Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 22. rész

2016. augusztus 20.- 26. közötti online cikkekből

 

  • 16 tagállam tejtermelői tüntettek az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt, mert a tejkvóta eltörlésével a multik kiszorítják a piacról a kistermelőket, a családi gazdaságokat. (Euronews)

Fotó: pixabay

  • A fiatal gazdák többségében önállóan értékesítik a termékeiket, mindössze 14%-uk értékesítései folynak termelői csoporton keresztül. A gazdatársakkal közösen történő beszerzések aránya 12%. (Agrárszektor)
  • A kora tavasszal felröppent cáfolatok dacára a június 13-án megjelent kormányhatározat szerint számos agrárkötődésű háttérintézménnyel együtt 2017 januárjától jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is. (Agrárunió)
  • A nemzeti élelmiszergazdasági program hosszú távra kijelöli a magyarországi élelmiszer-termelés főbb irányait, a program vitáját hamarosan elindítják. Nem öt-hét évre, hanem hosszabb távra ki kell jelölni, hogy Magyarország GMO-mentes, hagyományos mezőgazdasági termelést kíván folytatni, még több minőségi élelmiszert előállítani, és még több embernek megélhetést biztosítani ebből. (Hirado.hu)
  • Jövő hónaptól az új AKG-kiírás, a kertészeti gépvásárlási, a fiatal gazda támogatási, valamint az időjárási kockázatcsökkentő keret is hozzáférhető lesz, pluszban október közepén kezdődhet az agrártámogatások előlegfizetése. (Agroinform)
  • A jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma is enyhén csökkent tavalyhoz képest, de még így is 44 703 hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a jég miatt az idén. Különösen a szőlőskertekben súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők. (Wine Flow)
  • Mintegy 50-80 ezer ember hiányzik a hazai zöldség-gyümölcs ágazatból az idénymunkák időszaka alatt, ennyi dolgozót tehát minden további nélkül fel tudna venni a szektor kézimunka-igényes része. (Világgazdaság)

 

Friss a Gazdahelyen:

  • Annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. Tovább…
  • Az AKG-ban az egyes gyepes célprogramok esetén szigorú előírásokat kell vállalnia annak, akinek valamelyik területe ezekben részt vesz. Ebben a bejegyzésben most összefoglaltam a kaszálás szabályait!
  • Megjelent a NEM mezőgazdasági tevékenység indítását célzó pályázat! Részletek itt!
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…
  • Szabados Andor, alpesi kecsketenyésztő fiatal gazda mutatkozott be a blogunkon, részletes leírása nagy segítség lehet a pályázásra készülőknek!

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.