Tüntettek a tejtermelők, mélyen van a búza ára

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 22. rész

2016. augusztus 20.- 26. közötti online cikkekből

 

 • 16 tagállam tejtermelői tüntettek az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt, mert a tejkvóta eltörlésével a multik kiszorítják a piacról a kistermelőket, a családi gazdaságokat. (Euronews)

Fotó: pixabay

 • A fiatal gazdák többségében önállóan értékesítik a termékeiket, mindössze 14%-uk értékesítései folynak termelői csoporton keresztül. A gazdatársakkal közösen történő beszerzések aránya 12%. (Agrárszektor)
 • A kora tavasszal felröppent cáfolatok dacára a június 13-án megjelent kormányhatározat szerint számos agrárkötődésű háttérintézménnyel együtt 2017 januárjától jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is. (Agrárunió)
 • A nemzeti élelmiszergazdasági program hosszú távra kijelöli a magyarországi élelmiszer-termelés főbb irányait, a program vitáját hamarosan elindítják. Nem öt-hét évre, hanem hosszabb távra ki kell jelölni, hogy Magyarország GMO-mentes, hagyományos mezőgazdasági termelést kíván folytatni, még több minőségi élelmiszert előállítani, és még több embernek megélhetést biztosítani ebből. (Hirado.hu)
 • Jövő hónaptól az új AKG-kiírás, a kertészeti gépvásárlási, a fiatal gazda támogatási, valamint az időjárási kockázatcsökkentő keret is hozzáférhető lesz, pluszban október közepén kezdődhet az agrártámogatások előlegfizetése. (Agroinform)
 • A jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma is enyhén csökkent tavalyhoz képest, de még így is 44 703 hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a jég miatt az idén. Különösen a szőlőskertekben súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők. (Wine Flow)
 • Mintegy 50-80 ezer ember hiányzik a hazai zöldség-gyümölcs ágazatból az idénymunkák időszaka alatt, ennyi dolgozót tehát minden további nélkül fel tudna venni a szektor kézimunka-igényes része. (Világgazdaság)

 

Friss a Gazdahelyen:

 • Annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. Tovább…
 • Az AKG-ban az egyes gyepes célprogramok esetén szigorú előírásokat kell vállalnia annak, akinek valamelyik területe ezekben részt vesz. Ebben a bejegyzésben most összefoglaltam a kaszálás szabályait!
 • Megjelent a NEM mezőgazdasági tevékenység indítását célzó pályázat! Részletek itt!
 • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…
 • Szabados Andor, alpesi kecsketenyésztő fiatal gazda mutatkozott be a blogunkon, részletes leírása nagy segítség lehet a pályázásra készülőknek!

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Hosszú az út a bengáli macskától az alpesi kecskéig

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

 (A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban SZABADOS Andor írta le történetét:

Gyermekkorom óta nagyon szerettem az állatokat. Nagyszüleim egész tizenéves koromig tartottak disznókat, kacsát, tyúkot, lovat és amikor náluk jártam mindig a jószág körül sertepertéltem. 11 éves koromban megkaptam az első lovamat, majd 2 év távlovaglás, 2 nyár ménesi munka és 5 év lovastúrázás után eljött az idő a továbbtanuláshoz.

Nem véletlenül választottam egyetemi tanulmányaimhoz a mosonmagyaróvári (akkori NYME-MÉK) egyetem állattenyésztő mérnöki szakját. 2010-ben úgy indultam útnak észak borsodból, hogy kitanulom a szakmát és amint lehetőségem lesz végleg hazatérek, állatokkal, természettel foglalkozni, egyszóval gazdálkodni.

Mindig bíztam a szerencsémben, az álmaimban és abban hogy végtelen teremtő erővel rendelkezem.

