A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 1. rész

2016. március 12.-18. közötti online cikkekből

  • Részletes cikket tett közzé az Agrofórum a kukorica rovarölő szeres kezeléséről, melyet Dr. Keszthelyi Sándor írt. Különszedve ír a hatóanyag csoportokról, valamint a hatásmechanizmusokról. Minden csoportnál kifejti a hátrányt is, valamint a környezeti hatást. A cikk IDE kattintva olvasható.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Az MMG Online összegezte a szőlőültetvények állapotát az idei enyhe tél után, mely bár nem tett jót a szőlőnek, mégis egyelőre nem látszanak a növényegészségügyi károk. ITT olvashatja el az összefoglalót.
  • A sertés áfa csökkentés hatásait elemzi ez a cikk a kormány.hu-n. A monitorozás eredményei alapján az áfacsökkentés magával hozta a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését.
  • Az Agrárszektor itt olvasható cikke elemzi a belvízhelyzetet, emellett kiemeli, hogy gazdálkodói hibák miatt (is) jut el évről évre idáig a helyzet. Kiemeli, hogy a szervestrágyázás csökkenése mellett a nem megfelelő időben és nem megfelelő gépekkel végzett talajmunka is közrejátszik a talajok belvizesedésében.
  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján már többször közzétette, hogy le kell cserélni az őstermelő igazolványokat, melynek határidejét korábban március 20-ában állapították meg. Mivel azonban ez a nap vasárnapra esik, így még 21-én, azaz hétfőn van lehetőség a cserére! Bővebb infot itt kaphatnak az érintettek.
  • A glifozát betiltásáról már régóta beszélnek a törvényhozók. Most várhatóan pár héten belül megszületik az EU-s döntés ez ügyben. A kérdéskör részleteit a Magyar Idők cikke tárgyalja.
  • Az első év nem volt zökkenőmentes, a gazdálkodók többsége mégis megfelelt a zöldítési előírásoknak- írta a gazdablog (ami nem a gazdahely blogja :))
  • Újra indul a Vidék Kaland, melyet az AGRYA már hatodik éve hirdet meg. Ennek során városi fiatalok vidéki fiatal gazdák birtokát látogathatják meg idén először Magyarországon. Ezen kívül a már megszokott módon pedig egy hétre székelyföldi vagy felvidéki gazdákhoz költözhetnek. A program részleteiről az Agro Naplóban olvashatnak.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

-GAZDAHELY-

Fotók forrása: pixabay