is van lehetőség. – Adta hírül az OrientPress Hírügynökség.

 Gazdahely hírek:

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay.com

0 Tovább

A hét agrárhíre: megszűnik az MVH!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 13. rész

2016. június 11.- 17. közötti online cikkekből

 

  • A HÉT HÍRE: Megszűnik az MVH és az NFA! A NéBIH hatósági feladatai pedig kormányhivatalokhoz kerülnek. Olvasható az Agroinformon.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Jön a barack és a dinnye szezonja! Mindkét gyümölcs esetén jó termésre számíthatunk. Bővebb infok a hirado.hu-n és a Magro-n olvashatók.
  • Komoly szerepet játszanak a nők az agrárinnovációban. A hölgyek agráriumban betöltött szerepéről konferenciát tartottak június 14-én, melyről a NAK is beszámolt honlapján.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A be nem fizetett kamarai tagdíjakat ezentúl adóként is behajthatja a NAK az Agroinform cikke szerint.
  • „1 milliárd forint áll az aktív mezőgazdasági termelők rendelkezésére a területi vízvisszatartás, a szennyezések csökkentése, valamint a vizek mennyiségi és minőségi védelmének megteremtésére. A területalapú, vissza nem térítendő támogatásra július 11. és 2018. július 11. között nyújthatják be kérelmüket a pályázók. Az első értékelési határnap augusztus 9.” Olvasson tovább az Agrotrenden!
  • Ezekben a hetekben kezdenek kikelni a szőlőkabóca lárvák- figyelmeztet a Magro.
  • Az Agrofórum cikkében mindent megtudhatnak a köztesnövény-keverékek alkalmazásáról a zöldítésben.
  • A mennyiséggel nem lesz gond, de ha marad a csapadékos idő, még romolhat a búza minősége. A Világgazdaságnak nyilatkozott a GOSZ elnöke.
  • Bányászattal juthatna ásványi nyersanyagokhoz a mezőgazdaságunk. A hazai termőföldekre évente 1 - 1,5 millió tonna mészkő- és dolomitőrlemény, illetve murva lenne szükséges, azonban ennek csak töredékét hasznosítják, holott elérhető lenne. Írta az OrientPress Hírügynökség.

 

 A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Lehetséges! A házaspár mindkét fele nyert

Tegnapi Fiatal Gazda sztorink szerzőjének férje is bemutatkozik ma.

A feleség történetét ITT tudja elolvasni.

Fekete György vagyok, 28 éves fiatal gazda nyertes, férj, leendő apuka. 

Családi gazdaság tagjaként, nagyon közel áll hozzám a mezőgazdaság. A szüleim által ebben nőttem fel. Szüleim állattartással és növénytermesztéssel foglalkoznak. Az állatokat illetőleg főleg a szarvasmarha (charolais és limousin) dominál, de gazdaságunkban található még nagy számmal ló is és baromfi is egyaránt. Így nagy rálátással rendelkezem, mint az állattartással, mint a növénytermesztéssel kapcsolatosan egyaránt. A fiatal gazda pályázat segítségével is ezt a tudást szerettem volna kibővíteni, továbbfejleszteni.

Mint leendő apuka, most már nekem is külön gazdaságban kell gondolkoznom a születendő gyermekeim számára. Így 2015- ben élve a lehetősséggel, benyújtottam a pályázatot. Nagy örömömre pozitív elbírálást kaptam. A pályázat megírásában egy pályázatíró iroda nyújtott segítséget a számomra.

A támogatás összegének nagy része 2015 decemberében sikeresen kifizetésre került.

A pályázat benyújtása során fontos motívum volt az önállósság. Vállalkozónak lenni igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magam ura” vagyok.

 Vállalkozásom elsősorban állattartással és növénytermesztéssel foglalkozik. Természetesen a szüleim után én is szarvasmarhával kívánok foglalkozni. Így már be is szereztem a kezdő létszámot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már telephellyel rendelkezem, így az állatok tartása nem okoz problémát. Jelenlegi létszámom 17 db charolais üsző. A következő évben már a szaporulat is növeli az állományt.

fiatal gazda sztori

Célom még, hogy lovakat vásároljak, hiszen édesapámtól örökölve szenvedélyem a ló és a lovas sportág: a fogathajtás.

fiatal gazda sztori

A fotók Fekete György saját fotói!

A pályázati összeget valamint a képződő árbevételt az állatállomány bővítésére, gépvásárlásra és a gazdaság folyamatos fejlesztésére kívánom fordítani. A képződött termékeket értékesítem, illetve környékbeli felvásárlóknak adom el, próbálva így bejutni a regionális kereskedelem vérkeringésébe.

 A pályázat segítségével megvalósulhat egy olyan jövedelmező gazdaság kialakítása, folyamatos működtetése és jövedelemteremtő képességének növelése, amely hosszú távú kiegyensúlyozott árbevételt biztosít. Szeretném gyermekeim számára megteremteni a biztos jövő alapjait.

Igaz ez még csak az első évem, remélem könnyen fogom venni az akadályokat, amelyet ez az életforma nyújt. Hiszen a szépségen túl, bőven akadnak nehézségek is. A későbbiek folyamán, ha pályázati lehetőség nyílik, szeretnék tanyafejlesztésre is pályázni.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

 Kövessen minket facebookon is!

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Versenyszférából a mezőgazdaságba

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Feketéné Zolcsák Judit írta le történetét:

Feketéné Zolcsák Judit vagyok, 28 éves, fiatal gazda nyertes és leendő anyuka.

Városi kislányként felnőve az első húsz évemben nem sok közöm volt a mezőgazdasághoz, leginkább semmi. A mezőgazdasággal kb. 7-8 éve kerültem szorosabb kapcsolatba a férjem családja által. Ők állattartással (azon belül szarvasmarhával, lóval) leginkább, de növénytermesztéssel is foglalkoznak.

Közgazdászként végezve, kipróbálva a versenyszféra és közszolgálati világot, úgy döntöttünk mégis nekivágunk a gazdálkodásnak. Az állatok szeretete ösztönzött arra, hogy az évek alatt megszerezzem mezőgazdasági technikusi képesítésemet.

2015-ben a férjem bíztatására, élve a lehetőséggel, bizakodva és nagy reményekkel telve nyújtottuk be a fiatal gazda pályázatot. Természetesen a pályázat megírásában egy pályázatíró iroda segített.

 A 2015-ös fiatal gazda pályázat elnyerése után, a támogatási összeg kifizetése december elején történt meg. Mivel az első három hónap épp tél idejére esett, így túl nagy munkálatokba nem tudtunk belefogni. Persze azért azt sem mondhatom, hogy eseménytelenül teltek eddig a napok. A telephely, ahol az állattartás folyik a férjem tulajdona, ez alapvetően szerencsés helyzet. Az állatállomány a 2016-os év eleje óta folyamatosan bővül, a kezdő szarvasmarha állományt már beszereztük.

fiatal gazda sztori

fiatal gazda sztori

Charolais üszőket vásároltam, egészen pontosan 17 db-ot, melyek közül 13 egyed nemsokára április környékére meg is ellett.  Így a létszám már 29 darab. A tervek között szerepel még a lótartás is. Ahogy lehetőségünk lesz rá, a hely kialakítását illetőleg, beszerezzük a lovakat is.
Ami a növénytermesztési ágat illeti, a közeljövőben szeretnék földet vásárolni, hiszen célkitűzéseim között szerepel, hogy az állatok számára magunk termeljük meg a számukra elengedhetetlen kukoricát. 2 hektár szántó vásárlása mindenféleképpen szükséges lenne. A következő nagy munka a leendő területek körbekerítése lesz, amit még a következő legeltetési idény előtt meg kell csinálnunk.
Bár ezalatt a három hónap alatt is elég sok mindent megcsináltunk, az  igazi munka még csak most fog indulni.  A negyedik évtől főállású vállalkozóként kívánom folytatni a tevékenységet, és természetesen plusz egy fő munkavállalót is be fogok vonni segítségül. Több, mint fél év eltelte után az alapvető céljaink az állatállomány szinten tartása és lehetőség szerint az évek folyamán bővítése. A növénytermesztés által a téli hónapok költségeinek minimalizálása.

Bízom benne, hogy a fiatal gazda pályázat lehetőséget nyújt és segít abban, hogy leendő gyermekeim jövőjének és megélhetésének alapjait meg tudjam teremteni és tovább is tudják vinni az idők folyamán.

A fotók Feketéné Zolcsák Judit saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon is!

0 Tovább

'Szedd magad eper' után itt a 'Szedd magad meggy' szezonja

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 12. rész

2016. június 4.- 10. közötti online cikkekből

 

  • Beindult a ’Szedd magad’ meggyszezon! Szedheti például Füzesgyarmaton, Agárdon, Egerben, Nagykátán. Teljes országos listát a Magro cikkében talál!

heti mezőgazdasági cikkajánló

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotók forrása: pixabay

 

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

 

0 Tovább

Heti gazdahírek számokban: 62 milliárd nem elég, 18 milliárdot elköltöttünk, 30%-ot bedarálnak...