Első évfolyamosként megismerkedtem életem szerelmével, akivel egy kollégiumba, abban is egy folyosóra sodort az élet. Szintén állattenyésztő mérnök hallgatóként és az állatok nagy szerelmeseként a második évfolyamtól már közösen tervezgettük jövőnket. A BSc elvégzésekor megkértem Vivi kezét és ezzel párhuzamosan megalapítottuk első vállalkozásunkat. Albérletbe költözvén (mivel ott fejős kecskét nem lehetett tartani) olyan fajt kerestünk, amivel mind állattenyésztői tapasztalatra szert tehetünk, mind anyagi biztonságunkat megteremthetjük. (A második csak részben valósult meg ezáltal, de aki macskatenyésztésbe kezd, az tudja mindezt :-))

Így hát bengáli macska tenyésztésbe fogtunk. Eleinte kivétel nélkül mindenki szkeptikus volt a környezetünkben. Kérdezték sűrűn hogy: „ki fog 200.000Ft-ot adni egy kiscicáért?” de mi csak bíztunk benne, hogy az elképzelésünk beváltja a hozzá fűzött reményeket. Miután 2 alom kiscicát eladtunk már mindenki elismerően bólogatott, hogy: de jól megy a „macskabiznisz”. Ment is és már láttuk, hogy a következő állomásnak a haszonállattartást kell megcélozni.

fiatal gazda sztori

Bengáli cicák

Eltelt 1 év és 2014-ben kiírták a Fiatal gazdák induló támogatása pályázatot. Őszintén szólva féltünk, hogy  be merjünk-e vállalni ennyi kötelezettséget, ennyi bevételt miből fogunk termelni? Jöttek  a kérdések. Jómagam vagy tízszer átolvastam a kiírást, átbeszéltük Vivivel és kiszedtük belőle azokat a pontokat amiket nem értettünk. Családom ismerőseként kérdezhettem egy megbízható könyvelőtől:

 • hogyan lehet vállalkozóvá válni?
 • milyen költségei vannak ennek?
 • milyen adminisztrációval jár?
 • hogyan kell egy pénzügyi tervet összerakni?
 • mit lehet elszámolni?
 • mivel egyetemi hallgató vagyok, miben válik ez javamra, vagy hátrányommá?

Másik nagy segítségünkre volt szintén családi ismerősként egy pályázatíró, aki ugyan nem fiatal gazdákkal foglalkozik, de hajlandó volt időt szánni ránk. Mindenek előtt leültünk egy kávéra és megbeszéltük mit szeretnénk mi és mit javasol ő. Egy fontos mondat maradt meg erről a beszélgetésről és ezt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Azt mondta:

„Ja, hogy olyanra akartok pályázni ,amit meg is akartok valósítani? Az már fél siker!”

Amikor kiadták a pályázati anyagot, nekiültünk számolni. Milyen jószágból mennyit szeretnénk és mennyi kell a pályázatban a 10 eume eléréséhez. Ez sokszor különbözött, ezért kompromisszumot kötöttünk. Vállaltunk lovat, kecskét, nyulat valamint legelőt-kaszálót, továbbá az utolsó 2 évre 1 ha krumplit. A 4. évre 30 anyanyúl, 2 ló, 55 anyakecske és szaporulata, 15 ha kaszáló, 1 ha krumpli.

Ezen vállalások főként jövedelemtermelő elképzelésből születtek, de akadt köztük olyan, amelyik (ló, kaszáló) már adott volt, ezért kár lett volna nem beleírni.

A pénzügyi terv elkészítéséhez is neki kellett feküdni. Felírtuk a tervezett kiadásainkat (ház-, kecske-, eszközvásárlás, földművelés, takarmány, járulékos költségek), majd megszoroztuk 1,5-el és rájöttünk, hogy ez a 12 millió forint arra is szűkösen elég, hogy elindítsuk a gazdálkodást, nemhogy arra, hogy még vésztartalékot is képezzünk belőle. Ez elég frusztráló érzés volt. Ezt egy időre félretettük és nekiálltunk összeírni a tervezett bevételeket. Jól átgondoltan számoltunk. Minden évre kb. 3-7 millió forintnyit terveztünk/kalkuláltunk. Természetesen bízva a legjobbakban.

Ezen számításaimat átküldtük a könyvelőnknek, aki táblázatba öntötte, kitöltötte vele a pénzügyi tervet és átszámolta, hogy ez most így hány pontot ér. Mit ne mondjak itt is kompromisszumot kellett kötnünk, hiszen ha a max. 8 pontra akartunk volna hajtani, akkor akkora bevételt kellett volna vállalnunk, amit képtelenek lettünk volna kitermelni a gazdaságunkból.

