Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2017.2.25-03.03.

 heti mezőgazdasági cikkajánló

 • A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területére, 2017. március 3 –ától átmeneti időre. (FireLife- Erdőtűz-megelőzési Projekt)
 • Az Európai Unió az agrártámogatások csökkentésével szerezne pénzt a migránsválság költségeire. Az Európai Unióban az agrártámogatások csökkentésével és új bevételi források megteremtésével lehetne fedezetet találni a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire. (888.hu)
 • Tovább erősíti az eszköztárát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez, ebben kulcsfontosságú szerepe lesz az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer (Intel) kifejlesztésének és felhasználásának. (Nébih)
 • Március 16-tól lehet benyújtani a Fiatal Gazda támogatási kérelmeket. A felhívás keretében újonnan létrehozott mezőgazdasági vállalkozás támogatására, az üzleti tervben vállalt, azzal szorosan összefüggő és ahhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére nyerhető 40.000 eurónak megfelelő forintösszeg. (Állattenyésztők)
 • A sertéspiaci- és a tejválság rávilágított arra, hogy a magyar mezőgazdaság nem rendelkezik elég tároló- és feldolgozókapacitással, ami miatt duplán veszítettek a magyar gazdák. (Világgazdaság)
 • A főbb ágazatok közül leginkább az agrárium nyújtott elismerésre méltó teljesítményt. A mezőgazdasági értékesítés volumene január–decemberben 15,9 százalékkal múlta felül a korábbit, az ágazat bruttó hozzáadott értéke pedig (előző évi áron) 18 százalékkal gyarapodott 2016-ban. (Adó Online)
 • A termelőknek fel kell készülniük arra, hogy a támogatások csökkenni fognak, és így kell talpon maradniuk. Ennek pedig csak egy módja van: a versenyképesség erősítése a hatékonyság javításával. (NAK)
 • A cél az, hogy a fiatalokat bent tartsuk a mezőgazdaságban. Különböző szolgáltatások igénybevételével sokaknak akár ingyenes is lehet majd a kamarai tagság. (Kamara Online)
 • Negyvenezer hektáron már teljes egészében, 150-200 ezer hektáron pedig részben precíziós gazdálkodás folyik. (Webradio)
 • A múlt hónapban a gabonaárak 2,5 százalékkal emelkedtek januárhoz képest. A búza jelentősen, a kukorica és a rizs pedig közepes mértékben drágult. A tejtermékekért is valamelyest többet kellett fizetni februárban, főleg a vajért és tejporért. (AgroTrend)
 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, ha 2018 után az Európai Unió nem engedélyezi tovább a fordított áfafizetést, akkor csökkentsék 5 százalékra a gabonafélék áfakulcsát, hogy így akadályozzák meg a feketegazdaság újbóli megerősödését. (Piac és Profit)
 • Márciusban jelenik meg az a jogszabály, amely az egységes kérelem változásait tartalmazza. Az FM elsősorban a zöldítés és a terméshez kötött támogatások előírásait módosította, figyelembe véve a termelők és az érdekképviseleti szervek javaslatait. (Agro Napló)
 • A biológiai mezőgazdálkodás több síkon is megteremtette elméleti és gyakorlati hátterét, képes ellenőrzött, jó minőségű és teljes értékű zöldség, gyümölcs, gabona és mag előállítására, melyeknek nagy az enzim, vitamin tartalma, frissességét és beltartalmi értékét tekintve értékes táplálékot nyújt a fogyasztók részére, amelyet a társadalom minden tagja jogosan elvár. (Agrár Média Iroda)
 • Már 2020 körül valósággá válhat az, ami nem is olyan régen tudományos fantasztikumnak számított volna: A földműves az irodájában ül a számítógépénél, az automata traktor pedig kint a földeken önállóan dolgozik. (Privátbankár)

==============================================================

heti mezőgazdasági cikkajánló
További érdekes cikkekért látogasson el a Gazdahelyre!

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.