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 11. rész

2016. május 28.- június 3. közötti online cikkekből

 

  • Most érdemes belefogni a berkenye-termesztésbe a Magro.hu cikke szerint. Telítetlen még ez a szegmense a gyümölcspiacnak, így nagy jövedelemre tehet szert, aki belefog.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Magro.hu

  • „Megkülönböztethetünk alapvető és nem alapvető növényvédelmi eljárásokat, továbbá egyéb, a védekezés eredményességét támogató tevékenységeket.” Mindent megtudhat a napraforgó agrotechnikai védelméről az Agrofórum Online cikkéből.
  • A NÉBIH meghosszabbította a növényvédelmi szerződések feltöltésére vonatkozó türelmi időt év végéig! Így a megkötött szerződéseket elég december 31-ig feltölteni a szakirányítói-szerződés nyilvántartó rendszerbe.
  • Hibás pályázatok érkeznek be az európai uniós támogatásokért! Banális hibák miatt az értékelési szakaszba sem jut el a beérkező pályázatok 30%-a- tette közzé az Agrotrend.
  • Mire számíthatnak a gazdálkodók a jelenlegi VP kifutása után 2020-tól? Erre válaszoltak a Portfolio és az Agrárszektor közös rendezvényén. Az elhangzott előadások összefoglalóját itt olvashatja.
  • Nyitott a tárgyalásokra a Monsanto, de 62 milliárd dollárért nem adta el magát a Bayernek. A részletekről a Világgazdaság számolt be.
  • Az elmúlt évek támogatásaiból 18 milliárdot költöttek a gazdák új gépekre. Jellemzően a 140 lóerőnél nagyobb teljesítményű traktorok értékesítése nőtt meg. További számadatokat az Agro Napló cikkéből tudhatnak meg.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay

  • Egyre jobban hiányzik a kétkezi munkaerő az agráriumból. Már idénymunkára is alig találnak embert. Írta az Agroinform.
  • Másfélszeresére nőtt a magyar agrárium termelése az elmúlt öt évben. A mezőgazdasági kibocsátást sem a kedvezőtlen időjárás, sem nemzetközi piaci zavarok nem gátolták. Adta közzé az Országos Sajtószolgálat a Földművelésügyi Minisztérium közleményét.

 

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

Milyen vegyszerek használhatóak agrár-környezetgazdálkodás keretében?

Önök kérdeztek, mi válaszoltunk #1

Honlapunk szakértői felületén ingyenes lehetőséget biztosítunk a kérdezésre a megadott témakörökben! Ide érkeztek az alábbi kérdések is. Ha nincs közte az Ön kérdése, írjon bátran! ;)

szakértői kérdezz-felelek

Fotó: pixabay

Agrárjog:

Kérdés:

"Tisztelt Ügyvéd Úr! Földbérleti szerződéssel béreltem egy másfél hektáros szántóföldet, a földbérleti szerződés ki lett függesztve a törvény szerint, kifüggesztés lejárta után kaptam egy értesítést, hogy a földre nem volt más jelentkező. Ennek ellenére másnak a nevére jegyezték be a földet a földhivatalban. Olyan ember nevére, akivel a bérbeadó nem kötött bérleti szerződést és senki másnak nem adná a földet csak nekem. A területet én felszántottam, elműveltem a szántást. Rászórtam a műtrágyát és más vetette be! Tisztelt Ügyvéd Úr! Mit lehet tenni? Tisztelettel várom válaszát."

Válasz:

„Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a haszonbérleti szerződés megkötése után az szabályszerűen kifüggesztésre került és a törvényben meghatározott idő is eltel úgy, hogy ajánlat a föld haszonbérletére nem érkezett, abban az esetben elvileg Ön a haszonbérleti jog jogosultja, az új haszonbérlő, a szerződés Önnel jött létre.

A kérdéséből sajnos nem tudom megállapítani, mi történhetett valójában. Ehhez ismernem kellene az ügy körülményeit és a keletkezett iratokat. Amennyiben valaki mégis tett ajánlatot a kifüggesztés ideje alatt, úgy elképzelhető, hogy a szerződés végül vele köttetett meg. Ebben az esetben a már ráfordított költségeit a tulajdonostól követelheti. 

Javasolom, hogy keresse meg az illetékes Jegyzőt és Földhivatalt, ők biztosan fognak majd tájékoztatást nyújtani arról, hogy valójában mi is történt.”

dr. Benedek Tamás

www.benedekugyved.hu

Gyepgazdálkodás:

Kérdés:

„Hogyan lehet kiirtani a legelőkön megtelepedett kis cserjéket, szúrós növényeket? A területem közelében elhanyagolt területek vannak, ahol megtelepedtek a cserjék, vadrózsa bokrok, szúrós 1,5m-es növények. Már nem érdemes összeszedni a lekaszált füvet a többhektáros területemen. Hiába kaszálok többször is egy évben, mivel a terület egyenetlen és a mélyedésekben 10 cm-es fásszárú növények jelentek meg, amelyek nem fölfelé nőnek a kaszálás miatt, hanem oldalt, a föld fölött. Van, aki időként "leborotválja" a felszínt, de ezzel az őshonos növények sérülnek.”

Válasz:

„Tisztelt Cím!
Semmiképpen ne hagyja fel a terület kezelését, főleg a kaszálást ne hagyja abba! Cserjésedés esetén a leghatásosabb módszer marad: a kézi, mechanikai irtás. Munkaigényes, de hatásos.
Javaslom továbbá, ha tudja, legeltesse le a területet, jót tesz a taposás is. Legeltetés közben kétszer kaszáljon: egyszer a második növedék legeltetése után (hogy megakadályozza a gyomok magpergését) majd a legeltetési szezon befejezése után végezze el a tisztogató kaszálást!
Ha mindenképpen vegyszeres gyomirtásra kerülne sor, abban az esetben hatásos lehet akármelyik gyepen engedélyezett glifozát tartalmú szer, szigorúan FOLTKEZELÉSSEL kijuttatva! A kijuttatás jó, ha az évelő gyomok virágzását követően (cserjék, fák esetén ősszel) történik, mivel ekkor fokozottan érzékenyek a hatóanyagra.”

Kérdés:

„Agrár-környezet gazdálkodás keretében, zöldítés csomagban foglaltak szerint horizontális gyümölcsösben (alma) facsemeték sorában, a tőközökben lehet-e a füvet, gyomot mechanikai eszközökkel gyéríteni, megszüntetni?”

Válasz:

„Sem a zöldítési, sem a horizontális gyümölcsös célprogramok előírásaiban nem szerepel tiltás a mechanikai, sőt a vegyszeres gyomirtásra sem.
A horizontális gyümölcsös esetén, ahol gyepes a talajfelszín, külön előírás az évente minimum egyszeri kaszálás.”

Dr. Sallai-Harcsa Marietta

www.gazdahely.hu

Növényvédelem:

Kérdés:

„AKG-ban alma gyümölcsösben milyen permetszerekkel lehet a növényvédelmet ellátni?”

Válasz:

„Az AKG-ban korlátozás nélkül az almára engedélyezett zöld szereket lehet használni. Sárga jelzésű vegyszereket csak növényvédős írásos engedélyével lehet használni az ültetvényekben. A piros jelzésű készítmények viszont tiltottak az AKG növényvédelemben. Ehhez segítségül a következő oldalt tudom ajánlani ahol nagyon egyszerűen tudja leszűrni a növény védőszereket olyan kritériummal is hogy AKG-ben felhasználható e. 

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Ha beállítja az almát, +4évnél idősebb almást, plusz bepipálja, hogy AKG-ben engedélyezett szerek, utána rámegy a keresőre; ki fogja dobni az összes felhasználható készítményt. Amire itt figyelni kell, hogy ahol van egy kis sárga háromszögben egy felkiáltójel azon vegyszerek felhasználására van valamilyen feltétel, ez lehet a növényvédős írásos engedély vagy egyéb madárvédelmi kategóriában nem használható a készítmény.

Ezen kívül ajánlanám, hogy mivel az AKG kiírásban feltétel Növényvédelmi szaktanácsadói illetve NAK-os talajtani szaktanácsadó bevonása a gazdálkodásban, hogy vegyen fel kapcsolatot ilyen szaktanácsadóval, aki tud Önnek segíteni az ültetvénye növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási feladataiban.

Itt tudom esetleg magamat ajánlani, ha Pest, Bács-Kiskun vagy Csongrád megyében tevékenykedik!

