1 millió forint az eltűnt növényvédőszerek nyomravezetőjének!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 5. rész
 

2016. április 9.-22. közötti online cikkekből

Kivételesen az elmúlt két hét mezőgazdasági cikkeit szemlézzük, mert múlt pénteken kimaradt ez a posztunk. Sebaj, nem maradnak le semmiről! ;) Olvassanak tovább!

⦁ A növényvédelmi előrejelzésben, figyelmeztetésben is segít a NAK! A Növényorvosi Kamara részvételével indult el honlapjukon  az a felület, ahol megyére és kultúrára keresve nézhetjük meg, hogy az adott héten mit figyeltek meg a növényvédelmi szakértők.
⦁ Durván 60-40% a fiúk-lányok aránya a mezőgazdasági képzésben! Egyre több nő keresi boldogulását az agráriumban- írta az Agrotrend.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: 123RF

 • Messze vagyunk az USA átlagaitól, még messzebb a csúcsterméseiktől. Az Agrárszektor cikke szerint  tavaly akadt olyan kukoricatermesztő az Egyesült Államokban, aki hektáronként 33,5 tonnás termést tudott betakarítani. Ettől az 5,7 tonnás elmúlt évi magyar átlagtermés, de még a Magyar Kukorica Klub fajtakísérleti versenyében öntözés nélkül elért, 13,6 tonnás átlaghozam is messze elmaradt.
 •  Az Agronapló cikkében Jordán László válaszolta meg az új növényvédelmi rendelet aggályos kérdéseit.
 •  Kiürül a magyar vidék! Figyelmeztett az mno. A vidékfejlesztési program forrásainak 3/4-ét agrárvállalkozások kapják és csak a maradékon osztozhatnak a kisgazdák. "Nagyon úgy tűnik, a magyar politikai elitnek nincs megoldása, nincs jövőképe arról, mi legyen a magyar faluval."
 • 15 ezer tonna eladatlan étkezési alma áll a szabolcsi hűtőházakban. A Híradó.hu számolt be a termelőket ért tetemes kárról.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay

⦁ Megkezdték az AKG és ÖKO támogatásokra pályázók értesítését az eredményükről- tette közzé a hírt az Agrofórum.
⦁ Az Agrárszektor utána járt, hogy vannak gazdák, akik nem szerelték föl a most már kötelező deflektorokat, inkább abban bíznak, hogy megússzák hatósági ellenőrzés nélkül...
⦁ Az Agroinform Gyuricza Csabával készített interjút, melyből kiderül, hogy más ütemben kell idéntől a kifizetésekre számítani, mint eddig, hiszen változott a Közös Agrárpolitika. Az igénylő dokumentumokban is vannak módosítások, így nem lehet automatikusan kitölteni, fontos odafigyelni- hívják fel a gazdálkodók figyelmét a cikkben.
⦁ Egy rendszerhiba folytán több, mint 5000 őstermelői engedélyt adtak ki hibásan! Az Öné közte van? Olvasson utána itt!
⦁ Az éghajlatváltozással kapcsolatos részletes és összehangolt adatbázis, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) május elsején kezdi meg a működését - számolt be a hírről az Agrotrend. A rendszer célja a gazdák segítése, információ szolgáltatása a felszín alatti vízekről, vízbázisokról.
⦁ A NAK az elmúlt év tapasztalatai alapján frissítette a Zöldítés kézikönyvet, mely letölthető ide kattintva.
⦁ Mintegy 3 tonnányi növényvédőszert loptak el egy mezőgazdasági cégtől! A nyomravezetőnek 1 millió forint jutalom jár!


Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!
Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre!

