Tudjon meg mindent a tavaszi vadkárokról!

Hamarosan végleg magunk mögött hagyjuk a hidegeket, és ismét zöldbe borul a határ. Az elkövetkezendő hetekben sok múlik azon, hogyan gondozzuk földjeinket, növényeinket. Ennek egyik fontos vonatkozása, hogy képesek vagyunk-e megfelelően kezelni.

Az őszi vetésű haszonnövények a tél végén és a tavasz elején is ki voltak már téve a vadkár veszélyének, ami általában rágás-, és taposás kárban nyilvánul meg. Ezek mértékét a gazdák azonban gyakran túlértékelik, amikor tavasszal ránéznek a vetésre. Koránt sem biztos, hogy olyan tragikus a helyzet, mint amilyennek tűnik. Ugyanis az őszi gabonák (búza, rozs, repce, tritikálé, stb.) képesek akár terméskiesés nélkül is kiheverni a vadkárokat. A legjellegzetesebb kártételek egyébként a repcében keletkeznek.

vadkár

Fotó forrása: Szabó Endre fotónaplója ITT

A kár végső mértéke tehát sokkal inkább attól függ, hogy utána a tulajdonos hogyan bánik a növénnyel. Na meg nagyban függ attól is, hogy a késő tavasz és a nyár folyamán megismétlődik-e a vadkár. Különösen problémás lehet gyümölcsösökben, ha a rágáskár többször is előfordul, ugyanis a növény ilyenkor egyszerűen lemarad a fejlődésben.

Láthatjuk tehát, hogy egy egyszer, esetként többször előforduló tavaszi vadkár által okozott terméskiesés mértékét megbecsülni nem túl egyszerű feladat, ezért jó, ha vadkárbecslővel konzultálunk. Szükséges megtenni a lépéseket annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő még egyszer. Ekkor a szakértők is javaslatot tehetnek különböző vadriasztók beszerzésére.

Egy másik tipikus tavaszi vadkárforma a túráskár. A vaddisznók ugyanis tavasszal állati eredetű fehérje után kutatva kitúrják a föld alól a lárvákat, pajorokat. Ilyenkor akár egész sorokat is feltúrhatnak. Persze ez a probléma orvosolható (vagy legalábbis csökkenthető) azzal, hogy gátoljuk a lárvák elszaporodását a földben. Ennek a károkozásnak a mértéke sokkal inkább azon múlik, hogy megismételjük-e a vetést az adott részen, és ha igen, milyen gyorsan.

Szintén a kukoricához köthető probléma, hogy az ősszel földre hullott és beszántott kukorica most tavasszal kicsírázik és odavonzza a vaddisznókat. Ezt ősszel lehet megelőzni azzal, hogy időt hagyunk a szántás előtt az állatoknak, hogy felegyék a magokat.

Összefoglalva tavasszal szántóföldeken elsősorban a vaddisznók okoznak problémát, de a taposási kár a szarvasokra is jellemző. Emellett a nyulak rágáskára is egyre gyakrabban fog előfordulni, ahogy megkezdődik a vetési időszak. Gyümölcsösök, és általánosságban facsemeték esetén viszont a probléma okozói az esetek jelentős részében inkább az őzek.

Két dolog viszont független az állattól és a növénytől is: a védekezés elsődleges fontosságú, ha pedig már megesett a baj, akkor azonnal szakértőt kell hívni.

- TÓTH Miklós -

Vadalarm

"A vadkár a múlté!"

http://vadalarm.hu/

0 Tovább

Zuhanó tejárak, MVH-s kártérítés és baleset is jutott a hétre

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 2. rész

2016. március 19.-25. közötti online cikkekből

 • Tovább zuhannak a tejárak. „60 forint. Kistermelőknek 50. Ezt az árat ajánlja 1 liter tejért a feldolgozók egy része a termelőknek. Ez az ár a már amúgy is padlóra került ágazatot végleg kivérezteti, a termelők tömegével fogják abbahagyni a tejtermelést.”- nyilatkozta a MOSZ az Agronaplónak.
 • Repülőgépes műtrágya kijuttatáson járt az Agrotrend, melyet részletes fotódokumentációval közvetítettek ebben a cikkben. Az is kiderült, hogy nem drágább a légi kijuttatás, mint a földi, sőt ebben a belvízhelyzetben egészen biztosan megtérül.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Agrotrend

 • Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést végez a Sertésinformációs Rendszerrel kapcsolatban. A kitöltők válaszaikkal hozzájárulnak a rendszer fejlesztéséhez! A kérdőív elérhető IDE kattintva.
 • Három szakembert kérdezett meg az Agrotrend a repce korai növényvédelméről. A szakértők hangsúlyozták, hogy ilyenkor a legfontosabb a rovarkártevők elleni védelem, melyet indokolt korán elvégezni. A cikket itt olvashatják.
 • Július 31-ig kapják kézhez az új kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik igényelték. – Nyilatkozta az Agroinformnak a NAK.
 • Mintegy 6 milliárd forintot fizet ki az MVH a tavalyi mezőgazdasági károk után. Gyuricza Csaba M1-nek tett nyilatkozatáról az MMG Online számolt be.
 • A NAK Országos Elnöksége támogatja a GMO mentes szója termesztést. A Kamara ezért kész együttműködni minden olyan szervezettel, akik ezt a célt támogatják.- írta az Orientpress.
 • Látványos fotókat hozott az Agroinform az ország belvízhelyzetéről.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Fodor Krisztián, forrás: Agroinform

 • A társadalmi felelősségvállalás alapjai lehetnének a szociális farmok, melyek vidéki környezetben biztosítanak új belépési lehetőséget a munka világába a hátrányos helyzetűeknek. Az M1 teljes videoját itt megtekinthetik.
 • A növényvédelmi rendelet főbb változásait foglalta össze a héten szakértőnk a Gazdahely blogján. A teljes cikk ITT olvasható!
 • 3-4szeres a túljelentkezés az idáig megjelent VP pályázatokra. Gyorsan kimerülhet a keret!- Az aktualitásokról Kis Miklós Zsolt számolt be .
 • Mi ismerünk olyan Fiatal gazdát, aki 3 év alatt teljesítette a vállalt üzemméretet. A teljes sztorit blogunkon olvashatják.
 • Rotakapa alá szorult egy férfi Alsónémedi mellett. A szerencsétlen balesetben az 50 év körüli férfi életét vesztette. Vigyázzanak magukra a földeken!
 • Módosul a Mezőgazdasági Kisüzemek Fejlesztése pályázati felhívás- közölte honlapján az MVH. Részleteket későbbre ígértek.
 • „A kukorica gyomnövényekkel szembeni „tűrőképessége” erősen függ a gyomfajtól.” „Megfelelő gyomszabályozás nélkül gyomnövényekkel erősen fertőzött területen nem képzelhető el jövedelmező kukoricatermesztés.” Dr. Kazinczy Gabriella és Dr. Hoffmann Richárd érdekes cikkét az Agrofórumon olvashatják.
 • A szőlőtermesztők támogatási kérelmet nyújthatnak be március 31-ig a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növény védőszeres kezelésre. Bővebb információt a Kormányzati honlapon olvashatnak.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Változások a növényvédelmi rendeletben

Minden földműves javában benne van a tavaszi munkákban, így biztos nem volt még idejük tüzetesen átolvasni a növényvédelmi rendelet változásait.
Szakértőnk összefoglalta a főbb tudnivalókat!

növényvédelem jogszabály

Fotó: pixabay.com

Úgy gondolom mindenkit nagyon foglalkoztatnak a növényvédelmi rendelet változásai! A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendeletben 2016.01.01-óta bekövetkezett néhány fontosabb változásról tennénk említést.

 • Talán a legfontosabb változás, hogy kötelező lett a szerződés a növényvédelmi szakirányító és a gazdálkodó között, amelyet a kötéstől számított 15 napot követően kell feltölteni a NÉBIH-nek a honlapján megtalálható adattartalommal:

http://portal.nebih.gov.hu/-/a-novenyvedelmi-szolgaltatas-nyujtasara-iranyulo-szerzodes-adatainak-feltoltese

Korábban március volt a határidő a szerződések feltöltésére, de ezt az időpontot a NÉBIH kitolta 2016.05.31-ig. Akinél adatváltozás áll be, annak a változástól számított 15 napon belül meg kell küldeni az újabb adatokat a NÉBIH-nek (az is változás, ha valaki az év elején a 2015. évi egységes MVH kérelem alapján írta meg a szerződést, majd április-május környékén pedig megkapják a 2016-os MVH kérelmet az újabb területadatokkal).

A kötelezően megküldendő adatokat a NÉBIH honlapján lévő excel táblázat tartalmazza, ezek: a növényvédelmi szakirányító adatai, a termelő adatai, és a gazdálkodási terület adatai (település, parcella szám, blokkazonosító, területnagyság, növényi kultúra és az év). A rendelet szerint a szerződés időtartama nem lehet rövidebb egy vegetációs időszaknál, amely az elővetemény betakarításától a főnövény betakarításáig tart.

Mit is ír a jogszabály: "A szerződés megszűnését, valamint azon módosításait, amelyek a 9. melléklet szerinti adattartalmat érintik, 15 napon belül kell bejelenteni."