De rajtam kívül a következő oldalon tud keresni kollégákat, akik tudják az Ön munkáját segíteni.

http://www.nak.hu/szolgaltatasok/tagoknak/92-szaktanacsadok-es-elerhetosegeik/91268-a-nak-altal-nyilvantartott-aktiv-szaktanacsadok-2

Itt a megyén kívül azt kellene bejelölni, hogy növényvédelem; így azon kollégák elérhetőségét fogja megtalálni, akik növényvédelmi szakképesítéssel rendelkeznek.”

Morva Tamás

morvanovenydoki@gmail.com

Ha Ön is kérdezne, ITT megteheti!

Ide kattintva pedig feliratkozhat hírlevelünkre.

Ha lenne szakértő partnerünk, írjon nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Könnyített adminisztráció őstermelőknek; elfagyott meggytermés; mentsük a vadakat!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 10. rész

2016. május 21.- 27. közötti online cikkekből

  • A NAK könnyítette az őstermelők adminisztrációs terheit: ha nem érik el 600ezer forintos árbevételt, nem kell tagdíjbevallást készíteniük. A NAK döntéséről az Agrárszektor számolt be.
  • Május 31-ig kell kifizetési kérelmet benyújtaniuk a 2012-ben nyertes Fiatal Gazdáknak a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára! Ha ennek nem tesznek eleget, nem csak bukják a támogatást, de komoly szankciókra is számíthatnak. A közlemény és a kitöltendő dokumentumok az MVH honlapján érhetőek el.
  • Az Agrofórum növényvédelmi előrejelzésében a betegségek felszaporodására figyelmeztet szántóföldön és gyümölcsösben is. Különösen fontos most figyelni a gabonafélékben a sárgarozsda, és a fuzárium megjelenését; ezen kívül a burgonyavész is a küszöbön áll! Szőlőben megjelent a lisztharmat, a peronoszpóra és a tarka szőlőmoly.
  • Kaszálás előtt járjuk be a területet és mentsük ki a vadakat! Figyelmeztet cikkében az Agroinform a Vadász-Szó-Tár facebook oldalával karöltve.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay.com

  • Az idei várható meggytermés 30%-a elfagyott, így magasabb felvásárlási árakra számíthatnak a termesztők- írta meg az Agro Napló.
  • „A jövő évi költségvetés egyik nyertese az agrárium, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés finanszírozására mintegy 100 milliárd forinttal több áll rendelkezésre 2017-ben, mint az idén.” Czerván György további számadatokkal is szolgált, melyet az Agrotrend tett közzé.
  • Ma Magyarország földterületének 10%-án alkalmaznak precíziós gazdálkodást- számolt a Piac és Profit. A cikk szerint nem csak könnyebb és hatékonyabb a digitálizálással a mezőgazdasági munka, de szükségszerű is, hiszen ugyanakkora területről kell egyre több és több élelmiszert előállítanunk.
  • A gazdáknak a saját lehetőségüket kell meglátniuk az összefogásban!- nyilatkozta Patay Vilmos az Agroinformnak.

  • Drágult a kukorica, de tovább már nem fog? A 20. hét gabonapiaci elemzéseit olvashatják honlapunkon a Magro.hu jóvoltából!
  • Könnyítse meg saját dolgát, ezeket a linkeket mentse el számítógépén! Így gyorsabban intézheti földügyeit!
  • Új szakértővel bővült honlapunk, ahol ingyen kérdezhetnek a megadott témákban! Most már gyepgazdálkodás, környezetvédelem, agrárjog és növényvédelem témakörben is kérdezhetnek tőlünk!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

TOP 5 link, amit minden gazdálkodónak könyvjelzőznie kell!

A gazdálkodáshoz ma már elengedhetetlen az internet használata. Egyrészt mert sok információt gyűjthetnek innen, másrészt mert a legtöbb pályázat, támogatási kérelem beadása is már netes alapon működik. De mire jó még az internet? Villámgyorsan utánanézhetünk a fontos dolgoknak! Ezt megkönnyíti, ha a hasznos linkekből gyűjteményt csinálunk, elmentjük a könyvjelzők közé. Az alábbiakkal tegye Ön is ezt!

TOP

Fotó forrása: Shutterstock

  • Gazdálkodói kézikönyvek az MVH honlapján:

Letölthetőek, elmenthetőek, kinyomtathatóak későbbi használatra is. Így nem kell minden felmerülő kérdéssel a falugazdászhoz rohannia (aki egyébként valószínűleg szintén ezekből ad tájékoztatást), csak elég a megfelelő könyvben keresnie. Nem olyan száraz, mintha a közlönyben olvasná, kimelték a lényeget.

LINK: https://www.mvh.gov.hu/gazdalkodoi-kezikonyv

  • Forgalomba hozatalra engedélyezett növényvédelmi gépek jegyzéke:

A vonatkozó jogszabályok (ezen az oldalon pdf formátumban megtekinthetőek, és letölthetőek) értelmében az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú tartállyal rendelkező növényvédelmi gépeket - a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépek kivételével - típusminősítési eljárás alá kell vetni a kereskedelmi forgalomba történő hozatal előtt.

Mielőtt megvásárolná új permetezőjét, ellenőrizze le, rajta van-e a listán!

LINK: http://www.gmgi.hu/index.php?Nyelv=1&ID=103

  • Földhivatali formanyomtatványok:

A falugazdász után a földhivatalt látogatják leggyakrabban a gazdák, ugye? ;)

Hogy többé ne kelljen visszafordulnia valamiért, vagy ne kelljen várakoznia, mert nincs Önnél a megfelelő kérelem, mentse el az alábbi linket! A legtöbb nyomtatvány ráadásul online is kitölthető, így már csak a véglegeset kell kinyomtatnia és leadnia a hivatalban.

LINK: http://www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=27

  • MePAR böngésző:

Mivel a hatósági ellenőrzés során is MePAR-t alkalmaznak, hasznos, ha képben van a saját területeivel! Helyrajziszáma, vagy blokkazonosítója alapján tud a területekre rákeresni. Ajánlott évente ellenőriznie a földterületeit!

LINK: https://www.mepar.hu/mepar/

  • Növényvédő szerek adatbázisa:

A Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázisa. Letöltheti az engedélyokiratokat is, valamint azt is látja, hogy mikor vonták vissza az adott szer engedélyét.

Mielőtt bármilyen növényvédőszert megvásárolna (főleg, olyat, amit eddig nem ismert, nem használt), keressen rá, nézzen utána!

LINK: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Ön milyen honlapokat, adatbázisokat használ még rendszeresen? Írja meg itt kommentben!

Ha tetszett bejegyzésünk, ossza meg gazdatársaival is!

- GAZDAHELY -

0 Tovább

Végre itt a magyar eper szezonja!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 9. rész

2016. május 14.- 20. közötti online cikkekből

  • Végre elkezdődött az eper szezon! A legjobb, ha frissen maga szedi az ember, de honnan? A Magro összeírta a „szedd magad” helyeket az országban!

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Kigyulladt a magyar műtrágyagyár! Tűz volt a péti Nitrogénműveknél szerdán éjjel, ahol egy hidrogénvezeték gyulladt ki. Adta hírül a hirado.hu.
  • Elérhető a gazdaságszerkezeti összeírás adatlapja a KSH honlapján. A kitöltés május 29-ig lehetséges!
  • „Komoly katasztrófa fenyeget Magyarországon, ha utód nélkül marad a nagy gazdageneráció.” Kritikus évek jönnek az európai mezőgazdaságban- írta a Hajdú Online.
  • Térinformatikai adatbázist készít a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal közösen az ország talajjavító ásványi nyersanyag-potenciáljáról. Az energetikáért felelős helyettes államtitkár beszámolóját a Privátbankáron olvashatják.
  • Vasárnapig tart az ország egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozója a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Ha nem tud rá eljutni, az Agroinformon képes összefoglalót nézegethet az eseményről.
  • Az idei Tanyafejlesztési pályázat keretében lehetőség nyílik a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is. A pályázat részleteit a Földművelésügyi Minisztérium konferencián ismertette.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A kukorica gyomirtása bonyolult és összetett feladat, melynek lehetőségeit a Magro szedte pontokba. A cikk itt olvasható.
  • Május 14-én ünnepelték meg a Magyar Állatorvosi Kamara 20. évfordulóját. Az eseményről az Agro Napló számolt be.
  • Elnapolták a döntést a glifozát hatóanyag további engedélyezése vagy betiltása kapcsán. A hírt a Haszon Agrár facebook oldalán olvastuk.
  • Az időjárás miatt fokozottan összetorlódtak a növényvédelmi teendők. Napraforgóban megjelentek a barkók, a kalászosokban nem csak a lisztharmat, hanem a rozsda is pusztít. Az ültetvényekben megjelent a cseresznyelégy. Bővebb növényvédelmi előrejelzéssel az Agrofórum cikke szolgál.