Ezért akkora vállalásokat tettünk, amik 5 pontot értek végeredményben, de még a teljesíthetőség határán belül esnek.

Miután az üzleti tervet kitöltöttük saját elképzeléseink alapján azt ellenőriztettük a pályázatírónkkal, hogy hozzáadhassa a tapasztalatát. Ő pontosítatott velünk pár dátumot, összeget és kitöltette velünk az üresen hagyott, vagy rövidre szabott részeket.

A könyvelőtől megkaptuk az 5 pontos pénzügyi tervet, ami sokszori egyeztetés után született meg.

Begyűjtöttük az összes szükséges igazolást.

Eljött az idő a beadásra :-).

Vártunk közel 6 hónapot mire megjött az eredmény, 5 ponttal lecsúsztam az alsó határról. Eléggé el voltunk keseredve, de úgy gondoltuk, még nem készültünk fel a dologra ezért a Teremtő várat még a jótétellel.

3 hónap múlva felröppent a hír, hogy mégis nyertünk, mert leszállították a ponthatárt 104-ről 90-re. Mint valami hihetetlen karácsonyi ajándék úgy jött a hír.

Ezután 2015 februárjában kiváltottam a vállalkozóit, lehívtuk a pénzt és kezdődhetett a megvalósítás.
Gazdálkodásra alkalmas portát vettünk, kialakítottuk a lakhatás feltételeit és jószágtartáshoz szükséges épületeket újítottunk fel. Hónapokig burkoltunk, vakoltunk, festettünk, szerelőt kerestünk.

Sok szép pillanat mellett mindennapi fáradtságos munkával építettük ki magunk körül egy csodálatos falusi élet feltételeit és a jószágainknak a legmegfelelőbb helyet.

Augusztustól karácsonyig a felújítással teltek a napjaink. Novemberben megvettük a tejtermelés/sajtkészítés alapját képező 10 alpesi kecskéből álló törzsállományunkat.

fiatal gazda sztori

Alpesi kecskék

Hozzáteszem ez nem volt könnyű, csakis több éves jó kapcsolatunk tette lehetővé, hogy az országban elérhető áron, kiváló vérvonalú és nagy tejtermelésű kecskékhez jutottunk, ráadásul eladási szezonon kívül. Tehát ha valaki tenyészállatvásárláson gondolkozik jó, ha egy évvel előre elkezd kérdezősködni, foglalni, mert könnyen azon veheti észre magát, hogy gazdálkodna, csak nincs mivel…

A kecskék hamar megszokták a helyüket, mindent megtettünk, hogy a vehemnevelés zavartalan legyen és a tápanyagellátásuk se hagyjon kívánni valót maga után.

Februárban elkezdődtek az ellések. Mindegyiknél ott voltunk, segítettünk mind az ellésnél mind a felszárításnál. Lett is eredménye 18-ból 18 gidánk csodálatosan növekszik a mai napig is :-)

A gidák neveléséhez több szempontot figyelembe véve mesterséges módot választottunk, ami azt jelenti, hogy napi 8-6-4-2 alkalommal a kifejt tejet cumiból itattuk meg, így mindenki annyit kapott amennyit kellett és az anyák is zavartalanul összeszedhették magukat az ellés után. Aki azt gondolná, hogy ez „embertelen”, azt biztosíthatom, ez a legnyugodtabb módja a gidanevelésnek az állatokat nézve. Mi persze keltünk éjfélkor, hajnal 3-kor, reggel 6-kor. Ez eléggé fáradtságos, mondhatnám kimerítő, de az eredmény szemmel látható. :-)

Jelenleg a tejkezelő helyiségünk befejezésénél tartunk, és a sajt- és egyéb tejtermékek készítése kerül napirendre.

fiatal gazda sztori

Fokhagymás sajt

A párom, Vivien a legtalpraesettebb nő a világon, aki hála az égnek minden dolgát lelkiismeretesen és kitartóan végzi, így biztos vagyok benne, hogy együtt az állattartást és a sajtkészítést is sikerre visszük majd, ezáltal a megélhetésünket is biztosítani fogjuk!

