Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megkezdődött az aratás

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 14. rész

2016. június 18.- 24. közötti online cikkekből

  • Az ország déli megyéiben elkezdődött az aratás, az őszi árpát 4-5 tonna/hektár, a búzát 5 tonna/hektár termésre saccolják. A tavaszi belvizek miatt a betakarítható terület csökkent, valamivel kevesebb, mint 1 millió hektárról aratnak búzát idén. -Olvasható az Agro Napló oldalán.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A jövő évi költségvetésben több forrás jut az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, mint idén. Czerván György nyilatkozatáról az Agrotrend számolt be bővebben.
  • Mélyponton van a hazai tojástermelés. A felvásárlók a magyar termelőknek már 5 Ft-ot sem adnak a tojás darabjáért! Tovább elemzi a kialakult helyzetet a Magro.hu cikke.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Megkezdődött a tavalyi egységes kérelmek határozatainak kézbesítése. Mivel a határozatokban megadott fellebbezési idő elég rövid, érdemes figyelni a postaládát az aratás közben is! – Hívta fel a figyelmet az Agrárközösség facebook oldalán.  
  • Szűkül a termőföldpiac, de növekednek az árak a tavalyihoz képest. Hogy mennyit ér most egy hektár termőföld, megtudhatja az Agro Napló cikkéből.
    • Áder János visszadobta a kárpótlási törvény módosító javaslatát. „Áder János azt tartja aggályosnak, hogy az új rendelkezés nem határozza meg, mire terjed ki az állam tulajdonszerzése, a törvény szövege alapján ugyanis a szövetkezetek által használt teljes területet felölelik.” – Írta meg a hírt az Agrárszektor.
  • Az „Öntözési nyilvántartás” adatlapot is vezetnie kell a beépített öntözőrendszerrel vagy lineárral rendelkező táblák esetén. Az öntözés szerepéről a Felsőfokon.hu honlapon megjelent cikk számol be.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • „A Növekedési Hitelprogram az elmúlt években jelentős szerepet töltött be a mezőgazdaság forrásellátottságának biztosításában: a program második szakaszában mintegy 2200 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, csaknem 270 milliárd forint összegben.” További érdekes részletes elemzést olvashatunk a Privát Bankár oldalán.
  • Szélesednek a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok és további együttműködési megállapodások aláírására is van lehetőség. – Adta hírül az OrientPress Hírügynökség.

 Gazdahely hírek:

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay.com

0 Tovább

A hét agrárhíre: megszűnik az MVH!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 13. rész

2016. június 11.- 17. közötti online cikkekből

 

  • A HÉT HÍRE: Megszűnik az MVH és az NFA! A NéBIH hatósági feladatai pedig kormányhivatalokhoz kerülnek. Olvasható az Agroinformon.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Jön a barack és a dinnye szezonja! Mindkét gyümölcs esetén jó termésre számíthatunk. Bővebb infok a hirado.hu-n és a Magro-n olvashatók.
  • Komoly szerepet játszanak a nők az agrárinnovációban. A hölgyek agráriumban betöltött szerepéről konferenciát tartottak június 14-én, melyről a NAK is beszámolt honlapján.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A be nem fizetett kamarai tagdíjakat ezentúl adóként is behajthatja a NAK az Agroinform cikke szerint.
  • „1 milliárd forint áll az aktív mezőgazdasági termelők rendelkezésére a területi vízvisszatartás, a szennyezések csökkentése, valamint a vizek mennyiségi és minőségi védelmének megteremtésére. A területalapú, vissza nem térítendő támogatásra július 11. és 2018. július 11. között nyújthatják be kérelmüket a pályázók. Az első értékelési határnap augusztus 9.” Olvasson tovább az Agrotrenden!
  • Ezekben a hetekben kezdenek kikelni a szőlőkabóca lárvák- figyelmeztet a Magro.
  • Az Agrofórum cikkében mindent megtudhatnak a köztesnövény-keverékek alkalmazásáról a zöldítésben.
  • A mennyiséggel nem lesz gond, de ha marad a csapadékos idő, még romolhat a búza minősége. A Világgazdaságnak nyilatkozott a GOSZ elnöke.
  • Bányászattal juthatna ásványi nyersanyagokhoz a mezőgazdaságunk. A hazai termőföldekre évente 1 - 1,5 millió tonna mészkő- és dolomitőrlemény, illetve murva lenne szükséges, azonban ennek csak töredékét hasznosítják, holott elérhető lenne. Írta az OrientPress Hírügynökség.

 

 A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Lehetséges! A házaspár mindkét fele nyert

Tegnapi Fiatal Gazda sztorink szerzőjének férje is bemutatkozik ma.

A feleség történetét ITT tudja elolvasni.

Fekete György vagyok, 28 éves fiatal gazda nyertes, férj, leendő apuka. 

Családi gazdaság tagjaként, nagyon közel áll hozzám a mezőgazdaság. A szüleim által ebben nőttem fel. Szüleim állattartással és növénytermesztéssel foglalkoznak. Az állatokat illetőleg főleg a szarvasmarha (charolais és limousin) dominál, de gazdaságunkban található még nagy számmal ló is és baromfi is egyaránt. Így nagy rálátással rendelkezem, mint az állattartással, mint a növénytermesztéssel kapcsolatosan egyaránt. A fiatal gazda pályázat segítségével is ezt a tudást szerettem volna kibővíteni, továbbfejleszteni.

Mint leendő apuka, most már nekem is külön gazdaságban kell gondolkoznom a születendő gyermekeim számára. Így 2015- ben élve a lehetősséggel, benyújtottam a pályázatot. Nagy örömömre pozitív elbírálást kaptam. A pályázat megírásában egy pályázatíró iroda nyújtott segítséget a számomra.