  • Új szakértővel bővült honlapunk, ahol ingyen kérdezhetnek a megadott témákban! Most már gyepgazdálkodás, környezetvédelem, agrárjog és növényvédelem témakörben is kérdezhetnek tőlünk!
  • Új partnert is bemutathatunk: jövő héttől a Magro.hu jóvoltából nálunk is olvashatnak gabonapiaci elemzéseket!

 A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

- GAZDAHELY -

Fotók forrása: pixabay

0 Tovább

Lesz elég MAGYAR paprika és paradicsom idén!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 8. rész

2016. május 7.- 13. közötti online cikkekből

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay.com

  • Elegendő magyar termés várható paprikából és paradicsomból idén! Jelentette be a Syngenta zöldség kampánymenedzsere Szentesen. A részletekről az Agronaplón olvashatnak.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

Újra járvánnyal fenyeget a sárgarozsda!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 7. rész

2016. április 30.- május 6. közötti online cikkekből

  • Ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda! Az április végi lehűlés és csapadékos idő kedvez a fertőzés kialakulásának – hívja fel a figyelmet az Agrofórum.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Agrofórum

  • Idén is elindult a tanyaprogram! A Magyar Közlönyben megjelent felhívást a magro-n olvashatják összefoglalva.
  • Az alma szenvedhette a legnagyobb károkat, de jelentős területeket és több kultúrát is érintett a múlt heti fagy. A fagykárról a Világgazdaság számolt be.
  • Május 17-ig lehet igényelni az egységes kérelmekkel együtt a zöldítési támogatást. Az Agroinform cikkében beszámol a tavalyi eredményekről és az MVH elnökének véleményéről.
  • A parlagfű elleni védekezésre hívják fel a figyelmet a kormany.hu-n. A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint a parlagfű elleni védekezés során felmerülő feladatok 2016. évi megvalósításához 46,1 millió Ft áll rendelkezésre.
  • Átadták az idei állattenyésztési és növénytermesztési termékdíjakat. A Hód- Mezőgazda Zrt. által meghirdetett pályázatról és eredményhirdetéséről az Agroinform számolt be.
  • Május 1-től beadható a kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatására. Bővebb infot itt olvashatnak.
  • Egy héttel meghosszabbították az egységes kérelmek beadási határidejét! A hírről az Agrárszektor írt.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

GMO-s kukorica és fagykár! Jön az új gazdaösszeírás is!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 6. rész

2016. április 23.-29. közötti online cikkekből

  • A hét legrosszabb híre volt a helyenként több éjszakán át kitartó fagy, ami sok termelőt tönkretett erre az évre. Így például odaveszett az epertermés nagy része, valamint sok alma-, meggy- illetve szőlőültetvényben is hatalmas károk keletkeztek.
  • Elítélték a gépkezelőt, aki tavaly ősszel egy tiszadadai férfi halálát okozta a gondatlan munkavégzés során. A sértett beleesett a kombájn járó vágóasztalába. Az ítélethirdetésről az Agrofórum számolt be.
  • „Válasszák a hazait, mert ha nem fognak össze, a vidék meghal!” A tejtermelők tovább folytatták a demonstrációt, a héten a budaörsi Tesco parkolóban. A tüntetést a HVG követte nyomon.
  • A NAK új kézikönyvet jelentetett meg a héten, melynek célja, hogy segítse a gazdákat a tavaly megjelent új közvetlen támogatási rendszer megértésében. Az új kézikönyv INNEN tölthető le.
  • Az Agrárunió cikkében részletesen kifejti a termőföld-haszonbérleti díj emeléséről szóló új szabályokat.  
  • Az MVH lassú online rendszere miatt panaszkodnak a gazdák. Az egységes kérelmek benyújtási felületének megnyitása óta még rosszabb a helyzet. Írta az Agrotrend.

    heti mezőgazdasági cikkajánló

    Fotó forrása: 123RF

  • A szarvasmarhák kéknyelv-betegségével kapcsolatos legfrissebb információkat a Marhalevél oldalán olvashatják!
  • Óvatosan a külföldi burgonyaszállítmányokkal! Figyelmeztet a Magro. Legutóbb 450 kg krumplit semmisítettek meg a NÉBIH ellenőrei, mert nem volt igazoltan a karantén gyűrűsrothadástól mentes a lengyel tétel.
  • Kiemelten ellenőrizte a NÉBIH a kukorica vetőmagokat. A 131 vizsgált mintából 7-ben mutattak ki GMO szennyezettséget! A NÉBIH honlapján olvashatják el a részletes beszámolót.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay

  • „A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az agráriumban tevékenykedő gazdaságok helyzetének feltárása érdekében gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre 2016. június 1-jei időponttal „Agrárium 2016” címmel. Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére.” Az összeírás további részleteit a 24.hu-n olvashatják!
  • A Magyar Állattenyésztők Szövetségének tisztújító gyűléséről számolt be az Agronapló. A küldöttgyűlésen Farkas Sándort választották a szervezet új vezetőjének.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

0 Tovább

Ön milyen traktorban ül szívesen?

Derüljön ki végre, milyen traktorban ül szívesen a magyar gazda!!!

Segítse újabb blogbejegyzésünk megírását egy 2 perces kérdőív kitöltésével!

Köszönjük, ha továbbítja gazdatársainak!

A kérdőív itt érhető el:

http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/2eba987a65efca23889074808028bb99

Előző TOP posztunkban arra voltunk kíváncsiak, milyen mobiltelefonos appokat használnak a gazdálkodáshoz. Ha kíváncsi, ITT elolvashatja az eredményt!

- GAZDAHELY -

 

0 Tovább

1 millió forint az eltűnt növényvédőszerek nyomravezetőjének!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 5. rész
 

2016. április 9.-22. közötti online cikkekből

Kivételesen az elmúlt két hét mezőgazdasági cikkeit szemlézzük, mert múlt pénteken kimaradt ez a posztunk. Sebaj, nem maradnak le semmiről! ;) Olvassanak tovább!

⦁ A növényvédelmi előrejelzésben, figyelmeztetésben is segít a NAK! A Növényorvosi Kamara részvételével indult el honlapjukon  az a felület, ahol megyére és kultúrára keresve nézhetjük meg, hogy az adott héten mit figyeltek meg a növényvédelmi szakértők.
⦁ Durván 60-40% a fiúk-lányok aránya a mezőgazdasági képzésben! Egyre több nő keresi boldogulását az agráriumban- írta az Agrotrend.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: 123RF

  • Messze vagyunk az USA átlagaitól, még messzebb a csúcsterméseiktől. Az Agrárszektor cikke szerint  tavaly akadt olyan kukoricatermesztő az Egyesült Államokban, aki hektáronként 33,5 tonnás termést tudott betakarítani. Ettől az 5,7 tonnás elmúlt évi magyar átlagtermés, de még a Magyar Kukorica Klub fajtakísérleti versenyében öntözés nélkül elért, 13,6 tonnás átlaghozam is messze elmaradt.
  •  Az Agronapló cikkében Jordán László válaszolta meg az új növényvédelmi rendelet aggályos kérdéseit.
  •  Kiürül a magyar vidék! Figyelmeztett az mno. A vidékfejlesztési program forrásainak 3/4-ét agrárvállalkozások kapják és csak a maradékon osztozhatnak a kisgazdák. "Nagyon úgy tűnik, a magyar politikai elitnek nincs megoldása, nincs jövőképe arról, mi legyen a magyar faluval."
  • 15 ezer tonna eladatlan étkezési alma áll a szabolcsi hűtőházakban. A Híradó.hu számolt be a termelőket ért tetemes kárról.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay

⦁ Megkezdték az AKG és ÖKO támogatásokra pályázók értesítését az eredményükről- tette közzé a hírt az Agrofórum.
⦁ Az Agrárszektor utána járt, hogy vannak gazdák, akik nem szerelték föl a most már kötelező deflektorokat, inkább abban bíznak, hogy megússzák hatósági ellenőrzés nélkül...
⦁ Az Agroinform Gyuricza Csabával készített interjút, melyből kiderül, hogy más ütemben kell idéntől a kifizetésekre számítani, mint eddig, hiszen változott a Közös Agrárpolitika. Az igénylő dokumentumokban is vannak módosítások, így nem lehet automatikusan kitölteni, fontos odafigyelni- hívják fel a gazdálkodók figyelmét a cikkben.
⦁ Egy rendszerhiba folytán több, mint 5000 őstermelői engedélyt adtak ki hibásan! Az Öné közte van? Olvasson utána itt!
⦁ Az éghajlatváltozással kapcsolatos részletes és összehangolt adatbázis, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) május elsején kezdi meg a működését - számolt be a hírről az Agrotrend. A rendszer célja a gazdák segítése, információ szolgáltatása a felszín alatti vízekről, vízbázisokról.
⦁ A NAK az elmúlt év tapasztalatai alapján frissítette a Zöldítés kézikönyvet, mely letölthető ide kattintva.
⦁ Mintegy 3 tonnányi növényvédőszert loptak el egy mezőgazdasági cégtől! A nyomravezetőnek 1 millió forint jutalom jár!


Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!
Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre!

- GAZDAHELY -

0 Tovább

A tehénmeneten innen és túl

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 4. rész

2016. április 2.-8. közötti online cikkekből

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: origo.hu

  • Tehenek felvonulásával kezdődött a hét. A tejtermelők szerint az unió és az állam által nyújtott támogatások nem elegendőek. A nyerstej ára 55-72 forint között van, holott az előállítási költsége 95- 105 forint literenként- írta a Világgazdaság. 
  • Egységesített, ingyenes gazdálkodási napló szoftverrel segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a gazdálkodókat. A szoftver ide kattintva érhető el és egy regisztráció után már használható is. (Ha Ön továbbra sem szeretne időt tölteni a gazdálkodási napló vezetésével, bízza ránk! Kérje ajánlatunkat honlapunkon keresztül!)
  • Az MVH felkészült az egységes támogatási kérelmek befogadására. Az elektronikus benyújtó felület április 7-én megnyílt. A kérelmek beadási határideje május 17.!
  • Megkezdődött a növényvédelmi szezon. A NÉBIH felhívja a figyelmet a méhkímélő technológia alkalmazására, tekintettel arra, hogy a korábban virágzó gyomnövények a táblákra vonzzák a méheket.
  • Mára egyre több cég alkalmazza a mobiltechnológiára alapuló adattovábbítást. A Smart Farming, vagy más néven precíziós gazdálkodás rohamosan terjed és fejlődik- írja a Piac & Profit.
  • heti mezőgazdasági cikkajánló

    Fotó forrása: Shutterstock 

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Agrárágazat

  • Ha Önnek is most kell kiszámolnia a nettó árbevételét, hasznos lehet a Magro cikke, amely részletesen bemutatja a számítás módját.
  • Blogunkon megjelent a Pályázati kérdezz-felelek 3. része. Olvassa el és írjon, ha Ön is kérdezne!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

- GAZDAHELY -

0 Tovább

Pályáznék, de mire?

Sok pályázati lehetőség közül választhatnak jelenleg a mezőgazdasági termelők, de kérdezni sokszor nem tudnak hol. A sikeres pályázáshoz márpedig minden apró részletet ismerni kell! Tőlünk kérdezhetnek bátran, megválaszoljuk! ;)
Pályázati kérdezz-felelek rovatunk nem új, de itt az új blogon folytatjuk. Így ha Ön is kérdezne, görgessen a cikk aljára és megtudja, hová írhat!

Rovatunk első és második részét is elolvashatja ITT és ITT!

Pályázati kérdezz-felelek 3. rész

  1. Szeretnék pályázni az állattartó telepem korszerűsítésére. Milyen feltételeknek kell megfelelnem? Mire pályázhatok?

Nagyon fontos, hogy már működő mezőgazdasági vállalkozások, mezőgazdasági termelők pályázhatnak és a támogatási kérelem benyújtását megelőző lezárt üzleti évben legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezni kell.

A számítást segíti a STÉ kalkulátor: ITT

Az állattartó telepnek NÉBIH nyilvántartásban kell szerepelni és az árbevétel min. 50%-a mezőgazdasági tevékenységből kell, hogy származzon. Építéssel járó állattartási technológia korszerűsítésre és gépek, eszközök beszerzésére pályázhat. A támogatási arány jellemzően 50%, de ez csökkenet régiótól függően és egyes esetekben növekedhet is.

pályázati kérdezz-felelek

 Fotó: pixabay.com

  1. Szeretnénk egy biogazdálkodást elindítani, némi önerővel rendelkezem. 48 éves vagyok, és közgazdasági diplomám van. Érdeklődöm, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak jelenleg?

 Az Uniós forrásokhoz (pályázatokhoz) a legtöbb esetben szükség van önerőre, amely a legjobb esetben is a projekt nagyságának min. 30-35 %-a, ami azonban ettől sokkal fontosabb az az, hogy az un. teljes lezárt üzleti év további feltétel, amely a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó minimum árbevételhez is kötött.Ezek figyelembe vétele mellett jelenleg nem tudunk pályázati lehetőségre javaslatot tenni.

  1. A Pályázat beadása után, az elbírálás előtt az igényelt támogatási összeg csökkentésére van-e lehetőség, mivel a támogatandó állategységet nem jól állapítottuk meg az adott technológiai kód vonatkozásában? Vélhetően az összes tartani szándékozott állatlétszám nem fog változni, mivel egyéb kódokon igényelt támogatás miatt magasabb a vállalt létszám!

 Kérelmet módosítani beadást követően nem lehet, csak visszavonni. Azonban mindenképpen érdemes pontos információk birtokában cselekedni, mert a hibás megállapítás miatt nem biztos, hogy szükség van a csökkentésre, vagy visszavonásra, mivel a támogatói okirattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének 80%-át kell teljesíteni, így van némi mozgástér a végrehajtás során.

- VAVRÓ Márta -

TEMBUSU Consulting Kft.

vavro.marta@tembusu.hu

Ha Ön is kérdezne, írjon nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre, vagy keresse partnercégünket ITT!

0 Tovább

Új pályázati kiírások és legeltetési tilalom!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 3. rész

2016. március 26.-április 1. között megjelent online cikkekből

  • A hét legfontosabb híre, hogy új pályázati kiírások jelentek meg az állattartó telepek korszerűsítésére. Az összes részletet elérhetik IDE kattintva, honlapunkon.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: pixabay

  • A MAGOSZ elnöke szerint az orosz embargó súlyos következményekkel jár a mezőgazdaságunk számára. Írta cikkében a 24.hu.
  • 6-7 milliárd forintot szán a következő 3 évben az agrármarketingre a kormány. Az Agrárszektor írásából kiderül, hogy a nagyobb ágazatok mellett a bio- és ökotermékek marketingjének nagyobb figyelmet szentelnének.
  • Akár 200 milliárd forintot is adhatnak a bankok az idén kiírt Vidékfejlesztési Program pályázataihoz az önerő előteremtésére. A banki hitel pályázatokban nyújtott szerepéről bővebben a Világgazdaság publikált.
  • Szomszédoljunk egy kicsit! A Maszol érdekes statisztikát tett közzé, mely szerint 193 ezer traktor és valamivel kevesebb, mint 24 ezer, kalászosok betakarítására alkalmas kombájn van Romániában. Ezek közül Erdélyben dolgozik a legtöbb munkagép!

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: pixabay

  • Megjelent Szeőke Kálmán „Károkozó rovarok a mezőgazdaságban” című könyve, melyben a szerző több évtizedes szakmai tapasztalatát írja meg a jelen szakemberei számára. A könyvbemutatóról az Agroinform számolt be.
  • Lezárult az AKG és Öko-pályázatokra a jelentkezés! „Az AKG-s felhívásra 18 168-an nyújtottak be kérelmet és összesen 1,242 millió hektárra kértek támogatást. Ökogazdálkodási forrásokat pedig 2232-en igényeltek 136 ezer hektárnyi területre.”- derül ki az Agrárszektor cikkéből.
  • Blogunkon bemutattuk a héten a legnépszerűbb agrár mobil alkalmazásokat. Ha kíváncsi, mely applikációk segíthetik a munkáját, olvasson tovább.
  • A növények megfelelő kezdeti fejlődésében hatalmas szerepe van a starter műtrágyázásnak. Az Agrotrend körbenézett az újdonságok között e téren!
  • Ön tart poroltót a traktorján? Reméljük igen. Ha még sincs tisztában vele, mikor milyen oltóeszköz tárolása kötelező, olvassa el a tűzvédelmi tájékoztatót a Farmit oldalán!
  • Brit tudósok szerint eltűnhetnek Európa kőrisfái egy veszélyes kártevő miatt. A kutatási eredményekről az Erdő-mező online számolt be.
  • Az Agrotrend oldalán Zsigó György hívta fel a kertbarátok figyelmét a monília támadására. Védekezésre használható szerek listáját is olvashatják a felhívásban!
  • Holnap lép életbe az ország nagy részét érintő legeltetési tilalom a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt. Az érintett területekről a Magro tett közzé térképet. A vakcinázásról a NÉBIH honlapján fontos figyelmeztetést is olvashatunk: „Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére jutna, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!” Figyeljék a kihelyezett figyelmeztető táblákat is!

    heti mezőgazdasági cikkajánló

    Forrás: NÉBIH

  • A Földművelésügyi Minisztérium sajtóközleményében a parlagfű elleni védekezési kötelezettségre hívja fel a földhasználók figyelmét. Fontos a védekezést időben megkezdeni!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

