Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó: Pixabay

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 25. rész

2016. szeptember 17.- szeptember 23. közötti online cikkekből

  • Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője a becsült 1,8 millió tonnás terméssel. Jól halad a betakarítás, ha az időjárás nem szól közbe és a kombájnok folyamatosan tudnak dolgozni, a gazdálkodók akár már szeptember végére végezhetnek az olajnövénnyel. (Agroinform)
  • Három nemzetközi mezőgazdasági megállapodást írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai karantén hivatal illetékesével. A mérföldkőnek nevezett egyezmények révén megindulhat a magyar tejtermékek és élő lovak exportja Kínába. (Agrárszektor)
  • A mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben segíti idén a gazdaság növekedését, az ágazat bruttó hozzáadott értékének volumene a második negyedévében 13,4 százalékkal nőtt, így 0,4 százalékponttal járult hozzá a 2,6 százalékos GDP-növekedéshez – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a tárca közleménye szerint. (Hír.ma)
  • Somogyban öt állomáson csaknem kilenc tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák a Magyarok Kenyere programban. A gazdák adományából határon túli és a hazai gyermekotthonok részesültek. Somogyban 16 intézményben örülhettek ma a lisztnek. (Kapospont)
  • Ahogy ma már a legtöbb munkahely nem képzelhető el számítógépek és digitális, informatikai eszközök használata nélkül, úgy sokan egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságban is egyre inkább így van, s a jövőben gyakrabban is hallható lesz a precíziós gazdálkodás kifejezés, melynek során különböző informatikai megoldásokkal még inkább következetes gazdálkodást folytathatnak az ágazat szereplői. (Agrotrend)
  • Tovább nőtt a szarvasmarha-állomány és emelkedett a juhok száma is egy év alatt, míg a sertés- és tyúkállomány csökkent, a baromfiszám pedig szinten maradt - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az állatállomány 2016. június 1-jei adatait. (Világgazdaság)
  • Mit tehetnek a magyar gazdálkodók, hogyan javíthatják a versenyképességüket és milyen támogatásra számíthatnak a köztestületüktől? Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgetett a Piac és Profit.

Friss a Gazdahelyen:

  • Összefoglaltuk a diverzifikációs pályázat főbb tudnivalóit. Tovább…
  • Biztosan nem függeszti fel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program borászati felhívását a pályázat első értékelési szakaszának vége előtt. A Miniszterelnökség felhívja a termelők és gazdálkodók figyelmét, hogy a 2016. július 12-én megjelent a “Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat felfüggesztésére biztosan nem kerül sor az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására. Tovább…
  • Egyre biztosabb, hogy jó sok kukorica terem idén itthon, a világban pedig valószínűleg rekordtermés lehet. Közben az irányadó chicagói árutőzsdén felfelé mozdultak a gabonaárak, de ez csak az elmúlt hetek áresések utáni korrekció. Számottevő drágulásra sehol sem kell számítani. Tovább…
  • Fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programot indít a Fiatal Gazdák Szövetsége, az AGRYA. Tovább…

heti mezőgazdasági cikkajánló

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Siralmas gabonaárak :(

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 24. rész

2016. szeptember 10.- szeptember 16. közötti online cikkekből

 

  • Még a következő hónapban megjelenik a kertészeti gépbeszerzést célzó felhívás. Az összesen 18,08 milliárd forintos kerettel induló pályázatra december második felétől jelentkezhetnek a gazdálkodók. (Agroinform)
  • A múlt heti megbetegedés után ismét lépfene gyanús szarvasmarhát vizsgál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. Mindkét eset Békés megyei, legelőn tartott szarvasmarha állományokat érint. (Promenád)
  • Számíthatunk az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) támogatására az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség egyre komolyabb veszélyt jelentő problémája kapcsán. A bejelentés egy héttel az ENSZ közgyűlés tematikus vitája előtt érkezett. (Profitline)
  • A zöldítés egyéves tapasztalatairól kiadott uniós anyag szerint a gazdálkodók nem azokat a lehetőségeket választották, amelyek a környezet szempontjából a legpraktikusabbak, ezért lazítanának az eddig nem preferált elemek szigorúságán. (Agroinform)

 

Friss a Gazdahelyen:

  • A termelők augusztusban is csak tehetetlenül szemlélhették a búzaárak tovább tartó „mélyrepülését”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Tovább…

 

  • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

0 Tovább

Okosfarmok, okostehenek, okostraktorok

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 23. rész

2016. augusztus 27.- szeptember 2. közötti online cikkekből

 