A támogatás összegének nagy része 2015 decemberében sikeresen kifizetésre került.

A pályázat benyújtása során fontos motívum volt az önállósság. Vállalkozónak lenni igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magam ura” vagyok.

 Vállalkozásom elsősorban állattartással és növénytermesztéssel foglalkozik. Természetesen a szüleim után én is szarvasmarhával kívánok foglalkozni. Így már be is szereztem a kezdő létszámot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már telephellyel rendelkezem, így az állatok tartása nem okoz problémát. Jelenlegi létszámom 17 db charolais üsző. A következő évben már a szaporulat is növeli az állományt.

fiatal gazda sztori

Célom még, hogy lovakat vásároljak, hiszen édesapámtól örökölve szenvedélyem a ló és a lovas sportág: a fogathajtás.

fiatal gazda sztori

A fotók Fekete György saját fotói!

A pályázati összeget valamint a képződő árbevételt az állatállomány bővítésére, gépvásárlásra és a gazdaság folyamatos fejlesztésére kívánom fordítani. A képződött termékeket értékesítem, illetve környékbeli felvásárlóknak adom el, próbálva így bejutni a regionális kereskedelem vérkeringésébe.

 A pályázat segítségével megvalósulhat egy olyan jövedelmező gazdaság kialakítása, folyamatos működtetése és jövedelemteremtő képességének növelése, amely hosszú távú kiegyensúlyozott árbevételt biztosít. Szeretném gyermekeim számára megteremteni a biztos jövő alapjait.

Igaz ez még csak az első évem, remélem könnyen fogom venni az akadályokat, amelyet ez az életforma nyújt. Hiszen a szépségen túl, bőven akadnak nehézségek is. A későbbiek folyamán, ha pályázati lehetőség nyílik, szeretnék tanyafejlesztésre is pályázni.

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

 Kövessen minket facebookon is!

0 Tovább

Fiatal Gazda sztori: Versenyszférából a mezőgazdaságba

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Feketéné Zolcsák Judit írta le történetét:

Feketéné Zolcsák Judit vagyok, 28 éves, fiatal gazda nyertes és leendő anyuka.

Városi kislányként felnőve az első húsz évemben nem sok közöm volt a mezőgazdasághoz, leginkább semmi. A mezőgazdasággal kb. 7-8 éve kerültem szorosabb kapcsolatba a férjem családja által. Ők állattartással (azon belül szarvasmarhával, lóval) leginkább, de növénytermesztéssel is foglalkoznak.

Közgazdászként végezve, kipróbálva a versenyszféra és közszolgálati világot, úgy döntöttünk mégis nekivágunk a gazdálkodásnak. Az állatok szeretete ösztönzött arra, hogy az évek alatt megszerezzem mezőgazdasági technikusi képesítésemet.

2015-ben a férjem bíztatására, élve a lehetőséggel, bizakodva és nagy reményekkel telve nyújtottuk be a fiatal gazda pályázatot. Természetesen a pályázat megírásában egy pályázatíró iroda segített.

 A 2015-ös fiatal gazda pályázat elnyerése után, a támogatási összeg kifizetése december elején történt meg. Mivel az első három hónap épp tél idejére esett, így túl nagy munkálatokba nem tudtunk belefogni. Persze azért azt sem mondhatom, hogy eseménytelenül teltek eddig a napok. A telephely, ahol az állattartás folyik a férjem tulajdona, ez alapvetően szerencsés helyzet. Az állatállomány a 2016-os év eleje óta folyamatosan bővül, a kezdő szarvasmarha állományt már beszereztük.

fiatal gazda sztori

fiatal gazda sztori

Charolais üszőket vásároltam, egészen pontosan 17 db-ot, melyek közül 13 egyed nemsokára április környékére meg is ellett.  Így a létszám már 29 darab. A tervek között szerepel még a lótartás is. Ahogy lehetőségünk lesz rá, a hely kialakítását illetőleg, beszerezzük a lovakat is.
Ami a növénytermesztési ágat illeti, a közeljövőben szeretnék földet vásárolni, hiszen célkitűzéseim között szerepel, hogy az állatok számára magunk termeljük meg a számukra elengedhetetlen kukoricát. 2 hektár szántó vásárlása mindenféleképpen szükséges lenne. A következő nagy munka a leendő területek körbekerítése lesz, amit még a következő legeltetési idény előtt meg kell csinálnunk.
Bár ezalatt a három hónap alatt is elég sok mindent megcsináltunk, az  igazi munka még csak most fog indulni.  A negyedik évtől főállású vállalkozóként kívánom folytatni a tevékenységet, és természetesen plusz egy fő munkavállalót is be fogok vonni segítségül. Több, mint fél év eltelte után az alapvető céljaink az állatállomány szinten tartása és lehetőség szerint az évek folyamán bővítése. A növénytermesztés által a téli hónapok költségeinek minimalizálása.

Bízom benne, hogy a fiatal gazda pályázat lehetőséget nyújt és segít abban, hogy leendő gyermekeim jövőjének és megélhetésének alapjait meg tudjam teremteni és tovább is tudják vinni az idők folyamán.

A fotók Feketéné Zolcsák Judit saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon is!

0 Tovább

'Szedd magad eper' után itt a 'Szedd magad meggy' szezonja

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 12. rész

2016. június 4.- 10. közötti online cikkekből

 

  • Beindult a ’Szedd magad’ meggyszezon! Szedheti például Füzesgyarmaton, Agárdon, Egerben, Nagykátán. Teljes országos listát a Magro cikkében talál!

heti mezőgazdasági cikkajánló

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotók forrása: pixabay

 

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.

 

0 Tovább