Fontos lenne említenem, hogy milyen nehézségekkel szembesültünk, hogy más is tanulhasson a történetünkből:

 • Említeném első körön a hivatalokkal való kapcsolattartást és ügyintézést. Hát itt vannak gondok. Amellett hogy rengeteg értékes időt elvesz a telefonálás és az utazgatás, néha az az érzése az embernek, hogy senkit nem érdekel, ha ő el akar érni valamit, ha el akar intézni valamit. Sok ígéret és félinformáció amit kapunk, sok esetben kevés tényleges sikerrel. Ennek elkerülésére azt tudnám javasolni mindenkinek, ha valamibe bele akar vágni, ne sajnálja az időt rá, hogy személyesen látogasson meg egy-egy hivatalt, hogy az ügye jobb eséllyel el legyen intézve.
 • Továbbá, ha bárhol azt mondják, hogy elintéztek valamit, arról kérjen hivatalos igazolást a helyszínen, mert ha ez szokatlan is, annak hiányában semmit sem tudunk bizonyítani. (Ezen adott esetben százezrek, néha milliók múlhatnak)

Minden eddig leírt dolgon túl hihetetlenül örülünk, hogy elnyerhettük ezt a támogatást, hiszen ezáltal belevághattunk az állattenyésztők nagybetűs életébe, és a saját lábunkon állva, gazdálkodva minden nap örömmel tekinthetünk a jövőbe.

Mindazért a munkáért és fáradtságért, amit a gazdaságunk igényel, kárpótol minket a sok hálás kis állatunk  (kecskék, macskák egyaránt) és az az érzés, hogy olyan életet élhetünk amilyet szeretnénk!

Azt javaslom mindenkinek, akit vonz a természet és az állattartás, a gazdálkodás szelleme, számolja át az életét és ne féljen lemondani eddig fontosnak hitt „városi dolgokról”, mert a természet közelsége idővel mindenért kárpótol.

A fent leírt tevékenységeinkről további információt a következő oldalakon találhatsz:

www.alpesikecske.hu

Facebook-on: Kecsegtető Kecskefarm

www.esbbengalcat.eu

https://www.facebook.com/ESBbengalcat/

- SZABADOS Andor -

/A fotók a szerző saját fevételei!/

Ha Ön is elmondaná történetét, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Megszűnik a hazai málnatermesztés?

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 21. rész

2016. augusztus 6.- 12. közötti online cikkekből

 • Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke figyelmeztet: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés. (mmg online)

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • A Vidékfejlesztési Program 2020-ig felhasználható, mintegy 1300 milliárd forint értékű pályázati keretének közel háromnegyedét már kiírták. Év végéig még számos újabb pályázat megjelenése várható. (eco.hu)
 • Becslések szerint az idei szőlő termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. Az idei szőlőtermés nem éri el az átlagosat. (Világgazdaság)
 • Az almatermés esetén sem jobb a helyzet. A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén a fagykárok miatt kisebb almatermés várható. Valószínűleg jelentősebb hiány lesz az első osztályú étkezési almából. (Világgazdaság)
 • Az Európai Bizottság 2017. év végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyének érvényességét. Ez idő alatt az Európai Vegyianyag ügynökség kockázatértékelési bizottsága kialakíthatja a glifozát karcinogenitására vonatkozó harmonizált osztályozással kapcsolatos véleményét. A dilemmáról és a döntés folyamatáról részletes beszámolót írt az Agro Napló.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Friss a Gazdahelyen:

 • A betakarítási munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Erre kell figyelni az utakon aratási szezonban!
 • Új Fiatal Gazda bemutatkozást olvashatnak. Májer Tamás szerint a legfontosabb az elhivatottság!
 • Renner Tamás az, akinek köszönhetően újra használhatjuk a ‘MAGYAR’ jelzőt a traktor főnév előtt és mi büszkén használjuk is! Aki még nem tudná ugyanis, Renner Tamás azon dolgozik, hogy a magyarországi OEM típusú traktor előállítást újraindítsa. Most pedig az a megtiszteltetés ért, hogy készséggel válaszolt pár kérdésemre. A Renner interjút itt olvashatják!
 • A párizsi árutőzsde búzaárának kivételével lefelé mozogtak a gabonaárak a világban. Ami a többi piacon történik a búzával, annak érzékeltetésére lassan már elfogynak a szavak. A 31. heti gabonapiaci információkért ide kattintson!
 • Ön tudja, mi az a Közösségi Mezőgazdálkodás? Ha nem, olvassa el összefoglalónkat!