- GAZDAHELY -

0 Tovább

A tehénmeneten innen és túl

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 4. rész

2016. április 2.-8. közötti online cikkekből

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: origo.hu

 • Tehenek felvonulásával kezdődött a hét. A tejtermelők szerint az unió és az állam által nyújtott támogatások nem elegendőek. A nyerstej ára 55-72 forint között van, holott az előállítási költsége 95- 105 forint literenként- írta a Világgazdaság. 
 • Egységesített, ingyenes gazdálkodási napló szoftverrel segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a gazdálkodókat. A szoftver ide kattintva érhető el és egy regisztráció után már használható is. (Ha Ön továbbra sem szeretne időt tölteni a gazdálkodási napló vezetésével, bízza ránk! Kérje ajánlatunkat honlapunkon keresztül!)
 • Az MVH felkészült az egységes támogatási kérelmek befogadására. Az elektronikus benyújtó felület április 7-én megnyílt. A kérelmek beadási határideje május 17.!
 • Megkezdődött a növényvédelmi szezon. A NÉBIH felhívja a figyelmet a méhkímélő technológia alkalmazására, tekintettel arra, hogy a korábban virágzó gyomnövények a táblákra vonzzák a méheket.
 • Mára egyre több cég alkalmazza a mobiltechnológiára alapuló adattovábbítást. A Smart Farming, vagy más néven precíziós gazdálkodás rohamosan terjed és fejlődik- írja a Piac & Profit.
 • heti mezőgazdasági cikkajánló

  Fotó forrása: Shutterstock 

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: Agrárágazat

 • Ha Önnek is most kell kiszámolnia a nettó árbevételét, hasznos lehet a Magro cikke, amely részletesen bemutatja a számítás módját.
 • Blogunkon megjelent a Pályázati kérdezz-felelek 3. része. Olvassa el és írjon, ha Ön is kérdezne!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

- GAZDAHELY -

0 Tovább

Pályáznék, de mire?

Sok pályázati lehetőség közül választhatnak jelenleg a mezőgazdasági termelők, de kérdezni sokszor nem tudnak hol. A sikeres pályázáshoz márpedig minden apró részletet ismerni kell! Tőlünk kérdezhetnek bátran, megválaszoljuk! ;)
Pályázati kérdezz-felelek rovatunk nem új, de itt az új blogon folytatjuk. Így ha Ön is kérdezne, görgessen a cikk aljára és megtudja, hová írhat!

Rovatunk első és második részét is elolvashatja ITT és ITT!

Pályázati kérdezz-felelek 3. rész

 1. Szeretnék pályázni az állattartó telepem korszerűsítésére. Milyen feltételeknek kell megfelelnem? Mire pályázhatok?

Nagyon fontos, hogy már működő mezőgazdasági vállalkozások, mezőgazdasági termelők pályázhatnak és a támogatási kérelem benyújtását megelőző lezárt üzleti évben legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezni kell.

A számítást segíti a STÉ kalkulátor: ITT

Az állattartó telepnek NÉBIH nyilvántartásban kell szerepelni és az árbevétel min. 50%-a mezőgazdasági tevékenységből kell, hogy származzon. Építéssel járó állattartási technológia korszerűsítésre és gépek, eszközök beszerzésére pályázhat. A támogatási arány jellemzően 50%, de ez csökkenet régiótól függően és egyes esetekben növekedhet is.

pályázati kérdezz-felelek

 Fotó: pixabay.com

 1. Szeretnénk egy biogazdálkodást elindítani, némi önerővel rendelkezem. 48 éves vagyok, és közgazdasági diplomám van. Érdeklődöm, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak jelenleg?

 Az Uniós forrásokhoz (pályázatokhoz) a legtöbb esetben szükség van önerőre, amely a legjobb esetben is a projekt nagyságának min. 30-35 %-a, ami azonban ettől sokkal fontosabb az az, hogy az un. teljes lezárt üzleti év további feltétel, amely a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó minimum árbevételhez is kötött.Ezek figyelembe vétele mellett jelenleg nem tudunk pályázati lehetőségre javaslatot tenni.

 1. A Pályázat beadása után, az elbírálás előtt az igényelt támogatási összeg csökkentésére van-e lehetőség, mivel a támogatandó állategységet nem jól állapítottuk meg az adott technológiai kód vonatkozásában? Vélhetően az összes tartani szándékozott állatlétszám nem fog változni, mivel egyéb kódokon igényelt támogatás miatt magasabb a vállalt létszám!

 Kérelmet módosítani beadást követően nem lehet, csak visszavonni. Azonban mindenképpen érdemes pontos információk birtokában cselekedni, mert a hibás megállapítás miatt nem biztos, hogy szükség van a csökkentésre, vagy visszavonásra, mivel a támogatói okirattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének 80%-át kell teljesíteni, így van némi mozgástér a végrehajtás során.

- VAVRÓ Márta -

TEMBUSU Consulting Kft.

vavro.marta@tembusu.hu

Ha Ön is kérdezne, írjon nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre, vagy keresse partnercégünket ITT!

