Fiatal gazda sztori: 3 év után megvolt a vállalt üzemméret

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt.
Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt és itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Dulai-Fenyős Lilla írta le történetüket:

Dulai-Fenyős Lilla környezetgazdálkodási agrármérnök vagyok, egy szerető férj felesége és 3 gyermek büszke anyukája. Kiskőrösön nőttem fel, már gyermekkoromban közelebbi ismeretséget kötöttem a mezőgazdaság világával, a nagyszüleim családi összefogással a háztáji állattartás mellett növénytermesztéssel is foglalkoztak. Gyermekként nagy élvezettel segítettünk, habár sokan úgy vélik nem a legjobb elfoglaltság a gyermekeknek a mezőgazdasági munka végzése. Férjem családja is gazdálkodik. Mikor lehetőségünk nyílt szőlőt telepíteni egyre többet motoszkált a fejünkben a gondolat, miszerint jó lenne tovább bővíteni kis gazdaságunkat. Tudtuk azonban, hogy ehhez tőkére van szükségünk. Így pályáztunk 2012-ben az EMVA fiatal gazda kiírására, és még ugyanebben az évben meg is kaptam a nyertes határozatot. Sokáig tervezgettük a pályázatot. Látva, hogy milyen nehéz földterületekhez jutni a kisebb gazdálkodóknak, a területekkel volt a legnagyobb gondunk. Kiskőrösön, ahol élünk nehéz nagyobb egybefüggő területhez jutni. Mivel én nem számolhattam családi földekkel így a területeink 90%-át meg kellett vásárolni. Az elnyert fiatal gazda pályázat nélkül lehetetlen lett volna elindulnom a saját gazdaságom megvalósításának útján. A férjem és én is kipróbáltuk magunkat a versenyszféra területén, de rájöttünk, hogy vállalkozóként a közös munka során több időt tudunk együtt tölteni. Emellett nem kevés büszkeséggel tölt el egy-egy akadály leküzdése. Igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magunk urai” vagyunk.

A térségre jellemző hagyományos szőlőtermesztés mellett a több lábon állás érdekében kertészeti növények termesztését folytatjuk. Egy takaros kis tanyán éljük a szezon nagy részét és a hozzá tartozó fél hektáron van a gazdaságunk központja, 1500 m2 fóliával és szabadföldi kápia paprikával.

fiatal gazda sztori

A fóliában a kápia paprika mellett a szamóca is helyet kapott.

fiatal gazda sztori

2 hektár barackos és 1 ha szőlő idén fordul majd termőre. Ezek adják majd a bevételünk nagy részét. Emellett sütőtököt és csemegekukoricát termesztünk további 2,5 ha-on.

Nekünk ez már a 4. évünk. Elmondhatjuk, hogy megjártuk a mennyet és poklot is. Láttuk mind azt a szépségét és nehézségét ennek az életnek, amit nyújtani tud.

Mivel már tavaly sikerült teljesíteni a vállalt üzemméretet és aránylag stabil piacot alakítottunk ki az elmúlt években, így mertünk álmodni és pályáztunk a tanya felújítására. A cél elsősorban a tanyaépület komfortosabbá tétele és az állagmegóvás volt. További célként szeretnénk egy önellátó gazdaságot létrehozni, amely a család ellátása mellett piacra is termel. A tavalyi év is felhívta rá a figyelmünket, hogy a mai időjárási viszonyok és a klímaváltozás miatt törekednünk kell a védett környezetben való termelésre, így jövőre mindenképp megpályázzuk egy 3000 m2-es modern fóliasátor építését.

fiatal gazda sztori

Szükségünk van modernebb művelő eszközök beszerzésére is, amihez további jó pályázati lehetőségek mutatkoznak. A termelő tevékenység mellett nagy figyelmet fordítunk közösségi kapcsolatainkra is, fontos a gazdatársainkkal való segítő, jó együttműködés, a városközösség életébe való segítő részvétel, a gyermekeknek szervezett tanyalátogatás. A gazdaság vezetése a háztartás és a három gyermek mellett igazi kihívást jelent, amit az adminisztrációs tennivalók nem könnyítenek meg. Szoros időbeosztást igényel minden egyes nap.

A gyerekeink azonban már ebben nőnek fel és nagyon élvezik a mezőgazdasági életforma által nyújtott szabadságot, a friss levegőt, az állatokkal töltött időt és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Remélem, hogy a gazdálkodás iránti szeretet nem csökken bennük az évek múlásával sem és ha eljön az ideje egy jól működő gazdaságot vehetnek át.

A fotók Dulai-Fenyős Lilla saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

0 Tovább

Sertésáfa, őstermelői és vidék kaland

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 1. rész

2016. március 12.-18. közötti online cikkekből

  • Részletes cikket tett közzé az Agrofórum a kukorica rovarölő szeres kezeléséről, melyet Dr. Keszthelyi Sándor írt. Különszedve ír a hatóanyag csoportokról, valamint a hatásmechanizmusokról. Minden csoportnál kifejti a hátrányt is, valamint a környezeti hatást. A cikk IDE kattintva olvasható.

