Félmilliárdos traktoros áfacsalás

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 16. rész

2016. július 2.- július 8. közötti online cikkekből

 

 • Mégsem kell EKÁER a traktorokra! A mezőgazdasági vontatók (traktorok) ugyanis a KRESZ szerint nem minősülnek gépjárműnek. A NAK honlapján az előző hét hírei miatt tették a helyreigazítást.
 • „Az igény az élelmiszer, állati takarmány és egyéb alapanyagok iránt egyre csak nő, amivel a mezőgazdasági termelésnek is lépést kell tartani. Mindeközben világszerte sok helyen a termőterület és a víz egyre szűkösebb erőforrás, gyakran a klímaváltozás hatásai miatt.” – Megjelent OECD-FAO Mezőgazdasági előrejelzése, melyről bővebben az Agro Napló számolt be.
 • Magyarország kiemelkedő érdeke, hogy megőrizze GMO-mentességét. Nyilatkozta Fazekas Sándor a Trademagazin beszámolója szerint.

GAZDAHELY hírek:

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay

 

0 Tovább

9 + 1 lépés a sikeres szójatermesztésért

A SZÓJA-HÓNAP keretében velünk most mindent megtudhat a szójatermesztésről!

A szója növekedése, fejlődése, hozama sok mindentől függ. A szójatermesztés jól felkészült, gondos gazdát kíván, aki a gazdálkodás általános tudnivalói mellett bírja mindazon ismereteket – nevezhetjük ezeket a szójatermesztés fogásainak –, amelyek sikeres termesztővé avatják.

A jó gazda képes rendszerben gondolkodni és azt megvalósítani a következő lépéseken át!

szója hónap

1.lépés: Ismerjük meg a szója igényeit!

Az éghajlati tényezők közül a hőmérséklet és a víz együttes hatása nagymértékben befolyásolja a szója növekedését, fejlődését, annak ütemét, a termés mennyiségét és minőségét. A nálunk termelt fajták tenyészidejük alatt 2100–2500 °C hőösszeget igényelnek. A szója vízigényes növény, tenyészideje során 300-350 mm csapadékot igényel. Ahol a kukorica jól érzi magát, ott a szója is sikerrel termeszthető.

2.lépés: Válasszuk ki a megfelelő táblát!

A szójatermesztésre legalkalmasabb tábla:

- évelő gyomoktól mentes;

- szóját károsító gyomirtószer-maradványoktól mentes (figyelembe kell venni az előveteményben alkalmazott növényvédő szereket);

- a vetésforgó tervezésekor számoljunk a szója által megkötött nitrogén talajban visszamaradó mennyiségével.

3.lépés: Illesszük be a vetésforgóba!

Egyszerű a gazda dolga, hiszen a szója nem igényes az előveteményre. Általában a legtöbb termesztett növény után vethető, és mindezeknek lehet előveteménye.

Kivételt képeznek a napraforgó és a repce, melyek leginkább a fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) megbetegedését okozó gomba miatt ne legyenek a szója előtt. A gyakorlatban az őszi kalászos – szója – őszi kalászos, illetve a kukorica – szója – kukorica váltás az elterjedt.

4.lépés: Megfelelő tápanyag ellátás és oltás!

A szóját a mérsékelten tápanyagigényes kultúrákhoz soroljuk. Saját N-szükségletének jelentős részét légköri nitrogénből fedezni és igen jól hasznosítja az elővetemény tápanyagmaradványait. Tavasszal általában elegendő 40-70 kg/ha N műtrágya kijuttatása.

A szójamag oltására elsődlegesen ott van szükség, ahol még nem termeltek szóját, és a talaj nem tartalmaz Rhizobium japonicum baktériumokat. Az oltás hozzájárul a jó talajélet kialakulásához!

 

5.lépés: A legjobb fajta választása!

Magyarországon jelenleg közel hetven fajta áll a gazdák rendelkezésére. Ezekből az alábbi szempontokat figyelembe véve célszerű választaniuk:

- talajadottságok: talajtípus, pH, tápanyagellátás, kultúrállapot

- növényi sorrend (elő- és utónövény)

- technikai feltételek (szerepük lehet a sortávolság, sorközművelés megválasztásában)

- a fajta ökológiai, agrotechnikai követelményei

- termesztési cél (takarmány, humán felhasználás, vetőmag, egyéb)

- termőképesség, beltartalmi értékek, tenyészidő, betegség-ellenállóság, klímaérzékenység stb.

 

6.lépés: A vetés

Sok évtizedes gyakorlati tapasztalatok igazolják, miszerint inkább érdemes a megfelelő talajhőmérsékletet megvárni, mint „naptár alapján” vetni. A nálunk termesztett szójafajták biológiai igényének kielégítésére és a sorközművelés lehetőségének fenntartására legcélszerűbb a 45-50 cm-es sortávolságú vetés. Az elágazásra kevésbé hajlamos, igen korai, korai fajtákat magasabb (500-580 ezer csíra/ha); a robosztusabb, több oldalhajtást nevelő közép- és középkései fajtákat mérsékeltebb (350-420 ezer csíra/ha) tőszámmal vessük.