0 Tovább

Új pályázati kiírások és legeltetési tilalom!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 3. rész

2016. március 26.-április 1. között megjelent online cikkekből

 • A hét legfontosabb híre, hogy új pályázati kiírások jelentek meg az állattartó telepek korszerűsítésére. Az összes részletet elérhetik IDE kattintva, honlapunkon.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: pixabay

 • A MAGOSZ elnöke szerint az orosz embargó súlyos következményekkel jár a mezőgazdaságunk számára. Írta cikkében a 24.hu.
 • 6-7 milliárd forintot szán a következő 3 évben az agrármarketingre a kormány. Az Agrárszektor írásából kiderül, hogy a nagyobb ágazatok mellett a bio- és ökotermékek marketingjének nagyobb figyelmet szentelnének.
 • Akár 200 milliárd forintot is adhatnak a bankok az idén kiírt Vidékfejlesztési Program pályázataihoz az önerő előteremtésére. A banki hitel pályázatokban nyújtott szerepéről bővebben a Világgazdaság publikált.
 • Szomszédoljunk egy kicsit! A Maszol érdekes statisztikát tett közzé, mely szerint 193 ezer traktor és valamivel kevesebb, mint 24 ezer, kalászosok betakarítására alkalmas kombájn van Romániában. Ezek közül Erdélyben dolgozik a legtöbb munkagép!

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: pixabay

 • Megjelent Szeőke Kálmán „Károkozó rovarok a mezőgazdaságban” című könyve, melyben a szerző több évtizedes szakmai tapasztalatát írja meg a jelen szakemberei számára. A könyvbemutatóról az Agroinform számolt be.
 • Lezárult az AKG és Öko-pályázatokra a jelentkezés! „Az AKG-s felhívásra 18 168-an nyújtottak be kérelmet és összesen 1,242 millió hektárra kértek támogatást. Ökogazdálkodási forrásokat pedig 2232-en igényeltek 136 ezer hektárnyi területre.”- derül ki az Agrárszektor cikkéből.
 • Blogunkon bemutattuk a héten a legnépszerűbb agrár mobil alkalmazásokat. Ha kíváncsi, mely applikációk segíthetik a munkáját, olvasson tovább.
 • A növények megfelelő kezdeti fejlődésében hatalmas szerepe van a starter műtrágyázásnak. Az Agrotrend körbenézett az újdonságok között e téren!
 • Ön tart poroltót a traktorján? Reméljük igen. Ha még sincs tisztában vele, mikor milyen oltóeszköz tárolása kötelező, olvassa el a tűzvédelmi tájékoztatót a Farmit oldalán!
 • Brit tudósok szerint eltűnhetnek Európa kőrisfái egy veszélyes kártevő miatt. A kutatási eredményekről az Erdő-mező online számolt be.
 • Az Agrotrend oldalán Zsigó György hívta fel a kertbarátok figyelmét a monília támadására. Védekezésre használható szerek listáját is olvashatják a felhívásban!
 • Holnap lép életbe az ország nagy részét érintő legeltetési tilalom a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt. Az érintett területekről a Magro tett közzé térképet. A vakcinázásról a NÉBIH honlapján fontos figyelmeztetést is olvashatunk: „Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére jutna, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!” Figyeljék a kihelyezett figyelmeztető táblákat is!

  heti mezőgazdasági cikkajánló

  Forrás: NÉBIH

 • A Földművelésügyi Minisztérium sajtóközleményében a parlagfű elleni védekezési kötelezettségre hívja fel a földhasználók figyelmét. Fontos a védekezést időben megkezdeni!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

-GAZDAHELY-

0 Tovább

TOP 7 mezőgazdálkodást segítő mobil applikáció

Az okostelefonok és a bárhol, bármikor elérhető internet világát éljük, így lassan, de biztosan beszivárgott az e-technológia a mezőgazdaság világába is. Sok cég ki is használja ezt és nem csak a termékeiket fejlesztik, hanem mobil alkalmazást is ajánlanak a termékük mellé. Ezzel tulajdonképpen egy profi, önmagában zárt szaktanácsadói, értékesítői rendszert is ki tudnak akár építeni. Számos példát láthatunk, ha csak a nagy nevekre keresünk rá a mobil alkalmazás áruházban (pl.: DuPont, Yara, Bayer). Azt azonban el kell ismernünk, hogy ahhoz képest sajnos a magyar nyelvű alkalmazások elérhetősége még nem olyan széleskörű, mint az angol nyelvű alkalmazásoké. Ezért mindenképpen van hová fejlődnie a magyar mobil applikációkat gyártó vagy fordító cégeknek! Mi nagyon várjuk az újdonságokat! :)

TOP

Fotó forrása: pixabay.com

Megkérdeztük facebook-oldalunkon és honlapunk olvasói között, hogy melyek azok a mobil applikációk, amelyek segítik a gazdálkodást és rendszeresen használnak?