-GAZDAHELY-

0 Tovább

TOP 7 mezőgazdálkodást segítő mobil applikáció

Az okostelefonok és a bárhol, bármikor elérhető internet világát éljük, így lassan, de biztosan beszivárgott az e-technológia a mezőgazdaság világába is. Sok cég ki is használja ezt és nem csak a termékeiket fejlesztik, hanem mobil alkalmazást is ajánlanak a termékük mellé. Ezzel tulajdonképpen egy profi, önmagában zárt szaktanácsadói, értékesítői rendszert is ki tudnak akár építeni. Számos példát láthatunk, ha csak a nagy nevekre keresünk rá a mobil alkalmazás áruházban (pl.: DuPont, Yara, Bayer). Azt azonban el kell ismernünk, hogy ahhoz képest sajnos a magyar nyelvű alkalmazások elérhetősége még nem olyan széleskörű, mint az angol nyelvű alkalmazásoké. Ezért mindenképpen van hová fejlődnie a magyar mobil applikációkat gyártó vagy fordító cégeknek! Mi nagyon várjuk az újdonságokat! :)

TOP

Fotó forrása: pixabay.com

Megkérdeztük facebook-oldalunkon és honlapunk olvasói között, hogy melyek azok a mobil applikációk, amelyek segítik a gazdálkodást és rendszeresen használnak?

A válaszok alapján íme a 7 legnépszerűbb mezőgazdasági applikáció:

  1. Measure Map Lite:

Angol nyelvű területmérő alkalmazás. Kevés nyelvtudással is viszonylag könnyen alkalmazható. Sokszögek felvételére van lehetőségünk, aminek a kerületét és területét mondja meg nagy pontossággal ez az alkalmazás, hiszen a Google Maps GPS rendszerét veszi alapul a méréshez.

    2. Genezis 365:

A Péti Nitrogénművek Zrt. saját fejlesztésű, magyar nyelvű alkalmazása, amely a tápanyagutánpótlásban segítheti a gazdálkodót. Nem csak annak érdemes letölteni, aki később a műtrágyát is a cégtől kívánja beszerezni, hanem annak is, aki nincs tisztában az adott növény tápanyagigényével. Növényenként részletes leírást ad a tápanyagigényről, a tápanyagutánpótlási időszakokról. (Ehhez javasolja a cég saját műtrágyáit.) A hiánytüneteket is ismerteti, valamint saját határidőnaplóként is funkcionál. Emellett beleépítettek egy agrometeorológiai előrejelzéső funkciót is.

TOP

Képernyőfotó a Genezis 365 alkalmazásból

    3. New Holland Farming Weather:

Angol nyelvű meteorológiai alkalmazás. Olyan fontos meteorológiai adatokat szolgáltat, mint az időjárás előrejelzés, páratartalom, légnyomás, széllökés és irány, kalendárium. Ezen kívül van 'alert' funkció, amely segítségével veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztet.

    4. TeeJet Sprayselect:

Angol nyelvű alkalmazás, amely segít megtalálni a megfelelő permetező fúvókát. Ehhez csak meg kell adni a sebességet, a távolságot és a kijuttatni kívánt permetlé mennyiségét. A program ezek alapján felajánlja az alkalmazható fúvókákat, így könnyű a legmegfelelőbbet kiválasztani.

    5. Yara Check IT:

Ez egy nagyon látványos alkalmazás, amely magyar nyelven is elérhető. A tápanyag hiánybetegségek leírását tartalmazza, de ami a legnagyszerűbb benne, hogy a hiánybetegségek felismerését nagy felbontású referenciafotókkal segíti.

TOP

Képernyőfotó a Yara CheckIT alkalmazásából

    6. Agro-Assist:

A Pioneer saját alkalmazása, magyar nyelven, amely tulajdonképpen egy 'mindenes' alkalmazásként használható. Rengeteg funkció van benne, úgy mint: elektronikus agrárgazdálkodási napló,  a gazdálkodási terület csapadékadatainak nyomonkövetése, kártevő riasztás, termékadatbázis, kísérleti eredmények, naptár. Sokoldalú naplózást tesz lehetővé, hiszen rögzíthető benne a napi csapadékmennyiség, az öntözés, a szántóföldi munkák, a trágyázás, a növényvédelem és egyéb megfigyeléseink is. Az így naplózott tevékenységünket akár közvetlenül a saját agronómusunknak is továbbítja.

TOP

   Képernyőfotó az Agro-Assist alkalmazásból

7. e-farmer:

Egyszerű magyar nyelvű mezőgazdasági szoftveralkalmazás, amellyel elektronikus térképet készíthet a földterületeiről és folyamatosan áttekintheti a korábban ültetett kultúrákat. Továbbá minden földterületen elvégzett műveletről naplót vezethet.

A fenti sorrend semmiféle fontossági, népszerűségi sorrendet nem tükröz. Az említett alkalmazások nagyjából egyenlő számban lettek megjelölve a válaszadóink által.

Ha Ön más alkalmazást is használ, írja meg itt kommentben!

A 'TOP' kategóriát rendszeres cikksorozatnak szánjuk a blogon, így nagy segítség lenne, ha a következő készülő cikkhez segítséget nyújtana a gazdahely.hu főoldalán található kérdőív kitöltésével, melyben arra vagyunk kíváncsiak, melyek az Önök kedvenc traktormárkái!

-GAZDAHELY-

0 Tovább

Tudjon meg mindent a tavaszi vadkárokról!

Hamarosan végleg magunk mögött hagyjuk a hidegeket, és ismét zöldbe borul a határ. Az elkövetkezendő hetekben sok múlik azon, hogyan gondozzuk földjeinket, növényeinket. Ennek egyik fontos vonatkozása, hogy képesek vagyunk-e megfelelően kezelni.

Az őszi vetésű haszonnövények a tél végén és a tavasz elején is ki voltak már téve a vadkár veszélyének, ami általában rágás-, és taposás kárban nyilvánul meg. Ezek mértékét a gazdák azonban gyakran túlértékelik, amikor tavasszal ránéznek a vetésre. Koránt sem biztos, hogy olyan tragikus a helyzet, mint amilyennek tűnik. Ugyanis az őszi gabonák (búza, rozs, repce, tritikálé, stb.) képesek akár terméskiesés nélkül is kiheverni a vadkárokat. A legjellegzetesebb kártételek egyébként a repcében keletkeznek.

vadkár

Fotó forrása: Szabó Endre fotónaplója ITT

A kár végső mértéke tehát sokkal inkább attól függ, hogy utána a tulajdonos hogyan bánik a növénnyel. Na meg nagyban függ attól is, hogy a késő tavasz és a nyár folyamán megismétlődik-e a vadkár. Különösen problémás lehet gyümölcsösökben, ha a rágáskár többször is előfordul, ugyanis a növény ilyenkor egyszerűen lemarad a fejlődésben.

Láthatjuk tehát, hogy egy egyszer, esetként többször előforduló tavaszi vadkár által okozott terméskiesés mértékét megbecsülni nem túl egyszerű feladat, ezért jó, ha vadkárbecslővel konzultálunk. Szükséges megtenni a lépéseket annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő még egyszer. Ekkor a szakértők is javaslatot tehetnek különböző vadriasztók beszerzésére.

Egy másik tipikus tavaszi vadkárforma a túráskár. A vaddisznók ugyanis tavasszal állati eredetű fehérje után kutatva kitúrják a föld alól a lárvákat, pajorokat. Ilyenkor akár egész sorokat is feltúrhatnak. Persze ez a probléma orvosolható (vagy legalábbis csökkenthető) azzal, hogy gátoljuk a lárvák elszaporodását a földben. Ennek a károkozásnak a mértéke sokkal inkább azon múlik, hogy megismételjük-e a vetést az adott részen, és ha igen, milyen gyorsan.

Szintén a kukoricához köthető probléma, hogy az ősszel földre hullott és beszántott kukorica most tavasszal kicsírázik és odavonzza a vaddisznókat. Ezt ősszel lehet megelőzni azzal, hogy időt hagyunk a szántás előtt az állatoknak, hogy felegyék a magokat.

Összefoglalva tavasszal szántóföldeken elsősorban a vaddisznók okoznak problémát, de a taposási kár a szarvasokra is jellemző. Emellett a nyulak rágáskára is egyre gyakrabban fog előfordulni, ahogy megkezdődik a vetési időszak. Gyümölcsösök, és általánosságban facsemeték esetén viszont a probléma okozói az esetek jelentős részében inkább az őzek.

Két dolog viszont független az állattól és a növénytől is: a védekezés elsődleges fontosságú, ha pedig már megesett a baj, akkor azonnal szakértőt kell hívni.

