Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 21. rész

2016. augusztus 6.- 12. közötti online cikkekből

  • Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke figyelmeztet: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés. (mmg online)

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A Vidékfejlesztési Program 2020-ig felhasználható, mintegy 1300 milliárd forint értékű pályázati keretének közel háromnegyedét már kiírták. Év végéig még számos újabb pályázat megjelenése várható. (eco.hu)
  • Becslések szerint az idei szőlő termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. Az idei szőlőtermés nem éri el az átlagosat. (Világgazdaság)
  • Az almatermés esetén sem jobb a helyzet. A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén a fagykárok miatt kisebb almatermés várható. Valószínűleg jelentősebb hiány lesz az első osztályú étkezési almából. (Világgazdaság)
  • Az Európai Bizottság 2017. év végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyének érvényességét. Ez idő alatt az Európai Vegyianyag ügynökség kockázatértékelési bizottsága kialakíthatja a glifozát karcinogenitására vonatkozó harmonizált osztályozással kapcsolatos véleményét. A dilemmáról és a döntés folyamatáról részletes beszámolót írt az Agro Napló.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Friss a Gazdahelyen:

  • A betakarítási munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Erre kell figyelni az utakon aratási szezonban!
  • Új Fiatal Gazda bemutatkozást olvashatnak. Májer Tamás szerint a legfontosabb az elhivatottság!
  • Renner Tamás az, akinek köszönhetően újra használhatjuk a ‘MAGYAR’ jelzőt a traktor főnév előtt és mi büszkén használjuk is! Aki még nem tudná ugyanis, Renner Tamás azon dolgozik, hogy a magyarországi OEM típusú traktor előállítást újraindítsa. Most pedig az a megtiszteltetés ért, hogy készséggel válaszolt pár kérdésemre. A Renner interjút itt olvashatják!
  • A párizsi árutőzsde búzaárának kivételével lefelé mozogtak a gabonaárak a világban. Ami a többi piacon történik a búzával, annak érzékeltetésére lassan már elfogynak a szavak. A 31. heti gabonapiaci információkért ide kattintson!
  • Ön tudja, mi az a Közösségi Mezőgazdálkodás? Ha nem, olvassa el összefoglalónkat!

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay.com