Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fiatal Gazda sztori: A legfontosabb az elhivatottság

fiatal gazda sztori

Fotó: Májer Tamás

Májer Tamás vagyok, 26 éves, fiatal gazda nyertes és egyéni vállalkozó.

A családom generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal , így nagyon közel áll hozzám a téma, hisz ebben nőttem fel. Mindig is vonzott ez a világ, bár az élet útjai néha másfelé sodortak, 18 évesen már Németországban dolgoztam, mivel a munka szeretete a szüleimtől rám ragadt. 3 évet dolgoztam kint, de a szívem ez idő alatt is húzott vissza az állatok és növények rengetegébe. Ezért is adtam be az aranykalászos és mezőgazdasági technikusi papírok megszerzése után 2014-ben a fiatal gazda pályázatot, amely pozitív elbírálást kapott, így ráléptünk a gazdálkodás változatos, nem mindig vidám , rögös világához vezető útra. A pályázat beadásakor fontos szerepet játszott az értékek megőrzése, az elhivatottság, hisz a családom életében ez mindig is jelen volt az évek során, a munka szeretete átjárta az életünket a kezdetektől fogva.

Vállalkozásom állatok közül elsősorban juhokkal, szarvasmarhákkal és kecskékkel foglalkozik, de a változatosság kedvéért van még baromfi, póniló és sertés is. Növények közül lucerna és a kukorica a domináns faj, amely az állatok etetésében fontos szerepet játszik. Telephellyel is rendelkezünk így az állatok tartása nem okoz problémát. A mindennapi teendők ellátásában természetesen a családom is kiveszi a részét, így teljes egészében családi gazdaságnak mondható.

Az elkövetkező években szeretném kamatoztatni mindazt a tapasztalatot és tudást amit a szüleimtől, nagybátyámtól és a nagyapámtól kaptam. Ezáltal biztos megélhetési forrást biztosítani a családom számára és célom olyan gazdaság létrehozása és felépítése amelyben valóban visszatükröződik az elhivatottság, az állatok és a munka szeretete és hogy soha ne felejtsük el hogy honnan is indultunk.

A teljes sztoriért lapozzon ide: gazdahely.hu

Ha Ön is megírná történetét, írjon a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

0 Tovább

Most legalizálhatóak az illegális kutak!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 20. rész

2016. július 30.- augusztus 5. közötti online cikkekből

 

  • Ilyen még nem volt! 2018 végéig legalizálhatóak az illegálisan fúrt kutak! (NAK)
  • Baranyában Mindszentgodisa közelében kapott lángra egy bálázógép hétfő délelőtt, majd Tolnában Nagyvejkén gyulladt ki egy bálázógép kedd délután. (Pécsi Stop)

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Pécsi Stop/Komlói HTP

  • A fiatalabb, kisebb területen gazdálkodó növénytermesztők a legoptimistábbak, ugyanis ebben a ciklusban már a kisüzemek és a nagyüzemek közötti 80-20 százalékos arány szerint oszlanak el a támogatások. (Világgazdaság)
  • Emelkedett a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma az idén; az első három hónapban már több mint 211 ezer embert foglalkoztatott ez az ágazat. A foglalkoztatás-bővülés jórészt az egyéni gazdaságokban és a kisméretű gazdasági szervezeteknél ment végbe. (ProfitLine)
  • Csaknem 300 kiállítót várnak a 25. Farmer Expón, melyet augusztus 18-21. között rendeznek meg a Debreceni Egyetem agrár campusán. (Agro Napló)
  • „Nem biztos, hogy minden gazdának, minden célra az a jó, amit rátukmálna a marketing.” Az új magyar traktor bemutatkozott a Totalcarnak is!
  • Az amerikai szőlőkabóca megjelenésére figyelmeztetnek több megyében a növényvédelmi hatóságok. Itt az ideje védekezni a szőlő aranyszínű sárgaságát terjesztő rovar ellen. (Agrárszektor)

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

KÖVESSEN MINKET FACEBOOKON IS!