 

7.lépés: Szakértő növényvédelem

A szója növényvédelmét tekintve a legnagyobb kihívást a gyomirtás, a növényállomány tisztán, gyommentesen tartása jelenti. Ennek megtervezése és kivitelezése professzionális hozzáértést kíván, éppen ezért kísérletezés és próbálkozás helyett kérjük hozzáértő növényvédő szakember tanácsát és segítségét!

 

8.lépés: Sorközművelés kétszer

A sorközművelés a gyomok szabályozása mellett a talajra is „jótékony” hatást is gyakorol. Sorközműveléssel megtörjük a talajkérget, ezzel csökken a nedvességvesztés. Elősegítjük a talaj levegőztetését, gyorsítjuk a hideg, tömörödött talajok felmelegedését. A jól szellőző, légjárható talaj jó hatással van a Rhizobiumok aktivitására. Általában két alkalommal célszerű sorközművelést végezni. Az elsőt akkor, amikor a szója összetett levele megjelenik, a másodikat addig, amíg a sorok záródnak.

 

9.lépés: Öntözzünk szükség szerint!

A vízigény szempontjából kritikus időszak a június, július és augusztus hónap első dekádja, mely csapadékának összmennyisége 160-180 mm kell, hogy legyen. Ez Magyarországon ritkán fordul elő. Augusztus első dekádját követően semmilyen körülmények között ne öntözzünk, az ugyanis késlelteti és egyenetlenné teszi az érést!

 

+1. lépés: Arassunk jól!

A szója akkor érett és aratható, amikor a csúcsi fürt hüvelyeiben a magvak teljesen kifejlődtek, a fajtára jellemző színűek, és a növény levelei már lehullottak, a szójamag 14-18 % vizet tartalmaz.

A betakarítási veszteségek mértékét a tábla gyomossága, az aratás időpontjának megválasztása, az aratott fajta és végül a kombájn helyes és szakszerű beállítása mind-mind befolyásolja. Ha a gyomosság kezelhetetlen, akkor – de csak akkor – szükség lehet deszikkálásra, mentve a még menthetőt.

Az egyes fajták arathatósága eltérő. A mai korszerű fajták szárszilárdsága megfelelő, de előfordulhat, hogy az állomány megdől. Ez esetben egy irányból történő vágással csökkenthetjük a veszteségeket.

Talán a legfontosabb a kombájnok szakszerű beállítása és a haladási sebesség, amely ne haladja meg a 4-6 km/órát, mert sietni nem a szója betakarításakor kell!

>>>Amennyiben többet szeretne megtudni a témáról, kattintson ide és olvassa el a részletesebb szójatermesztési útmutatót!<<<

 

Ha van még kérdése, kérdezzen a szója fórumon! Ne maradjon le semmiről, iratkozzon fel hírlevelünkre IDE kattintva! Kövessen minket facebookon is!

 

 

 

0 Tovább

Változó adó- és EKÁER- szabályok

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 15. rész

2016. június 25.- július 1. közötti online cikkekből

 • Változnak az adószabályok július 1-től, köztük az őstermelőkre vonatkozó szabályozás is módosul. Bővebb infot az Agrofórumon olvashat.
 • 18 hónappal meghosszabbították a glifozát hatóanyag engedélyét- jelent meg a Reuters.com-on a rég várt hír.
 • Traktoros halt meg Mélykútnál, amikor munkagépe frontálisan ütközött egy kisteheratóval - a szomorú hírt a Halasinfo tette közzé.
  • Mintegy 300 milliárd forinttal emelkedhet az agrárágazat teljesítménye 2020-ra a digitális agrárstratégiának köszönhetően (das), mindössze 15-20 milliárd forintos ráfordítással - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Olvasható az mmg online felületén.
  • Az MVH-s átszervezés ellenére mindenki meg fogja kapni az elnyert támogatásokat, a gazdáknak nem kell aggódniuk a kifizetések miatt- nyilatkozta Gyuricza Csaba az Agroinform-nak.
  • Három év alatt több száz mezőgazdasági gép gyulladt ki a Katasztrófavédelem statisztikái szerint, zömmel a betakarítási időszakban. Régi járműveknél a sokszor javított elektromos rendszer szigetelése, másoknál a motortér közelében lerakódott por vagy bálázóknál az élettartamát túllépett csapágyazás okoz nagy kockázatot- az Agro Napló cikkéből több is kiderül!
  • Augusztusban változnak az EKÁER szabályai, most már a traktorokra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség! Írta meg az Agrotrend.

Gazdahely hírek:

 • Itthon továbbra is nagyon magas a kukorica ára a fizikai piacon, míg a világ árutőzsdéin már lefelé indultak az árfolyamok. Ugyanez a helyzet a búza határidős jegyzéseivel is. Lapozzon tovább honlapunk gabonapiaci elemzéseihez!

