A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha nem szeretne lemaradni a következőről sem, IDE kattintva iratkozzon fel hírlevelünkre!

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 6. rész

2016. április 23.-29. közötti online cikkekből

  • A hét legrosszabb híre volt a helyenként több éjszakán át kitartó fagy, ami sok termelőt tönkretett erre az évre. Így például odaveszett az epertermés nagy része, valamint sok alma-, meggy- illetve szőlőültetvényben is hatalmas károk keletkeztek.
  • Elítélték a gépkezelőt, aki tavaly ősszel egy tiszadadai férfi halálát okozta a gondatlan munkavégzés során. A sértett beleesett a kombájn járó vágóasztalába. Az ítélethirdetésről az Agrofórum számolt be.
  • „Válasszák a hazait, mert ha nem fognak össze, a vidék meghal!” A tejtermelők tovább folytatták a demonstrációt, a héten a budaörsi Tesco parkolóban. A tüntetést a HVG követte nyomon.
  • A NAK új kézikönyvet jelentetett meg a héten, melynek célja, hogy segítse a gazdákat a tavaly megjelent új közvetlen támogatási rendszer megértésében. Az új kézikönyv INNEN tölthető le.
  • Az Agrárunió cikkében részletesen kifejti a termőföld-haszonbérleti díj emeléséről szóló új szabályokat.  
  • Az MVH lassú online rendszere miatt panaszkodnak a gazdák. Az egységes kérelmek benyújtási felületének megnyitása óta még rosszabb a helyzet. Írta az Agrotrend.

    heti mezőgazdasági cikkajánló

    Fotó forrása: 123RF

  • A szarvasmarhák kéknyelv-betegségével kapcsolatos legfrissebb információkat a Marhalevél oldalán olvashatják!
  • Óvatosan a külföldi burgonyaszállítmányokkal! Figyelmeztet a Magro. Legutóbb 450 kg krumplit semmisítettek meg a NÉBIH ellenőrei, mert nem volt igazoltan a karantén gyűrűsrothadástól mentes a lengyel tétel.
  • Kiemelten ellenőrizte a NÉBIH a kukorica vetőmagokat. A 131 vizsgált mintából 7-ben mutattak ki GMO szennyezettséget! A NÉBIH honlapján olvashatják el a részletes beszámolót.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay

  • „A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az agráriumban tevékenykedő gazdaságok helyzetének feltárása érdekében gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre 2016. június 1-jei időponttal „Agrárium 2016” címmel. Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére.” Az összeírás további részleteit a 24.hu-n olvashatják!
  • A Magyar Állattenyésztők Szövetségének tisztújító gyűléséről számolt be az Agronapló. A küldöttgyűlésen Farkas Sándort választották a szervezet új vezetőjének.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Ha még nem tette, töltse ki rövid 2 perces kérdőívünket és mondja meg Ön melyik traktormárkában ül szívesen! Kérdőívünket IDE kattintva érheti el.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.