Az adatok bejelentése jelenleg a szakirányító felelőssége. A szerződések adatainak feltöltésére február elseje óta van lehetőség a Nébih honlapján található Excel táblázat segítségével, melyet a szakiranyito@nebih.gov.hu e-mail címre kell elküldeni. A későbbiekben viszont a Nébih honlapján már egy külön erre a célra kialakított feltöltő felületen fognak tudni eleget tenni a szakirányítók a jogszabályi kötelezettségüknek.

 • Kötelező lett a deflektor használata a vetőgépeken!

A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja. Érdemes utánajárni, mert vannak cégek akik díjmentesen adják a deflektorokat a termelőknek.

 • Kötelező lett a permetezőgépek időszaki felülvizsgálata is, azoknál a gépeknél amelyek 3 évnél idősebbek!

A növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken háromévente a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatot kell végezni. A felülvizsgáló állomások kialakítása és üzemeltetése a Növényorvosi Kamara feladata, amely még folyamatban van.

A felülvizsgálatot majd 3 évente meg kell ismételni. 2016. november 26. napját követően a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni TILOS!

 • Minden nitrát érzékeny területen gazdálkodó figyelmébe ajánljuk, hogy a gazdálkodási napló vezetése megváltozott nem a gazdálkodási évhez, hanem a naptári évhez kell igazítani. Egy kis csavar van az első évben, mert a 2016. évre vonatkozó adatszolgáltatást a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti időszakra kell teljesíteni, a későbbiekben naptári év szerint. Vajon a 170 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását hogyan fogják számolni az ellenőrzéskor az első bővített évben?

-BUKOVINSZKI Károly-

növényvédelmi szaktanácsadó

Ha nem szeretne lemaradni további cikkeinkről, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT!

Ha kérdésük van, írjanak nekünk az info@gazdahely.hu e-mailre.

0 Tovább

Fiatal gazda sztori: 3 év után megvolt a vállalt üzemméret

Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt.
Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt és itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Dulai-Fenyős Lilla írta le történetüket:

Dulai-Fenyős Lilla környezetgazdálkodási agrármérnök vagyok, egy szerető férj felesége és 3 gyermek büszke anyukája. Kiskőrösön nőttem fel, már gyermekkoromban közelebbi ismeretséget kötöttem a mezőgazdaság világával, a nagyszüleim családi összefogással a háztáji állattartás mellett növénytermesztéssel is foglalkoztak. Gyermekként nagy élvezettel segítettünk, habár sokan úgy vélik nem a legjobb elfoglaltság a gyermekeknek a mezőgazdasági munka végzése. Férjem családja is gazdálkodik. Mikor lehetőségünk nyílt szőlőt telepíteni egyre többet motoszkált a fejünkben a gondolat, miszerint jó lenne tovább bővíteni kis gazdaságunkat. Tudtuk azonban, hogy ehhez tőkére van szükségünk. Így pályáztunk 2012-ben az EMVA fiatal gazda kiírására, és még ugyanebben az évben meg is kaptam a nyertes határozatot. Sokáig tervezgettük a pályázatot. Látva, hogy milyen nehéz földterületekhez jutni a kisebb gazdálkodóknak, a területekkel volt a legnagyobb gondunk. Kiskőrösön, ahol élünk nehéz nagyobb egybefüggő területhez jutni. Mivel én nem számolhattam családi földekkel így a területeink 90%-át meg kellett vásárolni. Az elnyert fiatal gazda pályázat nélkül lehetetlen lett volna elindulnom a saját gazdaságom megvalósításának útján. A férjem és én is kipróbáltuk magunkat a versenyszféra területén, de rájöttünk, hogy vállalkozóként a közös munka során több időt tudunk együtt tölteni. Emellett nem kevés büszkeséggel tölt el egy-egy akadály leküzdése. Igaz nem kis felelősséggel jár és sokkal több munkát igényel egy gazdaság, mint alkalmazottnak lenni egy munkahelyen, viszont cserébe „a magunk urai” vagyunk.

A térségre jellemző hagyományos szőlőtermesztés mellett a több lábon állás érdekében kertészeti növények termesztését folytatjuk. Egy takaros kis tanyán éljük a szezon nagy részét és a hozzá tartozó fél hektáron van a gazdaságunk központja, 1500 m2 fóliával és szabadföldi kápia paprikával.

fiatal gazda sztori

A fóliában a kápia paprika mellett a szamóca is helyet kapott.

fiatal gazda sztori

2 hektár barackos és 1 ha szőlő idén fordul majd termőre. Ezek adják majd a bevételünk nagy részét. Emellett sütőtököt és csemegekukoricát termesztünk további 2,5 ha-on.