- TÓTH Miklós -

Vadalarm

"A vadkár a múlté!"

http://vadalarm.hu/

0 Tovább

Zuhanó tejárak, MVH-s kártérítés és baleset is jutott a hétre

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2. rész

2016. március 19.-25. közötti online cikkekből

  • Tovább zuhannak a tejárak. „60 forint. Kistermelőknek 50. Ezt az árat ajánlja 1 liter tejért a feldolgozók egy része a termelőknek. Ez az ár a már amúgy is padlóra került ágazatot végleg kivérezteti, a termelők tömegével fogják abbahagyni a tejtermelést.”- nyilatkozta a MOSZ az Agronaplónak.
  • Repülőgépes műtrágya kijuttatáson járt az Agrotrend, melyet részletes fotódokumentációval közvetítettek ebben a cikkben. Az is kiderült, hogy nem drágább a légi kijuttatás, mint a földi, sőt ebben a belvízhelyzetben egészen biztosan megtérül.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Agrotrend

  • Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést végez a Sertésinformációs Rendszerrel kapcsolatban. A kitöltők válaszaikkal hozzájárulnak a rendszer fejlesztéséhez! A kérdőív elérhető IDE kattintva.
  • Három szakembert kérdezett meg az Agrotrend a repce korai növényvédelméről. A szakértők hangsúlyozták, hogy ilyenkor a legfontosabb a rovarkártevők elleni védelem, melyet indokolt korán elvégezni. A cikket itt olvashatják.
  • Július 31-ig kapják kézhez az új kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik igényelték. – Nyilatkozta az Agroinformnak a NAK.
  • Mintegy 6 milliárd forintot fizet ki az MVH a tavalyi mezőgazdasági károk után. Gyuricza Csaba M1-nek tett nyilatkozatáról az MMG Online számolt be.
  • A NAK Országos Elnöksége támogatja a GMO mentes szója termesztést. A Kamara ezért kész együttműködni minden olyan szervezettel, akik ezt a célt támogatják.- írta az Orientpress.
  • Látványos fotókat hozott az Agroinform az ország belvízhelyzetéről.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Fodor Krisztián, forrás: Agroinform

  • A társadalmi felelősségvállalás alapjai lehetnének a szociális farmok, melyek vidéki környezetben biztosítanak új belépési lehetőséget a munka világába a hátrányos helyzetűeknek. Az M1 teljes videoját itt megtekinthetik.
  • A növényvédelmi rendelet főbb változásait foglalta össze a héten szakértőnk a Gazdahely blogján. A teljes cikk ITT olvasható!
  • 3-4szeres a túljelentkezés az idáig megjelent VP pályázatokra. Gyorsan kimerülhet a keret!- Az aktualitásokról Kis Miklós Zsolt számolt be .
  • Mi ismerünk olyan Fiatal gazdát, aki 3 év alatt teljesítette a vállalt üzemméretet. A teljes sztorit blogunkon olvashatják.
  • Rotakapa alá szorult egy férfi Alsónémedi mellett. A szerencsétlen balesetben az 50 év körüli férfi életét vesztette. Vigyázzanak magukra a földeken!
  • Módosul a Mezőgazdasági Kisüzemek Fejlesztése pályázati felhívás- közölte honlapján az MVH. Részleteket későbbre ígértek.
  • „A kukorica gyomnövényekkel szembeni „tűrőképessége” erősen függ a gyomfajtól.” „Megfelelő gyomszabályozás nélkül gyomnövényekkel erősen fertőzött területen nem képzelhető el jövedelmező kukoricatermesztés.” Dr. Kazinczy Gabriella és Dr. Hoffmann Richárd érdekes cikkét az Agrofórumon olvashatják.
  • A szőlőtermesztők támogatási kérelmet nyújthatnak be március 31-ig a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növény védőszeres kezelésre. Bővebb információt a Kormányzati honlapon olvashatnak.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Változások a növényvédelmi rendeletben

Minden földműves javában benne van a tavaszi munkákban, így biztos nem volt még idejük tüzetesen átolvasni a növényvédelmi rendelet változásait.
Szakértőnk összefoglalta a főbb tudnivalókat!

növényvédelem jogszabály

Fotó: pixabay.com

Úgy gondolom mindenkit nagyon foglalkoztatnak a növényvédelmi rendelet változásai! A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendeletben 2016.01.01-óta bekövetkezett néhány fontosabb változásról tennénk említést.

  • Talán a legfontosabb változás, hogy kötelező lett a szerződés a növényvédelmi szakirányító és a gazdálkodó között, amelyet a kötéstől számított 15 napot követően kell feltölteni a NÉBIH-nek a honlapján megtalálható adattartalommal:

http://portal.nebih.gov.hu/-/a-novenyvedelmi-szolgaltatas-nyujtasara-iranyulo-szerzodes-adatainak-feltoltese

Korábban március volt a határidő a szerződések feltöltésére, de ezt az időpontot a NÉBIH kitolta 2016.05.31-ig. Akinél adatváltozás áll be, annak a változástól számított 15 napon belül meg kell küldeni az újabb adatokat a NÉBIH-nek (az is változás, ha valaki az év elején a 2015. évi egységes MVH kérelem alapján írta meg a szerződést, majd április-május környékén pedig megkapják a 2016-os MVH kérelmet az újabb területadatokkal).

A kötelezően megküldendő adatokat a NÉBIH honlapján lévő excel táblázat tartalmazza, ezek: a növényvédelmi szakirányító adatai, a termelő adatai, és a gazdálkodási terület adatai (település, parcella szám, blokkazonosító, területnagyság, növényi kultúra és az év). A rendelet szerint a szerződés időtartama nem lehet rövidebb egy vegetációs időszaknál, amely az elővetemény betakarításától a főnövény betakarításáig tart.

Mit is ír a jogszabály: "A szerződés megszűnését, valamint azon módosításait, amelyek a 9. melléklet szerinti adattartalmat érintik, 15 napon belül kell bejelenteni."

Az adatok bejelentése jelenleg a szakirányító felelőssége. A szerződések adatainak feltöltésére február elseje óta van lehetőség a Nébih honlapján található Excel táblázat segítségével, melyet a szakiranyito@nebih.gov.hu e-mail címre kell elküldeni. A későbbiekben viszont a Nébih honlapján már egy külön erre a célra kialakított feltöltő felületen fognak tudni eleget tenni a szakirányítók a jogszabályi kötelezettségüknek.

  • Kötelező lett a deflektor használata a vetőgépeken!

A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja. Érdemes utánajárni, mert vannak cégek akik díjmentesen adják a deflektorokat a termelőknek.

  • Kötelező lett a permetezőgépek időszaki felülvizsgálata is, azoknál a gépeknél amelyek 3 évnél idősebbek!

A növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken háromévente a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatot kell végezni. A felülvizsgáló állomások kialakítása és üzemeltetése a Növényorvosi Kamara feladata, amely még folyamatban van.

A felülvizsgálatot majd 3 évente meg kell ismételni. 2016. november 26. napját követően a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni TILOS!

  • Minden nitrát érzékeny területen gazdálkodó figyelmébe ajánljuk, hogy a gazdálkodási napló vezetése megváltozott nem a gazdálkodási évhez, hanem a naptári évhez kell igazítani. Egy kis csavar van az első évben, mert a 2016. évre vonatkozó adatszolgáltatást a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti időszakra kell teljesíteni, a későbbiekben naptári év szerint. Vajon a 170 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását hogyan fogják számolni az ellenőrzéskor az első bővített évben?

-BUKOVINSZKI Károly-

növényvédelmi szaktanácsadó

Ha nem szeretne lemaradni további cikkeinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT!

Ha kérdésük van, írjanak nekünk az info@gazdahely.hu e-mailre.

0 Tovább

Fiatal gazda sztori: 3 év után megvolt a vállalt üzemméret

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt.
Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt és itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Dulai-Fenyős Lilla írta le történetüket:

Dulai-Fenyős Lilla környezetgazdálkodási agrármérnök vagyok, egy szerető férj felesége és 3 gyermek büszke anyukája. Kiskőrösön nőttem fel, már gyermekkoromban közelebbi ismeretséget kötöttem a mezőgazdaság világával, a nagyszüleim családi összefogással a háztáji állattartás mellett növénytermesztéssel is foglalkoztak. Gyermekként nagy élvezettel segítettünk, habár sokan úgy vélik nem a legjobb elfoglaltság a gyermekeknek a mezőgazdasági munka végzése. Férjem családja is gazdálkodik. Mikor lehetőségünk nyílt szőlőt telepíteni egyre többet motoszkált a fejünkben a gondolat, miszerint jó lenne tovább bővíteni kis gazdaságunkat. Tudtuk azonban, hogy ehhez tőkére van szükségünk. Így pályáztunk 2012-ben az EMVA fiatal gazda kiírására, és még ugyanebben az évben meg is kaptam a nyertes határozatot. Sokáig tervezgettük a pályázatot. Látva, hogy milyen nehéz földterületekhez jutni a kisebb gazdálkodóknak, a területekkel volt a legnagyobb gondunk. Kiskőrösön, ahol élünk nehéz nagyobb egybefüggő területhez jutni. Mivel én nem számolhattam családi földekkel így a területeink 90%-át meg kellett vásárolni. Az elnyert fiatal gazda pályázat nélkül lehetetlen lett volna elindulnom a saját gazdaságom megvalósításának útján. A férjem és én is kipróbáltuk magunkat a versenyszféra területén, de rájöttünk, hogy vállalkozóként a közös munka során több időt tudunk együtt tölteni. Emellett nem kevés büszkeséggel tölt el egy-egy akadály leküzdése. Igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magunk urai” vagyunk.