 

  • A jövő okosfarmjain a tehenek összeköttetésben lesznek a nettel. Vajon mikor kezdenek el facebookra is posztolni? (Gazdahely)

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • Az amerikai Iowa államban megrendezett Farm Progress Show keretében egy teljesen automatizált traktort mutattak be. Az egyelőre csak koncepcióként létező jármű magától képes a vetésre, a permetezésre és az aratásra. (Portfolio)
  • A Föld lakossága 2050-re 9,7 milliárd lesz a mostani 7,3 milliárdhoz képest – ez alatt az idő alatt ugyan 2,4 milliárddal többen leszünk, de az egy főre jutó megművelhető termőföld nagysága 17 százalékkal zsugorodik a klímaváltozás és a városiasodás miatt. Ezen tényezők mellett az élelmiszeriparnak nincs sok választása: növelni kell a termelést közel bármi áron. (Privátbankár)
  • 2016-ban nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma, ebből is látszik, hogy a gazdák egyre hatékonyabban használják ki a termeléshez kötött támogatási jogcímek adta lehetőségeket. (Agrárunió)
  • A mezőgazdaságban a 2011 óta folyamatosan bővülő és 2015-ben újabb rekordot elérő kibocsátás, valamint az emelkedő agrártámogatások hatására javult az ágazat jövedelmezősége, nőtt a foglalkoztatottak létszáma és javultak a kilátások is. (Webradio)
  • 2015-höz viszonyítva több mint ezer hektárral kevesebb területre kötött szerződést a termelőkkel 2016-ban a két dohányfelvásárló, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. és a nyíregyházi ULT Magyarország Zrt. Tavaly 4418 hektárról takarítottak be termést a termelők, ebben az évben pedig 3366 hektárra van érvényes szerződés. (Agro Napló)
  • 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető lesz az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését. (Agrárunió)
  • Fazekas Sándor kitüntetéseket adott át augusztus 20-án. A kitüntetettek névsorát és fotóit a Magyar Mezőgazdaság online felületén láthatják.
  • Gyorsított eljárásban, bűnösnek mondta ki nagyobb értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntettében a Debreceni Járásbíróság azt a három férfit, akik még szombaton loptak el egy traktort egy hajdúsámsoni gazda udvaráról. (Hajdú Online)
  • A szőlő alacsony felvásárlási ára miatt néhány éve tértek át a keceliek a bodzára. Kevesebb gond van vele és kilónként 150 forintot is adnak érte. Épp ezért lopják is nagy tételben. Az egyik gazda idei termésének már a 40 százalékát lovasították meg. (Halasinfo)

Friss a Gazdahelyen:

  • Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése. Tovább…
  • A gazdálkodókat támogatási körtől függően számos bejelentési kötelezettség terheli, melyek elmulasztása esetén szankciókra számíthatnak az illetékes ellenőrző hatóság, illetve a támogatást kifizető hivatal felől. Ebben a bejegyzésben összegezve megtalálják a bejelentés köteles tevékenységeket.
  • A kukoricaárak – piactól függően – továbbra is csökkenő trendben mozognak. Ez nem is túl nagy meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt hónapban ismét bő másfél százalékkal felfelé korrigálták a globálisan várható termésmennyiséget. A 34. heti gabonapiaci elemzést ide kattintva olvashatja.
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

 

 

0 Tovább

Tüntettek a tejtermelők, mélyen van a búza ára

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 22. rész

2016. augusztus 20.- 26. közötti online cikkekből

 

  • 16 tagállam tejtermelői tüntettek az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt, mert a tejkvóta eltörlésével a multik kiszorítják a piacról a kistermelőket, a családi gazdaságokat. (Euronews)

