Sok fiatal gondolkodik azon, hogyan fogjon bele a gazdálkodásba. Fog-e sikerülni, milyen rögös úton kell elindulni és mikor éri el a megálmodott célt. Sorozatunkkal nekik kívánunk segíteni a döntésben. Olyan Fiatal Gazdák írnak nekünk, akik már elindultak. Vannak rossz és jó tapasztalataik, túl vannak a nehezén, vagy épp ők is most kezdik és bátorítást várnak.

(A korábbi történeteket itt olvashatják.)

Mostani posztunkban Feketéné Zolcsák Judit írta le történetét:

Feketéné Zolcsák Judit vagyok, 28 éves, fiatal gazda nyertes és leendő anyuka.

Városi kislányként felnőve az első húsz évemben nem sok közöm volt a mezőgazdasághoz, leginkább semmi. A mezőgazdasággal kb. 7-8 éve kerültem szorosabb kapcsolatba a férjem családja által. Ők állattartással (azon belül szarvasmarhával, lóval) leginkább, de növénytermesztéssel is foglalkoznak.

Közgazdászként végezve, kipróbálva a versenyszféra és közszolgálati világot, úgy döntöttünk mégis nekivágunk a gazdálkodásnak. Az állatok szeretete ösztönzött arra, hogy az évek alatt megszerezzem mezőgazdasági technikusi képesítésemet.

2015-ben a férjem bíztatására, élve a lehetőséggel, bizakodva és nagy reményekkel telve nyújtottuk be a fiatal gazda pályázatot. Természetesen a pályázat megírásában egy pályázatíró iroda segített.

 A 2015-ös fiatal gazda pályázat elnyerése után, a támogatási összeg kifizetése december elején történt meg. Mivel az első három hónap épp tél idejére esett, így túl nagy munkálatokba nem tudtunk belefogni. Persze azért azt sem mondhatom, hogy eseménytelenül teltek eddig a napok. A telephely, ahol az állattartás folyik a férjem tulajdona, ez alapvetően szerencsés helyzet. Az állatállomány a 2016-os év eleje óta folyamatosan bővül, a kezdő szarvasmarha állományt már beszereztük.

fiatal gazda sztori

fiatal gazda sztori

Charolais üszőket vásároltam, egészen pontosan 17 db-ot, melyek közül 13 egyed nemsokára április környékére meg is ellett.  Így a létszám már 29 darab. A tervek között szerepel még a lótartás is. Ahogy lehetőségünk lesz rá, a hely kialakítását illetőleg, beszerezzük a lovakat is.
Ami a növénytermesztési ágat illeti, a közeljövőben szeretnék földet vásárolni, hiszen célkitűzéseim között szerepel, hogy az állatok számára magunk termeljük meg a számukra elengedhetetlen kukoricát. 2 hektár szántó vásárlása mindenféleképpen szükséges lenne. A következő nagy munka a leendő területek körbekerítése lesz, amit még a következő legeltetési idény előtt meg kell csinálnunk.
Bár ezalatt a három hónap alatt is elég sok mindent megcsináltunk, az  igazi munka még csak most fog indulni.  A negyedik évtől főállású vállalkozóként kívánom folytatni a tevékenységet, és természetesen plusz egy fő munkavállalót is be fogok vonni segítségül. Több, mint fél év eltelte után az alapvető céljaink az állatállomány szinten tartása és lehetőség szerint az évek folyamán bővítése. A növénytermesztés által a téli hónapok költségeinek minimalizálása.

Bízom benne, hogy a fiatal gazda pályázat lehetőséget nyújt és segít abban, hogy leendő gyermekeim jövőjének és megélhetésének alapjait meg tudjam teremteni és tovább is tudják vinni az idők folyamán.

A fotók Feketéné Zolcsák Judit saját fotói!

Ha Ön is szívesen elmondaná történetét (Fiatal Gazdaként, gazdaság alapítóként) írjon a blog@gazdahely.hu-ra!

Kövessen minket facebookon is!