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay.com

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: A legfontosabb az elhivatottság

fiatal gazda sztori

Fotó: Májer Tamás

Májer Tamás vagyok, 26 éves, fiatal gazda nyertes és egyéni vállalkozó.

A családom generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal , így nagyon közel áll hozzám a téma, hisz ebben nőttem fel. Mindig is vonzott ez a világ, bár az élet útjai néha másfelé sodortak, 18 évesen már Németországban dolgoztam, mivel a munka szeretete a szüleimtől rám ragadt. 3 évet dolgoztam kint, de a szívem ez idő alatt is húzott vissza az állatok és növények rengetegébe. Ezért is adtam be az aranykalászos és mezőgazdasági technikusi papírok megszerzése után 2014-ben a fiatal gazda pályázatot, amely pozitív elbírálást kapott, így ráléptünk a gazdálkodás változatos, nem mindig vidám , rögös világához vezető útra. A pályázat beadásakor fontos szerepet játszott az értékek megőrzése, az elhivatottság, hisz a családom életében ez mindig is jelen volt az évek során, a munka szeretete átjárta az életünket a kezdetektől fogva.

Vállalkozásom állatok közül elsősorban juhokkal, szarvasmarhákkal és kecskékkel foglalkozik, de a változatosság kedvéért van még baromfi, póniló és sertés is. Növények közül lucerna és a kukorica a domináns faj, amely az állatok etetésében fontos szerepet játszik. Telephellyel is rendelkezünk így az állatok tartása nem okoz problémát. A mindennapi teendők ellátásában természetesen a családom is kiveszi a részét, így teljes egészében családi gazdaságnak mondható.

Az elkövetkező években szeretném kamatoztatni mindazt a tapasztalatot és tudást amit a szüleimtől, nagybátyámtól és a nagyapámtól kaptam. Ezáltal biztos megélhetési forrást biztosítani a családom számára és célom olyan gazdaság létrehozása és felépítése amelyben valóban visszatükröződik az elhivatottság, az állatok és a munka szeretete és hogy soha ne felejtsük el hogy honnan is indultunk.

A teljes sztoriért lapozzon ide: gazdahely.hu

Ha Ön is megírná történetét, írjon a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Most legalizálhatóak az illegális kutak!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 20. rész

2016. július 30.- augusztus 5. közötti online cikkekből

 

 • Ilyen még nem volt! 2018 végéig legalizálhatóak az illegálisan fúrt kutak! (NAK)
 • Baranyában Mindszentgodisa közelében kapott lángra egy bálázógép hétfő délelőtt, majd Tolnában Nagyvejkén gyulladt ki egy bálázógép kedd délután. (Pécsi Stop)

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Pécsi Stop/Komlói HTP

 • A fiatalabb, kisebb területen gazdálkodó növénytermesztők a legoptimistábbak, ugyanis ebben a ciklusban már a kisüzemek és a nagyüzemek közötti 80-20 százalékos arány szerint oszlanak el a támogatások. (Világgazdaság)
 • Emelkedett a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma az idén; az első három hónapban már több mint 211 ezer embert foglalkoztatott ez az ágazat. A foglalkoztatás-bővülés jórészt az egyéni gazdaságokban és a kisméretű gazdasági szervezeteknél ment végbe. (ProfitLine)
 • Csaknem 300 kiállítót várnak a 25. Farmer Expón, melyet augusztus 18-21. között rendeznek meg a Debreceni Egyetem agrár campusán. (Agro Napló)
 • „Nem biztos, hogy minden gazdának, minden célra az a jó, amit rátukmálna a marketing.” Az új magyar traktor bemutatkozott a Totalcarnak is!
 • Az amerikai szőlőkabóca megjelenésére figyelmeztetnek több megyében a növényvédelmi hatóságok. Itt az ideje védekezni a szőlő aranyszínű sárgaságát terjesztő rovar ellen. (Agrárszektor)

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

KÖVESSEN MINKET FACEBOOKON IS!

 

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!