Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 24. rész

2016. szeptember 10.- szeptember 16. közötti online cikkekből

 

  • Még a következő hónapban megjelenik a kertészeti gépbeszerzést célzó felhívás. Az összesen 18,08 milliárd forintos kerettel induló pályázatra december második felétől jelentkezhetnek a gazdálkodók. (Agroinform)
  • A múlt heti megbetegedés után ismét lépfene gyanús szarvasmarhát vizsgál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. Mindkét eset Békés megyei, legelőn tartott szarvasmarha állományokat érint. (Promenád)
  • Számíthatunk az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) támogatására az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség egyre komolyabb veszélyt jelentő problémája kapcsán. A bejelentés egy héttel az ENSZ közgyűlés tematikus vitája előtt érkezett. (Profitline)
  • A zöldítés egyéves tapasztalatairól kiadott uniós anyag szerint a gazdálkodók nem azokat a lehetőségeket választották, amelyek a környezet szempontjából a legpraktikusabbak, ezért lazítanának az eddig nem preferált elemek szigorúságán. (Agroinform)

 

Friss a Gazdahelyen:

  • A termelők augusztusban is csak tehetetlenül szemlélhették a búzaárak tovább tartó „mélyrepülését”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Tovább…

 

  • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.