A térségre jellemző hagyományos szőlőtermesztés mellett a több lábon állás érdekében kertészeti növények termesztését folytatjuk. Egy takaros kis tanyán éljük a szezon nagy részét és a hozzá tartozó fél hektáron van a gazdaságunk központja, 1500 m2 fóliával és szabadföldi kápia paprikával.

fiatal gazda sztori

A fóliában a kápia paprika mellett a szamóca is helyet kapott.

fiatal gazda sztori

2 hektár barackos és 1 ha szőlő idén fordul majd termőre. Ezek adják majd a bevételünk nagy részét. Emellett sütőtököt és csemegekukoricát termesztünk további 2,5 ha-on.

Nekünk ez már a 4. évünk. Elmondhatjuk, hogy megjártuk a mennyet és poklot is. Láttuk mind azt a szépségét és nehézségét ennek az életnek, amit nyújtani tud.

Mivel már tavaly sikerült teljesíteni a vállalt üzemméretet és aránylag stabil piacot alakítottunk ki az elmúlt években, így mertünk álmodni és pályáztunk a tanya felújítására. A cél elsősorban a tanyaépület komfortosabbá tétele és az állagmegóvás volt. További célként szeretnénk egy önellátó gazdaságot létrehozni, amely a család ellátása mellett piacra is termel. A tavalyi év is felhívta rá a figyelmünket, hogy a mai időjárási viszonyok és a klímaváltozás miatt törekednünk kell a védett környezetben való termelésre, így jövőre mindenképp megpályázzuk egy 3000 m2-es modern fóliasátor építését.

fiatal gazda sztori

Szükségünk van modernebb művelő eszközök beszerzésére is, amihez további jó pályázati lehetőségek mutatkoznak. A termelő tevékenység mellett nagy figyelmet fordítunk közösségi kapcsolatainkra is, fontos a gazdatársainkkal való segítő, jó együttműködés, a városközösség életébe való segítő részvétel, a gyermekeknek szervezett tanyalátogatás. A gazdaság vezetése a háztartás és a három gyermek mellett igazi kihívást jelent, amit az adminisztrációs tennivalók nem könnyítenek meg. Szoros időbeosztást igényel minden egyes nap.

A gyerekeink azonban már ebben nőnek fel és nagyon élvezik a mezőgazdasági életforma által nyújtott szabadságot, a friss levegőt, az állatokkal töltött időt és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Remélem, hogy a gazdálkodás iránti szeretet nem csökken bennük az évek múlásával sem és ha eljön az ideje egy jól működő gazdaságot vehetnek át.

A fotók Dulai-Fenyős Lilla saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

0 Tovább

Sertésáfa, őstermelői és vidék kaland

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 1. rész

2016. március 12.-18. közötti online cikkekből

  • Részletes cikket tett közzé az Agrofórum a kukorica rovarölő szeres kezeléséről, melyet Dr. Keszthelyi Sándor írt. Különszedve ír a hatóanyag csoportokról, valamint a hatásmechanizmusokról. Minden csoportnál kifejti a hátrányt is, valamint a környezeti hatást. A cikk IDE kattintva olvasható.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Az MMG Online összegezte a szőlőültetvények állapotát az idei enyhe tél után, mely bár nem tett jót a szőlőnek, mégis egyelőre nem látszanak a növényegészségügyi károk. ITT olvashatja el az összefoglalót.
  • A sertés áfa csökkentés hatásait elemzi ez a cikk a kormány.hu-n. A monitorozás eredményei alapján az áfacsökkentés magával hozta a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését.
  • Az Agrárszektor itt olvasható cikke elemzi a belvízhelyzetet, emellett kiemeli, hogy gazdálkodói hibák miatt (is) jut el évről évre idáig a helyzet. Kiemeli, hogy a szervestrágyázás csökkenése mellett a nem megfelelő időben és nem megfelelő gépekkel végzett talajmunka is közrejátszik a talajok belvizesedésében.
  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján már többször közzétette, hogy le kell cserélni az őstermelő igazolványokat, melynek határidejét korábban március 20-ában állapították meg. Mivel azonban ez a nap vasárnapra esik, így még 21-én, azaz hétfőn van lehetőség a cserére! Bővebb infot itt kaphatnak az érintettek.
  • A glifozát betiltásáról már régóta beszélnek a törvényhozók. Most várhatóan pár héten belül megszületik az EU-s döntés ez ügyben. A kérdéskör részleteit a Magyar Idők cikke tárgyalja.
  • Az első év nem volt zökkenőmentes, a gazdálkodók többsége mégis megfelelt a zöldítési előírásoknak- írta a gazdablog (ami nem a gazdahely blogja :))
  • Újra indul a Vidék Kaland, melyet az AGRYA már hatodik éve hirdet meg. Ennek során városi fiatalok vidéki fiatal gazdák birtokát látogathatják meg idén először Magyarországon. Ezen kívül a már megszokott módon pedig egy hétre székelyföldi vagy felvidéki gazdákhoz költözhetnek. A program részleteiről az Agro Naplóban olvashatnak.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

-GAZDAHELY-

Fotók forrása: pixabay

0 Tovább

Gazdahely: Egy hely minden gazdálkodónak!

Kedves Gazdálkodók!

Már több, mint egy éve működik honlapunk a gazdahely.hu, amelynek célja a gazdálkodók széles körű tájékoztatása a mezőgazdasági aktualitásokról, elsősorban a pályázati információkról. Induláskor azt tűztük ki célként, hogy olyan cégek, vállalkozások termékeit mutatjuk be Önöknek, akik nem tudnak (vagy nem is akarnak) versenyezni a mezőgazdaság óriásaival. Rengeteg hazai kis- és középvállalkozás fáradozik azon nap, mint nap, hogy a jól ismert márkák között betörjön a piacra és megismertesse termékét a gazdákkal. Pár partnerünk már bemutatta egy-egy termékét (ezeket a fotó címére kattintva újra elolvashatják):

Vadalarm: Automata vadkármegelőzés

gazdahely

Agro Naturtáp: Szervestrágya pelletek

gazdahely

Agrogazda: LD-Agro GPS-es sorvezetők

gazdahely

Big-bag tároló rendszerek a Mobilizátor Kft.-től:

gazdahely

Ost-Brücke Kft.: Bálatüzelésű kazánok

gazdahely

Honlapunkkal továbbra is ezt az irányvonalat szeretnénk képviselni.

Emellett elindítottuk blogunkat, ahová pályázatíró partnercégünk közreműködése által pályázati kérdezz-feleleket olvashattak itt és itt.

Blogunk régi írásait (ha nem sikerül a korábbi cikkeket ide az új felületre átköltöztetni, akkor) továbbra is elérhetik a régi blogspotos címen.

Itt is folytatni fogjuk Fiatal gazda sorozatunkat, amihez várjuk is az írásokat! Ha Ön is megosztaná élményeit, fejlődését, a gazdaságának a kialakulását, vagy esetleg csalódását az olvasókkal, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

Új rovatokat is tervezünk bevezetni a blogon, elsőként pénteken már érkezik is a Heti Mezőgazdasági Cikkajánló, ahol az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb heti cikkeit válogatjuk össze Önnek! Ha nincs ideje nap, mint nap a netet bújni a friss infokért, jöjjön ide péntek este és képbe hozzuk! ;)

Szakértők fognak egy-egy témát bővebben kifejteni, például várható bejegyzés a növényorvosi vényekkel kapcsolatban.

Ha nem akar lemaradni a sok új inforól és jó lenne egy értesítés az új bejegyzésekről, ide kattintva könnyen, gyorsan feliratkozhat hírlevelünkre!

Hamarosan jövünk tehát új blogbejegyzésekkel, addig is látogassanak el webhelyünkre, ahol még mindig kérhetnek ajánlatot gazdálkodási napló vezetésére is, illetve kövessenek minket facebookon is!

-Gazdahely-

0 Tovább