A válaszok alapján íme a 7 legnépszerűbb mezőgazdasági applikáció:

 1. Measure Map Lite:

Angol nyelvű területmérő alkalmazás. Kevés nyelvtudással is viszonylag könnyen alkalmazható. Sokszögek felvételére van lehetőségünk, aminek a kerületét és területét mondja meg nagy pontossággal ez az alkalmazás, hiszen a Google Maps GPS rendszerét veszi alapul a méréshez.

    2. Genezis 365:

A Péti Nitrogénművek Zrt. saját fejlesztésű, magyar nyelvű alkalmazása, amely a tápanyagutánpótlásban segítheti a gazdálkodót. Nem csak annak érdemes letölteni, aki később a műtrágyát is a cégtől kívánja beszerezni, hanem annak is, aki nincs tisztában az adott növény tápanyagigényével. Növényenként részletes leírást ad a tápanyagigényről, a tápanyagutánpótlási időszakokról. (Ehhez javasolja a cég saját műtrágyáit.) A hiánytüneteket is ismerteti, valamint saját határidőnaplóként is funkcionál. Emellett beleépítettek egy agrometeorológiai előrejelzéső funkciót is.

TOP

Képernyőfotó a Genezis 365 alkalmazásból

    3. New Holland Farming Weather:

Angol nyelvű meteorológiai alkalmazás. Olyan fontos meteorológiai adatokat szolgáltat, mint az időjárás előrejelzés, páratartalom, légnyomás, széllökés és irány, kalendárium. Ezen kívül van 'alert' funkció, amely segítségével veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztet.

    4. TeeJet Sprayselect:

Angol nyelvű alkalmazás, amely segít megtalálni a megfelelő permetező fúvókát. Ehhez csak meg kell adni a sebességet, a távolságot és a kijuttatni kívánt permetlé mennyiségét. A program ezek alapján felajánlja az alkalmazható fúvókákat, így könnyű a legmegfelelőbbet kiválasztani.

    5. Yara Check IT:

Ez egy nagyon látványos alkalmazás, amely magyar nyelven is elérhető. A tápanyag hiánybetegségek leírását tartalmazza, de ami a legnagyszerűbb benne, hogy a hiánybetegségek felismerését nagy felbontású referenciafotókkal segíti.

TOP

Képernyőfotó a Yara CheckIT alkalmazásából

    6. Agro-Assist:

A Pioneer saját alkalmazása, magyar nyelven, amely tulajdonképpen egy 'mindenes' alkalmazásként használható. Rengeteg funkció van benne, úgy mint: elektronikus agrárgazdálkodási napló,  a gazdálkodási terület csapadékadatainak nyomonkövetése, kártevő riasztás, termékadatbázis, kísérleti eredmények, naptár. Sokoldalú naplózást tesz lehetővé, hiszen rögzíthető benne a napi csapadékmennyiség, az öntözés, a szántóföldi munkák, a trágyázás, a növényvédelem és egyéb megfigyeléseink is. Az így naplózott tevékenységünket akár közvetlenül a saját agronómusunknak is továbbítja.

TOP

   Képernyőfotó az Agro-Assist alkalmazásból

7. e-farmer:

Egyszerű magyar nyelvű mezőgazdasági szoftveralkalmazás, amellyel elektronikus térképet készíthet a földterületeiről és folyamatosan áttekintheti a korábban ültetett kultúrákat. Továbbá minden földterületen elvégzett műveletről naplót vezethet.

A fenti sorrend semmiféle fontossági, népszerűségi sorrendet nem tükröz. Az említett alkalmazások nagyjából egyenlő számban lettek megjelölve a válaszadóink által.

Ha Ön más alkalmazást is használ, írja meg itt kommentben!

A 'TOP' kategóriát rendszeres cikksorozatnak szánjuk a blogon, így nagy segítség lenne, ha a következő készülő cikkhez segítséget nyújtana a gazdahely.hu főoldalán található kérdőív kitöltésével, melyben arra vagyunk kíváncsiak, melyek az Önök kedvenc traktormárkái!

-GAZDAHELY-

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!