Nekünk ez már a 4. évünk. Elmondhatjuk, hogy megjártuk a mennyet és poklot is. Láttuk mind azt a szépségét és nehézségét ennek az életnek, amit nyújtani tud.

Mivel már tavaly sikerült teljesíteni a vállalt üzemméretet és aránylag stabil piacot alakítottunk ki az elmúlt években, így mertünk álmodni és pályáztunk a tanya felújítására. A cél elsősorban a tanyaépület komfortosabbá tétele és az állagmegóvás volt. További célként szeretnénk egy önellátó gazdaságot létrehozni, amely a család ellátása mellett piacra is termel. A tavalyi év is felhívta rá a figyelmünket, hogy a mai időjárási viszonyok és a klímaváltozás miatt törekednünk kell a védett környezetben való termelésre, így jövőre mindenképp megpályázzuk egy 3000 m2-es modern fóliasátor építését.

fiatal gazda sztori

Szükségünk van modernebb művelő eszközök beszerzésére is, amihez további jó pályázati lehetőségek mutatkoznak. A termelő tevékenység mellett nagy figyelmet fordítunk közösségi kapcsolatainkra is, fontos a gazdatársainkkal való segítő, jó együttműködés, a városközösség életébe való segítő részvétel, a gyermekeknek szervezett tanyalátogatás. A gazdaság vezetése a háztartás és a három gyermek mellett igazi kihívást jelent, amit az adminisztrációs tennivalók nem könnyítenek meg. Szoros időbeosztást igényel minden egyes nap.

A gyerekeink azonban már ebben nőnek fel és nagyon élvezik a mezőgazdasági életforma által nyújtott szabadságot, a friss levegőt, az állatokkal töltött időt és friss zöldségeket, gyümölcsöket. Remélem, hogy a gazdálkodás iránti szeretet nem csökken bennük az évek múlásával sem és ha eljön az ideje egy jól működő gazdaságot vehetnek át.

A fotók Dulai-Fenyős Lilla saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

0 Tovább

Sertésáfa, őstermelői és vidék kaland

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 1. rész

2016. március 12.-18. közötti online cikkekből

 • Részletes cikket tett közzé az Agrofórum a kukorica rovarölő szeres kezeléséről, melyet Dr. Keszthelyi Sándor írt. Különszedve ír a hatóanyag csoportokról, valamint a hatásmechanizmusokról. Minden csoportnál kifejti a hátrányt is, valamint a környezeti hatást. A cikk IDE kattintva olvasható.

heti mezőgazdasági cikkajánló

 • Az MMG Online összegezte a szőlőültetvények állapotát az idei enyhe tél után, mely bár nem tett jót a szőlőnek, mégis egyelőre nem látszanak a növényegészségügyi károk. ITT olvashatja el az összefoglalót.
 • A sertés áfa csökkentés hatásait elemzi ez a cikk a kormány.hu-n. A monitorozás eredményei alapján az áfacsökkentés magával hozta a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését.
 • Az Agrárszektor itt olvasható cikke elemzi a belvízhelyzetet, emellett kiemeli, hogy gazdálkodói hibák miatt (is) jut el évről évre idáig a helyzet. Kiemeli, hogy a szervestrágyázás csökkenése mellett a nem megfelelő időben és nem megfelelő gépekkel végzett talajmunka is közrejátszik a talajok belvizesedésében.
 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján már többször közzétette, hogy le kell cserélni az őstermelő igazolványokat, melynek határidejét korábban március 20-ában állapították meg. Mivel azonban ez a nap vasárnapra esik, így még 21-én, azaz hétfőn van lehetőség a cserére! Bővebb infot itt kaphatnak az érintettek.
 • A glifozát betiltásáról már régóta beszélnek a törvényhozók. Most várhatóan pár héten belül megszületik az EU-s döntés ez ügyben. A kérdéskör részleteit a Magyar Idők cikke tárgyalja.
 • Az első év nem volt zökkenőmentes, a gazdálkodók többsége mégis megfelelt a zöldítési előírásoknak- írta a gazdablog (ami nem a gazdahely blogja :))
 • Újra indul a Vidék Kaland, melyet az AGRYA már hatodik éve hirdet meg. Ennek során városi fiatalok vidéki fiatal gazdák birtokát látogathatják meg idén először Magyarországon. Ezen kívül a már megszokott módon pedig egy hétre székelyföldi vagy felvidéki gazdákhoz költözhetnek. A program részleteiről az Agro Naplóban olvashatnak.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

-GAZDAHELY-

Fotók forrása: pixabay

0 Tovább

gazda

blogavatar

A gazdahely.hu blogja pályázati információkról, fiatal gazdálkodók történeteiről és mindenről, ami kapcsolódik a mezőgazdasághoz! Írhat nekünk az info@gazdahely.hu e-mail címre. Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon!