Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 10. rész

2016. május 21.- 27. közötti online cikkekből

  • A NAK könnyítette az őstermelők adminisztrációs terheit: ha nem érik el 600ezer forintos árbevételt, nem kell tagdíjbevallást készíteniük. A NAK döntéséről az Agrárszektor számolt be.
  • Május 31-ig kell kifizetési kérelmet benyújtaniuk a 2012-ben nyertes Fiatal Gazdáknak a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára! Ha ennek nem tesznek eleget, nem csak bukják a támogatást, de komoly szankciókra is számíthatnak. A közlemény és a kitöltendő dokumentumok az MVH honlapján érhetőek el.
  • Az Agrofórum növényvédelmi előrejelzésében a betegségek felszaporodására figyelmeztet szántóföldön és gyümölcsösben is. Különösen fontos most figyelni a gabonafélékben a sárgarozsda, és a fuzárium megjelenését; ezen kívül a burgonyavész is a küszöbön áll! Szőlőben megjelent a lisztharmat, a peronoszpóra és a tarka szőlőmoly.
  • Kaszálás előtt járjuk be a területet és mentsük ki a vadakat! Figyelmeztet cikkében az Agroinform a Vadász-Szó-Tár facebook oldalával karöltve.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay.com

  • Az idei várható meggytermés 30%-a elfagyott, így magasabb felvásárlási árakra számíthatnak a termesztők- írta meg az Agro Napló.
  • „A jövő évi költségvetés egyik nyertese az agrárium, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés finanszírozására mintegy 100 milliárd forinttal több áll rendelkezésre 2017-ben, mint az idén.” Czerván György további számadatokkal is szolgált, melyet az Agrotrend tett közzé.
  • Ma Magyarország földterületének 10%-án alkalmaznak precíziós gazdálkodást- számolt a Piac és Profit. A cikk szerint nem csak könnyebb és hatékonyabb a digitálizálással a mezőgazdasági munka, de szükségszerű is, hiszen ugyanakkora területről kell egyre több és több élelmiszert előállítanunk.
  • A gazdáknak a saját lehetőségüket kell meglátniuk az összefogásban!- nyilatkozta Patay Vilmos az Agroinformnak.

  • Drágult a kukorica, de tovább már nem fog? A 20. hét gabonapiaci elemzéseit olvashatják honlapunkon a Magro.hu jóvoltából!
  • Könnyítse meg saját dolgát, ezeket a linkeket mentse el számítógépén! Így gyorsabban intézheti földügyeit!
  • Új szakértővel bővült honlapunk, ahol ingyen kérdezhetnek a megadott témákban! Most már gyepgazdálkodás, környezetvédelem, agrárjog és növényvédelem témakörben is kérdezhetnek tőlünk!

A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!

Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT.

Várjuk továbbá új és korábbi nyertes fiatal gazdák írásait a blog@gazdahely.hu e-mail címre! Az eddigi beszámolókat ITT olvashatják.