A Heti Mezőgazdasági Cikkajánló rovatunkat azért indítottuk, hogy akkor is képbe kerüljön a heti agráreseményekkel, ha nincs ideje nap, mint nap a híreket nézni, netet bújni. Ezentúl minden pénteken közzétesszük ezt a kis összefoglalót az online mezőgazdasági sajtó legérdekesebb cikkeivel.

Heti Mezőgazdasági Cikkajánló 5. rész
 

2016. április 9.-22. közötti online cikkekből

Kivételesen az elmúlt két hét mezőgazdasági cikkeit szemlézzük, mert múlt pénteken kimaradt ez a posztunk. Sebaj, nem maradnak le semmiről! ;) Olvassanak tovább!

⦁ A növényvédelmi előrejelzésben, figyelmeztetésben is segít a NAK! A Növényorvosi Kamara részvételével indult el honlapjukon  az a felület, ahol megyére és kultúrára keresve nézhetjük meg, hogy az adott héten mit figyeltek meg a növényvédelmi szakértők.
⦁ Durván 60-40% a fiúk-lányok aránya a mezőgazdasági képzésben! Egyre több nő keresi boldogulását az agráriumban- írta az Agrotrend.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: 123RF

  • Messze vagyunk az USA átlagaitól, még messzebb a csúcsterméseiktől. Az Agrárszektor cikke szerint  tavaly akadt olyan kukoricatermesztő az Egyesült Államokban, aki hektáronként 33,5 tonnás termést tudott betakarítani. Ettől az 5,7 tonnás elmúlt évi magyar átlagtermés, de még a Magyar Kukorica Klub fajtakísérleti versenyében öntözés nélkül elért, 13,6 tonnás átlaghozam is messze elmaradt.
  •  Az Agronapló cikkében Jordán László válaszolta meg az új növényvédelmi rendelet aggályos kérdéseit.
  •  Kiürül a magyar vidék! Figyelmeztett az mno. A vidékfejlesztési program forrásainak 3/4-ét agrárvállalkozások kapják és csak a maradékon osztozhatnak a kisgazdák. "Nagyon úgy tűnik, a magyar politikai elitnek nincs megoldása, nincs jövőképe arról, mi legyen a magyar faluval."
  • 15 ezer tonna eladatlan étkezési alma áll a szabolcsi hűtőházakban. A Híradó.hu számolt be a termelőket ért tetemes kárról.

heti mezőgazdasági cikkajánló

Fotó forrása: pixabay

⦁ Megkezdték az AKG és ÖKO támogatásokra pályázók értesítését az eredményükről- tette közzé a hírt az Agrofórum.
⦁ Az Agrárszektor utána járt, hogy vannak gazdák, akik nem szerelték föl a most már kötelező deflektorokat, inkább abban bíznak, hogy megússzák hatósági ellenőrzés nélkül...
⦁ Az Agroinform Gyuricza Csabával készített interjút, melyből kiderül, hogy más ütemben kell idéntől a kifizetésekre számítani, mint eddig, hiszen változott a Közös Agrárpolitika. Az igénylő dokumentumokban is vannak módosítások, így nem lehet automatikusan kitölteni, fontos odafigyelni- hívják fel a gazdálkodók figyelmét a cikkben.
⦁ Egy rendszerhiba folytán több, mint 5000 őstermelői engedélyt adtak ki hibásan! Az Öné közte van? Olvasson utána itt!
⦁ Az éghajlatváltozással kapcsolatos részletes és összehangolt adatbázis, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) május elsején kezdi meg a működését - számolt be a hírről az Agrotrend. A rendszer célja a gazdák segítése, információ szolgáltatása a felszín alatti vízekről, vízbázisokról.
⦁ A NAK az elmúlt év tapasztalatai alapján frissítette a Zöldítés kézikönyvet, mely letölthető ide kattintva.
⦁ Mintegy 3 tonnányi növényvédőszert loptak el egy mezőgazdasági cégtől! A nyomravezetőnek 1 millió forint jutalom jár!


Ha van olyan cikk, ami szintén a héten jelent meg és Ön szerint érdekes lehet, ajánlja itt hozzászólásban!
Ha nem szeretne lemaradni a következő összefoglalóról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre!

- GAZDAHELY -