Fotó: pixabay

  • A fiatal gazdák többségében önállóan értékesítik a termékeiket, mindössze 14%-uk értékesítései folynak termelői csoporton keresztül. A gazdatársakkal közösen történő beszerzések aránya 12%. (Agrárszektor)
  • A kora tavasszal felröppent cáfolatok dacára a június 13-án megjelent kormányhatározat szerint számos agrárkötődésű háttérintézménnyel együtt 2017 januárjától jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is. (Agrárunió)
  • A nemzeti élelmiszergazdasági program hosszú távra kijelöli a magyarországi élelmiszer-termelés főbb irányait, a program vitáját hamarosan elindítják. Nem öt-hét évre, hanem hosszabb távra ki kell jelölni, hogy Magyarország GMO-mentes, hagyományos mezőgazdasági termelést kíván folytatni, még több minőségi élelmiszert előállítani, és még több embernek megélhetést biztosítani ebből. (Hirado.hu)
  • Jövő hónaptól az új AKG-kiírás, a kertészeti gépvásárlási, a fiatal gazda támogatási, valamint az időjárási kockázatcsökkentő keret is hozzáférhető lesz, pluszban október közepén kezdődhet az agrártámogatások előlegfizetése. (Agroinform)
  • A jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma is enyhén csökkent tavalyhoz képest, de még így is 44 703 hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a jég miatt az idén. Különösen a szőlőskertekben súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők. (Wine Flow)
  • Mintegy 50-80 ezer ember hiányzik a hazai zöldség-gyümölcs ágazatból az idénymunkák időszaka alatt, ennyi dolgozót tehát minden további nélkül fel tudna venni a szektor kézimunka-igényes része. (Világgazdaság)

 

Friss a Gazdahelyen:

  • Annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. Tovább…
  • Az AKG-ban az egyes gyepes célprogramok esetén szigorú előírásokat kell vállalnia annak, akinek valamelyik területe ezekben részt vesz. Ebben a bejegyzésben most összefoglaltam a kaszálás szabályait!
  • Megjelent a NEM mezőgazdasági tevékenység indítását célzó pályázat! Részletek itt!
  • Az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat. Tovább…
  • Szabados Andor, alpesi kecsketenyésztő fiatal gazda mutatkozott be a blogunkon, részletes leírása nagy segítség lehet a pályázásra készülőknek!

 

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

 

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

 

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

0 Tovább

Megszűnik a hazai málnatermesztés?

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 21. rész

2016. augusztus 6.- 12. közötti online cikkekből

  • Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke figyelmeztet: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés. (mmg online)

heti mezőgazdasági cikkajánló

  • A Vidékfejlesztési Program 2020-ig felhasználható, mintegy 1300 milliárd forint értékű pályázati keretének közel háromnegyedét már kiírták. Év végéig még számos újabb pályázat megjelenése várható. (eco.hu)
  • Becslések szerint az idei szőlő termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. Az idei szőlőtermés nem éri el az átlagosat. (Világgazdaság)
  • Az almatermés esetén sem jobb a helyzet. A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén a fagykárok miatt kisebb almatermés várható. Valószínűleg jelentősebb hiány lesz az első osztályú étkezési almából. (Világgazdaság)
  • Az Európai Bizottság 2017. év végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyének érvényességét. Ez idő alatt az Európai Vegyianyag ügynökség kockázatértékelési bizottsága kialakíthatja a glifozát karcinogenitására vonatkozó harmonizált osztályozással kapcsolatos véleményét. A dilemmáról és a döntés folyamatáról részletes beszámolót írt az Agro Napló.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Friss a Gazdahelyen:

  • A betakarítási munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Erre kell figyelni az utakon aratási szezonban!
  • Új Fiatal Gazda bemutatkozást olvashatnak. Májer Tamás szerint a legfontosabb az elhivatottság!
  • Renner Tamás az, akinek köszönhetően újra használhatjuk a ‘MAGYAR’ jelzőt a traktor főnév előtt és mi büszkén használjuk is! Aki még nem tudná ugyanis, Renner Tamás azon dolgozik, hogy a magyarországi OEM típusú traktor előállítást újraindítsa. Most pedig az a megtiszteltetés ért, hogy készséggel válaszolt pár kérdésemre. A Renner interjút itt olvashatják!
  • A párizsi árutőzsde búzaárának kivételével lefelé mozogtak a gabonaárak a világban. Ami a többi piacon történik a búzával, annak érzékeltetésére lassan már elfogynak a szavak. A 31. heti gabonapiaci információkért ide kattintson!
  • Ön tudja, mi az a Közösségi Mezőgazdálkodás? Ha nem, olvassa el összefoglalónkat!

Mutassa be kisgazdaságát a Gazdahelyen!

Termelő tevékenységet folytat és kapcsolatot építene? Ritkaságban utazik? Olyan gazdasága van, ami kevés az országban? Kérdése lenne más gazdákhoz? Helyi piaci szinten árulja termékeit, de időnként több is lenne? Szeretne vevőket szerezni, esetleg megrendelőket gyűjteni? Írjon az info@gazdahely.hu e-mail címre!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Fotók forrása: pixabay.com

0 Tovább