Az okostelefonok és a bárhol, bármikor elérhető internet világát éljük, így lassan, de biztosan beszivárgott az e-technológia a mezőgazdaság világába is. Sok cég ki is használja ezt és nem csak a termékeiket fejlesztik, hanem mobil alkalmazást is ajánlanak a termékük mellé. Ezzel tulajdonképpen egy profi, önmagában zárt szaktanácsadói, értékesítői rendszert is ki tudnak akár építeni. Számos példát láthatunk, ha csak a nagy nevekre keresünk rá a mobil alkalmazás áruházban (pl.: DuPont, Yara, Bayer). Azt azonban el kell ismernünk, hogy ahhoz képest sajnos a magyar nyelvű alkalmazások elérhetősége még nem olyan széleskörű, mint az angol nyelvű alkalmazásoké. Ezért mindenképpen van hová fejlődnie a magyar mobil applikációkat gyártó vagy fordító cégeknek! Mi nagyon várjuk az újdonságokat! :)

TOP

Fotó forrása: pixabay.com

Megkérdeztük facebook-oldalunkon és honlapunk olvasói között, hogy melyek azok a mobil applikációk, amelyek segítik a gazdálkodást és rendszeresen használnak?

A válaszok alapján íme a 7 legnépszerűbb mezőgazdasági applikáció:

  1. Measure Map Lite:

Angol nyelvű területmérő alkalmazás. Kevés nyelvtudással is viszonylag könnyen alkalmazható. Sokszögek felvételére van lehetőségünk, aminek a kerületét és területét mondja meg nagy pontossággal ez az alkalmazás, hiszen a Google Maps GPS rendszerét veszi alapul a méréshez.

    2. Genezis 365:

A Péti Nitrogénművek Zrt. saját fejlesztésű, magyar nyelvű alkalmazása, amely a tápanyagutánpótlásban segítheti a gazdálkodót. Nem csak annak érdemes letölteni, aki később a műtrágyát is a cégtől kívánja beszerezni, hanem annak is, aki nincs tisztában az adott növény tápanyagigényével. Növényenként részletes leírást ad a tápanyagigényről, a tápanyagutánpótlási időszakokról. (Ehhez javasolja a cég saját műtrágyáit.) A hiánytüneteket is ismerteti, valamint saját határidőnaplóként is funkcionál. Emellett beleépítettek egy agrometeorológiai előrejelzéső funkciót is.

TOP

Képernyőfotó a Genezis 365 alkalmazásból

    3. New Holland Farming Weather:

Angol nyelvű meteorológiai alkalmazás. Olyan fontos meteorológiai adatokat szolgáltat, mint az időjárás előrejelzés, páratartalom, légnyomás, széllökés és irány, kalendárium. Ezen kívül van 'alert' funkció, amely segítségével veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztet.

    4. TeeJet Sprayselect:

Angol nyelvű alkalmazás, amely segít megtalálni a megfelelő permetező fúvókát. Ehhez csak meg kell adni a sebességet, a távolságot és a kijuttatni kívánt permetlé mennyiségét. A program ezek alapján felajánlja az alkalmazható fúvókákat, így könnyű a legmegfelelőbbet kiválasztani.

    5. Yara Check IT:

Ez egy nagyon látványos alkalmazás, amely magyar nyelven is elérhető. A tápanyag hiánybetegségek leírását tartalmazza, de ami a legnagyszerűbb benne, hogy a hiánybetegségek felismerését nagy felbontású referenciafotókkal segíti.

TOP

Képernyőfotó a Yara CheckIT alkalmazásából

    6. Agro-Assist:

A Pioneer saját alkalmazása, magyar nyelven, amely tulajdonképpen egy 'mindenes' alkalmazásként használható. Rengeteg funkció van benne, úgy mint: elektronikus agrárgazdálkodási napló,  a gazdálkodási terület csapadékadatainak nyomonkövetése, kártevő riasztás, termékadatbázis, kísérleti eredmények, naptár. Sokoldalú naplózást tesz lehetővé, hiszen rögzíthető benne a napi csapadékmennyiség, az öntözés, a szántóföldi munkák, a trágyázás, a növényvédelem és egyéb megfigyeléseink is. Az így naplózott tevékenységünket akár közvetlenül a saját agronómusunknak is továbbítja.

TOP

   Képernyőfotó az Agro-Assist alkalmazásból

7. e-farmer:

Egyszerű magyar nyelvű mezőgazdasági szoftveralkalmazás, amellyel elektronikus térképet készíthet a földterületeiről és folyamatosan áttekintheti a korábban ültetett kultúrákat. Továbbá minden földterületen elvégzett műveletről naplót vezethet.

A fenti sorrend semmiféle fontossági, népszerűségi sorrendet nem tükröz. Az említett alkalmazások nagyjából egyenlő számban lettek megjelölve a válaszadóink által.

Ha Ön más alkalmazást is használ, írja meg itt kommentben!

A 'TOP' kategóriát rendszeres cikksorozatnak szánjuk a blogon, így nagy segítség lenne, ha a következő készülő cikkhez segítséget nyújtana a gazdahely.hu főoldalán található kérdőív kitöltésével, melyben arra vagyunk kíváncsiak, melyek az Önök kedvenc traktormárkái!

-GAZDAHELY-