Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt.
Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt és itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Dulai-Fenyős Lilla írta le történetüket:

Dulai-Fenyős Lilla környezetgazdálkodási agrármérnök vagyok, egy szerető férj felesége és 3 gyermek büszke anyukája. Kiskőrösön nőttem fel, már gyermekkoromban közelebbi ismeretséget kötöttem a mezőgazdaság világával, a nagyszüleim családi összefogással a háztáji állattartás mellett növénytermesztéssel is foglalkoztak. Gyermekként nagy élvezettel segítettünk, habár sokan úgy vélik nem a legjobb elfoglaltság a gyermekeknek a mezőgazdasági munka végzése. Férjem családja is gazdálkodik. Mikor lehetőségünk nyílt szőlőt telepíteni egyre többet motoszkált a fejünkben a gondolat, miszerint jó lenne tovább bővíteni kis gazdaságunkat. Tudtuk azonban, hogy ehhez tőkére van szükségünk. Így pályáztunk 2012-ben az EMVA fiatal gazda kiírására, és még ugyanebben az évben meg is kaptam a nyertes határozatot. Sokáig tervezgettük a pályázatot. Látva, hogy milyen nehéz földterületekhez jutni a kisebb gazdálkodóknak, a területekkel volt a legnagyobb gondunk. Kiskőrösön, ahol élünk nehéz nagyobb egybefüggő területhez jutni. Mivel én nem számolhattam családi földekkel így a területeink 90%-át meg kellett vásárolni. Az elnyert fiatal gazda pályázat nélkül lehetetlen lett volna elindulnom a saját gazdaságom megvalósításának útján. A férjem és én is kipróbáltuk magunkat a versenyszféra területén, de rájöttünk, hogy vállalkozóként a közös munka során több időt tudunk együtt tölteni. Emellett nem kevés büszkeséggel tölt el egy-egy akadály leküzdése. Igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magunk urai” vagyunk.

A térségre jellemző hagyományos szőlőtermesztés mellett a több lábon állás érdekében kertészeti növények termesztését folytatjuk. Egy takaros kis tanyán éljük a szezon nagy részét és a hozzá tartozó fél hektáron van a gazdaságunk központja, 1500 m2 fóliával és szabadföldi kápia paprikával.

fiatal gazda sztori

A fóliában a kápia paprika mellett a szamóca is helyet kapott.

fiatal gazda sztori

2 hektár barackos és 1 ha szőlő idén fordul majd termőre. Ezek adják majd a bevételünk nagy részét. Emellett sütőtököt és csemegekukoricát termesztünk további 2,5 ha-on.

Nekünk ez már a 4. évünk. Elmondhatjuk, hogy megjártuk a mennyet és poklot is. Láttuk mind azt a szépségét és nehézségét ennek az életnek, amit nyújtani tud.

Mivel már tavaly sikerült teljesíteni a vállalt üzemméretet és aránylag stabil piacot alakítottunk ki az elmúlt években, így mertünk álmodni és pályáztunk a tanya felújítására. A cél elsősorban a tanyaépület komfortosabbá tétele és az állagmegóvás volt. További célként szeretnénk egy önellátó gazdaságot létrehozni, amely a család ellátása mellett piacra is termel. A tavalyi év is felhívta rá a figyelmünket, hogy a mai időjárási viszonyok és a klímaváltozás miatt törekednünk kell a védett környezetben való termelésre, így jövőre mindenképp megpályázzuk egy 3000 m2-es modern fóliasátor építését.

fiatal gazda sztori

Szükségünk van modernebb művelő eszközök beszerzésére is, amihez további jó pályázati lehetőségek mutatkoznak. A termelő tevékenység mellett nagy figyelmet fordítunk közösségi kapcsolatainkra is, fontos a gazdatársainkkal való segítő, jó együttműködés, a városközösség életébe való segítő részvétel, a gyermekeknek szervezett tanyalátogatás. A gazdaság vezetése a háztartás és a három gyermek mellett igazi kihívást jelent, amit az adminisztrációs tennivalók nem könnyítenek meg. Szoros időbeosztást igényel minden egyes nap.

A gyerekeink azonban már ebben nőnek fel és nagyon élvezik a mezőgazdasági életforma által nyújtott szabadságot, a friss levegőt, az állatokkal töltött időt és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Remélem, hogy a gazdálkodás iránti szeretet nem csökken bennük az évek múlásával sem és ha eljön az ideje egy jól működő gazdaságot vehetnek át.

A fotók Dulai-Fenyős Lilla saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!