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Az MMG Online összegezte a szőlőültetvények állapotát az idei enyhe tél után, mely bár nem tett jót a szőlőnek, mégis egyelőre nem látszanak a növényegészségügyi károk. ITT olvashatja el az összefoglalót.
  • A sertés áfa csökkentés hatásait elemzi ez a cikk a kormány.hu-n. A monitorozás eredményei alapján az áfacsökkentés magával hozta a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését.
  • Az Agrárszektor itt olvasható cikke elemzi a belvízhelyzetet, emellett kiemeli, hogy gazdálkodói hibák miatt (is) jut el évről évre idáig a helyzet. Kiemeli, hogy a szervestrágyázás csökkenése mellett a nem megfelelő időben és nem megfelelő gépekkel végzett talajmunka is közrejátszik a talajok belvizesedésében.
  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján már többször közzétette, hogy le kell cserélni az őstermelő igazolványokat, melynek határidejét korábban március 20-ában állapították meg. Mivel azonban ez a nap vasárnapra esik, így még 21-én, azaz hétfőn van lehetőség a cserére! Bővebb infot itt kaphatnak az érintettek.
  • A glifozát betiltásáról már régóta beszélnek a törvényhozók. Most várhatóan pár héten belül megszületik az EU-s döntés ez ügyben. A kérdéskör részleteit a Magyar Idők cikke tárgyalja.
  • Az első év nem volt zökkenőmentes, a gazdálkodók többsége mégis megfelelt a zöldítési előírásoknak- írta a gazdablog (ami nem a gazdahely blogja :))
  • Újra indul a Vidék Kaland, melyet az AGRYA már hatodik éve hirdet meg. Ennek során városi fiatalok vidéki fiatal gazdák birtokát látogathatják meg idén először Magyarországon. Ezen kívül a már megszokott módon pedig egy hétre székelyföldi vagy felvidéki gazdákhoz költözhetnek. A program részleteiről az Agro Naplóban olvashatnak.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

-GAZDAHELY-

Fotók forrása: pixabay

0 Tovább

Gazdahely: Egy hely minden gazdálkodónak!

Kedves Gazdálkodók!

Már több, mint egy éve működik honlapunk a gazdahely.hu, amelynek célja a gazdálkodók széles körű tájékoztatása a mezőgazdasági aktualitásokról, elsősorban a pályázati információkról. Induláskor azt tűztük ki célként, hogy olyan cégek, vállalkozások termékeit mutatjuk be Önöknek, akik nem tudnak (vagy nem is akarnak) versenyezni a mezőgazdaság óriásaival. Rengeteg hazai kis- és középvállalkozás fáradozik azon nap, mint nap, hogy a jól ismert márkák között betörjön a piacra és megismertesse termékét a gazdákkal. Pár partnerünk már bemutatta egy-egy termékét (ezeket a fotó címére kattintva újra elolvashatják):

Vadalarm: Automata vadkármegelőzés

gazdahely

Agro Naturtáp: Szervestrágya pelletek

gazdahely

Agrogazda: LD-Agro GPS-es sorvezetők

gazdahely

Big-bag tároló rendszerek a Mobilizátor Kft.-től:

gazdahely

Ost-Brücke Kft.: Bálatüzelésű kazánok

gazdahely

Honlapunkkal továbbra is ezt az irányvonalat szeretnénk képviselni.

Emellett elindítottuk blogunkat, ahová pályázatíró partnercégünk közreműködése által pályázati kérdezz-feleleket olvashattak itt és itt.

Blogunk régi írásait (ha nem sikerül a korábbi cikkeket ide az új felületre átköltöztetni, akkor) továbbra is elérhetik a régi blogspotos címen.

Itt is folytatni fogjuk Fiatal gazda sorozatunkat, amihez várjuk is az írásokat! Ha Ön is megosztaná élményeit, fejlődését, a gazdaságának a kialakulását, vagy esetleg csalódását az olvasókkal, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!

Új rovatokat is tervezünk bevezetni a blogon, elsőként pénteken már érkezik is a Heti Mezőgazdasági Cikkajánló, ahol az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb heti cikkeit válogatjuk össze Önnek! Ha nincs ideje nap, mint nap a netet bújni a friss infokért, jöjjön ide péntek este és képbe hozzuk! ;)

Szakértők fognak egy-egy témát bővebben kifejteni, például várható bejegyzés a növényorvosi vényekkel kapcsolatban.

Ha nem akar lemaradni a sok új inforól és jó lenne egy értesítés az új bejegyzésekről, ide kattintva könnyen, gyorsan feliratkozhat hírlevelünkre!

Hamarosan jövünk tehát új blogbejegyzésekkel, addig is látogassanak el webhelyünkre, ahol még mindig kérhetnek ajánlatot gazdálkodási napló vezetésére is, illetve kövessenek minket facebookon is!

-Gazdahely-

0 Tovább
5678910
»

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!