 

0 Tovább

Kezdődik az őznász, Óvatosan az utakon!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 19. rész

2016. július 23.- július 29. közötti online cikkekből

 

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Fotó forrása: vadaszativedegylet.hu (Blaumann Ödön)

  • Még 9 milliárd forint elérhető a kertészeti ültetvény pályázaton! Ha eddig nem adta be, akkor sem maradt le semmiről. (Magro)
  • Tatabányán újra termesztik a 10ezer éves ősi búzafajtát, az alakort. (KEMMA
  • Vigyázzanak, a pokémon vadászok a földekre is betévednek…(Agrárszektor)
  • A 79 forintos dinnye ellen tiltakoztak a termelők a budaörsi tesco előtt. (hirado.hu)

heti mezőgazdasági cikkajánló

 Fotó: MTI (Soós Lajos)

  • Új, szúnyogok által terjesztett járvány veszélyezteti a szarvasmarhákat. A bőrcsomósodás-kór már a szomszéd országokban is felütötte fejét. (Magro)
  • Eljött a lekvárfőzés ideje, várhatóan a héten a legolcsóbb a kajszi a nagybanin. (GAZDAHELY BLOG)
  • A törökszentmiklósi gazdákat indokolatlanul büntették a főút használata miatt. (Agrotrend)
  • Újabb szörnyű traktoros baleset történt a héten. A vonat-traktor ütközés után a haszonjármű vezetőjének életét nem tudták megmenteni. (Agroinform)
  • Besze Gábor Guiness-rekordot állított fel puszta 17-es fogatával, melyhez ezúton is gratulálunk!!! (GAZDAHELY facebook)

heti mezőgazdasági cikkajánló

Forrás: hirado.hu; MTI fotó

GAZDAHELY hírek:

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

0 Tovább

Most vegye meg lekvárfőzéshez a friss, magyar kajszit!

A meleg időjárás megtette hatását, sorra kezdenek érni a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Jelenleg a kajszibarack érik intenzíven, a nagybani piacokon már kapható a hazai termés. A jelenlegi árak az előző 3 év átlagától nem térnek el. Kérdés – ha folytatódik a trend – meddig csökkenhet a lekvárnak és pálinkának is elsőrangú gyümölcs ára a piacokon?

Fotó: pixabay

A kajszibarack árára sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy stabil volt az elmúlt 3 évben. Jellemzően a 24-25. héten jelent meg a gyümölcs a Magro.hu agrár piactér által vizsgált Budapesti Nagybani Piacon.

Jelenleg 475 forintot kell fizetni egy kiló kajsziért a Budapesti Nagybani Piacon.

Ideje felkészülni, ugyanis várhatóan ezen a héten érheti el a kajszi ára a mélypontot, valahol 360 és 380 forint között. Az előre jelzett ár természetesen csak tájékoztató jellegű, egy komolyabb vihar jelentősen megemelheti a gyümölcs árát a piacokon. Így aki lekvárt szeretne befőzni, most szerezze be a friss, magyar kajszit a piacokon.

Forrás: Magro.hu mezőgazdasági piactér

 

 

0 Tovább

Idegenek kéznyoma a gabonatáblákban

Az 1970-es években Nagy-Britanniában jelent meg először az az érdekes jelenség, amit gabonakörnek nevezünk. Mai viccek sorába is beillene, hogy a "brit tudósok" ezt a jelenséget az UFO-knak tulajdonították. Persze erre azonnal ufo-hívők mozdultak meg, szekták születtek, melyek szeánszokat tartottak a körökben, hiszen ott áramlik az energia, érezhetően! Gyógyultak, töltődtek, találkoztak, amolyan harmadik típusban ám, nem csak simán egyesben. :)

Majd a körök elterjedtek szerte a világban és hogy-hogy nem, ami kezdetben csak egy szimpla kör volt, a technika fejlődésével (na és az internet megjelenésével) hirtelen bonyolult, geometriai alakzatot vett fel. Sőt egészen a képzőművészeti alkotásokig fellelhető ma már ez a megosztó jelenség.

Nekünk nem célunk megmondani, hogy honnan jönnek, hogy valóban idegenek készítik-e, vagy hóbortos fiatal matekzsenik. Rengeteg video, oldal, blogposzt, fotó és teória született a témában és olyan ez, mint a Bermuda-háromszög: örök misztérium marad, mert kell ilyen is az unatkozó embereknek.

Magyarországon annyira nem terjedtek el, lehet azért, mert itt nincsenek akkora táblák, amiben igazán nagyot és művészit lehetne alkotni, de lehet, hogy egyszerűen itt nem érnek rá ilyenekre az emberek.

Most tekintsünk el attól, hogy esetleg milyen anyagi károkat okozhat egy nagyobb kiterjedésű gabonakör a gazdának… és nézzünk meg pár agrárművészeti alkotást, amit "idegen" kezek, űrhajók, plazmagömbök, stb. (képzeljen bele ki-ki amit szeretne) készítettek!

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

idegen

Fotók forrása: Pinterest

0 Tovább