 • SZÓJA-hónap a Gazdahelyen! Ebben a hónapban mindent megtudhat a szójatermesztésről a vetéstől kezdve, a gyomirtásán át, egészen a szójaoltásig, de lesz szó a jövedelmezőségéről is! Sőt, kérdezhet is honlapunkon a szójafórumon, de jövő héten ’chat-week’-et is tartunk, amikor szinte azonnal választ kaphat a kérdésére.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: pixabay

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT és kövessen minket FACEBOOK-on.

0 Tovább

Megkezdődött az aratás

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 14. rész

2016. június 18.- 24. közötti online cikkekből

 • Az ország déli megyéiben elkezdődött az aratás, az őszi árpát 4-5 tonna/hektár, a búzát 5 tonna/hektár termésre saccolják. A tavaszi belvizek miatt a betakarítható terület csökkent, valamivel kevesebb, mint 1 millió hektárról aratnak búzát idén. -Olvasható az Agro Napló oldalán.

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • A jövő évi költségvetésben több forrás jut az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, mint idén. Czerván György nyilatkozatáról az Agrotrend számolt be bővebben.
 • Mélyponton van a hazai tojástermelés. A felvásárlók a magyar termelőknek már 5 Ft-ot sem adnak a tojás darabjáért! Tovább elemzi a kialakult helyzetet a Magro.hu cikke.

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • Megkezdődött a tavalyi egységes kérelmek határozatainak kézbesítése. Mivel a határozatokban megadott fellebbezési idő elég rövid, érdemes figyelni a postaládát az aratás közben is! – Hívta fel a figyelmet az Agrárközösség facebook oldalán.  
 • Szűkül a termőföldpiac, de növekednek az árak a tavalyihoz képest. Hogy mennyit ér most egy hektár termőföld, megtudhatja az Agro Napló cikkéből.
  • Áder János visszadobta a kárpótlási törvény módosító javaslatát. „Áder János azt tartja aggályosnak, hogy az új rendelkezés nem határozza meg, mire terjed ki az állam tulajdonszerzése, a törvény szövege alapján ugyanis a szövetkezetek által használt teljes területet felölelik.” – Írta meg a hírt az Agrárszektor.
 • Az „Öntözési nyilvántartás” adatlapot is vezetnie kell a beépített öntözőrendszerrel vagy lineárral rendelkező táblák esetén. Az öntözés szerepéről a Felsőfokon.hu honlapon megjelent cikk számol be.

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • „A Növekedési Hitelprogram az elmúlt években jelentős szerepet töltött be a mezőgazdaság forrásellátottságának biztosításában: a program második szakaszában mintegy 2200 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, csaknem 270 milliárd forint összegben.” További érdekes részletes elemzést olvashatunk a Privát Bankár oldalán.
 • Szélesednek a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok és további együttműködési megállapodások aláírására is van lehetőség. – Adta hírül az OrientPress Hírügynökség.

 Gazdahely hírek:

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay.com

0 Tovább

A hét agrárhíre: megszűnik az MVH!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 13. rész

2016. június 11.- 17. közötti online cikkekből

 

 • A HÉT HÍRE: Megszűnik az MVH és az NFA! A NéBIH hatósági feladatai pedig kormányhivatalokhoz kerülnek. Olvasható az Agroinformon.

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • Jön a barack és a dinnye szezonja! Mindkét gyümölcs esetén jó termésre számíthatunk. Bővebb infok a hirado.hu-n és a Magro-n olvashatók.
 • Komoly szerepet játszanak a nők az agrárinnovációban. A hölgyek agráriumban betöltött szerepéről konferenciát tartottak június 14-én, melyről a NAK is beszámolt honlapján.

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • A be nem fizetett kamarai tagdíjakat ezentúl adóként is behajthatja a NAK az Agroinform cikke szerint.
 • „1 milliárd forint áll az aktív mezőgazdasági termelők rendelkezésére a területi vízvisszatartás, a szennyezések csökkentése, valamint a vizek mennyiségi és minőségi védelmének megteremtésére. A területalapú, vissza nem térítendő támogatásra július 11. és 2018. július 11. között nyújthatják be kérelmüket a pályázók. Az első értékelési határnap augusztus 9.” Olvasson tovább az Agrotrenden!
 • Ezekben a hetekben kezdenek kikelni a szőlőkabóca lárvák- figyelmeztet a Magro.
 • Az Agrofórum cikkében mindent megtudhatnak a köztesnövény-keverékek alkalmazásáról a zöldítésben.
 • A mennyiséggel nem lesz gond, de ha marad a csapadékos idő, még romolhat a búza minősége. A Világgazdaságnak nyilatkozott a GOSZ elnöke.
 • Bányászattal juthatna ásványi nyersanyagokhoz a mezőgazdaságunk. A hazai termőföldekre évente 1 - 1,5 millió tonna mészkő- és dolomitőrlemény, illetve murva lenne szükséges, azonban ennek csak töredékét hasznosítják, holott elérhető lenne. Írta az OrientPress Hírügynökség.

 

 A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!